EUR
Ελληνικά Προϊόντα
Διεθνώς Βραβευμένα
0item(s)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Product was successfully added to your shopping cart.

WSS-6-BEU

Γρήγορη Επισκόπηση

Teevy 6 - BT και Wi-Fi Multiroom Ηχείο Αναφοράς με 6 Μεγάφωνα

Wisound Τεχνολογία: τοποθετήστε το οπουδήποτε – ακούστε την τελειότητα παντού
 • Wi-Fi
 • Τεχνολογία WiSound
 • 6 Μεγάφωνα Ισορροπημένης Κατευθυντικότητας για ευρύ ήχο παντού στο δωμάτιο
 • Ιδανική απόκριση In-Room
 • Απίστευτο Μπάσο μέχρι τα 35Hz
 • Bluetooth
449 €
 • Σύστημα Multi-room για ολόκληρο το σπίτι

  Παίξτε τη μουσική σας σε κάθε δωμάτιο

  Χρησιμοποιήστε το smartphone, το tablet, τον υπολογιστή σας ή οποιαδήποτε άλλη πηγή μουσικής για να στείλετε διαφορετικά τραγούδια σε κάθε δωμάτιο, ή το ίδιο τραγούδι παντού

 • Ιντερνετικό Ραδιόφωνο με Μνήμες

  Άμεση πρόσβαση στην αγαπημένη σας μουσική, μέσω των 6 μνημών

  Οι multiroom συσκευές Wisound, είναι εξοπλισμένες με 6 μνήμες τις οποίες μπορείτε να καθορίσετε με εύκολο τρόπο μέσω της εφαρμογής. Στη συνέχεια με το πάτημα ενός κουμπιού (τηλεκοντρόλ ή ηχείο) μπορείτε να εκκινήσετε την αναπαραγωγή της αγαπημένης σας μουσικής, όπως επιλέγετε σταθμούς στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας.

 • Τέλειος συγχρονισμός

  Αναπαράγετε την ίδια μουσική σε πολλά ηχεία

  Μέσω της εφαρμογής Wisound, μπορείτε να αναπαράγετε την αγαπημένη σας μουσική σε πολλά ηχεία παράλληλα με απόλυτο συγχρονισμό.

 • Όλες οι πηγές ήχου συγκεντρωμένες

  'Ολα τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια προσβάσιμα από ένα σημείο

  Μπορείτε να επιλέξετε και να ακούσετε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια άμεσα, σε όποιο σημείο του σπιτιού και αν βρίσκεστε ή από οπουδήποτε σημείο είναι αποθηκευμένα στο οικιακό σας δίκτυο

 • Πλήρως επεκτάσιμο

  Αρχίστε με ένα και επεκταθείτε σε περισσότερα

  Ή γκάμα των multiroom ηχείων WiSound, είναι πλήρης και σχηματίζει μία ολόκληρη οικογένεια από μικρά ως μεγάλα. Μπορείτε να ξεκινήσετε μόνο με ένα ηχείο ή ένα Wi-Daptor και στη συνέχεια να επεκταθείτε σε περισσότερα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου σας.

 • Χωρίς διακοπές, καθυστερήσεις

  Αναπαράγετε τη μουσική σας με αξιοπιστία

  Το δίκτυο που δημιουργούν τα multiroom ηχεία WiSound, μπορεί να εξασφαλίσει αξιόπιστη αναπαραγωγή μέσα σ’ όλο σας το σπίτι, ακόμα και σε τέλειο συγχρονισμό, παρά τις όποιες πιθανές παρεμβολές από γειτονικές ασύρματες συσκευές.

 • Διαυγής και γεμάτος ευκρίνεια ήχος

  Απολαύστε εξαιρετική ηχητική εικόνα

  Η τεχνολογία WiSound φημίζεται παγκοσμίως για την απαράμιλλη καθαρότητα και ευκρίνεια της ηχητικής εικόνας. Τώρα με τα συστήματα Multiroom καταφέραμε να συνδιάσουμε την υψηλή ποιότητα ήχου της τεχνολογίας WilSound με την καλύτερη ασύρματη τεχνολογία προσφέροντας τα πλεοέκτηματα και των δύο.

 • Όλη η μουσική του κόσμου στα χέρια σας

  Αναπαράγετε μουσική και ραδιόφωνο μέσω του κινητού σας ή της ταμπλέτας σας

  Μπορείτε να αναπαράγετε μουσική από ένα πλήθος ιντερνετικών σταθμών ή υπηρεσιών διαδικτύου απ’ όλο τον κόσμο, μέσω του κινητού σας ή της ταμπλέτας σας και της σχετικής εφαρμογής WiSound.

 • Πλήρης έλεγχος μέσω της εφαρμογής Wi-Sound

  Ελέγξτε όλο το multiroom σύστημα και τα ηχεία του, μέσω μίας εφαρμογής

  Μέσω της δωρεάν εφαρμογής Wi-Sound, που είναι διαθέσιμη για Android και IOS, μπορείτε να ελέγχεται πλήρως το multiroom σύστημα σας από οποιαδήποτε συσκευή smartphone ή tablet. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις κάθε ηχείου μεμονωμένα η παράλληλα, να ορίσετε διαφορετικά δωμάτια, να αναπαράγεται μουσική από τη συσκευή σας ή διαδικτυακές υπηρεσίες και πολλά ακόμα…

 • Με τεχνολογία WiSound

  Βάλτε το οπουδήποτε | Ακούστε την τελειότητα παντού

  Η μοναδική σχεδίαση του ηχείου WiSound επιτυγχάνει τη βέλτιστη τονική ισορροπία σε όλο το χώρο ακρόασης - και όχι μόνο σε ένα στενό «sweet spot», όπως στα συμβατικά ηχεία. Αυτό βελτιώνει κατά πολύ την ακρόαση με παρέα, ενώ δίνει μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτηση των ηχείων, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

 • Ιδανική απόκριση χώρου

  Νοιώστε την πλήρη ισχύ μιας ζωντανής ορχήστρας μέσα στο δωμάτιο σας

  Οι ανακλάσεις μέσα σε ένα δωμάτιο δίνουν στη μουσική ζωντάνια και παλμό. Τα ηχεία WiSound, είναι ειδικά σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν τις ανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ισορροπημένα. Το αποτέλεσμα είναι ήχος που διακρίνεται για τη ζωντάνια του, τον παλμό του και τα δυναμικά του οπουδήποτε μέσα στο δωμάτιο.

 • Πλατιά διάχυση ήχου

  Απολαύστε ήχο που γεμίζει το δωμάτιο, με εικόνα παρόμοια της ζωντανής ορχήστρας και φυσικό ύψος

  Τα ηχεία WiSound με την μοναδική τους σχεδίαση, με ένα πλήθος μεγάφωνων μπροστά, πλάγια και πάνω, γεμίζουν οποιοδήποτε δωμάτιο με ένα ήχο μεγάλο, ζωντανό, φυσικό και λεπτομερή αναπαριστώντας την μουσική με το πλήρες της μέγεθος και ύψος.

 • Bluetooth

  Ακούστε τη μουσική σας εύκολα και χωρίς καλώδια, από το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή

  Ο ενσωματωμένος δέκτης Bluetooth κάνει την ασύρματη σύνδεση στις φορητές σας συσκευές πανεύκολη. Δεν υπάρχουν καλώδια, και δεν υπάρχουν προβλήματα.

 • Πλήρης Ηχητική Ισχύς

  Απολαύστε τον τέλεια ισορροπημένο ήχο

  Ο μοναδικός συνδυασμός των τέλεια ισορροπημένων πολλαπλών μεγαφώνων της τεχνολογίας WiSound, δημιουργεί την ιδανική ηχητική ισορροπία και πληρότητα σε όλο το δωμάτιο

 • Απίστευτο μπάσο μέχρι τα 35Hz

  Νιώστε πραγματικά βαθύ και ισχυρό μπάσο

  Χάρη στο ενσωματωμένο ενεργό subwoofer, το μπάσο είναι τόσο βαθύ και ισχυρό, που δεν χρειάζεται εξωτερικό subwoofer.

 • Διαδικτυακές υπηρεσίες

  Απολαύστε μουσική μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών

  Οι multiroom συσκευές Wisound όχι μόνο υποστηρίζουν μια πλειάδα από διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το Spotify, το Pandora, το TuneIn, κ.λ.π., αλλά επίσης επιτρέπουν την αυτόνομη αναπαραγωγή, δίνοντας σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο ή την ταμπλέτα σας για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

 • Ιντερνετικό ραδιόφωνο

  Συντονιστείτε σε χιλιάδες ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως

  To WiDAPTOR και τα ηχεία Cube και Τeevy ενσωματώνουν την υπηρεσία TuneIn που σας επιτρέπει να συντονιστείτε πανεύκολα σε χιλιάδες ιντερνετικούς σταθμούς παγκοσμίως. Τα ηχεία διαθέτουν επιπλέον 6 προεπιλογές (presets) στο τηλεχειριστήριο τους ώστε να αποθηκεύετε και να επιλέγετε εύκολα τους αγαπημένους σας ιντερνετικούς σταθμούς.

 • Υποστήριξη DLNA / UPNP

  Παίξτε μουσική από οποιαδήποτε συσκευή DMS DLNA / UPNP

  Το ηχείο σας Crystal Audio Multi-fi μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε συσκευή DLNA / UPNP ως πηγή - όπως τον υπολογιστή σας, τον οικιακό server, το NAS ή άλλα media player

 • Αυτόματη αναβάθμιση λογισμικού

  Κρατήστε το ηχείο σας ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις

  Τα ηχεία Wisound συνέχεια εξελίσσονται με προσθήκες νέων δυνατοτήτων. Η διαδικασία αναβάθμισης είναι απλούστατη. Η εφαρμογή θα σας ενημερώσει ότι υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση του λογισμικού και εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επαληθεύσετε ότι επιθυμείτε την εγκατάσταση της.

 • Teevy 6 - τα έξυπνα ηλεκτρονικά κάνουν το Teevy 6 να ακούγεται τέλεια!
  “… ήταν δυνατό να κινούμαστε μέσα στο δωμάτιο, χωρίς να παρατηρούμε κανένα κενό στην κάλυψη του χώρου και καμία διαφορά στην αναπαραγωγή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων….” “…Απλώνει τον ήχο ομοιόμορφα στο χώρο, καταρ...
  Read More
  Review του Teevy 6 στο περιοδικό Ήχος εικόνα
  «...ακούστε επιτέλους καλά την τηλεόραση σας…» …Εκτός από τη βελτίωση του ήχου μιας τηλεόρασης, η Teevy 6 μπορεί να παίξει μουσική πολύ ευχάριστα και δεν περιορίζεται απλά σε «φαντεζί» κόλπα ηχητικής διάχυσης…Πρόκειται ...
  Read More
  Teevy 6 Το δώρο της τεχνολογίας Wisound
  “… Η τεχνολογία WiSound μπορεί να εγγυηθεί απίστευτα πλατύ, δυναμικό και σταθερό ήχο μέσα σε όλες τις θέσεις ενός δωματίου …” “... ένας συνδυασμός πλήρους φάσματος, μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων μεγάφωνα στα πλάγια κ...
  Read More
  • Ηχεία

  • Θέλετε να μάθετε τα βασικά του Ήχου, του Hi-Fi και του Οικιακού Κινηματογράφου;

   • Τι είναι ο ήχος και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

    Δείτε την αναλυτική απάντηση

    Ο ήχος είναι ένα είδος ενέργειας, της ακουστικής ενέργειας, η οποία παράγεται από την ηχητική πηγή και ανιχνεύεται από την ανθρώπινη ακρόαση. Tα ηχεία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια από τον ενισχυτή, σε ακουστική ενέργεια, θέτοντας ένα μεγάλο όγκο αέρα σε κίνηση, όσο γρήγορα ή αργά απαιτείται για την αναπαραγωγή των ήχων. Ο ήχος τώρα μεταδίδεται μέσω του αέρα με τη μορφή ακουστικών κυμάτων.

    Το ηχητικό κύμα ακολουθεί επακριβώς όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού αιτίου που το προκάλεσε, δηλαδή αυτά της παλινδρομικής κίνησης των σωματιδίων του αέρα γύρω από μία θέση ηρεμίας, και η περιγραφή του γίνεται με τη βοήθεια όλων των φυσικών κανόνων που διέπουν τις ταλαντώσεις. Τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν μία ταλάντωση είναι το μήκος κύματος, η περίοδος του κύματος, η συχνότητα και η ταχύτητα του.

    Το μήκος κύματος (wavelength) είναι η απόσταση που διανύει το ηχητικό κύμα μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος του. Συμβολίζεται με το γράμμα «λ» και υπολογίζεται σε μέτρα (m).

    Η περίοδος (period) ενός κύματος ορίζεται ως ο χρόνος που χρειάζεται το ηχητικό κύμα για να πραγματοποιήσει έναν πλήρη κύκλο ή αλλιώς για να διανύσει απόσταση ίση με το μήκος κύματός του. Συμβολίζεται με το κεφαλαίο γράμμα «Τ» και μετριέται σε δευτερόλεπτα (sec) ή σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (msec).

    Η συχνότητα (frequency) ενός κύματος ορίζεται ως ο αριθμός των επαναλήψεων ενός κύματος στη διάρκεια ενός δευτερολέπτου. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα “f” και μετριέται σε Hertz (Hz) και σε χιλιάδες Hertz (kHz). Η ανθρώπινη ακρόαση ανιχνεύει την περιοχή συχνοτήτων που εκτείνεται από τους 16Hz έως τους 20.000Hz (20kHz) περίπου (τιμή που μειώνεται με την ηλικία και την παρατεταμένη έκθεσή μας σε θορυβώδη περιβάλλοντα) και χάριν συντομίας λέμε ότι ακούμε από 20Hz έως 20kHz.

    Η ταχύτητα του ήχου εκφράζει το πόσο γρήγορα διαδίδεται το ηχητικό κύμα. Η ταχύτητα μετριέται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο (m/sec) και συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα ”c”. Η ταχύτητα του ήχου στον ατμοσφαιρικό αέρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη θερμοκρασία και στους 21 ˚C είναι ίση με 344m/sec.

     

     

     

   • Ποιος είναι ο σκοπός κάθε ηχείου σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου;

    Δείτε την αναλυτική απάντηση

    Το εμπρός αριστερό και δεξί κανάλι (Front) αναλαμβάνει τον κύριο όγκο αναπαραγωγής μουσικής και ειδικών εφέ.

    Το κεντρικό κανάλι (Center) αναπαράγει κατά κύριο λόγο τους διαλόγους, καθώς επίσης και εστιάζει την εικόνα της μουσική σκηνής, ενώ αναπαράγει και ποσοστό των ειδικών εφέ.

    Τα περιφερειακά κανάλια (Surround) αναλαμβάνουν τα ηχητικά εφέ και τη διάχυτη ατμόσφαιρα (ambience) των soundtracks ή των πολυκάναλων μουσικών ηχογραφήσεων.

    Τέλος το υπογούφερ (Subwoofer) αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες με ρεαλισμό.

