EUR
Ελληνικά Προϊόντα
Διεθνώς Βραβευμένα
0item(s)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Product was successfully added to your shopping cart.

FAQs

Search FAQ

 • Ηχεία

 • Θέλετε να μάθετε τα βασικά του Ήχου, του Hi-Fi και του Οικιακού Κινηματογράφου;

  • Τι είναι ο ήχος και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Ο ήχος είναι ένα είδος ενέργειας, της ακουστικής ενέργειας, η οποία παράγεται από την ηχητική πηγή και ανιχνεύεται από την ανθρώπινη ακρόαση. Tα ηχεία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια από τον ενισχυτή, σε ακουστική ενέργεια, θέτοντας ένα μεγάλο όγκο αέρα σε κίνηση, όσο γρήγορα ή αργά απαιτείται για την αναπαραγωγή των ήχων. Ο ήχος τώρα μεταδίδεται μέσω του αέρα με τη μορφή ακουστικών κυμάτων.

   Το ηχητικό κύμα ακολουθεί επακριβώς όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού αιτίου που το προκάλεσε, δηλαδή αυτά της παλινδρομικής κίνησης των σωματιδίων του αέρα γύρω από μία θέση ηρεμίας, και η περιγραφή του γίνεται με τη βοήθεια όλων των φυσικών κανόνων που διέπουν τις ταλαντώσεις. Τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν μία ταλάντωση είναι το μήκος κύματος, η περίοδος του κύματος, η συχνότητα και η ταχύτητα του.

   Το μήκος κύματος (wavelength) είναι η απόσταση που διανύει το ηχητικό κύμα μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος του. Συμβολίζεται με το γράμμα «λ» και υπολογίζεται σε μέτρα (m).

   Η περίοδος (period) ενός κύματος ορίζεται ως ο χρόνος που χρειάζεται το ηχητικό κύμα για να πραγματοποιήσει έναν πλήρη κύκλο ή αλλιώς για να διανύσει απόσταση ίση με το μήκος κύματός του. Συμβολίζεται με το κεφαλαίο γράμμα «Τ» και μετριέται σε δευτερόλεπτα (sec) ή σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (msec).

   Η συχνότητα (frequency) ενός κύματος ορίζεται ως ο αριθμός των επαναλήψεων ενός κύματος στη διάρκεια ενός δευτερολέπτου. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα “f” και μετριέται σε Hertz (Hz) και σε χιλιάδες Hertz (kHz). Η ανθρώπινη ακρόαση ανιχνεύει την περιοχή συχνοτήτων που εκτείνεται από τους 16Hz έως τους 20.000Hz (20kHz) περίπου (τιμή που μειώνεται με την ηλικία και την παρατεταμένη έκθεσή μας σε θορυβώδη περιβάλλοντα) και χάριν συντομίας λέμε ότι ακούμε από 20Hz έως 20kHz.

   Η ταχύτητα του ήχου εκφράζει το πόσο γρήγορα διαδίδεται το ηχητικό κύμα. Η ταχύτητα μετριέται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο (m/sec) και συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα ”c”. Η ταχύτητα του ήχου στον ατμοσφαιρικό αέρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη θερμοκρασία και στους 21 ˚C είναι ίση με 344m/sec.

    

    

    

  • Ποιος είναι ο σκοπός κάθε ηχείου σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Το εμπρός αριστερό και δεξί κανάλι (Front) αναλαμβάνει τον κύριο όγκο αναπαραγωγής μουσικής και ειδικών εφέ.

   Το κεντρικό κανάλι (Center) αναπαράγει κατά κύριο λόγο τους διαλόγους, καθώς επίσης και εστιάζει την εικόνα της μουσική σκηνής, ενώ αναπαράγει και ποσοστό των ειδικών εφέ.

   Τα περιφερειακά κανάλια (Surround) αναλαμβάνουν τα ηχητικά εφέ και τη διάχυτη ατμόσφαιρα (ambience) των soundtracks ή των πολυκάναλων μουσικών ηχογραφήσεων.

   Τέλος το υπογούφερ (Subwoofer) αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες με ρεαλισμό.

  • Τι είναι το λεγόμενο “στρώσιμο” των ηχείων και τι πρέπει να έχω υπόψη μου;

   Είναι ο συνολικός χρόνος λειτουργίας, μετά το πέρας του οποίου βελτιστοποιείται η απόδοση των ηχείων

   Σχεδόν κάθε κομμάτι στην ηχητική «αλυσίδα» ενός συστήματος Hi-Fi ή Home Cinema χρειάζεται να περάσει από την λεγόμενη περίοδο «στρωσίματος». Πρόκειται για μια περίοδο λίγων συνήθως ημερών, κατά την οποία τα ηλεκτρονικά τμήματα λειτουργούν διαρκώς, μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή, ιδανική τους απόδοση. Όπως για παράδειγμα στους τελικούς ή ολοκληρωμένους ενισχυτές AV τα τροφοδοτικά και οι πυκνωτές τους αυξάνουν την απόδοσή τους μετά από κάποιες ώρες, έτσι και στα ηχεία, η ανάρτηση των μονάδων τους “μαλακώνει” και γίνεται πιο ακριβής με την πάροδο του χρόνου. Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν αυτό για το οποίο τα σχεδίασε ο κατασκευαστής τους και είναι έτοιμα για αντικειμενικές ακροάσεις. Τα ηχεία της Crystal Audio θα χρειαστούν περί τις 100 ώρες «στρώσιμο» σε μέση προς χαμηλή στάθμη αναπαραγωγής, αν και η διαδικασία θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το πέρας αυτού του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως η πραγματική περίοδος «στρωσίματος» μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες, οι οποίες επηρεάζονται από τα ενισχυτικά με τα οποία οδηγούνται τα ηχεία, τη στάθμη αναπαραγωγής καθώς επίσης και το αν η περίοδος «στρωσίματος» είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

   Συμβουλή: Αν θέλετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ακολουθείστε την παρακάτω συμβουλή.

   1. Τοποθετήστε τα ηχεία αντικριστά και σε κοντινή απόσταση, έτσι ώστε η πρόσοψη του ενός ηχείου να κοιτάζει αυτή του άλλου.

   2. Συνδέστε το ένα ηχείο κανονικά στον ενισχυτή σας και αντιστρέψτε την πολικότητα +/- στο άλλο ηχείο.

   3. Αρχίστε κανονικά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, επιλέγοντας ένα σετ μουσικών κομματιών πλήρους φάσματος με εξίσου πλούσια πληροφορία στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

   Χάρη στην εκτός φάσης σύνδεση των ηχείων, θα παρατηρήσετε πως ο ήχος που εξάγεται από τα ηχεία, ακυρώνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό. Το όφελος είναι πως μπορείτε να αφήσετε τα ηχεία σας να παίζουν, ακόμα κι αν απουσιάζετε από το χώρο για πολλές ώρες, χωρίς να ενοχλείτε τους γείτονες.

  • Πόσα είδη ηχείων υπάρχουν ανάλογα με την τοποθέτησή τους;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Υπάρχουν 3 είδη:

   [image]  Ηχεία δαπέδου/Πύργοι

   [image]  Ηχεία βιβλιοθήκης/βάσης

   [image]  Τοίχου

    

   Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τύπο για Στερεοφωνική ή Home Cinema χρήση.

  • Αν διαθέτω ένα στερεοφωνικό σύστημα ηχείων πρέπει να αγοράσω ολόκληρο σύστημα Home Cinema;

   Ένα πλήρες σύστημα θα προσθέσει νέες διαστάσεις στον τρόπο που απολαμβάνετε μουσική και ταινίες

   Όχι αναγκαστικά. Ιδανικά θα πρέπει τουλάχιστον τα τρία κύρια ηχεία (μπροστινά και κεντρικό) να είναι τονικά ισορροπημένα. Αν το στερεοφωνικό σας ζευγάρι είναι ηχεία υψηλής απόδοσης, απλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι και το κεντρικό που θα πάρετε αναπαράγει μουσική με τα ίδια υψηλά στάνταρντ.

   Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες αυτόματης ισοστάθμισης των σύγχρονων ραδιοενισχυτών άλλωστε, μπορείτε να διορθώσετε σε κάποιο βαθμό και να ταιριάξετε τα κύρια ηχεία ώστε ο χαρακτήρας τους να είναι πανομοιότυπος.

  • Στην αγορά ηχείων Crystal Audio, περιλαμβάνονται και τα καλώδια σύνδεσης με ενισχυτή;

   Θα πρέπει να επιλέξετε εσείς τα καλώδια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας

   Τα καλώδια σύνδεσης των ηχείων διατίθενται χωριστά, καθότι ενδεχομένως να επιθυμείτε να χρησημοποιήσετε καλώδια της αρεσκείας σας. Επικοινωνίστε μαζί μας αν επιθυμείτε να αγοράσετε καλώδια της Crystal Audio ή αν αναζητάτε συμβουλές για τα κατάλληλα καλώδια που αντιστοιχούν στο σύστημά σας.

  • Γιατί χρειάζομαι ένα υπογούφερ;

   Για την ρεαλιστική απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων και τη βέλτιστη λειτουργία του ενισχυτή σας

   Η αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων είναι παραδοσιακά το πιο δύσκολο κομμάτι ενός ηχείου, εξ' αιτίας του φόρτου που επιβάλλει πάνω στα μεγάφωνα. Για να ελαφρυνθούν τα κυρίως ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής χαμηλών συχνοτήτων, οι κατασκευαστές ηχείων επινόησαν το υπογούφερ, του οποίου ο ρόλος ακριβώς είναι να αναπαράγει τις κατώτατες ακουστές οκτάβες (20Hz έως 80Hz σύμφωνα με τις προδιαγραφές της THX ή μέχρι και τα 120Hz αν τα κυρίως ηχεία είναι μικροί δορυφόροι). Έτσι τα κύρια ηχεία δε χρειάζεται πλέον να αναπαράγουν τις χαμηλές αυτές συχνότητες, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμπεριφέρονται εξαιρετικά πιο γραμμικά, πιο αποδοτικά και ταυτόχρονα να είναι μικρότερα σε μέγεθος και φυσικά φτηνότερα. Καθώς η κατεύθυνση προέλευσης των χαμηλών συχνοτήτων δεν εντοπίζεται από τον ανθρώπινο, το υπογούφερ σε ένα πολυκάναλο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από τα κυρίως ηχεία και παρ' όλα αυτά ο ακροατής να ακούει τα μπάσα να έρχονται από τα ίδια τα μικρά ηχεία.

   Επιπρόσθετα, καθώς όλες οι χαμηλές συχνότητες αναπαράγονατι από ένα μόνο ηχεία, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στο βέλτιστο σημείο στο δωμάτιο ώστε να μειώνονται τα στάσιμα κύματα και να είναι πιο ομοιογενές το ηχητικό πεδίο. Έτσι διευκολύνεται η λεγόμενη διαχείριση μπάσου του συστήματος για ομαλό χαμηλό που δε βρωμίζει τον ήχο από τα κύρια ηχεία αλλά προσθέτει το ρεαλισμό που έχετε ανάγκη για τις ταινίες και τη μουσική που ακούτε. Διαβάστε περισσότερα για τα στάσιμα κύματα.

   [image]

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενεργού υπογούφερ;

   Η «ξεκούραστη» λειτουργία του κεντρικού ενισχυτή σας, χάρη στον ενσωματωμένο ενισχυτή του υπογούφερ

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενσωματώσετε ένα, δύο ή ιδανικά τέσσερα ενεργά υπογούφερ στο χώρο σας. Ο πρώτος λόγος είναι για να προσθέσετε μπάσο, εκτείνοντας την απόκριση των κυρίων ηχείων σας.

   Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα ενεργό υπογούφερ, απαλλάσετε τα κύρια ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραμόρφωση και να βελτιώνεται η γραμμική απόκρισή τους.

   Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε ένα ενεργό subwoofer, θα ελευθερωθεί ένα τμήμα των αποθεμάτων ενέργειας του ενισχυτή βελτιώνοντας έτσι τη συνολική απόδοση.

   Η προσθήκη επιπλέον υπογούφερ στο σύστημά σας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Τα υπογούφερ πρέπει να συνδυαστεί κατάλληλα με τα υπόλοιπα ηχεία. Πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συχνότητα αποκοπής που ελέγχει τις χαμηλές συχνότητες που αναπαράγονται από το υπογούφερ, ενώ το επίπεδο κάθε υπογούφερ πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε ο συνδυασμός τους να μη δίνει υπερβολικό μπάσο.

   Τέλος θα πρέπει να τοποθετήσετε το(α) υπογούφερ σε σωστή θέση. Είναι αλήθεια ότι τα αυτιά μας δε μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν την πηγή αναπαραγωγής του μπάσου οπότε υπάρχει η ελευθερεία τοποθέτησής του(ς) σε οποιαδήποτε σχεδόν θέση στο δωμάτιο. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις αυτές δε δημιουργούν στάσιμα κυμάτα.

   Η χρήση τεσσάρων υπογούφερ είναι προτιμότερη καθώς έτσι θα πάρετε μια καλύτερη απόδοση χαμηλών και θα έχετε πολύ μικρότερο πρόβλημα με τα στάσιμα κύματα, δεδομένου ότι το μπάσο θα προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις μέσα στο δωμάτιο. Η πολύ πιο ομαλή απόδοση χαμηλών σε πολλές διαφορετικές θέσεις στο δωμάτιό σας επίσης, δικαιολογεί το πρόσθετο κόστος απόκτησής τους!

  • Πώς το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία gaming;

   Με την αξιοποίηση του πολυκάναλου ήχου

   Ας το παραδεχτούμε. δεν είμαστε στη δεκαετία του '90, όταν το gaming ήταν διασκέδαση μόνο για παιδιά, που απολάμβαναν μια αρκετά χαμηλού επιπέδου εμπειρία μέσω ενός υπολογιστή με φτηνά και μικρά ηχεία, ή μέσω μιας μικρής τηλεόρασης και τα ενσωματωμένα ηχεία της.

   Τα παιχνίδια σήμερα είναι σχεδιασμένα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας γραφικών, οπτικών και ηχητικών εφέ. Μια ολόκληρη ομάδα σχεδιαστών που εργάζονται για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, το φωτισμό (ακριβώς όπως σε μια ταινία) και τον ήχο καθώς και επαγγελματικά στούντιο, χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή και τη μίξη των ηχητικών εφέ. Παιχνίδια που απολαμβάνουν χρήστες με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη και τα οποία απαιτούν οπωσδήποτε ένα σύγχρονο, υψηλής απόδοσης πολυκαναλικό σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου για να προσφέρουν στο χρήστη την ρεαλιστική δράση την οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν.

   Τώρα που η σύνδεση με το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου είναι τόσο εύκολη όσο να πούμε "HDMI", η εμπειρία παιχνιδιού σας μπορεί να πάρει μια εντελώς νέα διάσταση όπως την ακούτε και βλέπετε μέσα από ένα σύστημα υψηλής απόδοσης. Απολαύστε μια ζωντανή εικόνα σε πραγματικό μέγεθος, συναρπαστικές χαμηλές συχνότητες από το υπογούφερ σας καθώς και τη μοναδική εμπειρία των περιφερειακών εφέ που κυκλώνουν τον ακροατή και τον βάζουν μέσα στη σκηνή δράσης του παιχνιδιού.

  • Έχετε μια φορητή λύση για να απολαμβάνω το iPod χωρίς να χάνω από την ποιότητα των αρχείων μουσικής

   Ναι! Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

   Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

  • Πώς να απολαύσω τη μέγιστη εμπειρία από το iPod/MP3 Player χρησιμοποιώντας τα ηχεία μου;

   Απλώς συνδέσετε αναλογικά ή ψηφιακά το iPod στον ενισχυτή σας

   Όταν ο συμπιεσμένος ήχος, κυρίως με τη μορφή αρχείων .mp3, εμφανίστηκε δειλά δειλά στο διαδίκτυο, η ποιότητα του ήταν αρκετά χαμηλή, περιορίζοντας τη χρήση του με τα ηχεία υπολογιστή. Θα ήταν μάλλον αμφίβολο αν υπήρχε κάποιο νόημα να χρησιμοποιηθούν υψηλής ποιότητας ηχεία για την αναπαραγωγή ενός τέτοιου συμπιεσμένου μουσικού αρχείου. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία συμπίεσης και μεταφοράς δεδομένων βελτιώθηκε δραματικά και σήμερα εξελιγμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης, καθώς και η δυνατότητα ταχύτατης μεταφοράς αρκετά μεγάλων αρχείων στο διαδίκτυο, έχουν ως αποτέλεσμα .mp3 αρχεία που προσφέρουν εξαιρετική ηχητική ποιότητα.

   Τώρα, έχετε το iPod και mp3 player σας γεμάτο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες από τα αγαπημένα σας τραγούδια, ταξινομημένα σε playlists ή ανά είδος ή ανά καλλιτέχνη. Και όλα αυτά σε μία μικρή συσκευή με μπαταρία, που χωράει άνετα στην παλάμη σας! Γιατί να μη το συνδέσετε λοιπόν στο Hi-Fi ή σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου σας και να απολαύστε τη μουσική σας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα; Απλά χρησιμοποιήστε ένα καλώδια mini jack σε 2 RCA και στείλτε το σήμα από το iPod/mp3 player στην αναλογική είσοδο του ενισχυτή σας και μετατρέψτε iPod/mp3 player σας σε ένα ισχυρό και ευέλικτο σύστημα μουσικής αναπαραγωγής, στο ψηφιακό τζουκ μποξ σας!

  • Ποιος είναι ο ρόλος των ηχείων και τι καθορίζει την απόδοσή τους;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Τα ηχεία έχουν την πιο δύσκολη αποστολή από όλα τα εξαρτήματα ενός οικιακού κινηματογράφου. Αναλογιστείτε ότι ένα μικρό «κουτί» πρέπει να αναπαράγει όλους τους ήχους, από την ανθρώπινη φωνή μέχρι … μία έκρηξη και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο για να μας πείσει ότι ο ήχος είναι «ζωντανός».

   Ανάμεσα στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζον την απόδοση ενός ηχείου είναι τα παρακάτω:

   - Επίπεδη και ευρεία απόκριση συχνότητας 
   - Χαμηλή παραμόρφωση
   - Γρήγορη και ακριβή απόδοση μεταβατικών 
   - Κατάλληλη και ελεγχόμενη διασπορά
   - Υψηλή ευαισθησία 
   - Χαμηλή εμπέδηση

   Το πρώτο στοιχείο ενός ηχείου που καθορίζει την απόδοση του είναι η ποιότητα και ο τύπος της καμπίνας του. Στην πρόσοψη της καμπίνας τοποθετούνται τα μεγάφωνα, τα οποία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ήχο. Ο τύπος των μεγαφώνων παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο στην ηχητική απόδοση του ηχείου.

   Τα μεγάφωνα λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από το κύκλωμα διαχωρισμού που διαχωρίζει τις συχνότητες σε επιμέρους φάσματα τα οποία οδηγούνται στα κατάλληλα μεγάφωνα για ηχητική αναπαραγωγή. Συνεπώς η ποιότητα του κυκλώματος διαχωρισμού αποτελεί επίσης καθοριστικό στοιχείο της ηχητικής απόδοσης ενός ηχείου.

   Τέλος σημαντικότατο ρόλο παίζει η ακουστική του χώρου μέσα στον οποίο παίζουν τα ηχεία. Η διαφορά στην απόδοση ανάλογα με το χώρο μπορεί να είναι μεγάλη.