   • Τι είναι το λεγόμενο “στρώσιμο” των ηχείων και τι πρέπει να έχω υπόψη μου;

    Είναι ο συνολικός χρόνος λειτουργίας, μετά το πέρας του οποίου βελτιστοποιείται η απόδοση των ηχείων

    Σχεδόν κάθε κομμάτι στην ηχητική «αλυσίδα» ενός συστήματος Hi-Fi ή Home Cinema χρειάζεται να περάσει από την λεγόμενη περίοδο «στρωσίματος». Πρόκειται για μια περίοδο λίγων συνήθως ημερών, κατά την οποία τα ηλεκτρονικά τμήματα λειτουργούν διαρκώς, μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή, ιδανική τους απόδοση. Όπως για παράδειγμα στους τελικούς ή ολοκληρωμένους ενισχυτές AV τα τροφοδοτικά και οι πυκνωτές τους αυξάνουν την απόδοσή τους μετά από κάποιες ώρες, έτσι και στα ηχεία, η ανάρτηση των μονάδων τους “μαλακώνει” και γίνεται πιο ακριβής με την πάροδο του χρόνου. Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν αυτό για το οποίο τα σχεδίασε ο κατασκευαστής τους και είναι έτοιμα για αντικειμενικές ακροάσεις. Τα ηχεία της Crystal Audio θα χρειαστούν περί τις 100 ώρες «στρώσιμο» σε μέση προς χαμηλή στάθμη αναπαραγωγής, αν και η διαδικασία θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το πέρας αυτού του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως η πραγματική περίοδος «στρωσίματος» μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες, οι οποίες επηρεάζονται από τα ενισχυτικά με τα οποία οδηγούνται τα ηχεία, τη στάθμη αναπαραγωγής καθώς επίσης και το αν η περίοδος «στρωσίματος» είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

    Συμβουλή: Αν θέλετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ακολουθείστε την παρακάτω συμβουλή.

    1. Τοποθετήστε τα ηχεία αντικριστά και σε κοντινή απόσταση, έτσι ώστε η πρόσοψη του ενός ηχείου να κοιτάζει αυτή του άλλου.

    2. Συνδέστε το ένα ηχείο κανονικά στον ενισχυτή σας και αντιστρέψτε την πολικότητα +/- στο άλλο ηχείο.

    3. Αρχίστε κανονικά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, επιλέγοντας ένα σετ μουσικών κομματιών πλήρους φάσματος με εξίσου πλούσια πληροφορία στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

    Χάρη στην εκτός φάσης σύνδεση των ηχείων, θα παρατηρήσετε πως ο ήχος που εξάγεται από τα ηχεία, ακυρώνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό. Το όφελος είναι πως μπορείτε να αφήσετε τα ηχεία σας να παίζουν, ακόμα κι αν απουσιάζετε από το χώρο για πολλές ώρες, χωρίς να ενοχλείτε τους γείτονες.

   • Πόσα είδη ηχείων υπάρχουν ανάλογα με την τοποθέτησή τους;

    Δείτε την αναλυτική απάντηση

    Υπάρχουν 3 είδη:

    [image]  Ηχεία δαπέδου/Πύργοι

    [image]  Ηχεία βιβλιοθήκης/βάσης

    [image]  Τοίχου

     

    Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τύπο για Στερεοφωνική ή Home Cinema χρήση.

   • Αν διαθέτω ένα στερεοφωνικό σύστημα ηχείων πρέπει να αγοράσω ολόκληρο σύστημα Home Cinema;

    Ένα πλήρες σύστημα θα προσθέσει νέες διαστάσεις στον τρόπο που απολαμβάνετε μουσική και ταινίες

    Όχι αναγκαστικά. Ιδανικά θα πρέπει τουλάχιστον τα τρία κύρια ηχεία (μπροστινά και κεντρικό) να είναι τονικά ισορροπημένα. Αν το στερεοφωνικό σας ζευγάρι είναι ηχεία υψηλής απόδοσης, απλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι και το κεντρικό που θα πάρετε αναπαράγει μουσική με τα ίδια υψηλά στάνταρντ.

    Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες αυτόματης ισοστάθμισης των σύγχρονων ραδιοενισχυτών άλλωστε, μπορείτε να διορθώσετε σε κάποιο βαθμό και να ταιριάξετε τα κύρια ηχεία ώστε ο χαρακτήρας τους να είναι πανομοιότυπος.

   • Στην αγορά ηχείων Crystal Audio, περιλαμβάνονται και τα καλώδια σύνδεσης με ενισχυτή;

    Θα πρέπει να επιλέξετε εσείς τα καλώδια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας

    Τα καλώδια σύνδεσης των ηχείων διατίθενται χωριστά, καθότι ενδεχομένως να επιθυμείτε να χρησημοποιήσετε καλώδια της αρεσκείας σας. Επικοινωνίστε μαζί μας αν επιθυμείτε να αγοράσετε καλώδια της Crystal Audio ή αν αναζητάτε συμβουλές για τα κατάλληλα καλώδια που αντιστοιχούν στο σύστημά σας.

   • Γιατί χρειάζομαι ένα υπογούφερ;

    Για την ρεαλιστική απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων και τη βέλτιστη λειτουργία του ενισχυτή σας

    Η αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων είναι παραδοσιακά το πιο δύσκολο κομμάτι ενός ηχείου, εξ' αιτίας του φόρτου που επιβάλλει πάνω στα μεγάφωνα. Για να ελαφρυνθούν τα κυρίως ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής χαμηλών συχνοτήτων, οι κατασκευαστές ηχείων επινόησαν το υπογούφερ, του οποίου ο ρόλος ακριβώς είναι να αναπαράγει τις κατώτατες ακουστές οκτάβες (20Hz έως 80Hz σύμφωνα με τις προδιαγραφές της THX ή μέχρι και τα 120Hz αν τα κυρίως ηχεία είναι μικροί δορυφόροι). Έτσι τα κύρια ηχεία δε χρειάζεται πλέον να αναπαράγουν τις χαμηλές αυτές συχνότητες, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμπεριφέρονται εξαιρετικά πιο γραμμικά, πιο αποδοτικά και ταυτόχρονα να είναι μικρότερα σε μέγεθος και φυσικά φτηνότερα. Καθώς η κατεύθυνση προέλευσης των χαμηλών συχνοτήτων δεν εντοπίζεται από τον ανθρώπινο, το υπογούφερ σε ένα πολυκάναλο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από τα κυρίως ηχεία και παρ' όλα αυτά ο ακροατής να ακούει τα μπάσα να έρχονται από τα ίδια τα μικρά ηχεία.

    Επιπρόσθετα, καθώς όλες οι χαμηλές συχνότητες αναπαράγονατι από ένα μόνο ηχεία, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στο βέλτιστο σημείο στο δωμάτιο ώστε να μειώνονται τα στάσιμα κύματα και να είναι πιο ομοιογενές το ηχητικό πεδίο. Έτσι διευκολύνεται η λεγόμενη διαχείριση μπάσου του συστήματος για ομαλό χαμηλό που δε βρωμίζει τον ήχο από τα κύρια ηχεία αλλά προσθέτει το ρεαλισμό που έχετε ανάγκη για τις ταινίες και τη μουσική που ακούτε. Διαβάστε περισσότερα για τα στάσιμα κύματα.

    [image]

   • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενεργού υπογούφερ;

    Η «ξεκούραστη» λειτουργία του κεντρικού ενισχυτή σας, χάρη στον ενσωματωμένο ενισχυτή του υπογούφερ

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενσωματώσετε ένα, δύο ή ιδανικά τέσσερα ενεργά υπογούφερ στο χώρο σας. Ο πρώτος λόγος είναι για να προσθέσετε μπάσο, εκτείνοντας την απόκριση των κυρίων ηχείων σας.

    Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα ενεργό υπογούφερ, απαλλάσετε τα κύρια ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραμόρφωση και να βελτιώνεται η γραμμική απόκρισή τους.

    Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε ένα ενεργό subwoofer, θα ελευθερωθεί ένα τμήμα των αποθεμάτων ενέργειας του ενισχυτή βελτιώνοντας έτσι τη συνολική απόδοση.

    Η προσθήκη επιπλέον υπογούφερ στο σύστημά σας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Τα υπογούφερ πρέπει να συνδυαστεί κατάλληλα με τα υπόλοιπα ηχεία. Πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συχνότητα αποκοπής που ελέγχει τις χαμηλές συχνότητες που αναπαράγονται από το υπογούφερ, ενώ το επίπεδο κάθε υπογούφερ πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε ο συνδυασμός τους να μη δίνει υπερβολικό μπάσο.

    Τέλος θα πρέπει να τοποθετήσετε το(α) υπογούφερ σε σωστή θέση. Είναι αλήθεια ότι τα αυτιά μας δε μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν την πηγή αναπαραγωγής του μπάσου οπότε υπάρχει η ελευθερεία τοποθέτησής του(ς) σε οποιαδήποτε σχεδόν θέση στο δωμάτιο. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις αυτές δε δημιουργούν στάσιμα κυμάτα.

    Η χρήση τεσσάρων υπογούφερ είναι προτιμότερη καθώς έτσι θα πάρετε μια καλύτερη απόδοση χαμηλών και θα έχετε πολύ μικρότερο πρόβλημα με τα στάσιμα κύματα, δεδομένου ότι το μπάσο θα προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις μέσα στο δωμάτιο. Η πολύ πιο ομαλή απόδοση χαμηλών σε πολλές διαφορετικές θέσεις στο δωμάτιό σας επίσης, δικαιολογεί το πρόσθετο κόστος απόκτησής τους!

   • Πώς το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία gaming;

    Με την αξιοποίηση του πολυκάναλου ήχου

    Ας το παραδεχτούμε. δεν είμαστε στη δεκαετία του '90, όταν το gaming ήταν διασκέδαση μόνο για παιδιά, που απολάμβαναν μια αρκετά χαμηλού επιπέδου εμπειρία μέσω ενός υπολογιστή με φτηνά και μικρά ηχεία, ή μέσω μιας μικρής τηλεόρασης και τα ενσωματωμένα ηχεία της.

    Τα παιχνίδια σήμερα είναι σχεδιασμένα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας γραφικών, οπτικών και ηχητικών εφέ. Μια ολόκληρη ομάδα σχεδιαστών που εργάζονται για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, το φωτισμό (ακριβώς όπως σε μια ταινία) και τον ήχο καθώς και επαγγελματικά στούντιο, χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή και τη μίξη των ηχητικών εφέ. Παιχνίδια που απολαμβάνουν χρήστες με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη και τα οποία απαιτούν οπωσδήποτε ένα σύγχρονο, υψηλής απόδοσης πολυκαναλικό σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου για να προσφέρουν στο χρήστη την ρεαλιστική δράση την οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν.

    Τώρα που η σύνδεση με το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου είναι τόσο εύκολη όσο να πούμε "HDMI", η εμπειρία παιχνιδιού σας μπορεί να πάρει μια εντελώς νέα διάσταση όπως την ακούτε και βλέπετε μέσα από ένα σύστημα υψηλής απόδοσης. Απολαύστε μια ζωντανή εικόνα σε πραγματικό μέγεθος, συναρπαστικές χαμηλές συχνότητες από το υπογούφερ σας καθώς και τη μοναδική εμπειρία των περιφερειακών εφέ που κυκλώνουν τον ακροατή και τον βάζουν μέσα στη σκηνή δράσης του παιχνιδιού.

   • Έχετε μια φορητή λύση για να απολαμβάνω το iPod χωρίς να χάνω από την ποιότητα των αρχείων μουσικής

    Ναι! Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

    Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

   • Πώς να απολαύσω τη μέγιστη εμπειρία από το iPod/MP3 Player χρησιμοποιώντας τα ηχεία μου;

    Απλώς συνδέσετε αναλογικά ή ψηφιακά το iPod στον ενισχυτή σας

    Όταν ο συμπιεσμένος ήχος, κυρίως με τη μορφή αρχείων .mp3, εμφανίστηκε δειλά δειλά στο διαδίκτυο, η ποιότητα του ήταν αρκετά χαμηλή, περιορίζοντας τη χρήση του με τα ηχεία υπολογιστή. Θα ήταν μάλλον αμφίβολο αν υπήρχε κάποιο νόημα να χρησιμοποιηθούν υψηλής ποιότητας ηχεία για την αναπαραγωγή ενός τέτοιου συμπιεσμένου μουσικού αρχείου. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία συμπίεσης και μεταφοράς δεδομένων βελτιώθηκε δραματικά και σήμερα εξελιγμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης, καθώς και η δυνατότητα ταχύτατης μεταφοράς αρκετά μεγάλων αρχείων στο διαδίκτυο, έχουν ως αποτέλεσμα .mp3 αρχεία που προσφέρουν εξαιρετική ηχητική ποιότητα.

    Τώρα, έχετε το iPod και mp3 player σας γεμάτο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες από τα αγαπημένα σας τραγούδια, ταξινομημένα σε playlists ή ανά είδος ή ανά καλλιτέχνη. Και όλα αυτά σε μία μικρή συσκευή με μπαταρία, που χωράει άνετα στην παλάμη σας! Γιατί να μη το συνδέσετε λοιπόν στο Hi-Fi ή σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου σας και να απολαύστε τη μουσική σας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα; Απλά χρησιμοποιήστε ένα καλώδια mini jack σε 2 RCA και στείλτε το σήμα από το iPod/mp3 player στην αναλογική είσοδο του ενισχυτή σας και μετατρέψτε iPod/mp3 player σας σε ένα ισχυρό και ευέλικτο σύστημα μουσικής αναπαραγωγής, στο ψηφιακό τζουκ μποξ σας!

   • Ποιος είναι ο ρόλος των ηχείων και τι καθορίζει την απόδοσή τους;

    Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

    Τα ηχεία έχουν την πιο δύσκολη αποστολή από όλα τα εξαρτήματα ενός οικιακού κινηματογράφου. Αναλογιστείτε ότι ένα μικρό «κουτί» πρέπει να αναπαράγει όλους τους ήχους, από την ανθρώπινη φωνή μέχρι … μία έκρηξη και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο για να μας πείσει ότι ο ήχος είναι «ζωντανός».

    Ανάμεσα στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζον την απόδοση ενός ηχείου είναι τα παρακάτω:

    - Επίπεδη και ευρεία απόκριση συχνότητας 
    - Χαμηλή παραμόρφωση
    - Γρήγορη και ακριβή απόδοση μεταβατικών 
    - Κατάλληλη και ελεγχόμενη διασπορά
    - Υψηλή ευαισθησία 
    - Χαμηλή εμπέδηση

    Το πρώτο στοιχείο ενός ηχείου που καθορίζει την απόδοση του είναι η ποιότητα και ο τύπος της καμπίνας του. Στην πρόσοψη της καμπίνας τοποθετούνται τα μεγάφωνα, τα οποία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ήχο. Ο τύπος των μεγαφώνων παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο στην ηχητική απόδοση του ηχείου.

    Τα μεγάφωνα λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από το κύκλωμα διαχωρισμού που διαχωρίζει τις συχνότητες σε επιμέρους φάσματα τα οποία οδηγούνται στα κατάλληλα μεγάφωνα για ηχητική αναπαραγωγή. Συνεπώς η ποιότητα του κυκλώματος διαχωρισμού αποτελεί επίσης καθοριστικό στοιχείο της ηχητικής απόδοσης ενός ηχείου.

    Τέλος σημαντικότατο ρόλο παίζει η ακουστική του χώρου μέσα στον οποίο παίζουν τα ηχεία. Η διαφορά στην απόδοση ανάλογα με το χώρο μπορεί να είναι μεγάλη.