  • Από το 5.1 στο 7.1. Τι να διαλέξω;

   Διαλέξτε το 7.1 και εκμεταλλευτείτε τα νέα φορμάτ επεξεργασίας ήχου των ενισχυτών A/V

   Το σύστημα πολυκάναλου ήχου 5.1 είναι πλέον στάνταρντ για πάνω από μία δεκαετία. Παρέχει μια πολύ ευχάριστη και ρεαλιστική ηχητική εμπειρία για μικρά έως και μετρίων διαστάσεων δωμάτια. Ένα σύστημα 5.1 αποτελείται από:

   1. Ένα Κεντρικό Κανάλι που αναπαράγει σημαντικό ποσοστό του soundtrack και το κύριο μέρος των διαλόγων, κρατώντας εστιασμένη την εικόνα του ηχητικού πεδίου

   2. Το Αριστερό και Δεξί Μπροστινό Κανάλι που δημιουργούν το κυρίως ηχητικό πεδίο για το soundtrack των ταινιών και το κύριο μέρος της μουσικής, ενώ παράλληλα αναπαράγουν ποσοστό των ειδικών εφώ, βοηθώντας τον ήχο να ακολουθήσει τη δράση όπως αυτή εκτυλίσσεται στην οθόνη

   3. Το Αριστερό και Δεξί Περιφερειακό Κανάλι για τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής ατμόσφαιρας ήχων που κυκλώνουν τον ακροατή με τα ειδικά εφώ των ταινιών και τους διάχυτους ήχους της πολυκάναλης μουσικής

   4. Το Κανάλι του Υπογούφερ που παράγει όλο το πεδίο των χαμηλών συχνοτήτων (μερικές φορές αναφέρεται ως LFE), δίνοντας ρεαλισμό και δύναμη στις ταινίες, κυρίως στις σκηνές δράσης, αλλά και στη μουσική

   Από την άλλη μεριά ένα πολυκάναλο σύστημα 7.1 ενσωματώνει όλα τα κανάλια του 5.1 φορμά, αλλά προσθέτει ένα ακόμα ζευγάρι ηχείων για την αναπαραγωγή δύο έξτρα καναλιών για πίσω περιφερειακά (Back Surrounds). Σε αυτό τo setup δηλαδή, τα πλάγια περιφερειακά μένουν ως έχουν και προστίθενται άλλα δύο περιφερειακά που τοποθετούνται ακριβώς πίσω από τον ακροατή, ώστε να τον κυκλώνουν κυριολεκτικά με ρεαλιστικά εφέ.

   [image]

   Η εμπειρία των περιφερειακών γίνεται πιο έντονη και τα εφέ πλέον τοποθετούνται με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο τρισδιάστατο ακουστικό πεδίο. Ολοένα και περισσότεροι δίσκοι Blu-ray περιέχουν πλέον ταινίες ή μουσική με ηχογράφηση σε φορμά 7.1 καναλιών - είτε αυτό είναι ασυμπίεστο PCM, Dolby TrueHD, ή DTS-HD Master Audio. Εαν διαθέτετε έναν 7.1 ραδιοενισχυτή με είσοδο HDMI και εσωτερικούς αποκωδικοποιητές για τα παραπάνω φορμά, μπορείτε να απολαύσετε ήχο 7.1 υπερυψηλής απόδοσης και ευκρίνειας.

   Ακόμα και με πολλά από τα παραδοσιακά DVD, μπορείτε να απολαύσετε 7.1 ήχο, από ηχογραφήσεις που περιέχουν DTS-ES 6.1 ή Dolby Surround EX 6.1 soundtracks, και κάνοντας χρήση του αποκωδικοποιητή Dolby Pro Logic IIx ή άλλο mode 7.1 αποκωδικοποίησης που παρέχει ο DSP του ραδιοενισχυτή σας, να εξάγετε ένα 7.1 ηχητικό πεδίο από 2, 5.1 ή 6.1 αρχικά ηχογραφημένα κανάλια.

   Εν κατακλείδι, αν μπορείτε να αγοράσετε ένα πλήρες 7.1 σύστημα κάντε το με κάθε τρόπο και απολαύστε την πλήρη εμπειρία των μοντέρνων ηχογραφήσεων και ταινιών!

  • Τι είναι τα Δίπολα (Dipolar) και τα Αμφίπολα (Bipolar) ηχεία; Πότε χρησιμοποιούνται;

   Είναι ηχεία σχεδιασμένα για διάχυτο ήχο από τα κανάλια surround

   Τόσο τα Δίπολα όσο και τα Αμφίπολα ηχεία χρησιμοποιούνται ως περιφερειακά ηχεία σε πολυκάναλα συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου.

   [image]

   Έχουν δύο ή περισσότερα μεγάφωνα που εκπέμπουν ήχο προς αντίθετες κατευθύνσεις, προς τα μπρος και πίσω του δωματίου στην περίπτωση που μιλάμε για πλάγια περιφερειακά οπότε τοποθετούνται πάνω στους πλευρικούς τοίχους αριστερά και δεξιά από τη θέση ακρόασης. Ενώ τα μεγάφωνα των Αμφίπολων όμως εκπέμπουν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε φάση (οι κώνοι των ηχείων κινούνται μέσα κι έξω ταυτόχρονα), τα Δίπολα χρησιμοποιούν μεγάφωνα που εκπέμπουν εκτός φάσης (όταν ο κώνος του ενός μεγαφώνου κινείται προς τα έξω, ο κώνος του άλλου κινείται προς τα μέσα και αντίστροφα).

   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Δίπολα ηχεία να παράγουν ένα πιο διάχυτο ηχητικό πεδίο, με ήχο που φτάνει τον ακροατή όχι άμεσα αλλά κατά κύριο λόγο μέσω ανακλάσεων στους τοίχους του δωματίου. Παρ' όλα αυτά, η ηχητική ακύρωση που συμβαίνει κατά μήκος του άξονα προς τον ακροατή, λόγω της εκτός φάσης αναπαραγωγής των πλευρικών μεγαφώνων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακουστικής ενέργειας και το χρωματισμό του άμεσα εκπεμπόμενου ήχου (ακόμα και αν είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από τον ανακλώμενο). Το παραγόμενο ηχητικό πεδίο μπορεί μεν να είναι διάχυτο αλλά οι ηχητικές χροιές δε μπορούν να αποδωθούν με ακρίβεια και τονική ισορροπία. Για το λόγο αυτό η Crystal Audio σχεδίασε τα δίπολα ηχεία THX-D τα οποία ουσιαστικά διατηρούν όλα τα προτερήματα των μονόπολων (ηχεία άμεσης εκπομπής) και των δίπολων/αμφίπολων, ενώ ταυτόχρονα είναι κομψά και φιλικά ως προς την επιτοίχια τοποθέτησή τους.

   Τα ηχεία THX-D χρησιμοποιούν ένα woofer 6.5 ιντσών που εκπέμπει προς τον ακροατή και το οποίο παρέχει όλη την πληροφορία από τα 80Hz (συχνότητα ρύθμισης crossover ραδιοενισχυτή κατά THX) μέχρι τις μεσο-υψηλές, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις βασικές χροιές, με πλήρη τονική ισορροπία. Οι υψηλές συχνότητες αναπαράγονται από ένα ζευγάρι tweeter, συνδεδεμένων σε φάση, που στοχεύουν προς το μπροστινό και πίσω τοίχο (για τοποθέτηση του THX-D στους πλάγιους τοίχους). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα μοναδικό διάχυτο ηχητικό πεδίο που κυκλώνει τον ακροατή. Οι μεσο-υψηλές συχνότητες δεν είναι χρωματισμένες εξαιτίας της ακυρωτικής συμβολής εκτός φάσης κυμάτων, αλλά αντιθέτως φτάνουν στη θέση ακρόασης εξαιρετικά ισορροπημένες τονικά. Επιπλέον τόσο η απόκριση ισχύος (μέσος όρος ακτινοβολίας στο χώρο) όσο και η on-axis (στον άξονα του woofer) απόκριση του THX-D είναι ομαλές, χωρίς διακυμάνσεις, για την καλύτερη αναπαραγωγή περιφερειακών ήχων σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο δωμάτιο.

 • Μπορείτε να εξηγήσετε τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

  • Είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου ένα μέτρο του πόσο ποιοτικά αναπαράγει αυτό μουσική;

   Η ονομαστική ισχύς σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την ένταση και όχι με την ποιότητα

   Όχι! Η ισχύς ενός ηχείου δε σχετίζεται με κανένα τρόπο με την απόδοσή του. Ένα ηχείου υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική και ήχους με μια τονική ισορροπία, χωρίς να ενισχύει ή να αποσβαίνει διαφορετικές συχνότητες. Η ομαλή απόκριση συχνοτήτων του πρέπει να χαρακτηρίζει επιπλέον τόσο τον ήχο που εκπέμπει στον άξονα του tweeter του (on-axis) όσο και τους ήχους που εκπέμπονται προς τα πλάγια (off-axis) οι οποίοι φτάνουν στα αυτιά των ακροατών μετά από ανάκλαση στους τοίχους, το πάτωμα και το ταβάνι του δωματίου. Αυτό επιτυγχάνεται σχεδιάζοντας το ηχείο με γνώμονα την ελεγχόμενη διασπορά του ώστε να μην εισάγει χρωματισμούς στον ήχο που αναπαράγει. Παράλληλα ένα ηχείο υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική με την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση, να είναι ευαίσθητο αρκετά χωρίς όμως η εμπέδησή του να πέφτει πολύ χαμηλά, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε πρακτικά ενισχυτή.

   Αν και είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα το να έχει ένα ηχείο υψηλή τιμή ισχύος ασφαλούς λειτουργίας ώστε να αναπαράγει ρεαλιστικές στάθμες μουσικής χωρίς να καταστρέφεται, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να εγγυηθεί την τονική του ισορροπία, την ελεγχόμενη διασπορά του και την υψηλή ευαισθησία του.

  • Τι σημαίνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Ευαισθησία (Sensitivity): Η ευαισθησία είναι ένα μέτρο του πόσο δυνατά μπορεί να παίξει ένα ηχείο με σήμα εισόδου πλάτους 2.83Volts στο ένα μέτρο μπροστά από αυτό. Δεδομένου ότι η ένταση του ήχου (Sound Pressure Level - SPL) μετριέται σε dB, η μονάδα μέτρησης της ευαισθησίας καθορίζεται σε dB SPL/2.83V/m. Σημειώστε ότι 2.83Volt αντιστοιχούν σε 1Watt όταν εφαρμόζονται σε ηχείο 8ohm (P=V2/R, ως εκ τούτου 1W=2,832/8). Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι ενισχυτές είναι σταθερές πηγές τάσης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής λειτουργίας τους, ο προσδιορισμός της ευαισθησίας σε μια συγκεκριμένη τάση και όχι στο παλαιότερα χρησιμοποιούμενο στάνταρντ του 1 W (το οποίο μεταφράζεται σε μια διαφορετική τάση για ηχεία με εμπέδηση διαφορετική των 8ohm), παρέχει ένα πολύ πιο συνεπή τρόπο εκτίμησης της πραγματικής ευαισθησίας των ηχείων.

   Η ευαισθησία ενός ηχείου είναι ένα πολύ σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της, τόσο πιο δυνατά παίζει το ηχείο και/ή τόσο μικρότερο ενισχυτή απαιτεί. Κατά κανόνα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του απαιτούμενου ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλότερη παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

   Ονομαστική ισχύς εισόδου: Η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου είναι η συνεχής ισχύς (Watt RMS) που μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς αυτό να καταστραφεί. Φυσικά τα ηχεία μπορούν να χειριστούν χωρίς να καταστραφούν σήματα πολύ υψηλότερης τιμής ισχύος για μικρές χρονικές περιόδους (λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με υψηλή ευαισθησία, τότε αυτό μπορεί να αναπαράγει μουσική και γενικώς ήχο σε ρεαλιστικά επίπεδα χωρίς συμπίεση ή παραμόρφωση.

   Εμπέδηση (Impedance): Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Οι τεχνικές προδιαγραφές των ηχείων συνήθως αναφέρουν το μέσο όρο της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

   Διασπορά: Πόσο ομοιόμορφα στο χώρο ένα ηχείο εκπέμπει τον ήχο του. Ένα ηχείο με στενή διασπορά ακτινοβολεί ήχο εμπρός, όπως η δέσμη από ένα φακό. Ένα ηχείο ευρείας διασποράς από την άλλη καλύπτει ομοιόμορφα όλη την περιοχή ακρόασης με ήχο. Τα ηχεία πρέπει να έχουν ευρεία οριζόντια διασπορά για δύο λόγους. Οι ανακλάσεις από τους πλάγιους τοίχους πρέπει να έχουν τονική ισορροπία όμοια με το άμεσο ηχητικό κύμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητοι χρωματισμοί. Δεύτερον, η ευρεία διασπορά επιτρέπει σε όλους τους ακροατές να απολαμβάνουν μουσική και ταινίες όπου και αν κάθονται σε ένα δωμάτιο.

   Συχνότητα Crossover: Η συχνότητα crossover είναι η συχνότητα στην οποία το σήμα διαχωρίζεται στα διαφορετικά μεγάφωνα ενός ηχείου πολλών δρόμων. Σε ένα τυπικό σύστημα δύο δρόμων, η συχνότητα crossover μεταξύ του woofer και του tweeter είναι περίπου τα 2.500 Hz.

   Συχνότητα αποκοπής (Cutoff): Η συχνότητα στην οποία η ένταση ενός σήματος πέφτει κατά 3 dB (ισοδυναμεί με μείωση ισχύος στο μισό) από τη μέγιστη τιμή του. Επίσης, αναφέρεται ως το σημείο -3 dB. Όσο πιο χαμηλή είναι η συσχνότητα αποκοπής, τόσο περισσότερες χαμηλές συχνότητες ένα ηχείο μπορεί να αναπαράγει.

  • Γιατί τα διάφορα ηχεία έχουν διαφορετικές τιμές εμπέδησης (impedance);

   Γιατί η εμπέδησή τους επιρρεάζεται από τις τα διάφορα ηλεκτρονικά τους τμήματα

   Το Ohm είναι ένα μέτρο της αντίστασης στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από μια ηλεκτρική συσκευή. Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Διαφορετικά μοντέλα ηχείων έχουν διαφορετική τιμή εμπέδησης.

   Η ονομαστική τιμή ενός ηχείου είναι ο μέσος όρος της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Γενικά πάντως, όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

   Μερικοί ενισχυτές High-End μπορούν να οδηγήσουν ηχεία με εμπέδηση που αγγίζει την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του 1 Ohm! Από την άλλη, αρκετοί πολυκάναλοι ενισχυτές είναι σχεδιασμένοι για ηχεία 8 Ohm καθώς η θερμότητα που παράγεται και από τα 5, 6 ή 7 τελικά στάδιά τους ενισχύσης είναι ήδη αρκετά υψηλή. Παράλληλα το τροφοδοτικό τους δε μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα όλα τα ενισχυτικά στάδια αν σε αυτά συνδεθούν ηχεία χαμηλής εμπέδησης (δύσκολο φορτίο), γι αυτό συστήνεται η σύνδεση ηχείων 8 ή κατ' ελάχιστον 6 Ohm.

  • Τι ακριβώς είναι η ευαισθησία ενός ηχείου;

   Είναι ο δείκτης της ικανότητάς του, στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια

   Η ευαισθησία ενός ηχείου δείχνει το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια, δηλαδή σε ήχους. Όσο μεγαλύτερη η τιμή της ευαισθησίας ενός ηχείου, τόσο πιο δυνατά αναπαράγει μουσική και ήχους με ένα συγκεκριμένο σήμα στην είσοδό του.

   Πριν από κάποια χρόνια η ευαισθησία του ηχείου υπολογιζόταν ως η ηχητική στάθμη σε dB, σε 1m απόστασγ από το ηχείο και με σήμα εισόδου ισχύος 1W. Καθώς όμως τα ηχεία δεν έχουν την ίδια εμπέδηση σε όλες τις συχνότητες, η ευαισθησία υπολογισμένη με αυτόν τον τρόπο θα ήταν έγκυρη μόνο σε μία συχνότητα (ή στην καλύτερη σε μια στενή ζώνη συχνοτήτων). Είναι φανερό ότι ο υπολογισμός της ευαισθησίας για 1W σήμα εισόδου δεν αποτελεί τόσο αξιόπιστο μέτρο.

   Η κυριαρχία των ενισχυτών solid-state (ενισχυτές με τρανζίστορ) έδωσε τη λύση. Οι ενισχυτές αυτοί είναι βασικά πηγές σταθερής τάσης, με την τιμή της ισχύος τους να δίνεται ως η ισχύς που μπορούν να αποδώσουν σε μια αντίσταση 8 Ohm. Αν το φορτίο γίνει 4 Ohm, τότε η ισχύς που δίνουν διπλασιάζεται ενώ στα 2 Ohm θεωρητικά τετραπλασιάζεται (αν μπορεί ακόμα ο ενισχυτής να απορροφήσει την παραγώμενη θερμότητα χωρίς να καταστραφεί και αν το τροφοδοτικό του μπορεί να δώσει το απαιτούμενο ρεύμα). Αυτή η ιδιότητα των τρανζιστοράτων ενισχυτών μας επιτρέπει να ορίσουμε την ευαισθησία των ηχείων για σήμα εισόδου συγκεκριμένης τάσης και όχι συγκεκριμένης ισχύος.

   Έτσι πλέον καθιερώθηκε η ευαισθησία των ηχείων να δίνεται σε dB SPL /2.83V /1 meter. Τα 2.83V είναι η τιμή της τάσης που αν εφαρμοστεί σε μια αντίσταση 8 Ohm καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1W (θυμίζουμε ότι Ισχύς = (Τάση)2/Αντίσταση). Η τιμή των 2.83V είναι η σύμβαση που ακολουθείται (ή τουλάχιστον πρέπει να ακολουθείται!) από τους κατασκευαστές ηχείων σχετικά με τον υπολογισμό της ευαισθησίας. Ένα ηχείο δηλαδή ευαισθησίας 92 dB SPL/2.83V/meter σημαίνει ότι είναι ικανό να παράγει ακουστική στάθμη 92dB στο ένα μέτρο απόσταση, όταν τροφοδοτείται από σήμα πλάτους 2.83V.

  • Πώς υπολογίζουμε τη Ηχητική Στάθμη (Sound Pressure Level) σε ένα δωμάτιο;

   Δείτε τον πίνακα στην αναλυτική απάντηση

   Ηχητική Στάθμη: οι τρείς κανόνες υπολογισμού.

   Οι τρεις ακόλουθοι κανόνες υπολογίζουν τη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης (SPL - Sound Pressure Level) στον χώρο, ανάλογα:

   Με την απόσταση ηχείων - ακροατή:

   - Στη διπλάσια απόσταση ακούμε 6dB λιγότερα
   - Στη μισή απόσταση ακούμε 6dB περισσότερα
   - Την ευαισθησία των ηχείων μας:
   - Δύο ηχεία αποδίδουν 3dB περισσότερο από ένα ηχείο (στερεοφωνική ακρόαση)
   - Την ισχύ του ενισχυτή μας:
   - Τα διπλά Watt αποδίδουν 3dB περισσότερα (με την προϋπόθεση ότι τα ηχεία έχουν την ικανότητα να αντέξουν αυτήν την αύξηση της ισχύος χωρίς παραμορφώσεις ή καταστροφή)

   Ευαισθησία: Η ευαισθησία ενός ηχείου καθορίζει την παραγόμενη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης. H ευαισθησία μετριέται σε dB SPL/2.83V/m, ανάλογα με τα ντεσιμπέλ (dB) ηχητικής πίεσης που παράγει σε 1 μέτρο απόσταση με σήμα εισόδου 2,83 V (αντιστοιχεί σε 1W για φορτίο 8 Ohm) από τον ενισχυτή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία ενός ηχείου:

   - Tόσο δυνατότερα παίζει
   - Tόσο μικρότερο ενισχυτή χρειάζεται

   Τα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλή παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

   Ποιo είναι ομως το πραγματικό κέρδος των 3dB; Ενα ηχείο με 3dB μεγαλύτερη ευαισθησία, χρειάζεται τη μισή ισχύ του ενισχυτή από ένα αναίσθητο ηχείο για να παράγει τις ίδιες ηχητικές στάθμες. Για παράδειγμα ένα ηχείο με ευαισθησία 94dB χρειάζεται τα μισά Watt από ένα ηχείο 91dB για να αποδόσει τις ίδιες ηχητικές εντάσεις. Έτσι, αν το πρώτο ηχείο χρειάζεται ένα ενισχυτή 100Watt για μία συγκεκριμένη ηχητική στάθμη, ένα ηχείο 91dB θα χρειασθεί 200Watt και ένα ηχείο 88dB θα χρειασθεί 400Watt για τις ίδιες ηχητικές στάθμες!

   - Πόσα περισσότερα όμως χρήματα χρειάζεστε, για έναν ενισχυτή 400Watt και για ένα ηχείο που να αντέχει 400Watt;

   Επίσης πόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση ενός ηχείου με 400Watt στην είσοδο του από αυτή ενός ηχείου με μόνον 100 Watt

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

 • Θέλετε μια πιο σε βάθος ανάλυση της θεωρίας λειτουργίας των Ηχείων;

  • Πώς λειτουργούν τα ηχεία;

   Λαμβάνουν ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφράζεται σε κίνηση μηχανικών μονάδων παραγωγής ήχου

   [image]

   Το μεγάφωνο είναι μια ηλεκτροακουστική διάταξη που μετατρέπει ηλεκτρικά σήματα σε ήχο. Ο κώνος του μεγαφώνου πάλλεται σύμφωνα με τις μεταβολές του ηλεκτρικού σήματος που εφαρμόζεται στους ακροδέκτες του, μεταδίδοντας αυτή τη διαταραχή μέσω του άερα, στα αυτιά μας, όπου τα κύματα γίνονται αντιληπτά ως ήχος. Παρακάτω θα δώσουμε μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα (ο πιο συνήθης τύπος μεγαφώνου) δουλεύουν ώστε να αναπαράγουν μουσική και ήχους όσο πιο πιστά προς τους φυσικούς ήχους και τους ήχους των μουσικών οργάνων γίνεται.

   Τα περισσότερα ηχεία της αγορά είναι ηλεκτροδυναμικά και βγαίνουν σε κάθε μορφή, μέγεθος και κόστος. Εδώ συναντάμε τους γνωστούς μας κώνους και θόλους, που αποτελούν τη «βιτρίνα» των ηχείων αυτών, αφού είναι το τμήμα των μεγαφώνων που φαίνεται εξωτερικά. Τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία βασίζονται στις αρχές της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, σύμφωνα με τις οποίες όταν ένας αγωγός βρίσκετα μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο και εφαρμοστεί στα άκρα του μια διαφορά δυναμικού, τότε θα δημιουργηθεί μια δύναμη πάνω στον αγωγό, ανάλογη της εφαρμοζόμενης διαφοράς δυναμικού.

   Στην καρδιά των ηλεκτροδυναμικών μεγαφώνων βρίσκεται ένας ισχυρός μόνιμος μαγνήτης κυλινδρικού σχήματος, στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια κυλινδρική ράβδος (πόλος μαγνήτη). Ανάμεσά τους δημιουργείται ένα κυλινδρικό διάκενο λίγων χιλιοστών, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ένα ισχυρό, ομοιογενές και σταθερής έντασης μαγνητικό πεδίο. Στο διάκενο και γύρω από τον πόλο, προσαρμόζεται το πηνίο φωνής (voice coil) - αγωγός τυλιγμένος σε σπείρες - το οποίο κινείται ελεύθερα μέσα στο μαγνητικό πεδίο του διάκενου και υποβοηθείται από μία ειδική ελαστική ανάρτηση που φροντίζει ώστε το πηνίο να μην ακουμπά στον πόλο και να λειτουργεί σα να αιωρείται. Όταν τον αγωγό του πηνίου διαρρέει εναλλασσόμενο ρεύμα που μεταφέρει το ηχητικό σήμα, τότε στο διάκενο θα αναπτυχθούν δυνάμεις που ωθούν το πηνίο σε παλινδρομική κίνηση μπρος - πίσω. Στο εξωτερικό μέρος του πηνίου προσαρμόζεται το διάφραγμα, το μέγεθος της επιφάνειας του οποίου καθορίζεται από τη χαμηλότερη συχνότητα που επιθυμούμε να αναπαράγουμε. Το διάφραγμα κινείται και έτσι ήχος παράγεται.

   Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του κώνου, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το πηνίο φωνής και ο μαγνήτης, κάτι που οδηγεί σε μεγάφωνα μεγάλης μάζας και αδράνειας, δηλαδή σε συστήματα που απαιτούν μεγάλη ισχύ και αντιστέκονται τόσο στην έναρξη της κίνησής τους όσο και στη μεταβολή ή την παύση της. Παράλληλα οι κώνοι μεγάλης διαμέτρου τείνουν να παραμορφώνονται στα άκρα τους, γιατί η δύναμη του πηνίου ασκείται σε μία πολύ μικρή επιφάνεια του κέντρου τους. Έτσι απαιτούνται ελαφρά υλικά με μεγάλη ακαμψία (στοιχεία αλληλοαναιρούμενα), κάτι που μας οδηγεί στη χρήση σύνθετων ή εξωτικών υλικών, όπως το πολυπροπυλένιο, το kevlar, το εμποτισμένο με ειδικές ρητίνες χαρτί, το τιτάνιο και κάθε λογής κράματα και υφάσματα.

   Όταν ο κώνος ενός μεγαφώνου κινείται προς τα εμπρός ασκώντας πίεση στα στρώματα του αέρα, τότε στο πίσω μέρος του δημιουργείται μια ίση αλλά αντίθετης φοράς πίεση (αραίωση, υποπίεση). Οι χαμηλές συχνότητες έχουν μικρή κατευθυντικότητα, περιθλώνται γύρω από το μεγάφωνο και τείνουν να επεκταθούν σε όλο το χώρο μπροστά και πίσω από αυτόν.

   Έτσι στο πίσω μέρος του θα έχουμε τη συμβολή δύο ίδιων αλλά αντίθετης φάσης ηχητικών κυμάτων, κάτι που συνεπάγεται την ακύρωσή τους.

   Η ιδανική λύση για να αποφύγουμε την ακύρωση είναι να προσαρμόσουμε το μεγάφωνο στο κέντρο μιας επίπεδης επιφάνειας με μεγάλο εμβαδόν ή διάμετρο (άπειρο διάφραγμα - infinite baffle). Αυτό φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον και έτσι καταφεύγουμε στη λύση της καμπίνας.

   Η καμπίνα ενός ηχείου βέβαια δεν είναι ένα απλό κουτί τυχαίων διαστάσεων, που αποσκοπεί στη στήριξη του μεγαφώνου και στην εξάλειψη των ακυρώσεων. Αντίθετα είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διάταξη που επιχειρεί είτε να μιμηθεί το ελεύθερο μεγάφωνο (σχεδίαση άπειρου διαφράγματος), είτε να εκμεταλλευτεί τον όγκο του αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε να συνεισφέρει θετικά στην απόδοση του μεγαφώνου (π.χ. σχεδιάσεις ακουστικής ανάρτησης, ανάκλασης χαμηλών και πολλές άλλες). Η ιδανική καμπίνα ενός ηχείου πρέπει να είναι άκαμπτη, ώστε να μην πάλλεται με τις εσωτερικές μεταβολές της πίεσης του αέρα. Επίσης πρέπει να έχει μεγάλη απόσβεση ώστε να εξασθενούν τα ηχητικά κύματα και να μην εκπέμπονται από την καμπίνα. Τέλος η συχνότητα συντονισμού πρέπει να είναι υψηλή και εκτός της ακουστικής μπάντας, για την αποφυγή χρωματισμών.

  • Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υλοποιήσεων ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Αναλόγως με τον τύπο της καμπίνας ενός ηχείου, έχουμε τις παρακάτω σχεδιάσεις/τοπολογίες:

   Σχεδίαση κλειστής καμπίνας (ακουστικής ανάρτησης): Η καμπίνα ακουστικής ανάρτησης είναι αεροστεγής γιατί ο εσώκλειστος αέρας χρησιμοποιείται ως ανάρτηση για τον έλεγχο του γούφερ. Όταν ο κώνος του γούφερ κινείται προς τα έξω, δημιουργείται υποπίεση η οποία ρουφάει το μεγάφωνο πίσω στη θέση ηρεμίας. Όταν ο κώνος κινείται προς τα μέσα, αυξάνεται η πίεση του αέρα και σπρώχνει το κώνο προς τη θέση ηρεμίας. Τα ηχεία με καμπίνα ακουστικής ανάρτησης, διακρίνονται για το σφιχτό και βαθύ μπάσο, το οποίο έχει προοδευτική μείωση κάτω από το όριο αποκοπής.Από την άλλη όμως τείνουν να είναι αναίσθητα γιατί η ακουστική ενέργεια που παράγεται από το πίσω μέρος του κώνου χάνεται.

   Σχεδίαση ανοικτού κουτιού (bass reflex): Οι καμπίνες οπής έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκμεταλλεύονται την ακουστική ενέργεια που χάνεται στης καμπίνες ακουστικής ανάρτησης. Ανοίγοντας μια οπή (σωληνάς bass reflex) στην καμπίνα, οι χαμηλές συχνότητες εκπέμπονται σε φάση με τις χαμηλές που αναπαράγει το ίδιο το woofer. Μεταβάλλοντας τη διάμετρο και το μήκος του σωλήνα, μπορούμε να «κουρδίσουμε» τη συχνότητα συντονισμού του για βέλτιστο μπάσο. Οι καμπίνες οπής συνεπάγονται πιο αποδοτικές υλοποιήσεις, με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται πιο ευαίσθητα και με περισσότερο μπάσο ηχεία στον ίδιο ή και μικρότερο όγκο καμπίνας απ’ ότι η αντίστοιχη σχεδίαση σε κλειστό κουτί. Από την άλλη η μείωση του μπάσου κάτω από τη συχνότητα αποκοπής του bass reflex είναι απότομη.

  • Ποιες είναι οι ιδανικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται για διαφράγματα μεγαφώνων;

   Το χαμηλό βάρος και ο υψηλός δείκτης ακαμψίας

   Οι κατασκευαστές ηχείων έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις στην προσπάθεια τους να αναπαράγουν ποιοτικό ήχο. Οι υψηλές συχνότητες επιβάλλουν την γρήγορη και με ακρίβεια κίνηση του διαφράγματος με αποτέλεσμα τα στοιχεία του μεγαφώνου να θερμαίνονται έντονα εξαιτίας των μεγάλων επιταχύνσεων που αναπτύσσονται. Τα διαφράγματα που αναπαράγουν υψηλές συχνότητες πρέπει λοιπόν να έχουν χαμηλή μάζα. Τα tweeter που αναπαράγουν τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούν διαφράγματα χαμηλής μάζας, μεγάλης ακαμψίας και ισχυρούς μαγνήτες που επιτρέπουν τη τάχιστη και με ακρίβεια απόκριση του διαφράγματος. Υπάρχουν πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του διαφράγματος ενός tweeter. Το διάφραγμα αλουμινίου συνδυάζει την μεγάλη ακαμψία και τη μικρή μάζα και αναπαράγει γρήγορα μεταβατικά με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια. Εξαιρετικά tweeter κατασκευάζονται από Nomex ή μετάξι. Άλλα πάλι εξωτικά tweeter χρησιμοποιούν τιτάνιο ή βηρύλλιο.

   Σε σύγκριση με τα tweeter τα διαφράγματα των μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού πρέπει να μετακινήσουν μεγαλύτερο όγκο αέρα για να αναπαράγουν τις συγκεκριμένες συχνότητες. Μεγάλα διαφράγματα συνεπάγονται και μεγάλες μάζες, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της αδράνειας του μεγαφώνου και μείωση της ευαισθησίας του, ενώ παράλληλα απαιτείται και πολύ μεγαλύτερη ισχύ για να μετακινηθούν. Η φυσική απόκριση των μεσαίων συχνοτήτων καθιστούν τα μεγάφωνα με κώνο από Kevlar ιδανικά για τις μεσαίες συχνότητες. Τα μεγάφωνα με κώνο Alucone, από κράμα αλουμινίου, αποτελούν επίσης μία εξαιρετική επιλογή, λόγω της ακαμψίας τους και της χαμηλής τους μάζας, που επιτρέπει την άψογη αναπαραγωγή των γρήγορων μεταβατικών, και αποδίδουν άψογο ήχο χωρίς παραμορφώσεις.

   Όσο για τα μεγάφωνα που αναπαράγουν τις πολύ χαμηλές συχνότητες (υπογούφερ), άριστες επιλογές υλικών για το διάφραγμα αποτελούν οι ίνες άνθρακα, το πολυπροπυλένιο καθώς επίσης και ειδικά επεξεργασμένοι πολτοί χαρτιού που αποκτούν εξαιρετική ακαμψία χωρίς να επιβαρύνουν τη σχεδίαση με υψηλή μάζα.

  • Ποιος είναι ο ρόλος της καμπίνας των ηχείων;

   Η ορθή λειτουργία και η βέλτιστη απόδοση των μονάδων παραγωγής ήχου

   [image]

   Όταν ο κώνος ενός μεγαφώνου κινείται προς τα εμπρός ασκώντας πίεση στα στρώματα του αέρα, τότε στο πίσω μέρος του δημιουργείται μια ίση αλλά αντίθετης φοράς πίεση (αραίωση, υποπίεση). Οι χαμηλές συχνότητες έχουν μικρή κατευθυντικότητα, περιθλώνται γύρω από το μεγάφωνο και τείνουν να επεκταθούν σε όλο το χώρο μπροστά και πίσω από αυτόν. Έτσι στο πίσω μέρος του θα έχουμε τη συμβολή δύο ίδιων αλλά αντίθετης φάσης ηχητικών κυμάτων, κάτι που συνεπάγεται την ακύρωσή τους.

   Η ιδανική λύση για να αποφύγουμε την ακύρωση είναι να προσαρμόσουμε το μεγάφωνο στο κέντρο μιας επίπεδης επιφάνειας με μεγάλο εμβαδόν ή διάμετρο (άπειρο διάφραγμα - infinite baffle). Αυτό φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον και έτσι καταφεύγουμε στη λύση της καμπίνας.

   Η καμπίνα ενός ηχείου δεν είναι ένα απλό κουτί τυχαίων διαστάσεων, που αποσκοπεί στη στήριξη του μεγαφώνου και στην εξάλειψη των ακυρώσεων. Αντίθετα είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διάταξη που επιχειρεί είτε να μιμηθεί το ελεύθερο μεγάφωνο (σχεδίαση άπειρου διαφράγματος), είτε να εκμεταλλευτεί τον όγκο του αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε να συνεισφέρει θετικά στην απόδοση του μεγαφώνου (π.χ. σχεδιάσεις ακουστικής ανάρτησης, ανάκλασης χαμηλών και πολλές άλλες). Η ιδανική καμπίνα ενός ηχείου πρέπει να είναι άκαμπτη, ώστε να μην πάλλεται με τις εσωτερικές μεταβολές της πίεσης του αέρα. Επίσης πρέπει να έχει μεγάλη απόσβεση ώστε να εξασθενούν τα ηχητικά κύματα και να μην εκπέμπονται από την καμπίνα. Τέλος η συχνότητα συντονισμού πρέπει να είναι υψηλή και εκτός της ακουστικής μπάντας, για την αποφυγή χρωματισμών.

  • Τι είναι το κύκλωμα crossover ενός ηχείου;

   Το κύκλωμα που διαχωρίζει τις περιοχές συχνοτήτων για κάθε ξεχωριστή μονάδα του ηχείου

   [image]

   Οι κατασκευαστές ηχείων έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις στην προσπάθεια τους να αναπαράγουν ποιοτικό ήχο. Οι υψηλές συχνότητες επιβάλλουν την γρήγορη και με ακρίβεια κίνηση του διαφράγματος με αποτέλεσμα τα στοιχεία του μεγαφώνου να θερμαίνονται έντονα εξαιτίας των μεγάλων επιταχύνσεων που αναπτύσσονται. Τα διαφράγματα που αναπαράγουν υψηλές συχνότητες πρέπει λοιπόν να έχουν χαμηλή μάζα.

   Οι χαμηλές συχνότητες από την άλλη που έχουν μεγάλο μήκος κύματος απαιτούν μεγάφωνα των οποίων η διάμετρος της παλλόμενης επιφάνειας πρέπει να είναι μεγάλη. Μεγάλα διαφράγματα συνεπάγονται και μεγάλες μάζες, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η αδράνεια του μεγαφώνου. Έτσι, εμφανίζει αυξημένη αδράνεια και μειωμένη ευαισθησία, ενώ απαιτείται και πολύ μεγαλύτερη ισχύς για να μετακινηθούν.

   Για να αντεπεξέλθουν στις αντικρουόμενες απαιτήσεις των υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων, οι κατασκευαστές ηχείων κατασκευάζουν ηχεία δύο ή και περισσοτέρων δρόμων, έτσι ώστε τα κατάλληλα μεγάφωνα να αναπαράγουν συγκεκριμένες συχνότητες. Τα δικτυώματα διαχωρισμού συχνοτήτων που επιτρέπουν τη λειτουργία ηχείων δύο, τριών ή και περισσότερων δρόμων είναι ακριβώς τα crossover. Στην ουσία πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα συχνοτήτων, με χρήση αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων, που οδηγούν σε κάθε μεγάφωνο (woofers, tweeter) του ηχείου σήματα με διαφορετικό συχνοτικό περιεχόμενο. Το πάντρεμα της αναπαραγωγής από όλα τα μεγάφωνα μαζί πρέπει να δίνει ένα τονικά ισορροπημένο αποτέλεσμα όταν το crossover είναι σωστά σχεδιασμένο.

  • Τι μας αποκαλύπτουν οι μετρήσεις των ηχείων και πώς μπορούν να μου φανούν χρήσιμες;

   Αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του ηχείου με βάση την επίπεδη ή μη απόκρισή του στο φάσμα των συχνοτήτων

   Από τις πρώτες μέρες σχεδίασης και αξιολόγησης ηχείων έχουν υπάρξει πάμπολλες συζητήσεις και διχογνωμίες σχετικά με το τι μπορούν να μας αποκαλύψουν οι μετρήσεις των ηχείων, πώς συσχετίζονται με την ηχητική μας εμπειρία, σε ποιο βαθμό μπορεί ο σχεδιαστής να επαφίεται σε αυτές και πόσο έγκυρες και επαναλήψιμες είναι. Φυσικά αυτά είναι ερωτήματα με τα οποία ασχολούνται συγκεκριμένοι κλάδοι της ηλεκτροακουστικής, όπως για παράδειγμα η ψυχοακουστική, και θα ήταν αδύνατο να καλύψουμε πλήρως το θέμα εδώ. Παρόλα αυτά μπορούμε να δώσουμε αρκετά χρήσιμες γνώσεις για τον ακροατή και μουσικόφιλο που θέλει να γνωρίσει πιο βαθιά το επιστημονικό υπόβαθρο της ηλεκτρακουστικής σε αντίθεση με την αγυρτεία που περιτριγυρίζει συχνά τα ηχεία!

   Η κύρια μέτρηση για την οποία ενδιαφέρεται ο σχεδιαστής ηχείων είναι η Απόκριση Συχνοτήτων όπως αυτή μετριέται σε κάποια απόσταση (1 ή 2 μέτρα) από το tweeter και κατά μήκος του άξονά του. Αυτή η μέτρηση δείχνει την απόκριση του ηχείου, δηλαδή την ηχητική στάθμη που αναπαράγει, για κάθε συχνότητα μέσα στο ακουστό εύρος συχνοτήτων. Παρά τις πολλές και ακτικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποια μορφή απόκρισης συχνοτήτων είναι προτιμητέα, είναι αναμφίβολο ότι η επίπεδη απόκριση συχνοτήτων, δηλαδή η σχεδίαση εκείνη που ούτε ενισχύει ούτε αποσβαίνει επιλεκτικά κάποιες συχνότητες, είναι η καλύτερη και πάντα επιθυμητή. Μια επίπεδη απόκριση σημαίνει ότι το ηχείο αναπαράγει ήχο με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα χωρίς να χρωματίζει τη μουσική εισάγοντας το δικό του ηχητικό χαρακτήρα (πχ. μπασαριστό ή πολύ πριμαριστό ηχείο).

   Στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξουμε όμως γιατί υπάρχει μια παγίδα. Η γεωμετρία και η χωροθέτηση του δωματίου επιδρούν καθοριστικά στην απόκριση χαμηλών συχνοτήτων των ηχείων. Για να έχουμε ακριβή μέτρηση απόκρισης στα χαμηλά, με επαναληψιμότητα και συσχέτιση με την υποκειμενική παρατήρηση, θα πρέπει είτε να πραγματοποιήσουμε τη μέτρηση σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο, ώστε οι ανακλάσεις από τους τοίχους να μην επηρεάζουν την αρχική μέτρηση, ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική που ονομάζεται μέτρηση Κοντινού Πεδίου (Near-Field). Κάνοντας χρήση αυτής της τεχνικής, μετράμε από πολύ κοντά (το μικρόφωνο σχεδόν εφάπτεται του κώνου) την απόκριση των μεγαφώνων και των bass reflex αν υπάρχουν, ώστε να λαμβάνεται υπόψη μόνο το άμεσο κύμα και όχι οι ανακλάσεις. Αυτή η near-field μέτρηση χαμηλών συχνοτήτων συνθέτεται με τη μέτρηση μεσαιο-υψηλών συχνοτήτων που λαμβάνεται σε οποιοδήποτε δωμάτιο μεσαίων διαστάσεων, ώστε να πάρουμε μια μέτρηση η οποία συσχετίζεται πολύ καλά με αυτό που τελικά ακούμε από το υπο μέτρηση ηχείο.