   • Από το 5.1 στο 7.1. Τι να διαλέξω;

    Διαλέξτε το 7.1 και εκμεταλλευτείτε τα νέα φορμάτ επεξεργασίας ήχου των ενισχυτών A/V

    Το σύστημα πολυκάναλου ήχου 5.1 είναι πλέον στάνταρντ για πάνω από μία δεκαετία. Παρέχει μια πολύ ευχάριστη και ρεαλιστική ηχητική εμπειρία για μικρά έως και μετρίων διαστάσεων δωμάτια. Ένα σύστημα 5.1 αποτελείται από:

    1. Ένα Κεντρικό Κανάλι που αναπαράγει σημαντικό ποσοστό του soundtrack και το κύριο μέρος των διαλόγων, κρατώντας εστιασμένη την εικόνα του ηχητικού πεδίου

    2. Το Αριστερό και Δεξί Μπροστινό Κανάλι που δημιουργούν το κυρίως ηχητικό πεδίο για το soundtrack των ταινιών και το κύριο μέρος της μουσικής, ενώ παράλληλα αναπαράγουν ποσοστό των ειδικών εφώ, βοηθώντας τον ήχο να ακολουθήσει τη δράση όπως αυτή εκτυλίσσεται στην οθόνη

    3. Το Αριστερό και Δεξί Περιφερειακό Κανάλι για τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής ατμόσφαιρας ήχων που κυκλώνουν τον ακροατή με τα ειδικά εφώ των ταινιών και τους διάχυτους ήχους της πολυκάναλης μουσικής

    4. Το Κανάλι του Υπογούφερ που παράγει όλο το πεδίο των χαμηλών συχνοτήτων (μερικές φορές αναφέρεται ως LFE), δίνοντας ρεαλισμό και δύναμη στις ταινίες, κυρίως στις σκηνές δράσης, αλλά και στη μουσική

    Από την άλλη μεριά ένα πολυκάναλο σύστημα 7.1 ενσωματώνει όλα τα κανάλια του 5.1 φορμά, αλλά προσθέτει ένα ακόμα ζευγάρι ηχείων για την αναπαραγωγή δύο έξτρα καναλιών για πίσω περιφερειακά (Back Surrounds). Σε αυτό τo setup δηλαδή, τα πλάγια περιφερειακά μένουν ως έχουν και προστίθενται άλλα δύο περιφερειακά που τοποθετούνται ακριβώς πίσω από τον ακροατή, ώστε να τον κυκλώνουν κυριολεκτικά με ρεαλιστικά εφέ.

    [image]

    Η εμπειρία των περιφερειακών γίνεται πιο έντονη και τα εφέ πλέον τοποθετούνται με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο τρισδιάστατο ακουστικό πεδίο. Ολοένα και περισσότεροι δίσκοι Blu-ray περιέχουν πλέον ταινίες ή μουσική με ηχογράφηση σε φορμά 7.1 καναλιών - είτε αυτό είναι ασυμπίεστο PCM, Dolby TrueHD, ή DTS-HD Master Audio. Εαν διαθέτετε έναν 7.1 ραδιοενισχυτή με είσοδο HDMI και εσωτερικούς αποκωδικοποιητές για τα παραπάνω φορμά, μπορείτε να απολαύσετε ήχο 7.1 υπερυψηλής απόδοσης και ευκρίνειας.

    Ακόμα και με πολλά από τα παραδοσιακά DVD, μπορείτε να απολαύσετε 7.1 ήχο, από ηχογραφήσεις που περιέχουν DTS-ES 6.1 ή Dolby Surround EX 6.1 soundtracks, και κάνοντας χρήση του αποκωδικοποιητή Dolby Pro Logic IIx ή άλλο mode 7.1 αποκωδικοποίησης που παρέχει ο DSP του ραδιοενισχυτή σας, να εξάγετε ένα 7.1 ηχητικό πεδίο από 2, 5.1 ή 6.1 αρχικά ηχογραφημένα κανάλια.

    Εν κατακλείδι, αν μπορείτε να αγοράσετε ένα πλήρες 7.1 σύστημα κάντε το με κάθε τρόπο και απολαύστε την πλήρη εμπειρία των μοντέρνων ηχογραφήσεων και ταινιών!

   • Τι είναι τα Δίπολα (Dipolar) και τα Αμφίπολα (Bipolar) ηχεία; Πότε χρησιμοποιούνται;

    Είναι ηχεία σχεδιασμένα για διάχυτο ήχο από τα κανάλια surround

    Τόσο τα Δίπολα όσο και τα Αμφίπολα ηχεία χρησιμοποιούνται ως περιφερειακά ηχεία σε πολυκάναλα συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου.

    [image]

    Έχουν δύο ή περισσότερα μεγάφωνα που εκπέμπουν ήχο προς αντίθετες κατευθύνσεις, προς τα μπρος και πίσω του δωματίου στην περίπτωση που μιλάμε για πλάγια περιφερειακά οπότε τοποθετούνται πάνω στους πλευρικούς τοίχους αριστερά και δεξιά από τη θέση ακρόασης. Ενώ τα μεγάφωνα των Αμφίπολων όμως εκπέμπουν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε φάση (οι κώνοι των ηχείων κινούνται μέσα κι έξω ταυτόχρονα), τα Δίπολα χρησιμοποιούν μεγάφωνα που εκπέμπουν εκτός φάσης (όταν ο κώνος του ενός μεγαφώνου κινείται προς τα έξω, ο κώνος του άλλου κινείται προς τα μέσα και αντίστροφα).

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Δίπολα ηχεία να παράγουν ένα πιο διάχυτο ηχητικό πεδίο, με ήχο που φτάνει τον ακροατή όχι άμεσα αλλά κατά κύριο λόγο μέσω ανακλάσεων στους τοίχους του δωματίου. Παρ' όλα αυτά, η ηχητική ακύρωση που συμβαίνει κατά μήκος του άξονα προς τον ακροατή, λόγω της εκτός φάσης αναπαραγωγής των πλευρικών μεγαφώνων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακουστικής ενέργειας και το χρωματισμό του άμεσα εκπεμπόμενου ήχου (ακόμα και αν είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από τον ανακλώμενο). Το παραγόμενο ηχητικό πεδίο μπορεί μεν να είναι διάχυτο αλλά οι ηχητικές χροιές δε μπορούν να αποδωθούν με ακρίβεια και τονική ισορροπία. Για το λόγο αυτό η Crystal Audio σχεδίασε τα δίπολα ηχεία THX-D τα οποία ουσιαστικά διατηρούν όλα τα προτερήματα των μονόπολων (ηχεία άμεσης εκπομπής) και των δίπολων/αμφίπολων, ενώ ταυτόχρονα είναι κομψά και φιλικά ως προς την επιτοίχια τοποθέτησή τους.

    Τα ηχεία THX-D χρησιμοποιούν ένα woofer 6.5 ιντσών που εκπέμπει προς τον ακροατή και το οποίο παρέχει όλη την πληροφορία από τα 80Hz (συχνότητα ρύθμισης crossover ραδιοενισχυτή κατά THX) μέχρι τις μεσο-υψηλές, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις βασικές χροιές, με πλήρη τονική ισορροπία. Οι υψηλές συχνότητες αναπαράγονται από ένα ζευγάρι tweeter, συνδεδεμένων σε φάση, που στοχεύουν προς το μπροστινό και πίσω τοίχο (για τοποθέτηση του THX-D στους πλάγιους τοίχους). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα μοναδικό διάχυτο ηχητικό πεδίο που κυκλώνει τον ακροατή. Οι μεσο-υψηλές συχνότητες δεν είναι χρωματισμένες εξαιτίας της ακυρωτικής συμβολής εκτός φάσης κυμάτων, αλλά αντιθέτως φτάνουν στη θέση ακρόασης εξαιρετικά ισορροπημένες τονικά. Επιπλέον τόσο η απόκριση ισχύος (μέσος όρος ακτινοβολίας στο χώρο) όσο και η on-axis (στον άξονα του woofer) απόκριση του THX-D είναι ομαλές, χωρίς διακυμάνσεις, για την καλύτερη αναπαραγωγή περιφερειακών ήχων σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο δωμάτιο.

  • Μπορείτε να εξηγήσετε τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

   • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

    Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

    Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

   • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

    Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

    Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

   • Είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου ένα μέτρο του πόσο ποιοτικά αναπαράγει αυτό μουσική;

    Η ονομαστική ισχύς σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την ένταση και όχι με την ποιότητα

    Όχι! Η ισχύς ενός ηχείου δε σχετίζεται με κανένα τρόπο με την απόδοσή του. Ένα ηχείου υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική και ήχους με μια τονική ισορροπία, χωρίς να ενισχύει ή να αποσβαίνει διαφορετικές συχνότητες. Η ομαλή απόκριση συχνοτήτων του πρέπει να χαρακτηρίζει επιπλέον τόσο τον ήχο που εκπέμπει στον άξονα του tweeter του (on-axis) όσο και τους ήχους που εκπέμπονται προς τα πλάγια (off-axis) οι οποίοι φτάνουν στα αυτιά των ακροατών μετά από ανάκλαση στους τοίχους, το πάτωμα και το ταβάνι του δωματίου. Αυτό επιτυγχάνεται σχεδιάζοντας το ηχείο με γνώμονα την ελεγχόμενη διασπορά του ώστε να μην εισάγει χρωματισμούς στον ήχο που αναπαράγει. Παράλληλα ένα ηχείο υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική με την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση, να είναι ευαίσθητο αρκετά χωρίς όμως η εμπέδησή του να πέφτει πολύ χαμηλά, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε πρακτικά ενισχυτή.

    Αν και είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα το να έχει ένα ηχείο υψηλή τιμή ισχύος ασφαλούς λειτουργίας ώστε να αναπαράγει ρεαλιστικές στάθμες μουσικής χωρίς να καταστρέφεται, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να εγγυηθεί την τονική του ισορροπία, την ελεγχόμενη διασπορά του και την υψηλή ευαισθησία του.

   • Τι σημαίνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

    Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

    Ευαισθησία (Sensitivity): Η ευαισθησία είναι ένα μέτρο του πόσο δυνατά μπορεί να παίξει ένα ηχείο με σήμα εισόδου πλάτους 2.83Volts στο ένα μέτρο μπροστά από αυτό. Δεδομένου ότι η ένταση του ήχου (Sound Pressure Level - SPL) μετριέται σε dB, η μονάδα μέτρησης της ευαισθησίας καθορίζεται σε dB SPL/2.83V/m. Σημειώστε ότι 2.83Volt αντιστοιχούν σε 1Watt όταν εφαρμόζονται σε ηχείο 8ohm (P=V2/R, ως εκ τούτου 1W=2,832/8). Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι ενισχυτές είναι σταθερές πηγές τάσης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής λειτουργίας τους, ο προσδιορισμός της ευαισθησίας σε μια συγκεκριμένη τάση και όχι στο παλαιότερα χρησιμοποιούμενο στάνταρντ του 1 W (το οποίο μεταφράζεται σε μια διαφορετική τάση για ηχεία με εμπέδηση διαφορετική των 8ohm), παρέχει ένα πολύ πιο συνεπή τρόπο εκτίμησης της πραγματικής ευαισθησίας των ηχείων.

    Η ευαισθησία ενός ηχείου είναι ένα πολύ σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της, τόσο πιο δυνατά παίζει το ηχείο και/ή τόσο μικρότερο ενισχυτή απαιτεί. Κατά κανόνα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του απαιτούμενου ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλότερη παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

    Ονομαστική ισχύς εισόδου: Η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου είναι η συνεχής ισχύς (Watt RMS) που μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς αυτό να καταστραφεί. Φυσικά τα ηχεία μπορούν να χειριστούν χωρίς να καταστραφούν σήματα πολύ υψηλότερης τιμής ισχύος για μικρές χρονικές περιόδους (λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με υψηλή ευαισθησία, τότε αυτό μπορεί να αναπαράγει μουσική και γενικώς ήχο σε ρεαλιστικά επίπεδα χωρίς συμπίεση ή παραμόρφωση.

    Εμπέδηση (Impedance): Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Οι τεχνικές προδιαγραφές των ηχείων συνήθως αναφέρουν το μέσο όρο της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

    Διασπορά: Πόσο ομοιόμορφα στο χώρο ένα ηχείο εκπέμπει τον ήχο του. Ένα ηχείο με στενή διασπορά ακτινοβολεί ήχο εμπρός, όπως η δέσμη από ένα φακό. Ένα ηχείο ευρείας διασποράς από την άλλη καλύπτει ομοιόμορφα όλη την περιοχή ακρόασης με ήχο. Τα ηχεία πρέπει να έχουν ευρεία οριζόντια διασπορά για δύο λόγους. Οι ανακλάσεις από τους πλάγιους τοίχους πρέπει να έχουν τονική ισορροπία όμοια με το άμεσο ηχητικό κύμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητοι χρωματισμοί. Δεύτερον, η ευρεία διασπορά επιτρέπει σε όλους τους ακροατές να απολαμβάνουν μουσική και ταινίες όπου και αν κάθονται σε ένα δωμάτιο.

    Συχνότητα Crossover: Η συχνότητα crossover είναι η συχνότητα στην οποία το σήμα διαχωρίζεται στα διαφορετικά μεγάφωνα ενός ηχείου πολλών δρόμων. Σε ένα τυπικό σύστημα δύο δρόμων, η συχνότητα crossover μεταξύ του woofer και του tweeter είναι περίπου τα 2.500 Hz.

    Συχνότητα αποκοπής (Cutoff): Η συχνότητα στην οποία η ένταση ενός σήματος πέφτει κατά 3 dB (ισοδυναμεί με μείωση ισχύος στο μισό) από τη μέγιστη τιμή του. Επίσης, αναφέρεται ως το σημείο -3 dB. Όσο πιο χαμηλή είναι η συσχνότητα αποκοπής, τόσο περισσότερες χαμηλές συχνότητες ένα ηχείο μπορεί να αναπαράγει.

   • Γιατί τα διάφορα ηχεία έχουν διαφορετικές τιμές εμπέδησης (impedance);

    Γιατί η εμπέδησή τους επιρρεάζεται από τις τα διάφορα ηλεκτρονικά τους τμήματα

    Το Ohm είναι ένα μέτρο της αντίστασης στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από μια ηλεκτρική συσκευή. Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Διαφορετικά μοντέλα ηχείων έχουν διαφορετική τιμή εμπέδησης.

    Η ονομαστική τιμή ενός ηχείου είναι ο μέσος όρος της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Γενικά πάντως, όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

    Μερικοί ενισχυτές High-End μπορούν να οδηγήσουν ηχεία με εμπέδηση που αγγίζει την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του 1 Ohm! Από την άλλη, αρκετοί πολυκάναλοι ενισχυτές είναι σχεδιασμένοι για ηχεία 8 Ohm καθώς η θερμότητα που παράγεται και από τα 5, 6 ή 7 τελικά στάδιά τους ενισχύσης είναι ήδη αρκετά υψηλή. Παράλληλα το τροφοδοτικό τους δε μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα όλα τα ενισχυτικά στάδια αν σε αυτά συνδεθούν ηχεία χαμηλής εμπέδησης (δύσκολο φορτίο), γι αυτό συστήνεται η σύνδεση ηχείων 8 ή κατ' ελάχιστον 6 Ohm.