   Το ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τη near-field μέτρηση είναι η συχνότητα στην οποία η απόκριση συχνοτήτων πέφτει κατά 3dB σε σχέση με το μέσο όρο στη μεσαία μπάντα. Αυτή η συχνότητα αναφέρεται ως η συχνότητα f3 και είναι ένα μέτρο της ικανότητας του ηχείου να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες. Όσο πιο χαμηλή η f3, τόσο πιο δυνατό μπάσο μπορεί να παίξει το ηχείο. Βέβαια όταν γίνεται ακρόαση του ηχείου μέσα σε ένα ρεαλιστικό δωμάτιο, το μπάσο του ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικό εξαιτίας των στασίμων κυμάτων. Παρόλα αυτά όμως, όσο πιο επίπεδη είναι η απόκριση των χαμηλών μέχρι τη συχνότητα f3, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενσωματωθεί στο χώρο δίνοντας ένα ομαλό, δυνατό μπάσο που δε μπουμάρει, αλλά φέρνει όλο το ρεαλισμό που απαιτείται για την ακρόαση της μουσικής και των ταινιών σας

   Άλλη σημαντική μέτρηση είναι η απόκριση συχνότητας μετρημένη σε κάποια γωνία από τον άξονα του tweeter (off-axis). Αυτές οι μετρήσεις σε συγκεκριμένες γωνίες οριζόντια και κατακόρυφα (horizontal and vertical off-axis) δείχνουν την επίδραση που έχει η καμπίνα, τα μεγάφωνα αυτά καθεαυτά και κυρίως το crossover (κύκλωμα διαχωρισμού συχνοτήτων) το οποίο εξαιτίας της διαφορά φάσης που εισάγει στο σήμα που οδηγείται σε κάθε μεγάφωνο μπορεί να δημιουργεί ακυρώσεις συχνοτήτων σε κάποιες γωνίες. Αναλύοντας λοιπόν τις off-axis μετρήσεις μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ηχείο εκπέμπει ισορροπημένο ήχο ακόμα και προς τα πλάγια, ώστε ο ήχος που θα φτάσει στον ακροατή εξ ανακλάσεως να έχει τον ίδιο τονικό χαρακτήρα με τον άμεσο ήχο (on-axis). Ένα τέτοιο ηχείο θα ακούγεται καλά όχι μόνο στην ιδανική θέση ακρόασης (sweet spot) αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή.

   Τέλος μεγάλης σημασίας είναι και η μέτρηση της εμπέδησης σε συνάρτηση με τη συχνότητα. Αυτή απεικονίζει την τιμή της αντίστασής του σε όλο το εύρος του ακουστού φάσματος, από 20Hz έως 20kHz και δείχνει σε ποια συχνότητα – εύρος συχνοτήτων η εμπέδηση έχει την ελάχιστη τιμή της, καθώς και ποια είναι αυτή η τιμή. Συνήθως θέλουμε η ελάχιστη εμπέδηση να είναι παραπάνω από 3-4 Ohm, ούτως ώστε όλοι σχεδόν οι ενισχυτές να μπορούν να οδηγήσουν το ηχείο. Βέβαια σε ηχεία High-End, τιμές εμπέδησης τόσο χαμηλές όσο το 1 Ohm δεν είναι σπάνιες. Επίσης η συχνότητα στην οποία η εμπέδηση έχει την ελάχιστή της τιμή είναι σημαντική. Αν η συχνότητα αυτή είναι υψηλή, τότε το φορτίο στον ενισχυτή δεν είναι και τόσο μεγάλο, καθώς στις υψηλές συχνότητες η ηχητική πληροφορία δεν είναι και τόσο σημαντική. Αν από την άλλη η συχνότητα ελάχιστης εμπέδησης είναι στη χαμηλομεσαία μπάντα, τότε το ηχείο θα αποτελεί δύσκολο φορτίο καθώς υπάρχει αρκετή ηχητική πληροφορία σε αυτό το εύρος συχνοτήτων.

  • Πώς πρέπει να αξιολογούμε τα ηχεία;

   Ιδανικά στον χώρο που θα τα ακούμε και με καλό υλικό αναφοράς

   Η αξιολόγηση των ηχείων είναι μια διαδικασία αρκετά πιο δύσκολη από όσο αρχικά ακούγεται. Ένα ολόκληρο πεδίο της ακουστικής, η ψυχοακουστική, μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ήχο, τον αποκωδικοποιούμε στον εγκέφαλό μας, τον συγκρίνουμε με τους ρεαλιστικούς ήχους κι επίσης πώς η ακουστική μας αντίληψη μπορεί να ξεγελαστεί (όχι πάντα για κακό σκοπό! Η τεχνολογία Virtual Surround βασίζεται εξ' ολοκλήρου στο μπέρδεμα της αντίληψης του εγκεφάλου σχετικά με την προέλευση των ήχων και όλα αυτά για καλό σκοπό!)

   Χωρίς να μπούμε στα βαθιά νερά της θεωρίας της ψυχοακουστικής, μπορούμε να δώσουμε τους παρακάτω απλούς και χρήσιμους κανόνες:

   - Όταν αξιολογείτε ηχεία μην αφήνετε τις υπόλοιπες αισθήσεις σας (πλην της ακοής) και κυρίως την όρασή σας να καθορίζουν την κρίση σας. Τα μεγάλα και εξωτερικά όμορφα ηχεία (φινίρισμα, σχήμα, χρώμα) δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αναπαράγουν ήχους με μεγαλύτερη πιστότητα

   - Προσέξτε το δωμάτιο στο οποίο κάνετε την ακρόαση - αξιολόγηση των ηχείων. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αξιόπιστη αξιολόγηση ηχείων σε ένα χώρο στον οποίο δεν έχετε ακούσει ξανά μουσική από άλλα ηχεία

   - Κυρίως σε δωμάτια που δεν είναι βελτιστοποιημένα ακουστικά, η αξιολόγηση ηχείων συχνά οδηγεί σε άδικα συμπεράσματα

   - Ο καλύτερο χώρος για να αξιολογήσετε ηχεία είναι ο ίδιο ο χώρος ακρόασης στο σπίτι σας. Γι αυτό το λόγο η Crystal Audio σας παρέχει 60 ολόκληρες μέρες δοκιμαστικής περιόδου για τα ηχεία της. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ηχεία, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική και ταινίες μαζί με τους φίλους σας και την οικογένειά σας και αν δε μείνετε ευχαριστημένοι μπορείτε να τα επιστρέψετε!

   - Επιλέξτε ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας (Reference Recordings) και όχι μέτριας ποιότητας αρχεία από το internet ή από φτηνές παραγωγές. Επισκεφτείτε τη βάση μας με τα Reference Recording και βρείτε την καλύτερη ηχογράφηση στο είδος μουσικής και ταινίας που σας αρέσει

   - Προσπαθήστε να ακούσετε διακριτά το κάθε επίπεδο ήχων από τα ακουστικά όργανα και τις φωνές των τραγουδιστών και να το συγκρίνετε με τον ήχο των ίδιων οργάνων /ανθρώπινων φωνών που έχετε ακούσει ζωντανά χωρίς ενίσχυση. Υπάρχει κοντινή συσχέτιση μεταξύ των φυσικών ήχων και της αναπαραγωγής από το ηχείο;

   Αξιολογήστε την ακουστική εικόνα που δημιουργείτε μεταξύ των ηχείων, την ποιότητα των μπάσων (γρήγορες χαμηλές που ζωντανεύουν τη μουσική χωρίς να βρωμίζουν τους υπόλοιπους ήχους και χωρίς να κουράζουν) και γενικά τη συνολική ηχητική εμπειρία. Κλείστε τα μάτια σας και βυθιστείτε στη μουσική και στους ήχους και ανακαλύψτε τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα σας όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη!

 • Μπορούν τα ηχεία να είναι αληθινά... φιλικά;

  • Γιατί χρειαζόμαστε φιλικά ηχεία;

   Για να μπορείτε να απολαύσετε υψηλή ηχητική απόδοση με χαμηλές απαιτήσεις ισχύος

   Τα ηχεία αποτελούν το πιο κρίσιμο τμήμα της Αλυσίδας Αναπαραγωγής της Μουσικής Πληροφορίας ανάμεσα στον Ενισχυτή και στο Χώρο Ακρόασης πριν από τα Αυτιά σας. Μεταφέρουν Μουσική από τον Ενισχυτή στο Χώρο Ακρόασης και αλληλεπιδρούν και με τα δύο. Η ποιότητά τους είναι εξαιρετικά καίρια για την πιστή αναπαραγωγή μουσικής και κινηματογράφου από το σύστημα Hi-Fi / Home Cinema.

  • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία σας στον Ενισχυτή σας;

   Τα ηχεία πρέπει να φέρουν υψηλή ευαισθησία για να «οδηγούνται» εύκολα

   Είναι ευρέως γνωστό ότι το ταίριασμα των Ηχείων με τον Ενισχυτή είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχετε την ποιότητα του ήχου για την οποία πληρώσατε. Ακόμα και με ένα μεγάλο και ακριβό Hi-Εnd ενισχυτή, χρειάζεστε ηχεία με μεγάλη ευαισθησία τα οποία να οδηγούνται εύκολα. Τα μεγάλης ευαισθησίας ηχεία αναπαράγουν τη Μουσική ρεαλιστικά, χωρίς συμπίεση και παραμορφώσεις.

  • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία στο lifestyle σας;

   Τα ηχεία μας σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη μέγιστη αισθητική και ακουστική σας ικανοποίηση

   Μερικές φορές αυτό που ζητάμε είναι απλά συνοδευτική μουσική για μια συγκέντρωση με φίλους ενώ άλλες πάλι φορές αναζητούμε το ρεαλισμό κινηματογραφικών σκηνών με έντονα ηχητικά εφέ που αναπαριστούν γιγαντιαία φυσικά φαινόμενα. Οι απαιτήσεις μας από ένα ποιοτικό σύστημα ηχείων μεταβάλλονται αναλόγως με τη διάθεσή μας και το lifestyle μας. Τα ηχεία της Crystal Audio θα ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες σας και θα σας αφήσουν μάλιστα με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο, χάρη στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους τα οποία τα κάνουν ικανά να ανταπεξέλθουν σε κάθε απαίτησή σας!

  • Πόσο φιλικά είναι τα ηχεία σας στη Διακόσμηση του Χώρου σας;

   Τα ηχεία μας σχεδιάστηκαν για να ομορφαίνουν το χώρο σας, τοποθετημένα στην ιδανική τους θέση

   Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τα ηχεία τους, ακόμα και αν αυτά αποτελούν πανάκριβα κομμάτια επίπλωσης που υπηρετούν στη μουσική απόλαυση.Μπορούν όμως τα ηχεία να αποτελέσουν μέρος της διακόσμησης του χώρου ακρόασης; Μπορούν να τοποθετηθούν σωστά με βάση τους κανόνες της Ακουστικής ώστε να αποδίδουν τον ήχο που πληρώσατε; Άλλωστε η ηχητική ποιότητα που θα απολαύσετε εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο. Πιο φτηνά αλλά σωστά τοποθετημένα σύμφωνα με τους νόμους της ακουστικής ηχεία παίζουν καλύτερα από ακριβότερα τα οποία όμως είναι κρυμμένα στις γωνιές του δωματίου.

  • Τι είναι η μαγνητική θωράκιση;

   Είναι μια θωράκιση ενάντια στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές προς ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές

   [image]

   Τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία εκπέμπουν ισχυρά μαγνητικά πεδία εκτός και αν είναι μαγνητικά θωρακισμένα. Τα μαγνητικά πεδία δημιουργούν προβλήματα και χρωματικές αλλοιώσεις στις καθοδικές λυχνίες των CRT τηλεοράσεων και σβήνουν οτιδήποτε είναι αποθηκευμένο σε μαγνητικό μέσο.

   Λόγω των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν τα μη θωρακισμένα ηχεία, οι κατασκευαστές τα θωρακίζουν μαγνητικά. Η θωράκιση επιτυγχάνεται είτε με την περίκλειση του μαγνήτη σε ατσάλινο περίβλημα, ή με την τοποθέτηση δεύτερου μαγνήτη με αντίστροφη πολικότητα πίσω από το ηχείο για την εξάλειψη του μη επιθυμητού μαγνητικού πεδίου.

  • Γιατί λοιπόν είναι μια πρόκληση η σωστή επιλογή ηχείων;

   Εξαιτίας της τεράστιας ποικιλίας ηχείων, προδιαγραφών και χώρων

   Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά το στήσιμο ενός συστήματος Οικιακού Κινηματογράφου, είναι η επιλογή των ηχείων. Η επιλογή δυσκολεύει από την τεράστια ποικιλία ηχείων, υλοποιήσεων, χαρακτηριστικών και τιμών. Δυστυχώς η αγορά ενός ηχείου γνωστής μάρκας ή ενός ακριβού μοντέλου δεν εγγυάται την αγορά του κατάλληλου ηχείου. Οι ειδήμονες συμφωνούν ότι λίγα ηχεία αξίζουν και συνήθως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ απόδοσης, τιμής και μάρκας. Σε μία δεδομένη κατηγορία τιμής τα περισσότερα ηχεία είναι χαμηλής ποιότητας, ορισμένα είναι καλά και ελάχιστα είναι κορυφαία.

   Κάντε έρευνα αγοράς, αναζητήστε ηχεία με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία από έγκυρους οργανισμούς, ή με πιστοποίηση THX, συγκρίνετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τελικά εμπιστευτείτε τα αυτιά σας!

  • Πώς πρέπει να συγκρίνουμε ηχεία μεταξύ τους;

   Με κοινό σύστημα αναφοράς, στην ίδια ακριβώς στάθμη

   Η σύγκριση ηχείων μπορεί να είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα υπό σύγκριση ηχεία παίζουν ακριβώς στην ίδια στάθμη. Ακόμα και μια μικρή διαφορά στη στάθμη αναπαραγωγής μεταξύ των ηχείων μπορεί να κάνει το πιο "δυνατό" να ακούγεται καλύτερα από το άλλο.

   Μη νομίσετε ότι αν χρησιμοποιήσετε τον ίδιο ενισχυτή και θέσετε το χειριστήριο ρύθμισης ήχου στην ίδια στάθμη ότι τα υπό σύγκριση ηχεία θα παίξουν τελικά με την ίδια ένταση. Αυτό οφείλεται στο ότι γενικά η ευαισθησία των διαφόρων ηχείων είναι διαφορετική. Έτσι με το ίδιο σήμα στην είσοδο παράγουν διαφορετική ηχητική στάθμη. Έτσι για να γίνει σωστό ταίριασμα στάθμης θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί ένα ντεσιμπελόμετρο (Sound Pressure Level meter) το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

   Τροφοδοτούμε τα ηχεία με σήμα λευκού θορύβου, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδικά CD και DVD για σωστή ρύθμιση συστημάτων και ρυθμίζουμε τις εντάσεις των ηχείων ώστε να ταιριάξουν οι ηχητικές στάθμες αναπαραγωγής τους. Ιδανικά έχουμε ένα διακόπτη Α-Β που μας επιτρέπει να μπορούμε γρήγορα να αλλάζουμε από το ένα ηχείο στο άλλο.

   Για αξιόπιστη σύγκριση ηχείων θα πρέπει τα ρυθμιστικά συχνότητας (EQ) καθώς και η αυτόματη ισοστάθμιση του ενισχυτή (Auto Calibration) να είναι απενεργοποιημένα.

   Κατά την ακρόαση προσέχουμε πόσο φυσικοί είναι οι ήχοι. Συγκεντρωνόμαστε στη φωνή του τραγουδιστή και αξιολογούμε πόσο αληθοφανής ακούγεται. Κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα μουσικά όργανα. Ακούγονται ρεαλιστικά; Είναι ισορροπημένος ο ήχος χωρίς υπερβολική έμφαση στα χαμηλά, στις μεσαίες ή στα πρίμα; Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάθε όργανο μέσα στην ορχήστρα; Είναι εστιασμένος ο ήχος και η ηχητική εικόνα σωστή; Αποδίδουν τα ηχεία χωρίς παραμόρφωση τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές εντάσεις; Σας συγκινεί ο ήχος σα να βρισκόσασταν σε μια ζωντανή συναυλία;

   Όταν θα έχετε δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, θα έχετε μια συνολική εικόνα της απόδοσης των ηχείων που αξιολογείτε.

 • Τα πάντα για την ΤΗΧ

 • Θέλετε να μάθετε τα βασικά για την THX; Ξεκινήστε εδώ και τώρα!

  • Τι είναι η THX;

   Ο ιδρυτής ενός προγράμματος πιστοποίησης για κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου

   Η ΤΗΧ είναι ο ιδρυτής ενός προγράμματος εγγύησης ποιότητας για κορυφαία αναπαράσταση κινηματογράφου.

   Ένας οικιακός κινηματογράφος που απαρτίζεται από συσκευές εικόνας - ήχου και ηχεία που είναι πιστοποιημένα από την THX αποδίδει αξεπέραστο πολυκάναλο ήχο. Το σύστημα THX περιλαμβάνει μία σειρά από πατενταρισμένες τεχνολογικές εξελίξεις για να επιτύχει την απόδοση του «απόλυτου» κινηματογραφικού ήχου σε οικιακά συστήματα.

   Η ΤΗΧ πιστοποίηση αποτελεί την απόλυτη διαβεβαίωση ότι τα ηχεία σας αναπαράγουν μουσική και ήχο από ταινίες με τον ίδιο τρόπο που ο συνθέτης ή ο σκηνοθέτης το έχει φανταστεί. Άλλωστε το πιστοποιητικό εξασφαλίζει ότι τα ηχεία έχουν τεσταριστεί με τα αυστηρότερα standards από την καλύτερη ομάδα μηχανικών, που έχουν δημιουργήσει τις προδιαγραφές με τις οποίες γίνονται οι ηχογραφήσεις στα studio και η αναπαραγωγή σε επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους.

   Αποτελεί το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο σετ προδιαγραφών, και εξαιτίας της δυσκολίας συμμόρφωσης των ηχείων με αυτό, χορηγείται μόνο στα κορυφαία συστήματα των καλύτερων κατασκευαστών διεθνώς. Το ότι οι προδιαγραφές της THX είναι παγκόσμιο industry standard αποτελεί μια επιτυχία και αποκλειστικότητα της ΤΗΧ, μέσα σε μια αγορά που επί χρόνια αντιμετωπίζει τον πόλεμο των format ανάμεσα σε μηχανικούς μεγάλων πρωτοπόρων εταιρειών.

  • Γιατί δημιουργήθηκε η THX;

   Δημιουργήθηκε ως ένα σύνολο από προδιαγραφές, για απόλυτο ήχο και εικόνα

   Η THX Ltd. δημιουργήθηκε για να εγγυηθεί αρχικά ότι οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβάλλονται στις αίθουσες με κάποιες προδιαγραφές οι οποίες θα εξασφαλίζουν αποτέλεσμα πιστό στο αρχικό όραμα του σκηνοθέτη. Στην συνέχεια οι προδιαγραφές αναπαραγωγής επεκτάθηκαν και στα οικιακά συστήματα ώστε κι εκεί ο ακροατής να απολαμβάνει μουσική και κινηματογράφο όπως ο μουσικός και σκηνοθέτης αντίστοιχα οραματίστηκαν και υλοποίησαν μέσα στα ακριβά studio ηχογραφήσεων.