   • Τι ακριβώς είναι η ευαισθησία ενός ηχείου;

    Είναι ο δείκτης της ικανότητάς του, στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια

    Η ευαισθησία ενός ηχείου δείχνει το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια, δηλαδή σε ήχους. Όσο μεγαλύτερη η τιμή της ευαισθησίας ενός ηχείου, τόσο πιο δυνατά αναπαράγει μουσική και ήχους με ένα συγκεκριμένο σήμα στην είσοδό του.

    Πριν από κάποια χρόνια η ευαισθησία του ηχείου υπολογιζόταν ως η ηχητική στάθμη σε dB, σε 1m απόστασγ από το ηχείο και με σήμα εισόδου ισχύος 1W. Καθώς όμως τα ηχεία δεν έχουν την ίδια εμπέδηση σε όλες τις συχνότητες, η ευαισθησία υπολογισμένη με αυτόν τον τρόπο θα ήταν έγκυρη μόνο σε μία συχνότητα (ή στην καλύτερη σε μια στενή ζώνη συχνοτήτων). Είναι φανερό ότι ο υπολογισμός της ευαισθησίας για 1W σήμα εισόδου δεν αποτελεί τόσο αξιόπιστο μέτρο.

    Η κυριαρχία των ενισχυτών solid-state (ενισχυτές με τρανζίστορ) έδωσε τη λύση. Οι ενισχυτές αυτοί είναι βασικά πηγές σταθερής τάσης, με την τιμή της ισχύος τους να δίνεται ως η ισχύς που μπορούν να αποδώσουν σε μια αντίσταση 8 Ohm. Αν το φορτίο γίνει 4 Ohm, τότε η ισχύς που δίνουν διπλασιάζεται ενώ στα 2 Ohm θεωρητικά τετραπλασιάζεται (αν μπορεί ακόμα ο ενισχυτής να απορροφήσει την παραγώμενη θερμότητα χωρίς να καταστραφεί και αν το τροφοδοτικό του μπορεί να δώσει το απαιτούμενο ρεύμα). Αυτή η ιδιότητα των τρανζιστοράτων ενισχυτών μας επιτρέπει να ορίσουμε την ευαισθησία των ηχείων για σήμα εισόδου συγκεκριμένης τάσης και όχι συγκεκριμένης ισχύος.

    Έτσι πλέον καθιερώθηκε η ευαισθησία των ηχείων να δίνεται σε dB SPL /2.83V /1 meter. Τα 2.83V είναι η τιμή της τάσης που αν εφαρμοστεί σε μια αντίσταση 8 Ohm καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1W (θυμίζουμε ότι Ισχύς = (Τάση)2/Αντίσταση). Η τιμή των 2.83V είναι η σύμβαση που ακολουθείται (ή τουλάχιστον πρέπει να ακολουθείται!) από τους κατασκευαστές ηχείων σχετικά με τον υπολογισμό της ευαισθησίας. Ένα ηχείο δηλαδή ευαισθησίας 92 dB SPL/2.83V/meter σημαίνει ότι είναι ικανό να παράγει ακουστική στάθμη 92dB στο ένα μέτρο απόσταση, όταν τροφοδοτείται από σήμα πλάτους 2.83V.

   • Πώς υπολογίζουμε τη Ηχητική Στάθμη (Sound Pressure Level) σε ένα δωμάτιο;

    Δείτε τον πίνακα στην αναλυτική απάντηση

    Ηχητική Στάθμη: οι τρείς κανόνες υπολογισμού.

    Οι τρεις ακόλουθοι κανόνες υπολογίζουν τη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης (SPL - Sound Pressure Level) στον χώρο, ανάλογα:

    Με την απόσταση ηχείων - ακροατή:

    - Στη διπλάσια απόσταση ακούμε 6dB λιγότερα
    - Στη μισή απόσταση ακούμε 6dB περισσότερα
    - Την ευαισθησία των ηχείων μας:
    - Δύο ηχεία αποδίδουν 3dB περισσότερο από ένα ηχείο (στερεοφωνική ακρόαση)
    - Την ισχύ του ενισχυτή μας:
    - Τα διπλά Watt αποδίδουν 3dB περισσότερα (με την προϋπόθεση ότι τα ηχεία έχουν την ικανότητα να αντέξουν αυτήν την αύξηση της ισχύος χωρίς παραμορφώσεις ή καταστροφή)

    Ευαισθησία: Η ευαισθησία ενός ηχείου καθορίζει την παραγόμενη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης. H ευαισθησία μετριέται σε dB SPL/2.83V/m, ανάλογα με τα ντεσιμπέλ (dB) ηχητικής πίεσης που παράγει σε 1 μέτρο απόσταση με σήμα εισόδου 2,83 V (αντιστοιχεί σε 1W για φορτίο 8 Ohm) από τον ενισχυτή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία ενός ηχείου:

    - Tόσο δυνατότερα παίζει
    - Tόσο μικρότερο ενισχυτή χρειάζεται

    Τα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλή παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

    Ποιo είναι ομως το πραγματικό κέρδος των 3dB; Ενα ηχείο με 3dB μεγαλύτερη ευαισθησία, χρειάζεται τη μισή ισχύ του ενισχυτή από ένα αναίσθητο ηχείο για να παράγει τις ίδιες ηχητικές στάθμες. Για παράδειγμα ένα ηχείο με ευαισθησία 94dB χρειάζεται τα μισά Watt από ένα ηχείο 91dB για να αποδόσει τις ίδιες ηχητικές εντάσεις. Έτσι, αν το πρώτο ηχείο χρειάζεται ένα ενισχυτή 100Watt για μία συγκεκριμένη ηχητική στάθμη, ένα ηχείο 91dB θα χρειασθεί 200Watt και ένα ηχείο 88dB θα χρειασθεί 400Watt για τις ίδιες ηχητικές στάθμες!

    - Πόσα περισσότερα όμως χρήματα χρειάζεστε, για έναν ενισχυτή 400Watt και για ένα ηχείο που να αντέχει 400Watt;

    Επίσης πόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση ενός ηχείου με 400Watt στην είσοδο του από αυτή ενός ηχείου με μόνον 100 Watt

   • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

    Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

    Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

  • Θέλετε μια πιο σε βάθος ανάλυση της θεωρίας λειτουργίας των Ηχείων;

   • Πώς λειτουργούν τα ηχεία;

    Λαμβάνουν ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφράζεται σε κίνηση μηχανικών μονάδων παραγωγής ήχου

    [image]

    Το μεγάφωνο είναι μια ηλεκτροακουστική διάταξη που μετατρέπει ηλεκτρικά σήματα σε ήχο. Ο κώνος του μεγαφώνου πάλλεται σύμφωνα με τις μεταβολές του ηλεκτρικού σήματος που εφαρμόζεται στους ακροδέκτες του, μεταδίδοντας αυτή τη διαταραχή μέσω του άερα, στα αυτιά μας, όπου τα κύματα γίνονται αντιληπτά ως ήχος. Παρακάτω θα δώσουμε μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα (ο πιο συνήθης τύπος μεγαφώνου) δουλεύουν ώστε να αναπαράγουν μουσική και ήχους όσο πιο πιστά προς τους φυσικούς ήχους και τους ήχους των μουσικών οργάνων γίνεται.

    Τα περισσότερα ηχεία της αγορά είναι ηλεκτροδυναμικά και βγαίνουν σε κάθε μορφή, μέγεθος και κόστος. Εδώ συναντάμε τους γνωστούς μας κώνους και θόλους, που αποτελούν τη «βιτρίνα» των ηχείων αυτών, αφού είναι το τμήμα των μεγαφώνων που φαίνεται εξωτερικά. Τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία βασίζονται στις αρχές της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, σύμφωνα με τις οποίες όταν ένας αγωγός βρίσκετα μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο και εφαρμοστεί στα άκρα του μια διαφορά δυναμικού, τότε θα δημιουργηθεί μια δύναμη πάνω στον αγωγό, ανάλογη της εφαρμοζόμενης διαφοράς δυναμικού.

    Στην καρδιά των ηλεκτροδυναμικών μεγαφώνων βρίσκεται ένας ισχυρός μόνιμος μαγνήτης κυλινδρικού σχήματος, στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια κυλινδρική ράβδος (πόλος μαγνήτη). Ανάμεσά τους δημιουργείται ένα κυλινδρικό διάκενο λίγων χιλιοστών, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ένα ισχυρό, ομοιογενές και σταθερής έντασης μαγνητικό πεδίο. Στο διάκενο και γύρω από τον πόλο, προσαρμόζεται το πηνίο φωνής (voice coil) - αγωγός τυλιγμένος σε σπείρες - το οποίο κινείται ελεύθερα μέσα στο μαγνητικό πεδίο του διάκενου και υποβοηθείται από μία ειδική ελαστική ανάρτηση που φροντίζει ώστε το πηνίο να μην ακουμπά στον πόλο και να λειτουργεί σα να αιωρείται. Όταν τον αγωγό του πηνίου διαρρέει εναλλασσόμενο ρεύμα που μεταφέρει το ηχητικό σήμα, τότε στο διάκενο θα αναπτυχθούν δυνάμεις που ωθούν το πηνίο σε παλινδρομική κίνηση μπρος - πίσω. Στο εξωτερικό μέρος του πηνίου προσαρμόζεται το διάφραγμα, το μέγεθος της επιφάνειας του οποίου καθορίζεται από τη χαμηλότερη συχνότητα που επιθυμούμε να αναπαράγουμε. Το διάφραγμα κινείται και έτσι ήχος παράγεται.

    Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του κώνου, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το πηνίο φωνής και ο μαγνήτης, κάτι που οδηγεί σε μεγάφωνα μεγάλης μάζας και αδράνειας, δηλαδή σε συστήματα που απαιτούν μεγάλη ισχύ και αντιστέκονται τόσο στην έναρξη της κίνησής τους όσο και στη μεταβολή ή την παύση της. Παράλληλα οι κώνοι μεγάλης διαμέτρου τείνουν να παραμορφώνονται στα άκρα τους, γιατί η δύναμη του πηνίου ασκείται σε μία πολύ μικρή επιφάνεια του κέντρου τους. Έτσι απαιτούνται ελαφρά υλικά με μεγάλη ακαμψία (στοιχεία αλληλοαναιρούμενα), κάτι που μας οδηγεί στη χρήση σύνθετων ή εξωτικών υλικών, όπως το πολυπροπυλένιο, το kevlar, το εμποτισμένο με ειδικές ρητίνες χαρτί, το τιτάνιο και κάθε λογής κράματα και υφάσματα.

    Όταν ο κώνος ενός μεγαφώνου κινείται προς τα εμπρός ασκώντας πίεση στα στρώματα του αέρα, τότε στο πίσω μέρος του δημιουργείται μια ίση αλλά αντίθετης φοράς πίεση (αραίωση, υποπίεση). Οι χαμηλές συχνότητες έχουν μικρή κατευθυντικότητα, περιθλώνται γύρω από το μεγάφωνο και τείνουν να επεκταθούν σε όλο το χώρο μπροστά και πίσω από αυτόν.

    Έτσι στο πίσω μέρος του θα έχουμε τη συμβολή δύο ίδιων αλλά αντίθετης φάσης ηχητικών κυμάτων, κάτι που συνεπάγεται την ακύρωσή τους.

    Η ιδανική λύση για να αποφύγουμε την ακύρωση είναι να προσαρμόσουμε το μεγάφωνο στο κέντρο μιας επίπεδης επιφάνειας με μεγάλο εμβαδόν ή διάμετρο (άπειρο διάφραγμα - infinite baffle). Αυτό φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον και έτσι καταφεύγουμε στη λύση της καμπίνας.

    Η καμπίνα ενός ηχείου βέβαια δεν είναι ένα απλό κουτί τυχαίων διαστάσεων, που αποσκοπεί στη στήριξη του μεγαφώνου και στην εξάλειψη των ακυρώσεων. Αντίθετα είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διάταξη που επιχειρεί είτε να μιμηθεί το ελεύθερο μεγάφωνο (σχεδίαση άπειρου διαφράγματος), είτε να εκμεταλλευτεί τον όγκο του αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε να συνεισφέρει θετικά στην απόδοση του μεγαφώνου (π.χ. σχεδιάσεις ακουστικής ανάρτησης, ανάκλασης χαμηλών και πολλές άλλες). Η ιδανική καμπίνα ενός ηχείου πρέπει να είναι άκαμπτη, ώστε να μην πάλλεται με τις εσωτερικές μεταβολές της πίεσης του αέρα. Επίσης πρέπει να έχει μεγάλη απόσβεση ώστε να εξασθενούν τα ηχητικά κύματα και να μην εκπέμπονται από την καμπίνα. Τέλος η συχνότητα συντονισμού πρέπει να είναι υψηλή και εκτός της ακουστικής μπάντας, για την αποφυγή χρωματισμών.

   • Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υλοποιήσεων ηχείων;

    Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

    Αναλόγως με τον τύπο της καμπίνας ενός ηχείου, έχουμε τις παρακάτω σχεδιάσεις/τοπολογίες:

    Σχεδίαση κλειστής καμπίνας (ακουστικής ανάρτησης): Η καμπίνα ακουστικής ανάρτησης είναι αεροστεγής γιατί ο εσώκλειστος αέρας χρησιμοποιείται ως ανάρτηση για τον έλεγχο του γούφερ. Όταν ο κώνος του γούφερ κινείται προς τα έξω, δημιουργείται υποπίεση η οποία ρουφάει το μεγάφωνο πίσω στη θέση ηρεμίας. Όταν ο κώνος κινείται προς τα μέσα, αυξάνεται η πίεση του αέρα και σπρώχνει το κώνο προς τη θέση ηρεμίας. Τα ηχεία με καμπίνα ακουστικής ανάρτησης, διακρίνονται για το σφιχτό και βαθύ μπάσο, το οποίο έχει προοδευτική μείωση κάτω από το όριο αποκοπής.Από την άλλη όμως τείνουν να είναι αναίσθητα γιατί η ακουστική ενέργεια που παράγεται από το πίσω μέρος του κώνου χάνεται.

    Σχεδίαση ανοικτού κουτιού (bass reflex): Οι καμπίνες οπής έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκμεταλλεύονται την ακουστική ενέργεια που χάνεται στης καμπίνες ακουστικής ανάρτησης. Ανοίγοντας μια οπή (σωληνάς bass reflex) στην καμπίνα, οι χαμηλές συχνότητες εκπέμπονται σε φάση με τις χαμηλές που αναπαράγει το ίδιο το woofer. Μεταβάλλοντας τη διάμετρο και το μήκος του σωλήνα, μπορούμε να «κουρδίσουμε» τη συχνότητα συντονισμού του για βέλτιστο μπάσο. Οι καμπίνες οπής συνεπάγονται πιο αποδοτικές υλοποιήσεις, με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται πιο ευαίσθητα και με περισσότερο μπάσο ηχεία στον ίδιο ή και μικρότερο όγκο καμπίνας απ’ ότι η αντίστοιχη σχεδίαση σε κλειστό κουτί. Από την άλλη η μείωση του μπάσου κάτω από τη συχνότητα αποκοπής του bass reflex είναι απότομη.

   • Ποιες είναι οι ιδανικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται για διαφράγματα μεγαφώνων;

    Το χαμηλό βάρος και ο υψηλός δείκτης ακαμψίας

    Οι κατασκευαστές ηχείων έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις στην προσπάθεια τους να αναπαράγουν ποιοτικό ήχο. Οι υψηλές συχνότητες επιβάλλουν την γρήγορη και με ακρίβεια κίνηση του διαφράγματος με αποτέλεσμα τα στοιχεία του μεγαφώνου να θερμαίνονται έντονα εξαιτίας των μεγάλων επιταχύνσεων που αναπτύσσονται. Τα διαφράγματα που αναπαράγουν υψηλές συχνότητες πρέπει λοιπόν να έχουν χαμηλή μάζα. Τα tweeter που αναπαράγουν τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούν διαφράγματα χαμηλής μάζας, μεγάλης ακαμψίας και ισχυρούς μαγνήτες που επιτρέπουν τη τάχιστη και με ακρίβεια απόκριση του διαφράγματος. Υπάρχουν πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του διαφράγματος ενός tweeter. Το διάφραγμα αλουμινίου συνδυάζει την μεγάλη ακαμψία και τη μικρή μάζα και αναπαράγει γρήγορα μεταβατικά με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια. Εξαιρετικά tweeter κατασκευάζονται από Nomex ή μετάξι. Άλλα πάλι εξωτικά tweeter χρησιμοποιούν τιτάνιο ή βηρύλλιο.

    Σε σύγκριση με τα tweeter τα διαφράγματα των μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού πρέπει να μετακινήσουν μεγαλύτερο όγκο αέρα για να αναπαράγουν τις συγκεκριμένες συχνότητες. Μεγάλα διαφράγματα συνεπάγονται και μεγάλες μάζες, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της αδράνειας του μεγαφώνου και μείωση της ευαισθησίας του, ενώ παράλληλα απαιτείται και πολύ μεγαλύτερη ισχύ για να μετακινηθούν. Η φυσική απόκριση των μεσαίων συχνοτήτων καθιστούν τα μεγάφωνα με κώνο από Kevlar ιδανικά για τις μεσαίες συχνότητες. Τα μεγάφωνα με κώνο Alucone, από κράμα αλουμινίου, αποτελούν επίσης μία εξαιρετική επιλογή, λόγω της ακαμψίας τους και της χαμηλής τους μάζας, που επιτρέπει την άψογη αναπαραγωγή των γρήγορων μεταβατικών, και αποδίδουν άψογο ήχο χωρίς παραμορφώσεις.

    Όσο για τα μεγάφωνα που αναπαράγουν τις πολύ χαμηλές συχνότητες (υπογούφερ), άριστες επιλογές υλικών για το διάφραγμα αποτελούν οι ίνες άνθρακα, το πολυπροπυλένιο καθώς επίσης και ειδικά επεξεργασμένοι πολτοί χαρτιού που αποκτούν εξαιρετική ακαμψία χωρίς να επιβαρύνουν τη σχεδίαση με υψηλή μάζα.

   • Ποιος είναι ο ρόλος της καμπίνας των ηχείων;

    Η ορθή λειτουργία και η βέλτιστη απόδοση των μονάδων παραγωγής ήχου

    [image]

    Όταν ο κώνος ενός μεγαφώνου κινείται προς τα εμπρός ασκώντας πίεση στα στρώματα του αέρα, τότε στο πίσω μέρος του δημιουργείται μια ίση αλλά αντίθετης φοράς πίεση (αραίωση, υποπίεση). Οι χαμηλές συχνότητες έχουν μικρή κατευθυντικότητα, περιθλώνται γύρω από το μεγάφωνο και τείνουν να επεκταθούν σε όλο το χώρο μπροστά και πίσω από αυτόν. Έτσι στο πίσω μέρος του θα έχουμε τη συμβολή δύο ίδιων αλλά αντίθετης φάσης ηχητικών κυμάτων, κάτι που συνεπάγεται την ακύρωσή τους.

    Η ιδανική λύση για να αποφύγουμε την ακύρωση είναι να προσαρμόσουμε το μεγάφωνο στο κέντρο μιας επίπεδης επιφάνειας με μεγάλο εμβαδόν ή διάμετρο (άπειρο διάφραγμα - infinite baffle). Αυτό φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον και έτσι καταφεύγουμε στη λύση της καμπίνας.

    Η καμπίνα ενός ηχείου δεν είναι ένα απλό κουτί τυχαίων διαστάσεων, που αποσκοπεί στη στήριξη του μεγαφώνου και στην εξάλειψη των ακυρώσεων. Αντίθετα είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διάταξη που επιχειρεί είτε να μιμηθεί το ελεύθερο μεγάφωνο (σχεδίαση άπειρου διαφράγματος), είτε να εκμεταλλευτεί τον όγκο του αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε να συνεισφέρει θετικά στην απόδοση του μεγαφώνου (π.χ. σχεδιάσεις ακουστικής ανάρτησης, ανάκλασης χαμηλών και πολλές άλλες). Η ιδανική καμπίνα ενός ηχείου πρέπει να είναι άκαμπτη, ώστε να μην πάλλεται με τις εσωτερικές μεταβολές της πίεσης του αέρα. Επίσης πρέπει να έχει μεγάλη απόσβεση ώστε να εξασθενούν τα ηχητικά κύματα και να μην εκπέμπονται από την καμπίνα. Τέλος η συχνότητα συντονισμού πρέπει να είναι υψηλή και εκτός της ακουστικής μπάντας, για την αποφυγή χρωματισμών.

   • Τι είναι το κύκλωμα crossover ενός ηχείου;

    Το κύκλωμα που διαχωρίζει τις περιοχές συχνοτήτων για κάθε ξεχωριστή μονάδα του ηχείου

    [image]

    Οι κατασκευαστές ηχείων έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις στην προσπάθεια τους να αναπαράγουν ποιοτικό ήχο. Οι υψηλές συχνότητες επιβάλλουν την γρήγορη και με ακρίβεια κίνηση του διαφράγματος με αποτέλεσμα τα στοιχεία του μεγαφώνου να θερμαίνονται έντονα εξαιτίας των μεγάλων επιταχύνσεων που αναπτύσσονται. Τα διαφράγματα που αναπαράγουν υψηλές συχνότητες πρέπει λοιπόν να έχουν χαμηλή μάζα.

    Οι χαμηλές συχνότητες από την άλλη που έχουν μεγάλο μήκος κύματος απαιτούν μεγάφωνα των οποίων η διάμετρος της παλλόμενης επιφάνειας πρέπει να είναι μεγάλη. Μεγάλα διαφράγματα συνεπάγονται και μεγάλες μάζες, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η αδράνεια του μεγαφώνου. Έτσι, εμφανίζει αυξημένη αδράνεια και μειωμένη ευαισθησία, ενώ απαιτείται και πολύ μεγαλύτερη ισχύς για να μετακινηθούν.

    Για να αντεπεξέλθουν στις αντικρουόμενες απαιτήσεις των υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων, οι κατασκευαστές ηχείων κατασκευάζουν ηχεία δύο ή και περισσοτέρων δρόμων, έτσι ώστε τα κατάλληλα μεγάφωνα να αναπαράγουν συγκεκριμένες συχνότητες. Τα δικτυώματα διαχωρισμού συχνοτήτων που επιτρέπουν τη λειτουργία ηχείων δύο, τριών ή και περισσότερων δρόμων είναι ακριβώς τα crossover. Στην ουσία πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα συχνοτήτων, με χρήση αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων, που οδηγούν σε κάθε μεγάφωνο (woofers, tweeter) του ηχείου σήματα με διαφορετικό συχνοτικό περιεχόμενο. Το πάντρεμα της αναπαραγωγής από όλα τα μεγάφωνα μαζί πρέπει να δίνει ένα τονικά ισορροπημένο αποτέλεσμα όταν το crossover είναι σωστά σχεδιασμένο.

   • Τι μας αποκαλύπτουν οι μετρήσεις των ηχείων και πώς μπορούν να μου φανούν χρήσιμες;

    Αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του ηχείου με βάση την επίπεδη ή μη απόκρισή του στο φάσμα των συχνοτήτων

    Από τις πρώτες μέρες σχεδίασης και αξιολόγησης ηχείων έχουν υπάρξει πάμπολλες συζητήσεις και διχογνωμίες σχετικά με το τι μπορούν να μας αποκαλύψουν οι μετρήσεις των ηχείων, πώς συσχετίζονται με την ηχητική μας εμπειρία, σε ποιο βαθμό μπορεί ο σχεδιαστής να επαφίεται σε αυτές και πόσο έγκυρες και επαναλήψιμες είναι. Φυσικά αυτά είναι ερωτήματα με τα οποία ασχολούνται συγκεκριμένοι κλάδοι της ηλεκτροακουστικής, όπως για παράδειγμα η ψυχοακουστική, και θα ήταν αδύνατο να καλύψουμε πλήρως το θέμα εδώ. Παρόλα αυτά μπορούμε να δώσουμε αρκετά χρήσιμες γνώσεις για τον ακροατή και μουσικόφιλο που θέλει να γνωρίσει πιο βαθιά το επιστημονικό υπόβαθρο της ηλεκτρακουστικής σε αντίθεση με την αγυρτεία που περιτριγυρίζει συχνά τα ηχεία!

    Η κύρια μέτρηση για την οποία ενδιαφέρεται ο σχεδιαστής ηχείων είναι η Απόκριση Συχνοτήτων όπως αυτή μετριέται σε κάποια απόσταση (1 ή 2 μέτρα) από το tweeter και κατά μήκος του άξονά του. Αυτή η μέτρηση δείχνει την απόκριση του ηχείου, δηλαδή την ηχητική στάθμη που αναπαράγει, για κάθε συχνότητα μέσα στο ακουστό εύρος συχνοτήτων. Παρά τις πολλές και ακτικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποια μορφή απόκρισης συχνοτήτων είναι προτιμητέα, είναι αναμφίβολο ότι η επίπεδη απόκριση συχνοτήτων, δηλαδή η σχεδίαση εκείνη που ούτε ενισχύει ούτε αποσβαίνει επιλεκτικά κάποιες συχνότητες, είναι η καλύτερη και πάντα επιθυμητή. Μια επίπεδη απόκριση σημαίνει ότι το ηχείο αναπαράγει ήχο με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα χωρίς να χρωματίζει τη μουσική εισάγοντας το δικό του ηχητικό χαρακτήρα (πχ. μπασαριστό ή πολύ πριμαριστό ηχείο).

    Στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξουμε όμως γιατί υπάρχει μια παγίδα. Η γεωμετρία και η χωροθέτηση του δωματίου επιδρούν καθοριστικά στην απόκριση χαμηλών συχνοτήτων των ηχείων. Για να έχουμε ακριβή μέτρηση απόκρισης στα χαμηλά, με επαναληψιμότητα και συσχέτιση με την υποκειμενική παρατήρηση, θα πρέπει είτε να πραγματοποιήσουμε τη μέτρηση σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο, ώστε οι ανακλάσεις από τους τοίχους να μην επηρεάζουν την αρχική μέτρηση, ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική που ονομάζεται μέτρηση Κοντινού Πεδίου (Near-Field). Κάνοντας χρήση αυτής της τεχνικής, μετράμε από πολύ κοντά (το μικρόφωνο σχεδόν εφάπτεται του κώνου) την απόκριση των μεγαφώνων και των bass reflex αν υπάρχουν, ώστε να λαμβάνεται υπόψη μόνο το άμεσο κύμα και όχι οι ανακλάσεις. Αυτή η near-field μέτρηση χαμηλών συχνοτήτων συνθέτεται με τη μέτρηση μεσαιο-υψηλών συχνοτήτων που λαμβάνεται σε οποιοδήποτε δωμάτιο μεσαίων διαστάσεων, ώστε να πάρουμε μια μέτρηση η οποία συσχετίζεται πολύ καλά με αυτό που τελικά ακούμε από το υπο μέτρηση ηχείο.

    Το ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τη near-field μέτρηση είναι η συχνότητα στην οποία η απόκριση συχνοτήτων πέφτει κατά 3dB σε σχέση με το μέσο όρο στη μεσαία μπάντα. Αυτή η συχνότητα αναφέρεται ως η συχνότητα f3 και είναι ένα μέτρο της ικανότητας του ηχείου να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες. Όσο πιο χαμηλή η f3, τόσο πιο δυνατό μπάσο μπορεί να παίξει το ηχείο. Βέβαια όταν γίνεται ακρόαση του ηχείου μέσα σε ένα ρεαλιστικό δωμάτιο, το μπάσο του ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικό εξαιτίας των στασίμων κυμάτων. Παρόλα αυτά όμως, όσο πιο επίπεδη είναι η απόκριση των χαμηλών μέχρι τη συχνότητα f3, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενσωματωθεί στο χώρο δίνοντας ένα ομαλό, δυνατό μπάσο που δε μπουμάρει, αλλά φέρνει όλο το ρεαλισμό που απαιτείται για την ακρόαση της μουσικής και των ταινιών σας

    Άλλη σημαντική μέτρηση είναι η απόκριση συχνότητας μετρημένη σε κάποια γωνία από τον άξονα του tweeter (off-axis). Αυτές οι μετρήσεις σε συγκεκριμένες γωνίες οριζόντια και κατακόρυφα (horizontal and vertical off-axis) δείχνουν την επίδραση που έχει η καμπίνα, τα μεγάφωνα αυτά καθεαυτά και κυρίως το crossover (κύκλωμα διαχωρισμού συχνοτήτων) το οποίο εξαιτίας της διαφορά φάσης που εισάγει στο σήμα που οδηγείται σε κάθε μεγάφωνο μπορεί να δημιουργεί ακυρώσεις συχνοτήτων σε κάποιες γωνίες. Αναλύοντας λοιπόν τις off-axis μετρήσεις μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ηχείο εκπέμπει ισορροπημένο ήχο ακόμα και προς τα πλάγια, ώστε ο ήχος που θα φτάσει στον ακροατή εξ ανακλάσεως να έχει τον ίδιο τονικό χαρακτήρα με τον άμεσο ήχο (on-axis). Ένα τέτοιο ηχείο θα ακούγεται καλά όχι μόνο στην ιδανική θέση ακρόασης (sweet spot) αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή.

    Τέλος μεγάλης σημασίας είναι και η μέτρηση της εμπέδησης σε συνάρτηση με τη συχνότητα. Αυτή απεικονίζει την τιμή της αντίστασής του σε όλο το εύρος του ακουστού φάσματος, από 20Hz έως 20kHz και δείχνει σε ποια συχνότητα – εύρος συχνοτήτων η εμπέδηση έχει την ελάχιστη τιμή της, καθώς και ποια είναι αυτή η τιμή. Συνήθως θέλουμε η ελάχιστη εμπέδηση να είναι παραπάνω από 3-4 Ohm, ούτως ώστε όλοι σχεδόν οι ενισχυτές να μπορούν να οδηγήσουν το ηχείο. Βέβαια σε ηχεία High-End, τιμές εμπέδησης τόσο χαμηλές όσο το 1 Ohm δεν είναι σπάνιες. Επίσης η συχνότητα στην οποία η εμπέδηση έχει την ελάχιστή της τιμή είναι σημαντική. Αν η συχνότητα αυτή είναι υψηλή, τότε το φορτίο στον ενισχυτή δεν είναι και τόσο μεγάλο, καθώς στις υψηλές συχνότητες η ηχητική πληροφορία δεν είναι και τόσο σημαντική. Αν από την άλλη η συχνότητα ελάχιστης εμπέδησης είναι στη χαμηλομεσαία μπάντα, τότε το ηχείο θα αποτελεί δύσκολο φορτίο καθώς υπάρχει αρκετή ηχητική πληροφορία σε αυτό το εύρος συχνοτήτων.