  • Γιατί να διαλέξω ηχεία με THX πιστοποίηση;

   Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ηχητική απόδοση, σύμφωνα με το όραμα του εκάστοτε σκηνοθέτη

   [image]

   Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα από την ΤΗΧ εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή απόδοση ήχου και εικόνας. Για την περίπτωσή μας, τα ηχεία δηλαδή, εξασφαλίζουν ότι το ηχητικό σύστημα θα παίξει μουσική και κινηματογράφο αναπαράγοντας το αρχικό όραμα του συνθέτη και σκηνοθέτη αντίστοιχα. Μέσα από την αυστηρή εφαρμογή των νόμων της ηλεκτρακουστικής, τα πιστοποιημένα από την THX ηχεία, έχουν:

   - Επίπεδη απόκριση συχνοτήτων, ώστε να μη "χρωματίζουν" τον ήχο
   - Ελεγχόμενη διασπορά, ώστε το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι άψογο σε όλες τις θέσεις του καναπέ και όχι μόνο σε μία συγκεκριμένη θέση ακρόασης
   - Υψηλή ευαισθησία, ώστε να δίνουν υψηλές στάθμες ακόμα και με όχι και τόσο δυνατούς ενισχυτές
   - Χρήση ενεργού υπογούφερ και κροσόβερ από τον ενισχυτή, ώστε τα χαμηλά να ενσωματώνονται με τον ήχο των υπόλοιπων ηχείων τα οποία, αφού πλέον δε χρειάζεται να αναπαράγουν τις χαμηλές συχνότητες, μπορούν να είναι αρκετά πιο μικρά σε μέγεθος

  • Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση εξοπλισμού με THX πιστοποίηση;

   Η ακριβής αναπαραγωγή των κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών

   [image]

   Ενσωματώνοντας ένα σύνολο ψηφιακών τεχνολογιών, οι συσκευές με THX πιστοποίηση προσφέρουν την πιο ακριβή αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, απαιτώντας τις λιγότερες ρυθμίσεις από την πλευρά του χρήστη. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας ηχεία με THX πιστοποίηση "από το ράφι", χωρίς καν να τα ακούσετε, είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε:

   - Πολύ καθαρούς διαλόγους Ήχους εστιασμένους καθαρά και με ακρίβεια μέσα στο ηχητικό πεδίο
   - Περιφερειακά εφέ που κυκλώνουν τον ακροατή και τον τοποθετούν στη δράση της ταινίας και στο κοινό της συναυλίας ή στο μέσο της ορχήστρας
   - Καταιγιστικό μπάσο και παράλληλα κρυστάλλινα πρίμα
   - Μέγιστη δυναμική περιοχή μεταξύ των χαμηλών και των δυνατών περασμάτων στη μουσική και στις ταινίες για ρεαλιστική αναπαραγωγή όλων των ήχων

  • Πρέπει να έχω δίσκους CD ή DVD με ΤΗΧ πιστοποίηση;

   Μπορείτε να απολαύσετε οποιονδήποτε δίσκο, ακριβώς όπως τον δημιούργησε ο εκάστοτε καλλιτέχνης

   Η ΤΗΧ πιστοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τον τύπο της ηχητικής πληροφορίας στο CD ή DVD. Οι υψηλές προδιαγραφές που ένα THX ηχείο έχει, αφορούν την υψηλή ποιότητα κατασκευής του ηχείου και την ικανότητά του για κρυστάλλινη αναπαραγωγή ήχου και μουσικής. Με αυτό τον τρόπο ένα ηχείο πιστοποιημένο κατά THX έχει την ίδια άριστη συμπεριφορά σε οποιασδήποτε σήμα εισόδου.

  • Πρέπει όλα τα ηχεία ενός συστήματος να έχουν ΤΗΧ πιστοποίηση;

   Ναι, ώστε το σύστημα να αναπαραγάγει τον ήχο με απόλυτη ακρίβεια, από όλα τα κανάλια

   Προφανώς κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό για υψηλής ποιότητας αναπαραγωγή. Παρ’ όλ’ αυτά, αν δεν μπορείτε να έχετε κάθε ηχείο με ΤΗΧ πιστοποίηση σε κάθε περίπτωση προτιμήστε ένα THX πιστοποιημένο υπογούφερ για να αντιμετωπίσετε την κατώτερη περιοχή του ηχητικού φάσματος που εμφανίζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

  • Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της πιστοποίησης THX;

   Το ότι οι συμβατικές συσκευές δεν αναπαραγάγουν με ακρίβεια τις δημιουργίες των παραγωγών

   [image]

   Η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στη δημιουργία της THX ήταν η παρατήρηση ότι συμβατικές συσκευές δεν μπορούν να αποδώσουν με ακρίβεια και όπως επιθυμούν οι σκηνοθέτες, τον κινηματογραφικό ήχο στα συνήθη οικιακά κινηματογραφικά συστήματα. Έτσι παρουσιάστηκε η ανάγκη να διορθωθούν τα τονικά σφάλματα και προβλήματα λόγω ακουστικής, που γίνονται αντιληπτά όταν αναπαράγουμε κινηματογραφικό ήχο που έχει «σχεδιαστεί» για μεγάλες αίθουσες, σε οικιακούς χώρους, καθώς και να αποδίδονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα πολύπλοκα και ανταγωνιστικά ηχητικά πεδία που αναπαράγονται από τα πολυκάναλα ηχητικά φορμά.

  • Πότε εισήχθη η πιστοποίηση THX στο χώρο της οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας;

   To 1983

   Η πιστοποίηση THX αρχικά αφορούσε κινηματογραφικές αίθουσες πριν επεκταθεί στα οικιακά συστήματα. Το πρόγραμμα πιστοποίησης κινηματογραφικών αιθουσών άρχισε το 1983, όταν ο γνωστός σκηνοθέτης George Lucas, απογοητευμένος από την ποιότητα ήχου και εικόνας των περισσοτέρων αιθουσών, θέσπισε αυστηρά κριτήρια για την πιστοποίηση της ποιότητας της «κινηματογραφικής εμπειρίας». Τα κριτήρια δημιουργήθηκαν από τον Tomlison Holman που ήταν τεχνικός διευθυντής της Lucasfilms. Εικάζεται ότι τα αρχικά του Tomlison Holman έδωσαν το όνομα στην πιστοποίηση THX (Tomlison Holman eXperiment).

  • Ακούγονται όλα τα συστήματα THX το ίδιο;

   Σχεδόν ναι, καθώς οι συχνοτικές τους αποκλήσεις δεν ξεπερνούν τα ±1.5dB

   Σχεδόν ναι, καθώς οι συχνοτικές τους αποκλήσεις δεν ξεπερνούν τα ±1.5dB

   Οι προδιαγραφές THX θεσπίζουν τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να περάσουν οι πιστοποιημένες συσκευές και ηχεία. Επίσης πλέον αρκετά επίπεδα πιστοποίησης ανάλογα με το είδος της συσκευής που πιστοποιείται, τον τρόπο χρήσης της , καθώς και το μέγεθος του χώρου στο οποίο θα λειτουργεί. Οι κατασκευαστές συσκευών εικόνας και ήχου από την άλλη έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους με το να ξεπεράσουν τα ελάχιστα κριτήρια που θεσπίζει κάθε επίπεδο πιστοποίησης.

   Υπ' αυτήν την έννοια, δεν ακούγονται όλα τα συστήματα THX το ίδιο. Το σετ προδιαγραφών της THX εγγυάται όμως μια ελάχιστη ποιότητα για τα πιστοποιημένα συστήματα, ώστε ο πελάτης να μπορεί να είναι σίγουρος ότι ακόμα κι αν αγοράσει ένα σύστημα χωρίς να το ακούσει καν, "από το ράφι", αυτό θα παίζει εξαιρετικά στο χώρο του.

 • Σας μπερδεύουν οι διαφορετικοί τύποι πιστοποιήσεων; Διαβάστε παρακάτω και λύστε όλες τις απορίες σας

  • Είναι το THX ένα πολυκάναλο ηχητικό φορμά όπως το Dolby Digital και το DTS;

   Το ΤΗΧ είναι ένα σύστημα επεξεργασίας του ήχου, συμβατό με τα ηχητικά φορμάτ Dolby και DTS

   Πολύς κόσμος θεωρεί λανθασμένα το THX ως πολυκάναλο ηχητικό σύστημα, παρόμοιο και ανταγωνιστικό του Dolby Digital και του DTS.

   Το THX δεν είναι ηχητικό σύστημα, αλλά αποτελεί μία σειρά από αυστηρές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την καλύτερη εικόνα και ήχο για κινηματογραφικές αίθουσες, studio μιξάζ, οικιακούς κινηματογράφους, DVD players και δίσκους καθώς και προϊόντα multimedia.

  • Είναι συμβατό το THX με τα πολυκάναλα ηχητικά φορμά Dolby Digital και DTS;

   Φυσικά!

   Πολύς κόσμος θεωρεί λανθασμένα το THX ως πολυκάναλο ηχητικό σύστημα, παρόμοιο και ανταγωνιστικό του Dolby Digital και του DTS. Το THX δεν είναι ηχητικό σύστημα, αλλά αποτελεί μία σειρά από αυστηρές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την καλύτερη εικόνα και ήχο για κινηματογραφικές αίθουσες, studio μιξάζ, οικιακούς κινηματογράφους, DVD players και δίσκους καθώς και προϊόντα multimedia.

  • Τι είναι το THX Select;

   Μια παλιότερη έκδοση της προδιαγραφής Select2

   [image]

   Στην αρχή υπήρχε μόνο ένα σετ προδιαγραφών οικιακού κινηματογράφου, γνωστού ως THX. Σύντομα όμως η Lucasfilms συνειδητοποίησε ότι οι προδιαγραφές έπρεπε να διαφοροποιηθούν ανάλογα με το μέγεθος του οικιακού κινηματογράφου. Οι προδιαγραφές THX Select αφορούν χώρους με όγκο μέχρι 2000 κυβικά πόδια (56 κυβικά μέτρα).

  • Τι είναι το THX Ultra;

   Μια παλιότερη έκδοση της προδιαγραφής Ultra2

   [image]

   Οι αρχικές προδιαγραφές THX ονομάσθηκαν THX Ultra. Οι προδιαγραφές αυτές είναι πιο αυστηρές από τις προδιαγραφές THX Select και αφορούν χώρους με όγκο μέχρι 3000 κυβικά πόδια (85 κυβικά μέτρα).

  • Τι είναι το THX Select2;

   Η πιστοποίηση της ΤΗΧ, για εγκατάσταση Home Cinema σε μικρούς και μεσαίους χώρους

   [image]

   Κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES (Consumer Electronics Show) του 2007, η THX ανακοίνωσε την πιστοποίηση THX Select2 ως μια αναβάθμιση της προηγούμενης προδιαγραφής για προϊόντα οικιακής ψυχαγωγίας. Οι νέες προδιαγραφές παρέχουν επιπλέουν τρόπους ακρόασης για βελτιωμένη αναπαραγωγή ταινιών, μουσικής και games. Συγκεκριμένα οι προδιαγραφές αφορούν ραδιοενισχυτές, στους οποίους ενσωματώνουν νέα χαρακτηριστικά και καλύτερη συμπεριφορά σε θέματα θορύβου. Βασισμένη στην THX Ultra2, η THX Select2 πιστοποιεί ραδιοενισχυτές που αποδίδουν υψηλότερη ποιότητα ήχου σε μικρότερους χώρους.

  • Τι είναι το THX Ultra2;

   Η μέγιστη πιστοποίηση της ΤΗΧ, για εγκατάσταση Home Cinema σε μεγάλους χώρους

   [image]

   Το αυστηρότερο και πιο πρόσφατο επίπεδο πιστοποίησης είναι το THX Ultra2, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά το THX Ultra. Οι προδιαγραφές THX Ultra2 αφορούν χώρους ίδιου όγκου με το THX Ultra, αλλά καλύπτουν επίσης τα 7.1 ηχητικά φορμά. Το THX Ultra2 ορίζει πιο αυστηρές προδιαγραφές για επτακάναλη ενίσχυση και ηχεία (τα υπογούφερ πρέπει να έχουν επίπεδη απόκριση μέχρι τα 20 Hz, ενώ το THX Ultra προδιαγράφει 12 dB μείωση κάτω από τα 35 Hz). Οι προδιαγραφές THX Ultra2 συμπεριλαμβάνουν επιλεγόμενη λειτουργία Boundary Gain Compensation (BGC) που μετριάζει το έντονο και χαλαρό μπάσο που προκαλείται από την τοποθέτηση των ηχείων και υπογούφερ κοντά σε τείχους. Το THX Ultra2 είναι πλήρως συμβατό με τα 5.1 EX/ES φορμά, καθώς και με τα επτακάναλα φορμά ήχου hi-fi (DVD Audio – SACD).

  • Τι είναι το THX Certified Multimedia;

   Είναι η πιστοποίηση της ΤΗΧ για ηχεία γραφείου - υπολογιστή

   [image]

   Η νέα πιστοποίηση THX για προϊόντα multimedia στοχεύει στην παροχή κινηματογραφικής ποιότητας εικόνα και ήχου, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα πολυμέσων συμμορφώνονται με τις αυστηρές προδιαγραφές THX. Με άλλα λόγια, η σφραγίδα THX Certified Multimedia είναι μια εγγύηση ότι ο υπολογιστής σας μαζί με τα παρελκόμενα αξεσουάρ ήχου είναι ικανός να παρέχει την υψηλότερη δυνατή πιστότητα των mp3, CD, DVD, παιχνιδιών, και άλλων ψηφιακών πηγών ήχου. Σημειώστε ότι τα ηχεία με THX Certified Multimedia πιστοποίηση δεν πρέπει να συγχέονται με ηχεία πιστοποίησης THX Select που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα σε μια εγκατάσταση Home Cinema σε αντίθεση με το πολύ πιο περιορισμένης δυνατότητας multimedia σύστημα του υπολογιστή.

 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ηχείων με THX πιστοποίηση;

  • Είναι τα ηχεία με πιστοποίηση THX ιδανικά και για ακρόαση μουσικής;

   Φυσικά! Πρακτικά, αποδίδουν τη μουσική όπως αυτή ηχογραφήθηκε στο στούντιο παραγωγής

   Βεβαίως! Τα ηχεία ενός πολυκάναλου συστήματος Οικιακού Κινηματογράφου με πιστοποίηση THX (Select, Ultra ή Ultra2) είναι βελτιστοποιημένα για αναπαραγωγή πολυκάναλου ήχου (5.1, 6.1 ή 7.1), ώστε ο ακροατής να απολαμβάνει καλύτερη ηχητική εικόνα, διαύγεια και ρεαλισμό από τα μπροστινά ηχεία, περιφερειακούς ήχους για αληθινά εφέ και ήχους διάχυσης και καταιγιστικά χαμηλά για μια πραγματική εμπειρία μπάσων.

   Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι η αγαπημένη σας μουσική θα παίζει πιο ρεαλιστικά από ποτέ σε ένα σύστημα με THX ηχεία.

  • Γιατί είναι δύσκολη η αναπαραγωγή κινηματογραφικών soundtracks;

   Γιατί ο οικιακός χώρος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι μια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα

   Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο ότι ο διάλογος σε μια ταινία συνυπάρχει πολύ συχνά με τη μουσική και τα ειδικά εφέ. Τα καταιγιστικά εφέ και η μουσική που έρχονται από πολλές διαφορετικές θέσεις, τείνουν να σκεπάσουν τις φωνές, βυθίζοντάς τες σε ένα ασαφές ηχητικό πεδίο, μειώνοντας σημαντικά την καθαρότητα και την καταληπτότητά τους. Έτσι λοιπόν είναι επιτακτικό οι φωνές από το κεντρικό ηχείο να αποδίδονται φυσικά, ρεαλιστικά, χωρίς χρωματισμούς. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο ακροατής σε όποια θέση κι αν κάτσει στο δωμάτιο, θα ακούει καθαρές φωνές που δε θα καλύπτονται από τη μουσική και τα εφέ.

  • Τι ηχεία περιλαμβάνονται σε ένα σύστημα THX;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Τα συστήματα THX Home Theater 5.1 περιλαμβάνουν τρία μπροστινά ηχεία (Αριστερό, Κεντρικό και Δεξί), δύο περιφερειακά ηχεία (Αριστερό, Δεξί) και ένα υπογούφερ. Πολλά συστήματα επίσης διαθέτουν ένα πίσω κεντρικό (6.1) ή δύο πίσω κεντρικά (7.1). Κάθε ηχείο έχει τις δικές του προδιαγραφές και χαρακτηριστικά.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση ενός υπογούφερ με THX πιστοποίηση;

   Η ακριβής αναπαραγωγήτων χαμηλών συχνοτήτων, χωρίς αλλοίωση του ήχου από τα υπόλοιπα ηχεία

   Απο τις σημαντικότερες απαιτήσεις για ακριβή πολυκάναλη και στερεοφωνική αναπαραγωγή είναι η πιστή και ρεαλιστική απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων. Όλα τα υπογούφερ με THX πιστοποίηση είναι σχεδιασμένα ώστε να δένει η απόκρισή τους με ακρίβεια με τα υπόλοιπα ηχεία του συστήματος, μέσω του ηλεκτρονικού crossover του ραδιοενισχυτή στα 80Hz. Για να γίνει αυτό βέβαια σωστά θα πρέπει η απόκριση συχνοτήτων των υπογούφερ να είναι ακριβής και επίπεδη από τα 35Hz τουλάχιστον (προκειμένω για THX Select) μέχρι τα 200Hz ώστε με την υπέρθεση του φίλτρου του ραδιοενισχυτή στα 80Hz, να έχουμε μια ομαλή μετάβαση της ηχητικής πληροφορίας προς του δορυφόρους. Τα πιστοποιημένα THX υπογούφερ είναι ικανά επιπρόσθετα να παράγουν ηχητική στάθμη έντασης 102 dB ή και περισσότερο χωρίς παραμόρφωση ή άλλους θορύβους από σωλήνες bass reflex ή συντονισμούς, σε οικιακούς χώρους 2000 κυβικών ποδιών (περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα). Έτσι μπορούν να παράγουν ρεαλιστικό μπάσο που φέρνει τις ταινίες και τη μουσική σε ζωή!

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κύριων ηχείων THX;

   Η ακριβής ηχητική εικόνα, χάρη στην ειδικά μελετημένη διασπορά

   Τα συμβατικά ηχεία δικάναλων συστημάτων έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν σωστή ηχητική εικόνα σε μία γωνία 45 με 60 μοίρες. Αν η απόσταση μεταξύ των ηχείων είναι μεγάλη, τότε δημιουργείται μία τρύπα στην κεντρική ηχητική εικόνα. Αν τα ηχεία βρίσκονται πολύ κοντά, η στερεοφωνική εικόνα «καταρρέει» σε μία θολή μονοφωνική εικόνα. Σε ένα πολυκάναλο ηχητικό σύστημα, ηχητικές εικόνες δημιουργούνται μεταξύ του Αριστερού και Κεντρικού ηχείου καθώς και μεταξύ του Δεξιού και Κεντρικού ηχείου. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια από την ηχητική απεικόνιση του ηχείου.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση μπροστινών ηχείων με THX πιστοποίηση;

   Η ορθή και ισορροπημένη απόδοση της κύριας ηχητικής πληροφορίας

   Η ηχητική εικόνα των μπροστινών καναλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αναπαραγωγή ήχου με ακρίβεια. Στις ταινίες ο ήχος πρέπει να ταιριάζει με την εικόνα απόλυτα. Τα κύρια ηχεία THX βελτιώνουν την αντίληψη των διαλόγων με δύο τρόπους. Η πρώτη τεχνική είναι η πλατιά οριζόντια διασπορά. Αυτό επιτρέπει σε όσους κάθονται σε γωνία με την οθόνη (off axis) να ακούν πλήρη και επίπεδη απόκριση συχνότητας. Η δεύτερη τεχνική είναι ο έλεγχος της κάθετης διασποράς για να περιορίζονται οι αντανακλάσεις από το πάτωμα και το ταβάνι, που καταστρέφουν τη δυνατότητα δημιουργίας ηχητικής εικόνας ακρίβειας.

  • Ακόμα και το κεντρικό ηχείο θα πρέπει να έχει πιστοποίηση THX;

   Ναι, για να μπορεί να αναπαραγάγει με ακρίβεια το κανάλι των διαλόγων

   Λίγοι φίλοι του οικιακού κιηνματογράφου ίσως συνειδητοποιούν ότι το κεντρικό κανάλι διαχειρίζεται σχεδόν το 40% όλων των διαλόγων σε μια τυπική ταινία, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό το ότι η εξαιρετική του απόδοση είναι καίρια για τη συνολική απόδοση του συστήματος. Το κεντρικό των σειρών με πιστοποίηση THX της Crystal Audio με την εξαιρετική διασπορά τους χάρη στο εξωτερικό περιστροφικό τους tweeter διασφαλίζει ότι δε θα χάσετε ούτε λέξη από τους διαλόγους των ταινιών!

  • Ποια είναι η απόκριση συχνοτήτων ενός δίπολου περιφερειακού ηχείου με THX πιστοποίηση;

   Είναι επίπεδη, από τα 80Hz έως και τα 20KHz

   Η ολική ενέργεια που διαχέεται από το ηχείο προς όλες τις κατευθύνσεις ονομάζεται η «απόκριση ισχύος». Η απόκριση ισχύος του THX δίπολου ηχείου πρέπει να είναι επίπεδη. Αυτό συνεπάγεται ότι η ολική ενέργεια που διαχέεται από το ηχείο προς όλες τις κατευθύνσεις πρέπει να δίνει κατά μέσο όρο επίπεδη απόκριση συχνότητας. Ο ακροατής λοιπόν που βρίσκεται στο «νεκρό» σημείο ενός δίπολου ηχείου θα ακούει επίπεδη απόκριση συχνότητας.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των δίπολων περιφερειακών ηχείων THX;

   Τα δίπολα περιφερειακά ηχεία ΤΗΧ, δημιουργούν ένα διάχυτο ηχητικό πεδίο

   Η THX προτείνει την χρήση δίπολων περιφερειακών ηχείων τα οποία είναι σχεδιασμένα να αναπαράγουν την ταινία «χωρίς τείχους». Τα δίπολα ηχεία το πετυχαίνουν αντανακλώντας ήχους από τους τείχους και το ταβάνι. Τα δίπολα στέλνουν ελάχιστο απευθείας ήχο προς τους ακροατές. Οι ηχητικές αντανακλάσεις από τους τείχους και το ταβάνι δημιουργούν μία ηχητική σφαίρα που περικλείει τους ακροατές.