   • Πώς πρέπει να αξιολογούμε τα ηχεία;

    Ιδανικά στον χώρο που θα τα ακούμε και με καλό υλικό αναφοράς

    Η αξιολόγηση των ηχείων είναι μια διαδικασία αρκετά πιο δύσκολη από όσο αρχικά ακούγεται. Ένα ολόκληρο πεδίο της ακουστικής, η ψυχοακουστική, μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ήχο, τον αποκωδικοποιούμε στον εγκέφαλό μας, τον συγκρίνουμε με τους ρεαλιστικούς ήχους κι επίσης πώς η ακουστική μας αντίληψη μπορεί να ξεγελαστεί (όχι πάντα για κακό σκοπό! Η τεχνολογία Virtual Surround βασίζεται εξ' ολοκλήρου στο μπέρδεμα της αντίληψης του εγκεφάλου σχετικά με την προέλευση των ήχων και όλα αυτά για καλό σκοπό!)

    Χωρίς να μπούμε στα βαθιά νερά της θεωρίας της ψυχοακουστικής, μπορούμε να δώσουμε τους παρακάτω απλούς και χρήσιμους κανόνες:

    - Όταν αξιολογείτε ηχεία μην αφήνετε τις υπόλοιπες αισθήσεις σας (πλην της ακοής) και κυρίως την όρασή σας να καθορίζουν την κρίση σας. Τα μεγάλα και εξωτερικά όμορφα ηχεία (φινίρισμα, σχήμα, χρώμα) δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αναπαράγουν ήχους με μεγαλύτερη πιστότητα

    - Προσέξτε το δωμάτιο στο οποίο κάνετε την ακρόαση - αξιολόγηση των ηχείων. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αξιόπιστη αξιολόγηση ηχείων σε ένα χώρο στον οποίο δεν έχετε ακούσει ξανά μουσική από άλλα ηχεία

    - Κυρίως σε δωμάτια που δεν είναι βελτιστοποιημένα ακουστικά, η αξιολόγηση ηχείων συχνά οδηγεί σε άδικα συμπεράσματα

    - Ο καλύτερο χώρος για να αξιολογήσετε ηχεία είναι ο ίδιο ο χώρος ακρόασης στο σπίτι σας. Γι αυτό το λόγο η Crystal Audio σας παρέχει 60 ολόκληρες μέρες δοκιμαστικής περιόδου για τα ηχεία της. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ηχεία, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική και ταινίες μαζί με τους φίλους σας και την οικογένειά σας και αν δε μείνετε ευχαριστημένοι μπορείτε να τα επιστρέψετε!

    - Επιλέξτε ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας (Reference Recordings) και όχι μέτριας ποιότητας αρχεία από το internet ή από φτηνές παραγωγές. Επισκεφτείτε τη βάση μας με τα Reference Recording και βρείτε την καλύτερη ηχογράφηση στο είδος μουσικής και ταινίας που σας αρέσει

    - Προσπαθήστε να ακούσετε διακριτά το κάθε επίπεδο ήχων από τα ακουστικά όργανα και τις φωνές των τραγουδιστών και να το συγκρίνετε με τον ήχο των ίδιων οργάνων /ανθρώπινων φωνών που έχετε ακούσει ζωντανά χωρίς ενίσχυση. Υπάρχει κοντινή συσχέτιση μεταξύ των φυσικών ήχων και της αναπαραγωγής από το ηχείο;

    Αξιολογήστε την ακουστική εικόνα που δημιουργείτε μεταξύ των ηχείων, την ποιότητα των μπάσων (γρήγορες χαμηλές που ζωντανεύουν τη μουσική χωρίς να βρωμίζουν τους υπόλοιπους ήχους και χωρίς να κουράζουν) και γενικά τη συνολική ηχητική εμπειρία. Κλείστε τα μάτια σας και βυθιστείτε στη μουσική και στους ήχους και ανακαλύψτε τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα σας όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη!

  • Μπορούν τα ηχεία να είναι αληθινά... φιλικά;

   • Γιατί χρειαζόμαστε φιλικά ηχεία;

    Για να μπορείτε να απολαύσετε υψηλή ηχητική απόδοση με χαμηλές απαιτήσεις ισχύος

    Τα ηχεία αποτελούν το πιο κρίσιμο τμήμα της Αλυσίδας Αναπαραγωγής της Μουσικής Πληροφορίας ανάμεσα στον Ενισχυτή και στο Χώρο Ακρόασης πριν από τα Αυτιά σας. Μεταφέρουν Μουσική από τον Ενισχυτή στο Χώρο Ακρόασης και αλληλεπιδρούν και με τα δύο. Η ποιότητά τους είναι εξαιρετικά καίρια για την πιστή αναπαραγωγή μουσικής και κινηματογράφου από το σύστημα Hi-Fi / Home Cinema.

   • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία σας στον Ενισχυτή σας;

    Τα ηχεία πρέπει να φέρουν υψηλή ευαισθησία για να «οδηγούνται» εύκολα

    Είναι ευρέως γνωστό ότι το ταίριασμα των Ηχείων με τον Ενισχυτή είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχετε την ποιότητα του ήχου για την οποία πληρώσατε. Ακόμα και με ένα μεγάλο και ακριβό Hi-Εnd ενισχυτή, χρειάζεστε ηχεία με μεγάλη ευαισθησία τα οποία να οδηγούνται εύκολα. Τα μεγάλης ευαισθησίας ηχεία αναπαράγουν τη Μουσική ρεαλιστικά, χωρίς συμπίεση και παραμορφώσεις.

   • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία στο lifestyle σας;

    Τα ηχεία μας σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη μέγιστη αισθητική και ακουστική σας ικανοποίηση

    Μερικές φορές αυτό που ζητάμε είναι απλά συνοδευτική μουσική για μια συγκέντρωση με φίλους ενώ άλλες πάλι φορές αναζητούμε το ρεαλισμό κινηματογραφικών σκηνών με έντονα ηχητικά εφέ που αναπαριστούν γιγαντιαία φυσικά φαινόμενα. Οι απαιτήσεις μας από ένα ποιοτικό σύστημα ηχείων μεταβάλλονται αναλόγως με τη διάθεσή μας και το lifestyle μας. Τα ηχεία της Crystal Audio θα ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες σας και θα σας αφήσουν μάλιστα με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο, χάρη στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους τα οποία τα κάνουν ικανά να ανταπεξέλθουν σε κάθε απαίτησή σας!

   • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία σας στη Διακόσμηση του Χώρου σας;

    Τα ηχεία μας σχεδιάστηκαν για να ομορφαίνουν το χώρο σας, τοποθετημένα στην ιδανική τους θέση

    Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τα ηχεία τους, ακόμα και αν αυτά αποτελούν πανάκριβα κομμάτια επίπλωσης που υπηρετούν στη μουσική απόλαυση.Μπορούν όμως τα ηχεία να αποτελέσουν μέρος της διακόσμησης του χώρου ακρόασης; Μπορούν να τοποθετηθούν σωστά με βάση τους κανόνες της Ακουστικής ώστε να αποδίδουν τον ήχο που πληρώσατε; Άλλωστε η ηχητική ποιότητα που θα απολαύσετε εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο. Πιο φτηνά αλλά σωστά τοποθετημένα σύμφωνα με τους νόμους της ακουστικής ηχεία παίζουν καλύτερα από ακριβότερα τα οποία όμως είναι κρυμμένα στις γωνιές του δωματίου.

   • Τι είναι η μαγνητική θωράκιση;

    Είναι μια θωράκιση ενάντια στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές προς ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές

    [image]

    Τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία εκπέμπουν ισχυρά μαγνητικά πεδία εκτός και αν είναι μαγνητικά θωρακισμένα. Τα μαγνητικά πεδία δημιουργούν προβλήματα και χρωματικές αλλοιώσεις στις καθοδικές λυχνίες των CRT τηλεοράσεων και σβήνουν οτιδήποτε είναι αποθηκευμένο σε μαγνητικό μέσο.

    Λόγω των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν τα μη θωρακισμένα ηχεία, οι κατασκευαστές τα θωρακίζουν μαγνητικά. Η θωράκιση επιτυγχάνεται είτε με την περίκλειση του μαγνήτη σε ατσάλινο περίβλημα, ή με την τοποθέτηση δεύτερου μαγνήτη με αντίστροφη πολικότητα πίσω από το ηχείο για την εξάλειψη του μη επιθυμητού μαγνητικού πεδίου.

   • Γιατί λοιπόν είναι μια πρόκληση η σωστή επιλογή ηχείων;

    Εξαιτίας της τεράστιας ποικιλίας ηχείων, προδιαγραφών και χώρων

    Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά το στήσιμο ενός συστήματος Οικιακού Κινηματογράφου, είναι η επιλογή των ηχείων. Η επιλογή δυσκολεύει από την τεράστια ποικιλία ηχείων, υλοποιήσεων, χαρακτηριστικών και τιμών. Δυστυχώς η αγορά ενός ηχείου γνωστής μάρκας ή ενός ακριβού μοντέλου δεν εγγυάται την αγορά του κατάλληλου ηχείου. Οι ειδήμονες συμφωνούν ότι λίγα ηχεία αξίζουν και συνήθως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ απόδοσης, τιμής και μάρκας. Σε μία δεδομένη κατηγορία τιμής τα περισσότερα ηχεία είναι χαμηλής ποιότητας, ορισμένα είναι καλά και ελάχιστα είναι κορυφαία.

    Κάντε έρευνα αγοράς, αναζητήστε ηχεία με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία από έγκυρους οργανισμούς, ή με πιστοποίηση THX, συγκρίνετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τελικά εμπιστευτείτε τα αυτιά σας!

   • Πώς πρέπει να συγκρίνουμε ηχεία μεταξύ τους;

    Με κοινό σύστημα αναφοράς, στην ίδια ακριβώς στάθμη

    Η σύγκριση ηχείων μπορεί να είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα υπό σύγκριση ηχεία παίζουν ακριβώς στην ίδια στάθμη. Ακόμα και μια μικρή διαφορά στη στάθμη αναπαραγωγής μεταξύ των ηχείων μπορεί να κάνει το πιο "δυνατό" να ακούγεται καλύτερα από το άλλο.

    Μη νομίσετε ότι αν χρησιμοποιήσετε τον ίδιο ενισχυτή και θέσετε το χειριστήριο ρύθμισης ήχου στην ίδια στάθμη ότι τα υπό σύγκριση ηχεία θα παίξουν τελικά με την ίδια ένταση. Αυτό οφείλεται στο ότι γενικά η ευαισθησία των διαφόρων ηχείων είναι διαφορετική. Έτσι με το ίδιο σήμα στην είσοδο παράγουν διαφορετική ηχητική στάθμη. Έτσι για να γίνει σωστό ταίριασμα στάθμης θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί ένα ντεσιμπελόμετρο (Sound Pressure Level meter) το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

    Τροφοδοτούμε τα ηχεία με σήμα λευκού θορύβου, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδικά CD και DVD για σωστή ρύθμιση συστημάτων και ρυθμίζουμε τις εντάσεις των ηχείων ώστε να ταιριάξουν οι ηχητικές στάθμες αναπαραγωγής τους. Ιδανικά έχουμε ένα διακόπτη Α-Β που μας επιτρέπει να μπορούμε γρήγορα να αλλάζουμε από το ένα ηχείο στο άλλο.

    Για αξιόπιστη σύγκριση ηχείων θα πρέπει τα ρυθμιστικά συχνότητας (EQ) καθώς και η αυτόματη ισοστάθμιση του ενισχυτή (Auto Calibration) να είναι απενεργοποιημένα.

    Κατά την ακρόαση προσέχουμε πόσο φυσικοί είναι οι ήχοι. Συγκεντρωνόμαστε στη φωνή του τραγουδιστή και αξιολογούμε πόσο αληθοφανής ακούγεται. Κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα μουσικά όργανα. Ακούγονται ρεαλιστικά; Είναι ισορροπημένος ο ήχος χωρίς υπερβολική έμφαση στα χαμηλά, στις μεσαίες ή στα πρίμα; Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάθε όργανο μέσα στην ορχήστρα; Είναι εστιασμένος ο ήχος και η ηχητική εικόνα σωστή; Αποδίδουν τα ηχεία χωρίς παραμόρφωση τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές εντάσεις; Σας συγκινεί ο ήχος σα να βρισκόσασταν σε μια ζωντανή συναυλία;

    Όταν θα έχετε δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, θα έχετε μια συνολική εικόνα της απόδοσης των ηχείων που αξιολογείτε.

  • Αποκωδικοποιητές

  • Εγκατάσταση

   • Έχω συνδέσει τον αποκωδικοποιητή MPEG4 με την τηλεόρασή μου. Πως τον προγραμματίζω;

    Ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη, από τον οδηγό αυτόματης εγκατάστασης

    Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας, θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2…, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2…κ.λπ. και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εναλλακτικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τη χειροκίνητη καταχώριση προγραμμάτων, και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 22, 46, 47, 48, 54, 63 και 65 για την Αθήνα, ή στις συχνότητες 23, 25, 29, 31,46, 50, 56 και 59 για τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες εκπέμπουν ψηφιακά τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

   • Συνέδεσα τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση. Γατί δεν βλέπω ψηφιακά κανάλια;

    Επιλέξτε την είσοδο της τηλεόρασής σας. Πιέστε "Περισσότερα" για την αναλυτική απάντηση

    - Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες συνδέσεων από το Εγχειρίδιο Χρήσης του αποκωδικοποιητή και της τηλεόρασής σας

    - Βεβαιωθείτε πως ο αποκωδικοποιητής είναι ενεργοποιημένος (πράσινη λυχνία)

    - Βεβαιωθείτε πως έχετε επιλέξει την είσοδο εικόνας της τηλεόρασής σας, στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή (Scart ή HDMI). Η επιλογή γίνεται από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Το πλήκτρο επιλογής εισόδων, απεικονίζει συνήθως ένα λευκό τετράγωνο με ένα οριζόντιο βέλος, που δείχνει προς το εσωτερικό του 

    - Ακολουθήστε τις οδηγίες συντονισμού καναλιών του αποκωδικοποιητή

   • Ο αποκωδικοποιητής δεν εντοπίζει όλα τα ψηφιακά κανάλια.

    Ελέξτε πως η κεραία σας λαβάνει υψηλής ισχύος σήμα από τον σταθμό ψηφιακής εκπομπής

    Το πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του σήματος, που έρχεται από την κεραία. Για να παρακολουθήσετε όλα τα κανάλια χωρίς διακοπές, θα πρέπει η ποιότητα του σήματος να είναι σταθερή, με ισχύ άνω του 70%.

    Αν είναι χαμηλότερη ή αν παρατηρείτε συχνές αυξομειώσεις του σήματος, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη λήψη. Μέσα από τη χειροκίνητη αναζήτηση, ελέγξτε την ποιότητα του σήματος για τα παρακάτω κανάλια 22, 46, 47, 48, 54, 63 και 65 για την Αθήνα, ή 23, 25, 29, 31,46, 50, 56 και 59 για τη Θεσσαλονίκη.

    Εάν η στάθμη του σήματος είναι κάτω του 70%, προτείνουμε τα ακόλουθα:

    - Ελέγξτε τον προσανατολισμό της κεραίας σας. Αν είστε κάτοικος Αττικής, θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τον Υμηττό ή την Αίγινα, ανάλογα με το ποιος σταθμός είναι ο πλησιέστερος στην οικία σας. Αν βρίσκεστε εκτός Αττικής, φροντίστε ώστε η κεραία σας να είναι στραμμένη προς τον πλησιέστερο σταθμό εκπομπής.

    - Ελέγξτε τη ρύθμιση ισχύος του ενισχυτή κεραίας και αν χρειάζεται αυξήστε το gain.

    - Δοκιμάστε να συνδέσετε τον αποκωδικοποιητή σε κάποια άλλη παροχή κεραίας του διαμερίσματος σας.

    - Δοκιμάστε μια εσωτερική κεραία με ενσωματωμένο ενισχυτή.

    Επίσης, λάβετε υπόψη σας πως σε κεντρικές, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις κεραίας, όσο πιο χαμηλά βρίσκεστε (π.χ. 1ο όροφο), το σήμα υποβαθμίζεται κλιμακωτά.

    Τέλος, ανάλογα με την κατανομή της καλωδίωσης, ενδέχεται κάποιες παροχές κεραίας του διαμερίσματός σας να παρέχουν πολύ χαμηλότερο σήμα από κάποιες άλλες.

   • Ποιος ο ρόλος των συνδέσεων Audio L/R και Composite;

    Επιτρέπουν την απλή, αναλογική σύνδεση εικόνας και ήχου

    Αποτελούν τις απλούστερες και χαμηλότερης ποιότητας αναλογικές συνδέσεις. Η σύνδεση Composite είναι μια έξοδος εικόνας που αποδίδει σύνθετο εικονοσήμα, ενώ το Audio L/R, αναλογικό, στερεοφωνικό ήχο.

  • Kανάλι ΕΡΤ HD και μελλοντικές εκπομπές σε High Definition

  • Λειτουργία

  • Επίλυση Προβλημάτων

  • Γενικά Θέματα

  • Prime-HD

  • Micro-HD

  • Prime-SD | Micro-SD

  • Αξεσουάρ

  • Πολύπριζα Ασφαλείας

   • Τι είναι οι υπερτάσεις και πώς τα Πολύπριζα Ασφαλείας με προστατεύουν απέναντί τους;

    Είναι απότομες ανωδικές μεταβολές της ηλεκτρικής τάσης, που απορροφόνται από ειδικά κυκλώματα

    Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

     

   • Γιατί η ένδειξη Joules είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός Πολύπριζου Ασφαλείας;

    Γιατί δείχνει την ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να επορροφήσει.

    Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

     

   • Είναι πιθανόν και η κεραία μου να είναι φορέας υπερτάσεων με αποτέλεσμα να χρειάζεται προστασία;

    Βεβαίως. Η κεραία σας ενδέχεται να χτυπηθεί από κεραυνό

    Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

   • Χρειάζεται να συνδέσω όλες τις συσκευές μου σε Πολύπριζο Ασφαλείας;

    Ναι, καθώς όλες οι συσκευές είναι ευαίσθητες σε απότομες υπερτάσεις

    Ιδανικά ναι! Όλος ο εξοπλισμός σας είναι ευαίσθητος σε υπερτάσεις που μπορούν να τον καταστρέψουν. Κυρίως μάλιστα ηλεκτρονικές συσκευές με κυκλώματα ακριβείας, όπως όλες οι συσκευές Οικιακού Κινηματογράφου και ο Υπολογιστής σας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες απέναντι στις υπερτάσεις του δικτύου, οπότε θα πρέπει κατ' ελάχιστον να προστατεύονται από ένα Πολύπριζο Ασφαλείας με τον ψηλότερο δυνατό δείκτη προστασίας Joules που έχετε την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτείτε.

   • Τι δείχνει το πράσινο LED στα πολύπριζα;

    Ότι η γείωση της σύνδεσης είναι σωστή και ενεργή

    Το πράσινο LED επιβεβαιώνει τη σύνδεση σωστής γείωσης στην πρίζα απ’ όπου τροφοδοτείται το πολύπριζο. Η ύπαρξη σωστής γείωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το πολύπριζο να εκτρέψει τα φορτία προς τη γη σε περίπτωση υπέρτασης. Διαφορετικά η υπέρταση θα καταλήξει στις ακριβές σας συσκευές.

    Στην περίπτωση που το πράσινο LED δεν ανάβει, δοκιμάστε άλλη πρίζα του σπιτιού σας και αν πάλι δε λειτουργεί συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας ώστε να εξετάσετε αν η γείωση είναι συνδεδεμένη σωστά στην εγκατάσταση του σπιτιού σας.

    Σημείωση: Το πράσινο LED ενδέχεται να μην φωτοβολεί τόσο δυνατά όσο το κόκκινο. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

   • Τα πολύπριζα ασφαλείας κάνουν και σταθεροποίηση τάσης;

    Όχι, για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσετε έναν σταθεροποιητή τάσης

    Τα πολύπριζα ασφαλείας προστατεύουν τις συσκευές σας από υπερτάσεις του δικτύου καθώς επίσης και φιλτράρουν τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο (EMI) και τις ραδιοπαρεμβολές (RFI) ώστε οι συσκευές σας να αποδίδουν κρυστάλλινο ήχο και καθαρή εικόνα. Δε σταθεροποιούν όμως την τάση. Κάτι τέτοιο απαιτεί εξειδικευμένα κυκλώματα τα οποία να είναι σε θέση να διορθώσουν τις αποκλίσεις της τάσης από την ονομαστική τιμή των 230V.

   • Άρα λοιπόν, τα Πολύπριζα Ασφαλείας απλά προστατεύουν τις συσκευές μου από υπερτάσεις;

    Ναι, αλλά επιπλέον, βελτιώνουν την ποιότητα του σήματος, με ειδικά φίλτρα

    Τα Πολύπριζα Ασφαλείας της Crystal Audio προστατεύουν τις συσκευές σας, αλλά κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Πέρα από την προστασία, διαθέτουν φίλτρα δραστικής μείωσης του θορύβου από ηλεκτρομαγνητικές πηγές καθώς και από ραδιοπαρεμβολές. Με μείωση από 50db έως και 80dB τροφοδοτούν τις συσκευές σας με καθαρό ρεύμα, ώστε να μπορειτε να απολαμβάνετε καθαρό ήχο και εικόνα, αξιοποιώντας στο 100% την ποιότητα για την οποία έχετε πληρώσει τις συσκευές σας.

     

   • Γιατί κάηκε το πολύπριζο προστασίας αλλά η συσκευή μου δεν έπαθε τίποτα;

    Το πολύπριζο «θυσιάστηκε» για να σώσει τη συνδεδεμένη συσκευή

    - Το πολύπριζο προστασίας προστατεύει τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα από αλλεπάλληλες στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου, ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του.

    - Βλάβη στο πολύπριζο προστασίας μπορεί να επέλθει μετά από στιγμιαίες υπερτάσεις που ξεπέρασαν τις προδιαγραφές λειτουργίας του. Το πολύπριζο καταστράφηκε αλλά παράλληλα προστάτεψε τις συσκευές σας για όσο χρόνο το χρησιμοποιείτε από αλλεπάλληλες υπερτάσεις, είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές λειτουργίας του.

    - Στη περίπτωση που το πολύπριζο προστασίας «καεί» ή το λαμπάκι ένδειξης προστασίας «SURGE» σβήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε άμεση αντικατάστασή του, εφόσον έχει σταματήσει να λειτουργεί ασφαλώς για τις συσκευές σας.

    - Στα μοντέλα πολυπρίζων που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη ασφάλεια ή ασφαλειο-διακόπτη η λειτουργία προστασίας επανέρχεται πατώντας το «RESET» του πολυπρίζου.

   • Γιατί χάλασε η συσκευή μου αλλά δεν κάηκε το τροφοδοτικό της ή το πολύπριζο προστασίας;

    Μια απότομη πτώση στην τάση του ρεύματος, είναι η πιθανότερη αιτία

    - Οι αιτίες που οι συσκευές χαλάνε, είναι πολλές και δεν οφείλονται αποκλειστικά σε στιγμιαίες υπερτάσεις και υπερρεύματα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η τάση του δικτύου είναι χαμηλότερη του φυσιολογικού, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα ενδέχεται να δημιουργούν οι επαρχιακές περιοχές και τα νησιά, όπου το δίκτυο της ΔΕΗ παρουσιάζει συχνές ανωμαλίες τάσης.
    - Τα Πολύπριζα Ασφαλείας της Crystal Audio είναι σχεδιασμένα για την προστασία των συσκευών σας από απότομες υπερτάσεις, όπως π.χ. τη στιγμή που επανέρχεται η ηλεκτροδότηση μετά από διακοπή ρεύματος. Επίσης, καθαρίζουν από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές το ρεύμα που καταλήγει στις συσκευές σας.
    - Υπάρχει περίπτωση μία συσκευή να είναι ευαίσθητη στις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης. Για να προστατέψετε τη συσκευή σας σε αυτή είναι απαραίτητη η χρήση ενός Σταθεροποιητή Τάσης, παράλληλα με το Πολύπριζο Ασφαλείας. Ένας Σταθεροποιητής Τάσης μόνο, δεν προστατεύει από τις συχνές, στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.
    - Η Crystal Audio θα διαθέτει σύντομα τη δική της ολοκληρωμένη λύση για την προστασία και από τις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης.

   • Χρειάζομαι πολύπριζο προστασίας αν έχω σταθεροποιητή τάσης;

    Ναι, ειδικά για την προστασία από απότομες υπερτάσεις

    - Ναι, χρειάζεστε και πολύπριζο προστασίας για την πλήρη προστασία της συσκευής σας από τις συχνές, στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.
    - Υπάρχει περίπτωση μία συσκευή να είναι ευαίσθητη στις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης, μια αιτία βλάβης που μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ενός σταθεροποιητή τάσης. Ο σταθεροποιητής τάσης όμως δεν προστατεύει από τις συχνές στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.

   • Γιατί κάποια πολύπριζα προστασίας «καίγονται» ενώ άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά;

    Τα πολύπριζα που «καίγονται», πρακτικά θυσιάζονται, για να σώσουν τις συσκευές σας

    - Τα πολύπριζα προστασίας που συνεχίζουν να λειτουργούν δεν είναι προβληματικά εφόσον η ένδειξη προστασίας τους «SURGE» είναι ενεργή.
    - Το πολύπριζο προστασίας προστατεύει τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα από αλλεπάλληλες στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου, ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του.
    - Ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του κάθε πολυπρίζου, άλλα «καίγονται» νωρίτερα λόγω υπερτάσεων και άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, έχοντας απορροφήσει σημαντικό αριθμό υπερτάσεων προστατεύοντας τις συσκευές σας. Το πολύπριζο θα συνεχίσει να προστατεύει τις συνδεδεμένες συσκευές, έως ότου κάποια μεγάλη στιγμιαία υπέρταση - μεγαλύτερη από τις προδιαγραφές λειτουργίας του - το καταστρέψει ή ρίξει την ενσωματωμένη ασφάλειά του.
    - Στη περίπτωση που το πολύπριζο προστασίας «καεί» ή το λαμπάκι ένδειξης προστασίας «SURGE» σβήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε άμεση αντικατάστασή του, εφόσον έχει σταματήσει να λειτουργεί ασφαλώς για τις συσκευές σας.
    - Στα μοντέλα πολυπρίζων που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη ασφάλεια ή ασφαλειοδιακόπτη, η λειτουργία προστασίας επανέρχεται πατώντας το πλήκτρο «RESET» στο πολυπρίζο.

   • Τα Joules είναι ίδια με τα Watt;

    Τα Joules είναι μονάδα μέτρησης ισχύος, ενώ τα Watt, ηλεκτρικής κατανάλωσης

    Όχι! Τα Joules αναφέρονται στη μέγιστη στιγμιαία ενέργεια από υπέρταση που μπορεί να απορροφήσει το πολύπριζο χωρίς να καταστραφεί, ενώ τα Watt είναι η συνεχόμενη ισχύς που μπορεί να παρέχει στις συσκευές που συνδέονται πάνω του. Τα Watt συνδέονται με την τάση του δικτύου και το ρεύμα που απορροφούν οι συσκευές, με τον εξής τύπο: Watts = Volts x Amperes (Ισχύς = Τάση x Ρεύμα)

  • Καλώδια

   • Τι είναι το HDMI;

    Είναι ένας δίαυλος μεταφοράς ασυμπίεστης ψηφιακής εικόνας και ήχου

    Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) αποτελεί έναν δίαυλο μεταφοράς δεδομένων εικόνας και ήχου, σε ασυμπίεστη μορφή. Με απλά λόγια, ένα καλώδιο HDMI, εξασφαλίζει πως μπορείτε να απολαύσετε τα νέα φορμάτ εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης με την μέγιστη δυνατή ποιότητα, όπως όταν δημιουργήθηκαν στο στούντιο παραγωγής.

    Ως δίαυλος, το HDMI υποστηρίζει τα φορμάτ υψηλής ανάλυσης (τα οποία βρίσκουμε συνήθως στα δισκάκια Blu-ray), αλλά και σήματα χαμηλότερης ανάλυσης, όπως π.χ. εικόνα και ήχο ποιότητας DVD κ.λ.π. Συνεπώς, το HDMI αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για κάθε καταναλωτή, καθώς με ένα μόνο καλώδιο, εξασφαλίζεται η πλέον πρακτική λύση σύνδεσης των σύγχρονων συσκευών ήχου και εικόνας για κάθε λογής σήμα, είτε αυτό προέρχεται από αναλογική, είτε από ψηφιακή πηγή.

   • Σε τι διαφέρει ένα καλώδιο High Speed ΗDMI από ένα απλό Standard Speed;

    Το απλό καλώδιο, μπορεί να μεταφέρει σήμα έως και 1080i γραμμών

    Ένα απλό καλώδιο HDMI που δεν φέρει το χαρακτηριστικό High Speed, μπορεί να μεταφέρει σήμα έως και 1080i γραμμών, χωρίς προβλήματα. Από την άλλη, ένα καλώδιο HDMI που είναι και High Speed, έχει επαυξημένες δυνατότητες μεταφοράς σήματος σε συνάρτηση με την απόσταση. Έτσι, μπορεί να στείλει σήμα 1080p γραμμών ή και ανώτερο. Το χαρακτηριστικό High Speed, εγγυάται πως το καλώδιο υποστηρίζει τη μεταφορά σήματος 3D, το οποίο μπορεί να αποδώσει στη μέγιστη δυνατή ανάλυση.

   • Είναι σημαντική η κατασκευή ενός Scart καλωδίου;

    Ένα σωστά θωρακισμένο καλώδιο Scart εξασφαλίζει ανώτατη ποιότητα εικόνας και ήχου

    Το καλώδιο Scart δεν είναι ένα απλό καλώδιο. Είναι μια πολύπλοκη κατασκευή διασύνδεσης οπτικοακουστικών συσκευών. Περιλαμβάνει 21 αγωγούς που μεταφέρουν εικόνα και ήχο, ομαδοποιημένους και θωρακισμένους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλείφεται η διαφωνία (crosstalk) μεταξύ διαφορετικών σημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μόνο πετυχαίνεται κρυστάλινος ήχος και εικόνα ζωντανή χωρίς παρεμβολές, διπλα είδωλα και θόρυβο. Η κατασκευή ακριβείας του καλωδίου Scart, από τη γεωμετρία, την επιλογή των υλικών για τα μονωτικά και τις θωρακίσεις, μέχρι την ποιότητα κατασκευής των ακροδεκτών εξασφαλίζε ότι θα έχετε ένα εξαίρετο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα από το σύστημά σας.