  • Πώς πλησιάζω την ποιότητα της THX με μικρότερα ηχεία;

   Θα πρέπει τα ηχεία να έχουν ελάχιστη απόκριση στα 80Hz

   Η THX απαιτεί για τα κύρια μπροστινά ηχεία να μπορούν να αποδώσουν μπάσα μέχρι τα 80Hz τουλάχιστον, ώστε να "παντρευτούν" σωστά με το υπογούφερ που παίζει κάτω από τα 80Hz. Στην περίπτωση που θέλουμε σε ένα χώρο να εγκαταστήσουμε μικρότερα ηχεία, μπορούμε να θέσουμε το ηλεκτρονικό φίλτρο crossover του ενισχυτή στα 120Hz, ώστε να μπορούν οι δορυφόροι να αναπαράγουν τη μουσική και τις ταινίες χωρίς πρόσθετο φόρτο από συχνότητες τις οποίες έτσι κι αλλιώς δε μπορούν να αποδώσουν. Από την άλλη χρησιμοποιώντας ένα THX υπογούφερ που έχει επίπεδη απόκριση μέχρι και τα 200Hz, μπορεί να γίνει το κροσάρισμα χωρίς να δημιουργηθεί "τρύπα" στην απόκριση, όπως θα συνέβαινε αν η απόκριση του υπογούφερ ήταν ήδη φιλτραρισμένη πιο κάτω από τα 200Hz.

  • Έχω ακούσει ότι χρειάζονται 5 ηχεία για πολυκάναλα συστήματα 5.1. Γιατί προτείνει η THX κάτι άλλο;

   Γιατί στον κινηματογράφο, τα ηχεία έχουν σχεδιαστεί με τον ξεχωριστό ρόλο που έχει το κάθε ένα

   Στις κινηματογραφικές αίθουσες τα περιφερειακά ηχεία και τα κύρια ηχεία είναι διαφορετικά γιατί έχουν διαφορετικούς ρόλους. Τα κύρια ηχεία αποδίδουν με ευκρίνεια τους διάλογους και εντοπιούν ήχους που ταιριάζουν με την εικόνα. Τα περιφερειακά ηχεία αναπαράγουν διάχυτους ήχους που περικλείουν τους ακροατές, ενώ αναπαράγουν και ηχητικά εφέ πάνω από τα κεφάλια μας, όπως πτήσεις αεροπλάνων ή ελικοπτέρων.

   Το οικιακό σύστημα κινηματογράφου THX χρησιμοποιεί πιστοποιημένα ηχεία THX, των οποίων οι προδιαγραφές είναι ανάλογες με το ρόλο τους. Τα κύρια ηχεία και τα δίπολα περιφερειακά αποδίδουν ηχητικά πεδία που ταιριάζουν ψυχοακουστικά με τον ήχο της κινηματογραφικής αίθουσας. Το υπογούφερ THX επιτρέπει την χρήση «μικρών» ηχείων ενώ αναπαράγει την μέγιστη δυναμική περιοχή και την βέλτιστη αναπαραγωγή μπάσων.

 • Πώς οι τεχνολογίες της THX βελτιώνουν την οπτικοακουστική εμπειρία;

  • Τι είναι το THX Re-Equalization;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   * Η παρακάτω επεξηγηματική εικόνα ανήκει στην THX Ltd

   [image]

   Οι ταινίες μιξάρονται σε κινηματογραφικές αίθουσες που έχουν ελεγχόμενη μείωση τω υψηλών συχνοτήτων, που ονομάζεται «καμπύλη Χ» (X-curve). Ο ήχος ισοσταθμίζεται με ενίσχυση των υψηλών συχνοτήτων, για αναπαραγωγή σε συνθήκες όπου τα ηχεία είναι σε μεγάλη απόσταση από τον ακροατή και η αίθουσα έχει μία φυσική μείωση των υψηλών συχνοτήτων. Το κύκλωμα επανα-ισοστάθμισης (Re-Equalization) που περιλαμβάνεται στον ελεγκτή THX, διορθώνει τον υπέρμετρα «λαμπρό» κινηματογραφικό ήχο, για τη σωστή αναπαραγωγή του ήχου σε οικιακό σύστημα μικρότερων διαστάσεων.

    

  • Ποια είναι η λειτουργία του Ταιριάσματος Χροιάς (Timbre Matching);

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   * Η παρακάτω επεξηγηματική εικόνα ανήκει στην THX Ltd

   [image]

   Το κύκλωμα Ταιριάσματος Χροιάς (Timbre Matching) διορθώνει την τονική ισορροπία των περιφερειακών καναλιών έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα εμπρός κανάλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομαλό και συνεχόμενο ηχητικό πεδίο. Το Timbre Matching αντισταθμίζει την ύπαρξη μόνο δύο περιφερειακών ηχείων στον οικιακό κινηματογράφο σε σχέση με τα πολλαπλά περιφερειακά ηχεία μίας κινηματογραφικής αίθουσας.

   Η πρώτη διόρθωση που εκτελεί το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι το ταίριασμα της ηχητικής χροιάς των περιφερειακών καναλιών για να ταιριάξουν με τα μπροστινά κανάλια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή ηχητική «μετακίνηση» από τα μπροστινά ηχεία στα περιφερειακά. Ο ακροατής έτσι βρίσκεται μέσα στο ηχητικό πεδίο και όχι μεταξύ δύο ανταγωνιστικών πεδίων.

   Η δεύτερη διόρθωση που εκτελεί το κύκλωμα Timbre Matching είναι το ταίριασμα της τονικότητας. Καθώς μία ηχητική πηγή μετακινείται (από εμπρός στο πλάι και πίσω) ο ήχος μπορεί να διαφέρει σε αντιλαμβανόμενο χαρακτήρα από +8 μέχρι -3 dB, ακόμα και με ταιριασμένα και ισοσταθμισμένα ηχεία. Αυτό οφείλεται στο ότι η ποιότητα του ήχου καθορίζεται από το σχήμα του ανθρώπινου κεφαλιού και του εξωτερικού αυτιού. Καθώς η κατεύθυνση της ηχητικής πηγής αλλάζει, η αντίληψη του ήχου επίσης αλλάζει. Η μίξη του ήχου της κινηματογραφικής ταινίας γίνεται με γνώμονα την αναπαραγωγή του από τα πολλαπλά περιφερειακά ηχεία μίας κινηματογραφικής αίθουσας. Η χρήση μόνο δύο περιφερειακών ηχείων σε ένα οικιακό σύστημα κάνει την τονική ασυμβατότητα μεταξύ των μπροστινών και περιφερειακών ηχείων ιδιαίτερα αντιληπτή. 

  • Τι είναι η Προσαρμοζόμενη Από-Συσχέτιση (Adaptive De-Correlation);

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   * Η παρακάτω επεξηγηματική εικόνα ανήκει στην THX Ltd

   [image]

   Το κύκλωμα της Προσαρμοζόμενης Από-Συσχέτισης (Adaptive De-Correlation) αντισταθμίζει τον μονοφωνικό ήχο των περιφερειακών καναλιών του Dolby Pro Logic. Στην κινηματογραφική αίθουσα ο μονοφωνικός ήχος του περιφερειακού καναλιού περνάει απαρατήρητος, λόγω του μεγάλου αριθμού των περιφερειακών ηχείων και των αντανακλάσεων του χώρου. Το αριστερό και δεξί αυτί δεν λαμβάνει ποτέ ταυτόσημο ήχο και δεν δημιουργείται η αίσθηση ακρόασης μονοφωνικού καναλιού.

   Στον οικιακό χώρο, η μονοφωνικότητα του περιφερειακού καναλιού γίνεται εύκολα αντιληπτή. Το κύκλωμα Adaptive De-correlation της THX ρυθμίζει το χρόνο και τη φάση του ενός περιφερειακού καναλιού σε σχέση με το άλλο. Η συνεχής αλλαγή του χρόνου και της φάσης ξεγελά την ακοή μας και μας δίνει την αίσθηση ότι τι περιφερειακό κανάλι είναι στερεοφωνικό. Το Adaptive De-correlation λειτουργεί διαρκώς και επεμβαίνει όποτε αναγνωρίσει μονοφωνικά εφέ στα περιφερειακά κανάλια, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, ακόμα και με πολυκάναλες εγγραφές Dolby Digital και DTS. 

  • Τι είναι το THX Loudness Plus;

   Μια τεχνολογία διατήρησης των δυναμικών, σε χαμηλές στάθμες

   Το THX Loudness Plus είναι μία νέα τεχνολογία δυναμικού ελέγχου της ηχητικής στάθμης σε περιβάλλον Οικιακού Κινηματογράφου, χάρη στην οποία οι ακροατές μπορούν να απολαύσουν πλούσιο και λεπτομερή ήχο surround, ακόμη και σε χαμηλή στάθμη. Η συμβολή του THX Loudness Plus είναι ιδιαίτερα σημαντική στις περιπτώσεις όπου η στάθμη αναφοράς είναι πολύ υψηλή για κάποιους οικιακούς χώρους, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια νυχτερινών ακροάσεων.Η τεχνολογία THX Loudness Plus περιλαμβάνει αλγόριθμους επεξεργασίας. Καθώςμεταβάλλεται η ένταση, το THX Multi-channel Spectral Balancing™ (Φασματική Εξισορρόπηση) και το THX Dynamic Ambience Preservation™ (Δυναμική Διατήρηση Περιβάλλοντως Ήχου) αναλαμβάνουν αυτόματα την διατήρηση της δυναμικής πληροφορίας του ήχου.

   Συνεπώς, η τεχνολογία THX Loudness Plus εξασφαλίζει μια εξίσου ικανοποιητική ακουστική εμπειρία σε οποιαδήποτε στάθμη, ρυθμίζοντας αυτόματα τη σχέση των εμπρός ηχείων με τα περιφερειακά, έτσι ώστε το αντιλαμβανόμενο από τον ακροατή ηχητικό πεδίο, να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στην αναφορά που δημιουργήθηκε κατά την ηχογράφηση και μίξη του στο studio.

  • Τι είναι η τεχνολογία ASA της ΤΗΧ και ποιοί είναι οι τρόποι λειτουργίας της;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Οι πολυκάναλες μίξεις που λαμβάνουν χώρα κατά την παραγωγή μιας ταινίας, στη μεταφορά μιας μουσικής συναυλίας ή στον ηχητικό σχεδιασμό ενός βιντεοπαιχνιδιού, δεν γίνονται πάντοτε με την ίδια ποσότητα ηχείων, ούτε και τα ηχεία τοποθετούνται πάντα στην ίδια θέση. Ο σκοπός του συστήματος Advanced Speaker Array (ASA) της ΤΗΧ, είναι η απόδοση ενός εξίσου καλού ηχητικού πεδίου surround με κάθε υλικό, δίχως να είναι απαραίτητη η μετακίνηση των ηχείων σας σε ένα σύστημα 7.1.

   [image]

   THX Cinema Mode
   Επαναδημιουργεί το διάχυτο ηχητικό περιβάλλον των κινηματογραφικών αιθουσών, τοποθετώντας την πολυκάναλη μίξη με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε ο ακροατής να "βυθίζεται" στο soundtrack της ταινίας.

   [image]

   THX Games Mode
   Διαμοιράζει τα ηχητικά εφέ και τους διαλόγους των videogame, τοποθετώντας την πολυκάναλη μίξη στη σωστή θέση, για μια gaming εμπειρία 360 μοιρών, με δυναμικά περιφερειακά εφέ.

   [image]

   THX Music Mode
   Προσομοιώνει το αυθεντικό περιβάλλον της μουσικής ηχογράφησης, τοποθετώντας τη πολυκάναλη μίξη μακρύτερα από τον ακροατή, για μια αυξημένη και πιο ακριβή αίσθηση περιβάλλοντα χώρου. Έτσι ο ακροατής βρίσκεται στο κέντρο της ορχήστρας, τη στιγμή της ηχογράφησης.

   THX Surround EX
   Δημιουργεί ένα τρίτο περιφερειακό κανάλι από τα δύο κανονικά, δημιουργώντας ένα ευρύτερο ηχητικό πεδίο που κυκλώνει τον ακροατή, για μια ακόμη πιο ρεαλιστική κινηματογραφική εμπειρία.

   * Οι παραπάνω εικόνες των τεχνολογιών της THX, ανήκουν στην THX Ltd.

 • Ρύθμιση Συστήματος

 • Ξεκινήστε από εδώ για να ξεδιαλύνετε όλες σας τις απορίες σχετικά με τη συνδεσμολογία των συσκευών

  • Ποιος είναι ένας συχνά παραμελημένος κρίκος του οικιακού κινηματογράφου;

   Οι συνδέσεις και η ποιότητα της καλωδίωσης

   Ένας συχνά παραμελημένος, αν και σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της αναπαραγωγής του κινηματογραφικού ήχου στο οικιακό μας σύστημα, είναι οι συνδέσεις και τα καλώδια. Η σωστή επιλογή και χρήση συνδέσεων και καλωδίων αναδεικνύει την καλύτερη αναπαραγωγή κάθε συστήματος, ενώ από την άλλη η χρήση λανθασμένων ή κακής ποιότητας συνδέσεων, υποβαθμίζει κατά πολύ την ποιότητα των συσκευών για την οποία έχετε πληρώσει.

  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος σύνδεσης ενός υπογούφερ στο σύστημά μου;

   Η σύνδεση θα πρέπει να γίνει στην έξοδο γραμμής ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή A/V

   Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα μοντέρνα υπογούφερ είναι ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι συνδέονται με το ραδιοενισχυτή μέσω μια αναλογικής διασύνδεσης χαμηλού σήματος line level με RCA. Το καλώδιο RCA συνδέεται από τη μία στην έξοδο του προενισχυτή του ραδιοενισχυτή μας και από την άλλη στην είσοδο RCA του υπογούφερ. Για να μπορούμε να απολαύσουμε βαθύ μπάσο χωρίς ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο EMI/RFI ή βόμβο από τη συχνότητα του δικτύου τροφοδότησης (50Hz), πρέπει να χρησιμοποιηθεί το καλύτερο ισορροπημένο καλώδιο (balanced interconnect) που μπορούμε να αγοράσουμε. Αυτός ο τύπος σύνδεσης ουσιαστικά απορρίπτει το θόρυβο που υπάρχει μεταξύ των δύο που μεταφέρουν το σήμα, χαρίζοντας μοναδική καθαρότητα σήματος ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Το πυκνό μπλεντάζ του λειτουργεί ως επιπρόσθετο, αλλά όχι το μοναδικό όπως στις μη-ισορροπημένες συνδέσεις, τρόπο θωράκισης από ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και ραδιοπαρεμβολές.

   Επιπλέον η χρήση στιβαρών ακροδεκτών που επιτρέπουν μέγιστη αγωγιμότητα και δε χαλαρώνουν ούτε οξειδώνονται με τα χρόνια, συνιστάται ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε κορυφαία ποιότητα χαμηλών συχνοτήτων, αναλλοίωτη με το χρόνο. Ιδανικοί ακροδέκτες RCA είναι αυτοί που κλειδώνουν/σφίγγουν ενώ παράλληλα είναι επίχρυσοι.

  • Πώς συνδέουμε τα ηχεία;

   Με απλή καλωδίωση, βάσει θετικού και αρνητικού ακροδέκτη στην πλάτη του ενισχυτή

   Η βασική σύνδεση των ηχείων σε ένα σύστημα είναι μια απλή διαδικασία. Τα ηχεία συνδέονται στον ενισχυτή του συστήματος, είτε αυτός είναι ένας ραδιοενισχυτής είτε ένας απλός στερεοφωνικός ενισχυτής.

   Για κάθε κανάλι θα υπάρχει ένας θετικός (κόκκινος) και ένας αρνητικός (μαύρος) ακροδέκτης. Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας καλώδια για να συνδέσετε τους αντίστοιχους κόκκινους και μαύρους ακροδέκτες του κάθε ηχείου στις αντίστοιχες εξόδους του ενισχυτή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σιγουρευτείτε ότι συνδέετε τον κόκκινο ακροδέκτη του ενισχυτή στον κόκκινο ακροδέκτη του ηχείου και ομοίως για το μαύρο ακροδέκτη. Αν συνδέσετε τα καλώδια ανάποδα, τα ηχεία θα παίζουν εκτός φάσης, με αποτέλεσμα το μπάσο να είναι εξεραιτικά μειωμένο και η στερεοφωνική εικόνα θολή και ασαφής.

   Αν συνδέετε πέντε ή εφτά ηχεία για ένα πλήρες σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες πιστά για κάθε ηχείο.

   Σημειώστε ότι αναλόγως με το μήκος του καλωδίου που θα χρειαστείτε για κάθε ηχείο, θα πρέπει να πάρετε:

   - Καλώδιο 16 gauge για απόσταση μέχρι 15m
   - Καλώδιο 14 gauge για απόσταση μέχρι 30m
   - Καλώδιο 12 gauge για απόσταση μεγαλύτερη από 30m

  • Τι είναι η φάση των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Όταν πάνω από ένα ηχεία (δηλαδή πλέον, πάντα!) αναπαράγουν ήχους στον ίδιο χώρο, τα κύματα και από τα δύο ηχεία αλληλεπιδρούν δημιουργώντας ένα ακουστικό πεδίο. Οι μηχανικοί ήχου, κατά τη διάρκεια της μίξης των διαφόρων μουσικών οργάνων, ανθρώπινων φωνών ή ειδικών εφέ, έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τους διάφορους ήχους σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο ακουστικό πεδίο μεταξύ των ηχείων. Για να μπορεί ο ακροατής να αντιληφθεί σωστά τη θέση των διαφόρων ήχων μέσα στο πεδίο αυτό, θα πρέπει τα ηχεία να είναι συνδεδεμένα σωστά (ορθή πολικότητα) και όχι εκτός φάσης.

   Δύο ηχεία που δέχονται το ίδιο σήμα, είναι σε φάση όταν τα μεγάφωνα τους κινούνται προς τα μέσα και προς τα έξω ταυτόχρονα. Όταν είναι εκτός φάσης, τα μεγάφωνα του ενός ηχείου κινούνται προς τα έξω, ενώ του άλλου ηχείου κινούνται προς τα μέσα. Αν δύο ηχεία είναι εκτός φάσης το ένα τείνει να ακυρώσει τον ήχο του άλλου. Η στερεοφωνική εικόνα παρουσιάζει μία τρύπα, τα μπάσα είναι αδύναμα και ο ήχος δεν είναι γεμάτος. Για αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την διαδικασία σύνδεσης των ηχείων.

  • Τα καλώδια που συνδέουν το αριστερό και το δεξί ηχείο χρειάζεται να έχουν το ίδιο μήκος;

   Καλό θα ήταν να έχουν όμοιο μήκος

   Η διαφορά στα μήκη των δύο καλωδίων αλλάζει την αντίσταση και την επαγωγή τους και επιδρά στην απόσβεση (damping) σε κάθε κανάλι του ενισχυτή, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες. Αυτό με τη σειρά του επιδρά στη στερεοφωνική εικόνα καθώς διαταράσσεται η ευαίσθητη τονική ισορροπία μεταξύ των δύο ηχείων.

   Καλό λοιπόν είναι τα μήκη των καλωδίων να ταιριάζουν, αν και μικρές διαφορές δεν έχουν σημαντική επίδραση στον ήχο. Σαν απόλυτο μέγιστο διαφοράς μήκους, προτείνουμε να μη χρησιμοποιείτε καλώδιο για το ένα ηχείο πάνω από δύο φορές μακρύτερο από το καλώδιο του άλλου ηχείου.

  • Ποιος είναι ο κλασικός τρόπος σύνδεσης μιας πηγής ήχου στον ενισχυτή;

   Μέσω των αναλογικών ή ψηφιακών εξόδων ήχου της πηγής

   Οι αναλογικές είσοδοι και έξοδοι είναι ο πλέον συνήθης τρόπος σύνδεσης μια ηχητικής πηγής σε έναν ενισχυτή. Χρησιμοποιούμε αναλογικές συνδέσεις για τη σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής δεν παρέχει ψηφιακή έξοδο (iPods, mp3 players, υπολογιστές laptops, πικάπ, τηλεοράσεις, βίντεο, δορυφορικούς αποκωδικοποιητές κτλ.)