   • Είναι σημαντικοί οι φερρίτες στα καλώδια;

    Ναι, γιατί πρακτικά εξαλλείφουν τις μεταδιδόμενες ραδιοπαρεμβολές

    Ναι, γιατί πρακτικά εξαλλείφουν τις μεταδιδόμενες ραδιοπαρεμβολές.

   • Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά του HDMI 1.4;

    Η υποστήριξη του 3D και η ικανότητα μέγιστης διαμεταγωγής δεδομένων

    Το HDMI 1.4 έχει σχεδιατεί έτσι ώστε να παρέχει τη βέλτιστη δυνατή μεταφορά σήματος χρονισμού, για την αναπαραγωγή τρισδιάστατης εικόνας (3D) σε κατάλληλα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς κ.λ.π.). Επίσης, εκτός από εικόνα και ήχο υψηλής ανάλυσης, μπορεί να μεταφέρει και δεδομένα (data), μέσα από ένα δίαυλο High Speed Ethernet (Yψηλής Tαχύτητας, έως και 100 Mb/sec). Έτσι, με δεδομένες τις εξελίξεις που θέλουν όλες τις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας να έχουν πρόσβαση στο Internet και στο τοπικό σας οικιακό δίκτυο (LAN), το HDMI 1.4 εξασφαλίζει και αυτή την ευκολία, δίχως την ανάγκη για ξεχωριστή εγκατάσταση δικτύου Ethernet. Μια ακόμη ευκολία που έχει προστεθεί στο HDMI 1.4 είναι και αυτή του Καναλιού Επιστροφής Ήχου (Audio Return Channel). Χάρη σε αυτό, μπορεί π.χ. η τηλεόρασή σας με HDMI 1.4, να στείλει ήχο σε έναν ραδιοενισχυτή (επίσης με HDMI 1.4). Μέχρι και σήμερα, ήταν εφικτό μόνο το αντίθετο. Τέλος, με βάση τη μελλοντική πιθανότητα να προκύψει οπτικό υλικό με υψηλότερη ανάλυση από τα σημερινά δεδομένα, το HDMI 1.4 υποστηρίζει αναλύσεις έως και 4Κ x 2K (4096 x 2160 pixel).

   • Γιατί στα καλώδια HDMI δεν αναφέρεται πλέον η έκδοσή τους (π.χ. 1.3, 1.4 κ.λ.π.);

    Γιατί βάσει νέου κανονισμού, η ονομασία απλοποιήθηκε σε "High Speed" και "High Speed with Ethernet"

    Σύμφωνα με την κοινοπραξία των εταιριών που βρίσκονται πίσω από το HDMI αλλά και την HDMI Licencing, από τις 18 Νοεμβρίου 2010 και μετά, δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση των χαρακτηριστικών έκδοσης (1.2, 1.3, 1.4 κ.λ.π.) στην ονομασία των καλωδίων. Πολλές εταιρίες, όπως και η Crystal Audio, έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

    Έχει λοιπόν θεσπιστεί μια νέα, ενιαία ονοματολογία, η οποία θα περιλαμβάνει τους απλοποιημένους όρους HDMI Standard, HDMI Standard with Ethernet, HDMI High Speed και HDMI High Speed with Ethernet. Οι ονομασίες HDMI Standard και HDMI Standard with Ethernet, αναφέρονται σε καλώδια με δυνατότητα μεταφοράς σήματος 1080i γραμμών με ή χωρίς κανάλι Ethernet. Αντίστοιχα, οι High Speed εκδόσεις εξυπηρετούν σήμα 1080p γραμμών ή και περισσότερων, αποδίδουν τη βέλτιστη ανάλυση με σήμα 3D και επίσης, διατίθενται και αυτά με τη σειρά τους, με και χωρίς κανάλι Ethernet.

   • Είναι απαραίτητο να έχω καλώδιο HDMI 1.4 για να δω 3D;

    Όχι απαραίτητα. Αρκεί το καλώδιο να ανήκει στην κατηγορία "High Speed"

    Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Το HDMI 1.4 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει τη βέλτιστη δυνατή μεταφορά σήματος χρονισμού, για την αναπαραγωγή τρισδιάστατης εικόνας (3D) σε κατάλληλα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς κ.λ.π.). Είναι όμως πολύ πιθανό να μπορείτε να δείτε 3D και με ένα καλώδιο HDMI έκδοσης 1.3, αρκεί να φέρει το χαρακτηριστικό High Speed και να είναι μικρού μήκους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μόνο εγγυημένο καλώδιο για τη σύνδεση συσκευών με δυνατότητες 3D, είναι το HDMI 1.4.

   • Τι σημαίνει EMI και RFI;

    Ηλεκτρομαγνητικές και Ραδιοφωνικές Παρεμβολές αντίστοιχα

    Το ακρωνύμιο EMI προέρχεται από τις λέξεις ElectroMagnetic Interference και το RFI από τις RadioFrequency Interference. Σημαίνουν αντίστοιχα Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές και Ραδιοπαρεμβολές. Οι παρεμβολές EMI και RFI περιγράφουν ουσιαστικά ένα τύπο ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών που επιδρούν πάνω στα ηλεκτρονικά κυκλώματα με αποτέλεσμα να έχουμε διαταραχές στην εικόνα και στον ήχο σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου. Οι διαταραχές μπορεί να αφορούν πλήρη διακοπή της λειτουργίας της συσκευής, είτε υποβάθμιση της ποιότητας.

    Τα κινητά τηλέφωνα, τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ασύρματα router για τη δικτύωση υπολογιστών καθώς και φαινόμενα που συνδέονται ακόμα και με την ηλιακή δραστηριότητα, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο. Ο θόρυβος αυτός θα πρέπει μέσω της σωστής σχεδίασης των συσκευών αλλά και της χρήσης πολύπριζων με ειδικά φίλτρα απόρριψής του, να καταστέλλεται ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε καθαρό σήμα ήχου και εικόνας από τα σύγχρονα μέσα υψηλής αναλυσης.

   • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων του HDMI (1.2, 1.3, 1.4 κ.λ.π);

    Οι διαφορές εντοπίζονται στην ικανότητα διαχείρισης σημάτων, αλλά και ταχύτητας

    Το HDMI, από το Δεκέμβριο του 2002, όπου και τέθηκε για πρώτη φορά ως το νέο στάνταρτ σύνδεσης των σύγχρονων συσκευών εικόνας και ήχου, έχει περάσει από μια σειρά αλλαγών, μέσα από τις οποίες προέκυπτε και μια νέα έκδοσή του κάθε φορά. Η έκδοση 1.0 ήταν και η πλέον βασική, η οποία επέτρεπε τη διαχείριση σήματος εικόνας sRGB και YCbCr (γνωστό ως Component), παράλληλα με ήχο ποιότητας 192KHz/24bit LPCM, έως και για 8 κανάλια ταυτόχρονα.

    Το Μάιο του 2004 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.1 του HDMI, η οποία και προσέθεσε υποστήριξη για τον ήχο υψηλής ανάλυσης των DVD-Audio και λίγο μετά, τον Αύγουστο του 2005 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.2 του διαύλου, που ήρθε να προσθέσει επιπλέον συμβατότητα, για τα Super Audio CD.

    Η έκδοση 1.3 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2006 και έμεινε αναλλοίωτη μέχρι και το 2010. Στο HDMI 1.3, προστέθηκε υποστήριξη για όλα τα νέα χαρακτηριστικά εικόνας και ήχου που έφερε μαζί του το Blu-ray. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο νέος χρωματικός χώρος xvYCC, το χαρακτηριστικό Deep Color, καθώς επίσης και υποστήριξη για τα ασυμπίεστα φορμάτ ήχου Dolby TrueHD και DTS-HD.

    Με τον ερχομό της τρισδιάστατης εικόνας στο Home Cinema, ο δίαυλος HDMI έφτασε αισίως στην έκδοση 1.4, οι προδιαγραφές της οποίας επισφραγίστηκαν το Μάιο του 2009. Ο νέος δίαυλος άρχισε να ενσωματώνεται ευρέως στα καταναλωτικά προϊόντα ήχου και εικόνας από τις αρχές του 2010. Βάση της προδιαγραφής του, το HDMI 1.4 υποστηρίζει 3D και αναλύσεις έως και 4Κ x 2K (4096 x 2160 pixel), ενσωματώνει δίαυλο αμφίδρομης διαμεταγωγής δεδομένων μέσω Ethernet και τέλος, ένα κανάλι επιστροφής ήχου. Επίσης, η προδιαγραφή του HDMI 1.4 αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην υιοθέτηση ακροδέκτη (βύσματος) με μικρότερες διαστάσεις, αν και προς το παρόν, δεν θα πάψει να αξιοποιείται ο μέχρι τώρα γνωστός από το HDMI 1.3 ακροδέκτης.

  • Καθαριστικά Οθόνης

   • Χρειάζομαι ένα ειδικό καθαριστικό για να διατηρήσω καθαρή την οθόνη LCD, TFT και Plasma;

    Το ειδικό καθαριστικό της Crystal Audio σας είναι απαραίτητο

    Ναι, ένα ειδικό καθαριστικό απαιτείται για τον καθαρισμό των ευαίσθητων οθονών LCD, TFT και Plasma. Χρειάζεται ειδικό καθαριστικό ώστε να μη βλάψει τις ευαίσθητες επιστρώσεις των οθονών αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τα σημάδια, τη σκόνη και τις δαχτυλιές χωρίς να προκαλούνται γρατζουνιές ή θάμπωμα της οθόνης.

    Είναι ένας συνδυασμός προσεχτικά επιλεγμένης χημικής φόρμουλας για το καθαριστικό υγρό και ειδικού πανιού με μικροΐνες ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα καθαριστικά της Crystal Audio πληρούν όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφαλή χρήση με τις ακριβές σας συσκευές, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους κανόνες για την προστασία της υγείας σας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

   • Είναι η χημική φόρμουλα του καθαριστικού ασφαλής για μένα και το περιβάλλον;

    Ναι, είναι απόλυτα ασφαλής

    Ναι, η χημική φόρμουλα είναι απολύτως ασφαλής τόσο για το χρήστη όσο και για το περιβάλλον. Είναι επιλεγμένη ώστε να είναι σε πλήρη συμφωνία με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την ανθρώπινη υγεία αλλά και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Τα καθαριστικά της Crystal Audio έχουν εξεταστεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και φέρουν και σχετικό Αριθμό Καταχώρησης.

    Βέβαια, παρά την πιστοποίησή τους σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καλό να τα κρατάτε μακριά από παιδιά και βέβαια να αποφεύγετε την επαφή του υγρού με τα μάτια σας. Αυτά βέβαια αποτελούν και κοινή λογική, έτσι δεν είναι;

   • Τι το ειδικό έχει το πανί με μικροΐνες;

    Το ότι αποτελείται από εξαιρετικά εξελιγμένες μικροΐνες

    Η μικροΐνα είναι μια ίνα μεγέθους λιγότερο από 1 "denier" ανά νήμα. Το "denier" είναι ένα μέτρο της γραμμικής πυκνότητας και συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέγεθος μιας ίνας ή νήματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εννιά χιλιόμετρα μιας ίνας διάστασης 1 denier, ζυγίζουν μόλις 1 γραμμάριο! Ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά λεπτών αυτών ινών καθώς και του τρόπο πλέξης τους, έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μια μεγάλη ποσότητα σκόνης, νερού καθώς και λίπους (από δαχτυλιές κτλ.). Έτσι οι μικροΐνες είναι ιδανικές για καθαρισμό ευαίσθητων επιφανειών καθώς είναι εξαιρετικά απορροφητικές και μαλακές ώστε να μην προκαλούν γρατζουνιές.

   • Μπορώ όμως να πλύνω το πανάκι μικροϊνών ξανά και ξανά;

    Ναι, μπορείτε να το πλείνετε πολλές φορές! Μην χρησημοποιήσετε όμως, μαλακτικό

    Μπορείτε να πλύνετε το πανάκι μικροϊνών όσες φορές θέλετε, αρκεί να μη χρησιμοποιήσετε μαλακτικό το οποίο καταστρέφει την υφή και πλέξη των εξαιρετικά λεπτών ινών του.

  • Θήκες

   • Τι σημαίνει διαβάθμιση IP68;

    Μέγιστη ανθεκτικότητα σε σκόνη και νερό

    Η Splash έχει διαβάθμιση IP68, (έναντι IPX5 του ανταγωνισμού). Διαβάθμιση IP σημαίνει ότι η θήκη έχει υποβληθεί σε πιστοποιημένες δοκιμές για μέτρηση της ανθεκτικότητάς της στη σκόνη και στο νερό. Το πρώτο ψηφίο της διψήφιας διαβάθμισης IP υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από στερεά αντικείμενα, όπου περιλαμβάνεται η σκόνη. Το δεύτερο ψηφίο υποδεικνύει πόσο ανθεκτική είναι η θήκη στο νερό. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί, τόσο υψηλότερη είναι η αντίστοιχη προστασία, ενώ εάν είναι X, σημαίνει πως δεν υπάρχει καθόλου αντοχή. Η διαβάθμιση IP68 της Splash είναι η μεγαλύτερη της κλίμακας και κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού (IPX5), ο οποίο ς στις περισσότερες περιπτώσεις:

    1) δεν προσφέρει καμία προστασία από άμμο και σκόνη
    2) έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο προστασίας από νερό

   • Χτυπάει το τηλέφωνο ενώ βρίσκεται μέσα στη θήκη. Μπορώ να το απαντήσω;

    Ναι

    Ναι, η θήκη επιτρέπει πλήρη λειτουργικότητα της συσκευής.

  • Ενισχυτής κλάσης-D
  • DSP
  • Watts 2 x 25 + 50
  • Κωδικοποίηση AptX
  • Κωδικοποίηση SBC
  • Woofer 2x ø13cm (5.25 in) long excursion cone
  • Mid/tweeter 4x ø5cm (2 in) fast rigid cone
  • Εύρος Συχνοτήτων 38Hz - 27KHz
  • Ομαλότητα Απόκρισης Συχνοτήτων (65Hz-10KHz) +/- 1db
  • Είσοδος 3.5mm Mini Jack
  • Οπτική Είσοδος
  • Είσοδος RCA
  • Input Voltage (V) 100V - 240V, 50Hz - 60Hz
  • Μετασχηματιστής Τροφοδοσίας 230VAC
  • Κατανάλωση σε Κατάσταση Standby <0,5W
  • Φορτιστής USB
  • Network Standard 802.11b/g/n

  Σχετικα Προϊοντα

  • SW-3-BEU

   Teevy Bar - BT & Wifi Multiroom TV bar Αναφοράς με 7 Μεγάφωνα
   369 €
  • WSK-5-BEU

   Cuby 5 - BT & Wi-Fi Multiroom Ηχείο Αναφοράς με 5 Μεγάφωνα
   369 €
  • WSS-5-BEU

   Teevy 5 - BT και Wi-Fi Multiroom Ηχείο Αναφοράς με 5 Μεγάφωνα
   369 €
  • WSK-9-REU

   Cuby 9 - BT & Wi-Fi Multiroom Ηχείο Αναφοράς με 9 Μεγάφωνα
   449 €