   Οι πιο σύγχρονες όμως συσκευές προσφέρουν ψηφιακές εξόδους (SPDIF, Οπτική Toslink ή HDMI) για στερεοφωνικό ή πολυκάναλο περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας χρήση ενός Ψηφιακού Ομοαξονικού καλωδίου, μιας οπτικής ίνας Toslink ή ενός καλωδίου HDMI, συμβατό με την έκδοση 1.3b του προτύπου HDMI, μπορούμε εύκολα να διασυνδέσουμε τις συσκευές μας χωρίς να χάσουμε καθόλου από την ποιότητα. Οι πιο πολύ σύγχρονοι ραδιοενισχυτές μάλιστα αποκωδικοποιούν τα ηχητικά formats (από τα κλασικά φορμά συμπίεσης της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι τα σύγχρονα ασυμπίεστα φορμά υπερυψηλής ανάλυσης Dolby TrueHD και DTS-HD Master Audio), ώστε να μπορούν να διαχειριστούν το σήμα από το ψηφιακό πεδίο μέχρι το τέλος της ακουστικής αλυσίδας, όπου το αναλογικό ενισχυμένο σήμα τροφοδοτεί τα ηχεία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μέγιστη πιστότητα προς την αρχική μας πηγή.

  • Πώς να συνδέσω το Blu-ray / DVD μου με το ραδιοενισχυτή;

   Ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης είναι ένα καλώδιο HDMI υψηλής ποιότητας της Crystal Audio

   Ο καλύτερος τρόπος να συνδέσετε το Blu-ray / DVD σας με το ραδιοενισχυτή είναι με χρήση ενός καλωδίου HDMI. Με αυτόν τον τρόπο ήχος και βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης στέλονται στο ραδιοενισχυτή, ο οποίος επεξεργάζεται, ενισχύει και στέλνει τα σήματα ήχου και εικόνας στα ηχεία και στην τηλεόραση. Συνδέοντας το σύστημά σας έτσι, ο ραδιοενισχυτής γίνεται το κέντρο, η μονάδα ελέγχου του Home Theater και έτσι με το τηλεχειριστήριό του μπορείτε να επιλέξετε ταυτόχρονα την πηγή ήχου και εικόνας που θα στείλουν σήμα στο σύστημά σας.

   Στην περίπτωση που ο ραδιοενισχυτής σας δε μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα ηχητικά φορμά υπερυψηλής ανάλυσης (Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio) πρέπει να αναθέσετε την αποκωδικοποίηση στο player. Αυτό με τη σειρά του μετά θα πρέπει να στείλει το σήμα σε αναλογική μορφή με χρήση ποιοτικών βέβαια αναλογικών interconnects στο ραδιοενισχυτή. Σημειώστε ότι ο ήχος υπερυψηλής ανάλυσης δε μπορεί να μεταδωθεί από τις παλαιότερες ψηφιακές συνδέσεις Ομοαξονικού και Οπτικής Toslink εξαιτίας του πολύ υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται. Αν συνδέσετε το Blu-ray με το ραδιοενισχυτή κάνοντας χρήση τέτοιων συνδέσεων θα ακούσετε μόνο συμπιεσμένο ήχο Dolby Digital και DTS.

   Όσο για το DVD player, αν δε διαθέτει HDMI, χρησιμοποιείστε Ομοαξονικό ή Οπτική για τη σύνδεση με το ραδιοενισχυτή (ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει την αποκωδικοποίηση Dolby Digital ή DTS του ηχητικού stream).

  • Ποια είναι τα είδη και τα προτερήματα των ψηφιακών συνδέσεων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Σχεδόν όλες οι οπτικοακουστικές συσκευές σήμερα προσφέρουν μια πληθώρα ψηφιακών συνδέσεων για μεταφορά σήματος μεταξύ τους. Το κύριο πλεονέκτημα των ψηφιακών συνδέσεων είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά απρόσβλητες από το θόρυβο, καθώς αυτό που μετράει είναι να αναγνωρίσει η κάθε συσκευή αν η πηγή έστειλε 1 ή 0 (με τη μορφή φυσικά ηλεκτρικού παλμού). Από εκεί κι έπειτα το σήμα αναγεννάται και τροφοδοτεί τους μετατροπείς ψηφιακού σε αναλογικό σήμα DACs (Digital to Analog Converters) έτσι ώστε να παραχθεί το ίδιο σήμα ακριβώς όπως στην πηγή, χωρίς όμως καθόλου θόρυβο ή παραμόρφωση. Οι κύριοι τύπου των ψηφιακών ηχητικών συνδέσεων είναι:

   - SPDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format): Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά σήματος 44.1kHz (ποιότητα CD) ή 48kHz (ποιότητα DAT) και 20bits PCM στερεοφωνικού σήματος. Με την έλευση της πολυκάναλης εποχής όμως, το προτόκολο SPDIF υιοθέτησε τη χρήση τεχνικών συμπίεσης για να είναι εφικτή η μετάδοση πολυκάναλου περιεχομένου (Dolby Digital και DTS). Παρ' όλα αυτά δεν είναι εφικτή η μετάδοση ήχου υψηλής ανάλυσης από πηγές DVD-Audio, SACD και Blu-ray HD. Οι συνήθεις διασυνδέσεις που χρησιμοποιούνται για το προτόκολο SPDIF είναι το ομοαξονικό καλώδιο, σύνθετης αντίστασης 75-Ohm (με ακροδέκτες RCA στα άκρα του), η οπτική ίνα Toslink και η επαγγελματική σύνδεση τύπου AES/EBU (με χρήση ισορροπημένων XLR βυσμάτων) για εφαρμογές Hi-End. Ως σημείωση, βασικά το φορμά SPDIF είναι ουσιαστική η εμπορική έκδοση του AES/EBU (Audio Engineering Society & European Broadcasting Union) φορμά

   - HDMI (High Definition Multimedia Interface): Η πιο σύγχρονη διασύνδεση που επιτρέπει τη μέγιστη ηχητική και οπτική απόλαυση από τις σημερινές συσκευές ήχου και εικόνας υπερυψηλής ανάλυσης. Μεταφέρει ασυμπίεστο ψηφιακό σήμα και επιτρέπει ουσιαστικά τη διασύνδεση οποιασδήποτε συσκευής με οποιασδήποτε άλλη. Blu-ray players, υπολογιστές, media players, παιχνιδοκονσόλες, τηλεοράσεις και ραδιοενισχυτές, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας απλά καλώδια HDMI για τη μέγιστη εμπειρία. Έχει ικανότητα μεταφοράς έως και 8 κανάλια 16-bit, 20-bit και 24-bit, καθώς και σε συχνότητες δειγματοληψίας 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, 96 kHz, 176.4 kHz, μέχρι και 192 kHz. Υποστηρίζει φυσικά τα κλασικά πολυκάναλα φορμά Dolby Digital και DTS, και μέχρι 8 κανάλια ήχου one-bit DSD (χρησιμοποιείται στα SACDs). Τέλος με την έκδοση 1.3, το HDMI υποστηρίζει συμπιεσμένα με μη απολεστικό τρόπο, ηχητικά φορμά υπερυψηλής ανάλυσης, όπως το Dolby TrueHD και το DTS-HD Master Audio. Επίσης υποστηρίζεται αυτόματος συγχρονισμός ήχου και εικόναlip-sync και βέβαια εικόνα ανάλυσης από 1080p έως 1440p, Deep Color, x.v.Color κτλ. Είναι φανερό ότι είναι η καλύτερη σύνδεση που διατίθεται πλέον!

   - iLink ή Firewire ή IEEE1394: Διάφοροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τη σύνδεση Firewire, όπως η Sony I-Link και η Yamaha mLAN (music Local Area Network) που επιτρέπουν τη μεταφορά πολυκάναλου ψηφιακού ήχου, σημάτων ελέγχου και σήματα τύπου MIDI. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η μεταφορά σημάτων σε πολλούς χρήστες, με σκοπό τη δημιουργία ενός οικιακού δικτύου για τη μεταφορά ήχου και βίντεο παρόμοια με τη λειτουργία ενός δικτύου υπολογιστών

  • Τι είναι όλος αυτός ο ντόρος σχετικά με τις διαφορετικές εκδόσεις του HDMI;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Κατεβάστε τον πίνακα που αναλύει τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών εκδόσεων του HDMI <~\Files\VIDEO_AUDIO_HDMI_Guide_(GR).xls> και τις λειτουργίες που υποστηρίζουν τόσο για τον ήχο όσο και την εικόνα του συστήματός σας.

  • Τι είναι η διπλοκαλωδίωση (bi-wiring) και τι η διενίσχυση (bi-amplifying);

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Πολλά ηχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Crystal Audio, διαθέτουν τη δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης (bi-wiring). Δηλαδή διαθέτουν ξεχωριστούς ακροδέκτες για την τροφοδότηση του Tweeter και ξεχωριστούς για τα Woofer. Αυτοί οι διαφορετικοί ακροδέκτες, τροφοδοτούν διαφορετικό μέρος του κυκλώματος διχωρισμού συχνοτήτων crossover, απομονώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σήμα υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων. Η διπλοκαλωδίωση (bi-wiring) συνίσταται στη χρήση δύο διαφορετικών ζευγαριών καλωδίου για τη σύνδεση των ακροδεκτών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων κάθε ηχείου σε ένα κοινό ζευγάρι ακροδεκτών του ενισχυτή. Από την άλλη η τεχνική διενίσχυσης (bi-amplifying) συνίσταται στη σύνδεση των δύο διαφορετικών ζευγών ακροδεκτών των ηχείων σε διαφορετικά ζεύγη εξόδων του ενισχυτή. Δηλαδή ο ενισχυτής χρησιμοποιεί ξεχωριστά στάδια εξόδου για τις υψηλές και χαμηλές συχνότητες τα οποία τροφοδοτούν τα διακριτά τμήματα του crossover του κάθε ηχείου.

   Είναι αμφισβητήσιμο το αν η διπλοκαλωδίωση προσφέρει αισθητή βελτίωση στην απόδοση των ηχείων (δεν προσφέρει κάτι πέρα από την αύξηση της συνολική διατομής του καλωδίου, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τις απώλειες του αγωγού). Θεωρητικά μειώνεται η αλληλεπίδραση του Tweeter με το Woofer και έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του ήχου. Από την άλλη όμως η διενίσχυση προσφέρει μια αξιοσημείωτη βελτίωση χάρη στη χρήση ξεχωριστών σταδίων για τις υψηλές και τις χαμηλές συχνότητες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η ύπαρξη διαφορετικών σταδίων μειώνει κατά πολύ την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης. Είναι σαφώς πιο δαπανηρή υλοποίηση αλλά προσφέρει μια εξαιρετική διαύγεια στον ήχο.

   Λάβετε υπόψη σας ότι για να είναι ενεργή τόσο η διπλοκαλωδίωση όσο και η διενίσχυση, πρέπει να αφαιρέσετε τη μεταλλική γέφυρα που υπάρχει μεταξύ των ζευγών ακροδεκτών των ηχείων.

  • Τι είναι η ισορροπημένη σύνδεση;

   Είναι μια υψηλής ποιότητας σύνδεση που προέρχεται από τον επαγγελματικό κόσμο του ήχου

   Ο περισσότερο «επαγγελματικός» τρόπος αναλογικής σύνδεσης είναι ο ισορροπημένος (balanced) που τερματίζει στα μεγάλα βύσματα τύπου XLR. Το πλεονέκτημα των ισορροπημένων συνδέσεων είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγάλα μήκη καλωδίων χωρίς μείωση στην ηχητική ποιότητα, ενώ η ισορροπημένη μεταφορά του ηχητικού σήματος παρέχει υψηλότερη προστασία από θορύβους και εξωτερικές παρεμβολές. Η ισορροπημένη σύνδεση χρησιμοποιεί τρεις αγωγούς, δύο για τη μεταφορά του ηχοσήματος (με διαφορά φάσης 180 μοιρών μεταξύ των δύο αγωγών) και έναν για τη γείωση, ενώ είναι προνόμιο των προενισχυτικών Hi-End, αφού τα κυκλώματα υλοποίησής της είναι σαφώς πιο πολύπλοκα και ακριβότερα.

   Η αρχή λειτουργία της ισορροπημένης σύνδεσης βασίζεται στο γεγονός ότι ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος προστίθεται και στους δύο αγωγούς που μεταφέρουν το σήμα. Έτσι λαμβάνοντας διαφορικά το σήμα στην άκρη του καλωδίου, το κοινό σήμα, δηλαδή ο πανομοιότυπος θόρυβος, εξαλείφεται ενώ το σήμα μένει καθαρό για ενίσχυση. Η γείωση, συνδεδεμένη στο μπλεντάζ του καλωδίου, λειτουργεί ως μια ακόμα ασπίδα ενάντια στον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο.

   Ακόμα και στην περίπτωση που δε γίνεται διαφορική λήψη του σήματος στην είσοδο του ενισχυτή, δηλαδή δε χρησιμοποιείται ακροδέκτης XLR, η χρήση ισορροπημένων καλωδίων είναι σαφώς προτιμητέα. Έτσι για τη σύνδεση υπογούφερ, τα οποία είναι επιρρεπή στον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και στο βόμβο από τη συχνότητα του εναλλασσόμενου δικτύου (50Hz), η χρήση ισορροπημένου καλωδίου, τερματισμένο με απλό RCA δίνει πολύ καλύτερη απόρριψη θορύβου που μεταφράζεται σε αναπαραγωγή χωρίς θόρυβο.

 • Πώς μπορώ να επιλέξω τον καλύτερο ραδιοενισχυτή για τις ανάγκες μου;

  • Πόση ισχύ πρέπει να έχει ο ενισχυτής που ιδανικά χρειάζομαι για τα ηχεία μου;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Σύμφωνα με τα διάφορα στάνταρτ, η ισχύς για τους ενισχυτές και τα ηχεία καθορίζεται με διαφορετικό τρόπο. Για τους ενισχυτές η ισχύς καθορίζεται με βάση την ενίσχυση ενός ημιτονικού σήματος μέχρι να παρουσιαστεί συγκεκριμένη παραμόρφωση. Η ισχύς ενός ηχείου καθορίζεται με βάση το επίπεδο ενός σήματος λευκού θορύβου, του οποίου οι στιγμιαίες κορυφές μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές τη μέση ένταση του σήματος.

   Είναι λοιπόν λάθος να συγκρίνουμε την ισχύ ενός ενισχυτή με την ισχύ ενός ηχείου, αφού το ηχείο μπορεί να δεχτεί σήμα πολύ μεγαλύτερο από το μέγιστο σήμα, για μικρά χρονικά διαστήματα. Η ελάχιστη τιμή ισχύος είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει το ηχείο με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να αναπαράγει ήχους σε μια στάθμη ρεαλιστικής ακρόασης, για τυπικούς οικιακούς χώρους. Η μέγιστη τιμή είναι η τιμή εκείνη που αντιστοιχεί στη μέγιστη ηχητική στάθμη που μπορεί να αναπαράγει το ηχείο χωρίς να καταστραφεί, με τον ενισχυτή να δίνει σήμα με ελάχιστο ψαλιδισμό (clipping).

   Για να βρείτε τις ηχητικές στάθμες στο χώρο σας από ένα συνδυασμό ηχείω/ ενισχυτή, διαβάστε την ερώτηση: Which combination of Amplifier/Speaker/Room give the dB that you require?

  • Τι ενισχυτή προτείνετε να χρησιμοποιήσω με τα ηχεία μου;

   Τον καλύτερο ενισχυτή που σας επιτρέπουν να αγοράσετε τα οικονομικά σας

   Τα ηχεία της Crystal Audio είναι σχεδιασμένα για να είναι φιλικά προς τον ενισχυτή σας. Η ευαισθησία τους είναι υψηλή που σημαίνει ότι ακόμα και ενισχυτές χαμηλής σχετικά ισχύος μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές στάθμες ήχου. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και με ενισχυτές χαμηλού προϋπολογισμού, μπορείτε να απολαμβάνετε ρεαλιστική μουσική και κινηματογραφικό ήχο.

   Η εμπέδηση των ηχείων της Crystal Audio είναι 4Ohm κατ' ελάχιστο σε στενές περιοχές λειτουργίας, με μέση όμως τιμή τα 8Ohm, οπότε δε συνιστούν δύσκολο φορτίο για τους ενισχυτές. Έτσι δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη υλοποίηση για να μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμα και ένα 5.1 ή 7.1 σύστημα ηχείων Crystal Audio.

   Αν από την άλλη είστε λάτρεις της ακρόασης σε υψηλές στάθμες (και σας ανέχονται ακόμα οι γείτονές σας!) τα ηχεία της Crystal Audio είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σήματα υψηλής ισχύος χωρίς να καταστρέφονται. Επιπλέον η ηλεκτρονική προστασία των tweeter σας προειδοποιεί για ενδεχόμενη καταστροφή των ηχείων ή/και του ενισχυτή σας. Αν, είτε επειδή ξεπεράσατε τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του ηχείου, είτε επειδή ο ενισχυτής παράγει παραμόρφωση ακόμη και σε χαμηλότερες στάθμες, τα ηχεία σας κινδυνεύουν, η ηλεκτρονική προστασία θα διακόψει την αναπαραγωγή από τα tweeter. Στην περίπτωση αυτή, όταν αντιληφθείτε ότι τα tweeter παύουν να αναπαράγουν ήχο, θα πρέπει να χαμηλώσετε τη στάθμη του ενισχυτή ώστε να προστατέψετε τόσο τα ηχεία όσο και τον ίδιο τον ενισχυτή.

   Παρ' όλα αυτά, όσο φιλικά κι αν είναι τα ηχεία της Crystal Audio με τους ενισχυτές, σας προτείνουμε να αγοράσετε τον πιο ισχυρό ενισχυτή στην κατηγορία χρημάτων που διαθέτετε. Αυτό γιατί όσο πιο δυνατός ο ενισχυτής, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να οδηγήσει το σήμα σε παραμόρφωση ακόμα και σε χαμηλές στάθμες. Έτσι προστατεύετε αφενός μεν τα ηχεία, αλλά απολαμβάνετε και ήχο καλύτερης ποιότητας, χωρίς συμπίεση και παραμόρφωση αλλά με ρεαλισμό και διαύγεια. Άλλωστε η δυσάρεστη αίσθηση που νιώθουμε όταν ακούμε δυνατά μουσική οφείλεται στην παραμόρφωση που υπάρχει, είτε λόγω ενισχυτή, είτε λόγω ηχείου, στο σήμα και όχι στην υψηλή στάθμη αυτή καθεαυτή.

   Τέλος, προτείνουμε ο ενισχυτής που θα επιλέξετε να υποστηρίζει σύνδεση HDMI για ήχο υπερυψηλής ανάλυσης και να μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα σύγχρονα πολυκάναλα φορμάτ (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, κτλ.). Καλό είναι ο ενισχυτής να ενσωματώνει και σύστημα ισοστάθμισης Auto Calibration ώστε να γίνεται πιο εύκολη η σωστή ρύθμιση των ηχείων (στάθμες, χρονικές καθυστερήσεις, κτλ.). Βέβαια προτείνουμε να μη χρησιμοποιετοίτε το Auto Calibration για να μεταβάλετε την απόκριση συχνότητας των ηχείων Crystal Audio, εφόσον αυτά είναι ήδη βελτιστοποιημένα για ισορροπημένη αναπαραγωγή συχνοτήτων στο χώρο. Στους περισσότερους ενισχυτές A/V της αγοράς είναι εφικτή η απενεργοποίηση της ηχητικής επέμβασης του συστήματος Auto Calibration (συνήθως αναφέρεται ως Flat, Front, Normal, Natural κ.α.) και η διατήρηση των ρυθμίσεων απόστασης, στάθμης και τύπου των ηχείων (Small, Large) που είναι και αυτές που σας ενδιαφέρουν να διατηρήσετε άθικτες.

  • Τι συμβαίνει όταν η ονομαστική ισχύς του ενισχυτή είναι μικρότερη από αυτή των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Εάν η ενισχυτική ικανότητα του ενισχυτή δεν επαρκεί για τα συγκεκριμένα ηχεία, ο ενισχυτής θα προσπαθήσει να ‘ακολουθήσει’ τα ηχεία, δίνοντας περισσότερο ρεύμα. Αυτό τον οδηγεί σε ψαλιδισμό (μη γραμμική λειτουργία), κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα ηχεία από μια πιθανή υπερφόρτωσή τους.

  • Συνιστάτε να αγοράσω ένα πολυκάναλο Ραδιοενισχυτή ακόμα και για στερεοφωνική χρήση;

   Ναι, αφού θα σας εξυπηρετήσει με τις παρεχόμενες ευκολίες του

   Ναι! Αν διαθέτετε μοντέρνα και κομψά (δηλαδή όχι... μπαούλα!) ηχεία για το αριστερό και δεξί κανάλι του στερεοφωνικού συστήματός σας, τότε πιθανότερα θα έχετε την ανάγκη ενός υπογούφερ για βαθύτερη έκταση χαμηλών συχνοτήτων. Μόνο έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε δυνατό, βαθύ αλλά και καθαρό μπάσο που φέρνει τον πολυπόθητο ρεαλισμό στη μουσική και στον κινηματογράφο. Οι κλασικοί δικάναλοι ενισχυτές δυστυχώς δε διαθέτουν έξοδο για υπογούφερ, αλλά στέλνουν σήμα πλήρους φάσματος συχνοτήτων στα δύο κανάλι. Από την άλλη οι σύγχρονοι ραδιοενισχυτές διαθέτουν έξοδο για υπογούφερ καθώς και φηψιακά φίλτρα διαχωρισμού των συχνοτήτων για σωστή διαχείριση των δύσκολων χαμηλών στο σύστημα. Ρυθμίζοντας τη συχνότητα αποκοπής (crossover) στα 80Hz (αν τα κύρια ηχεία σας αναπαράγουν συχνότητες τόσο κάτω όσο τα 80Hz) θα έχετε το βέλτιστο ηχητικό αποτέλεσμα, σύμφωνο μάλιστα με τις εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές της THX.

   Ακόμα όμως κι αν τα κύρια ηχεία σας μπορούν να αναπαράγουν τις χαμηλές συχνότητες (Large σε αντίθεση με τα Small ηχεία όπως ρυθμίζονται και στο μενού του ραδιοενισχυτή), πάλι η χρήση ενός ή περισσοτέρων υπογούφερ είναι προτιμητέα. Απομονώνοντας τις χαμηλές από τα κύρια ηχεία και αναθέτοντάς τες σε ένα υπογούφερ, μπορεί να γίνει ομοιόμορφο το πεδίο χαμηλών, ελαχιστοποιώντας τα στάσιμα κύματα. Έχοντας δηλαδή την ελευθερία να πειραματιστούμε με τη θέση του υπογούφερ, μπορούμε να πετύχουμε ένα καθαρό και ομοιόμορφο μπάσο. Φυσικά αυτό θα ήταν αδύνατο αν τα μπάσα έρχονταν από τα κύρια ηχεία, εφόσον αυτά δε μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο δωμάτιο.

   Και τέλος, χρησιμοποιώντας ένα ραδιοενισχυτή έχετε ως bonus την ευκολία ότι μπορείτε πολύ εύκολα πλεόν να αναβαθμίσετε το στερεοφωνικό σας σύστημα σε ένα πολυκάναλο 5.1 ή 7.1 σύστημα και να απολαμβάνετε σύγχρονο Οικιακό Κινηματογράφο και πολυκάναλη μουσική υψηλών επιδόσεων.

  • Τι σημαίνει DSP;

   Σημαίνει Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος

   Τα αρχικά DSP είναι ακρωνύμιο για τις λέξεις Digital Signal Processing - Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος. Το Σήμα, στην περίπτωση του ήχου, είναι η πληροφορία που διαβάζεται από το Blu-ray, DVD, CD σας κτλ. επεξεργάζεται από τις συσκευές, ενισχύεται από το ραδιοενισχυτή και τελικά αναδύεται ως ήχος μουσικής ή ταινιών από τα ηχεία σας.

   Η Επεξεργασία Σήματος αναφέρεται σχεδόν σε κάθε διεργασία που γίνεται από τις συσκευές του συστήματός σας, από την αύξηση της έντασης, την αύξηση ή μείωση των χαμηλών/υψηλών συχνοτήτων, μέχρι τις σύγχρονες αυτοματοποιημένες διαδικασίες μέτρησης των ηχείων στο χώρο σας και την αυτόματη ισοστάθμισή τους ώστε να αποδίδεται ένα ισορροπημένο τονικά αποτέλεσμα. Η Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, όπως άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη, γίνεται στο ψηφιακό πεδίο, κάνοντας χρήση ουσιαστικά μαθηματικών πράξεων πάνω στην ακολουθία των "1" και "0" του σήματος. Εφαρμόζοντας πολύπλοκες πράξεις με εκπληκτική ταχύτητα χάρη στην επεξεργαστική ισχύ των σύγχρονων επεξεργαστών, τροποποιείται ο ήχος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ακροατή, χωρίς να υπερτίθεται θόρυβος, παραμόρφωση ή συμπίεση του σήματος, όπως με τα παλαιότερα και κακοσχεδιασμένα συνήθως, αναλογικά φίλτρα.

  • Γιατί ο ραδιοενισχυτής μου παρέχει ρύθμιση χρονικών καθυστερήσεων για τα ηχεία;

   Για να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη άφιξη του ήχου από όλα τα κανάλια, στη θέση ακρόασης

   Επειδή τα ηχεία σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου βρίσκονται σχεδόν όλα σε διαφορετικές αποστάσεις από τον ακροατή, απαιτείται η εισαγωγή μιας χρονική καθυστέρησης του σήματος των πιο κοντινών. Με αυτόν τον τρόπο ο ήχος από όλα τα ηχεία φτάνει την ίδια ακριβώς στιγμή στον ακροατή, δηλαδή τα ηχεία κατ' ουσίαν ευθυγραμμίζονται. Η χρονική καθυστέρηση ισούται με το χρόνο που απαιτείται για τον ήχο να διανύσει την επιπλέον απόσταση των πιο απομακρυσμένων, σε σχέση με τα πιο κοντινά ηχεία. Γι αυτό το λόγο ρυθμίζεται ως η απόσταση των ηχείων από την κύρια θέση ακρόασης σε μέτρα (m). Σημειώστε ότι στους σύγχρονους ραδιοενισχυτές που διαθέτουν αυτόματο σύστημα ρύθμισης (Auto-Calibration) με χρήση μικροφώνου, μετρώνται αυτόματα οι αποστάσεις και σετάρεται σωστά ο ενισχυτής, χωρίς να εμπλέκεται σχεδόν καθόλου ο χρήστης.

   Τελικά, έχοντας όλα τα ηχεία του πολυκάναλου συστήματος ουσιαστικά ευθυγραμμισμένα, ή καλύτερα σε ίση απόσταστη από τον ακροατή, λαμβάνουμε ένα εστιασμένο με ακρίβεια ηχητικό πεδίο που αναπαριστά με ακρίβεια την αρχική ηχογράφηση και μίξη του ηχητικου περιεχομένου της μουσικής ή ταινίας.

  • Τι ακριβώς κάνει η λειτουργία αυτόματης ρύθμισης (Auto-Calibration) του ραδιοενισχυτή μου;

   Βελτιστοποιεί αυτόματα τις ρυθμίσεις στάθμης και απόστασης

   Οι περισσότεροι σύγχρονοι ραδιοενισχυτές περιλαμβάνουν στις λειτουργίες τους την αυτόματη ρύθμιση/ισοστάθμιση των ηχείων (για παράδειγμα το σύστημα "Audyssey" της Denon και της Onkyo, το "Digital Cinema Auto Calibration" της Sony, το "Multi Channel Acoustic Calibration" της Pioneer και το "Parametric Room Acoustic Optimizer" της Yamaha). Βασικά η διαδικασία έχει ως εξής. Τοποθετείτε ένα μικρόφωνο (παρέχεται από το ραδιοενισχυτή) στο σημείο όπου το ένα αυτί του ακροατή της κύριας θέσης θα βρίσκεται, το συνδέεται με τον ενισχυτή και επιλέγετε από το μενού του την έναρξη της διαδικασίας ισοστάθμισης και αυτόματης ρύθμισης των παραμέτρων. Η λειτουργία Auto-Calibration ξεκινάει ρυθμίζοντας αρχικά τις στάθμες και τις αποστάσεις των ηχείων, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη σωστή φάση σύνδεσής τους (σωστή πολικότητα +/- σύνδεσης καλωδίων με ηχεία και ενισχυτή). Στο πλαίσιο των πιο προχωρημένων επιλογών του Auto-Calibration περιλαμβάνεται η ισοστάθμιση των ηχείων ώστε να διορθωθούν οι αποκλίσεις από την επιθυμητή επίπεδη απόκριση συχνοτήτων τόσο εξαιτίας της επίδρασης της ακουστικής χώρου, όσο και εξαιτίας του ίδιου του χαρακτήρα του ηχείου. Οι πιο ακριβές υλοποιήσεις ενισχυτών διαθέτουν αρκετά πολύπλοκες και συνάμα έξυπνες υλοποιήσεις που μπορεί να παίρνουν μετρήσεις σε αρκετές θέσεις μικροφώνου γύρω από τη βασική θέση ακρόασης, ώστε να δημιουργούν ένα ομαλό και ισορροπημένο ακουστικό πεδίο σε μια ευρύτερη περιοχή σε αντίθεση με το περιορισμένο "sweet spot" των πιο παραδοσιακών παλαιότερων στερεοφωνικών υλοποιήσεων.

   Όσο για την ακρίβεια της αυτόματης ρύθμισης, το πιθανότερο είναι ότι οι στάθμες (levels) των ηχείων καθώς και οι αποστάσεις τους (χρονικές καθυστερήσεις) είναι με ακρίβεια προσδιορισμένες αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί όπως ορίζει ο κατασκευαστής, σε ένα χώρο χωρίς θόρυβο και χωρίς ενδεχόμενες έντονες κατασκευαστικές/ακουστικές ιδιαιτερότητες. Παρ' όλα αυτά καλό θα ήταν να ελέγξετε τις ρυθμίσεις μετά το τέλος της διαδικασίας και να επιβεβαιώσετε ότι τα αποτελέσματα φαίνονται λογικά. Σχετικά με τις ρυθμίσεις ψηφιακής ισοστάθμισης (Digital Equalization) των ηχείων, μη θεωρείτε a priori ότι βελτιώνουν την ηχητική απόδοση του συστήματός σας. Δοκιμάστε ακροάσεις με διαφορετικά ήδη μουσικής και ταινιών, με και χωρίς ισοστάθμιση και αποφανθείτε τελικά τι ακούγεται πιο ευχάριστα στα αυτιά σας.

  • Τι είναι οι ψηφιακοί ενισχυτές;

   Είναι συσκευές που ενισχύουν το σήμα, όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στα ψηφιακά στάδια

   Οι ηχητικές πηγές των συστημάτων Hi-Fi και Οικιακού Κινηματογράφου στην πλειονότητά τους, λειτουργούν πλέον στο ψηφιακό πεδίο. Το σήμα αποθηκεύεται σε ψηφιακή μορφή, διαβάζεται από ψηφιακές συσκευές, γίνεται η επεξεργασία του από Ψηφιακή Φίλτρα - DSP (Digital Signal Processing) και τέλος μετατρέπεται συνήθως σε αναλογικό στο τελικό στάδιο ενίσχυσής του για να οδηγήσει τα ηχεία. Οι ψηφιακοί ενισχυτές διατήρουν ανέπαφη την ψηφιακή αλυσίδα, πραγματοποιώντας την ενίσχυση στο ψηφιακό πεδίο, διατηρώντας έτσι τα οφέλη της Ψηφιακής Επεξεργασίας μέχρι το τελευταίο βήμα.

   Η βασική αρχή λειτουργία τους περιλαμβάνει τη μετατροπή του ψηφιακού σήματος τύπου PCM (Pulse Code Modulation) που λαμβάνουν στην είσοδό τους, σε ψηφιακό σήμα τύπου PWM (Pulse Width Modulation). Αυτόν τον τύπο σήματος μπορούν να ενισχύσουν, κάνοντας χρήση τρανζίστορ και κυκλωμάτων εξόδου που λειτουργούν ουσιαστικά ως διακόπτες (switching mode) ρεύματος. Έτσι οι μη γραμμικότητες και ο θόρυβος δεν έχουν καμία επίδραση πάνω στο σήμα, εφόσον το μόνο που ενδιαφέρει είναι η μετάδοση πληροφορίας τύπου "1" ή "0" από την κυματομορφή και όχι η ακριβή της μορφή. Ανάλογα με το πλάτος του παλμού μένουν ανοιχτά τα τρανζίστορ εξόδου, δίνοντας ρεύμα στο φορτίο (ηχείο) που συνδέεται στην έξοδο. Αμέσως μετά τα τρανζίστορ εξόδου ακολουθούν κάποια απλά φίλτρα, τα οποία όμως απαιτείται να είναι από υψηλής ποιότητας στοιχεία (πυκνωτές και πηνία) που μετατρέπουν το σήμα PWM σε αναλογικό κι ενισχυμένο σήμα, απορρίπτοντας το υψίσυχνο περιεχόμενο και αφήνοντας μόνο τις ακουστές συχνότητες να οδηγήσουν τα ηχεία. Ακούγεται απλό και είναι σε μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό. Χαμηλή κατανάλωση, σχεδόν μηδενικές απώλειες σε θερμότητα, πολύ μικρό μέγεθος κυκλώματος και τροφοδοτικού, μηδενικός θόρυβος και παραμόρφωση ακόμα και σε υψηλές στάθμες ακρόασης!

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ενισχυτών που μπορούν να οδηγήσουν ηχεία χαμηλής εμπέδησης;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Η χωρητικότητα των πυκνωτών καθώς και το τροφοδοτικό, καθορίζουν αρχικά τη δυνατότητα του τελικού ενισχυτή να ανταποκριθεί σε χαμηλές εμπεδήσεις (αντιστάσεις) ηχείων. Φυσικά αυτά σε συνδυασμό με τη συνολική σχεδίαση - υλοποίηση του ενισχυτή, η οποία θα του επιτρέψει να δώσει επιπλέον ρεύματα στις περιοχές συχνοτήτων όπου το ηχείο εμφανίζει χαμηλή σύνθετη αντίσταστη (εμπέδηση - impedance).

 • Θα πρέπει να γεμίσω το δωμάτιο μου με καλώδια για να απολαύσω Home Cinema;

  • Τι μπορώ να κάνω αν η εγκατάσταση των περιφερειακών ηχείων θα δημιουργούσε ακαταστασία από καλώδια;

   Δεν έχετε παρά να επιλέξετε κάποιον από τους ασύρματους ενισχυτές μας

   Είναι αλήθεια ότι τα περιφερειακά ηχεία είναι το πιο δύσκολο στη σύνδεσή κομμάτι του Home Cinema. Εφόσον ο ραδιοενισχυτής είναι στην αντιδιαμετρική, σχετικά με τη θέση ακρόασης, θέση από τα περιφερειακά, θα πρέπει τα καλώδια να διατρέχουν το δωμάτιο από μπροστά προς τα πίσω, και στις δύο πλευρές για το αριστερό και δεξί surround ηχείο. Βέβαια αν είστε τυχεροί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού σας έχει προβλέψει για τη σύνδεση ηχείων, οπότε υπάρχει η αναμονή στο κατάλληλο σημείο, ή κάπου κοντά πάντως σε αυτό. Τι γίνεται σην περίπτωση όμως που ούτε εγκατάσταση έτοιμη υπάρχει, ούτε είναι εύκολη η τοποθέτηση εξωτερικού καλωδίου σε κανάλι;

   Για το σκοπό αυτό η Crystal Audio σχεδίασε τους προηγμένους Ασύρματους Ενισχυτές, οι οποίοι μπορούν να στείλουν το σήμα ασύρματα στα πίσω κανάλια του Home Cinema, εύκολα και με εκπληκτική ποιότητα. Συνδέετε απλά τον πομπό στην έξοδο ηχείων ή την έξοδο προενισχυτή του ραδιοενισχυτή και από την άλλη τον ένα στερεοφωνικό δέκτη (για τη σειρά TR-60) ή τους δύο ξεχωριστούς δέκτες (για τη σειρά TR-100) στα ηχεία σας. Οι δέκτες μπαίνουν κατευθείαν στην πρίζα, όπως ο φορτιστής του κινητού σας.

   Με χρώμα άσπρο ή μαύρο και με μια μοναδική αισθητική, χάρη στη πρωτότυπη σχεδίαση του γλύπτη Ilirian Shima, μπορούν να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο κοντά στα περιφερειακά ηχεία. Για περισσότερες πληροφορίες όμως ανατρέξτε στις σελίδες των αντίστοιχων προϊόντων.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση Ασύρματων Ενισχυτών για τα περιφερειακά ηχεία μου;

   Η αποφυγή των καλωδίων και η ανεξάρτητη οδήγηση των ηχείων, χωρίς να επιβαρύνεται ο ενισχυτής σας

   Το πρώτο όφελος φυσικά είναι ότι δε χρειάζεται να περάσετε καλώδια από το ραδιοενισχυτή σας προς τα περιφερειακά. Μόνο και μόνο αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος, έτσι δεν είναι; Εκτός από αυτό όμως οι Ασύρματοι Ενισχυτές προσφέρουν κι ένα ακόμα πλεονέκτημα. Χρησιμοποιώντας δικούς τους ψηφιακούς ενισχυτές για τα περιφερειακά ηχεία, ελαφρύνουν το ραδιοενισχυτή σας από το φορτίο του να τροφοδοτήσουν τα δύο ηχεία surround. Έτσι η ισχύς του τροφοδοτικού μπορεί να μοιραστεί στα υπόλοιπα κανάλια επιτρέποντας καλύτερες δυναμικές ακόμα και σε υψηλές στάθμες. Έτσι μειώνεται η αναπόφευκτη πολλές φορές συμπίεση του σήματος σε ψηλές εντάσεις και μειώνεται η παραμόρφωση που συνεπάγεται.

   Και όλα αυτά τα οφέλη χωρίς κάποιο... λάκκο στη φάβα! Ο ήχος των Ασύρματων Ενισχυτών είναι εξαιρετικός, χωρίς παρεμβολές από άλλες ασύρματες ενισχυτές και χωρίς χρονική καθυστέρηση που διαταράσσει το συγχρονισμό ήχου και εικόνας.

  • Οι Ασύρματοι Ενισχυτές μπορούν να τροφοδοτήσω κι άλλα ηχεία εκτός από τα περιφερειακά;

   Φυσικά! Μπορείτε να τροφοδοτήσετε σχεδόν οποιοδήποτε παθητικό ηχείο

   Φυσικά και μπορείτε. Μπορείτε να συνδέσετε στους Ασύρματους Ενισχυτές μας οποιοδήποτε ζευγάρι ηχείων. Βασικά μπορείτε να μετατρέψετε οποιαδήποτε πρίζα σας σε πηγή ψηφιακού ήχου. Μεταφέρετε ένα ζευγάρι ηχείων στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και απολαύστε υψηλής ποιότητας ήχο χωρίς καλώδια. Ή επίσης συνδέστε ένα πομπό με το laptop ή το iPod σας και στείλτε τη μουσική στο σύστημά σας χωρίς να μπλέκεστε ανάμεσα σε καλώδια. Ή τέλος στείλτε την αγαπημένη σας μουσική και σε άλλους χώρους του σπιτιού σας απλά προσθέτοντας επιπλέον δέκτες. Οι δυνατότητες για "ντύσιμο" του χώρου σας με μουσική είναι απλά ατέλειωτες!

  • Είναι επιρρεπείς οι Ασύρματοι Ενισχυτές σε παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές;

   Όχι, χάρη στο έξυπνο σύστημα μεταπήδησης συχνοτήτων

   Όχι. Η μετάδοση καθώς και οι αλγόριθμοι διόρθωσης που χρησιμοποιούνται εγγυώνται λειτουργία ανεπηρέαστη από κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, συσκευές Bluetooth κτλ. Επιπλέον η λειτουργία αυτόματης επιλογής από τέσσερα διαθέσιμα κανάλια μετάδοσης που υπάρχουν για το σκοπό αυτό στον πομπό και δέκτη, εξασφαλίζει ότι πάντα θα βρίσκετε μια ελεύθερη μπάντα για την εκπομπή του ψηφιακού ήχου, ακόμα και σε ένα ηλεκτρομαγνητικά "θορυβώδες" περιβάλλον. Η επιλογή γίνεται αυτόματα χωρίς ο χρήστης να απαιτείται να γυρνάει διακοπτάκια όπως σε παλαιότερες υλοποιήσεις της αγοράς.

  • Τι είδους μετάδοση σήματος χρησιμοποιείται στους Ασύρματους Ενισχυτές της Crystal Audio;

   Η τεχνολογία βασίζεται στη συχνότητα των 2.4GHz

   Οι Ασύρματοι Ενισχυτές της Crystal Audio Wireless Amplifiers χρησιμοποιούν ψηφιακή μετάδοση σήματος τύπου DSSS (Direct-sequence spread spectrum) για κορυφαίο, ποιότητας CD, ασυμπίεστο ήχο. Η μπάντα που χρησιμοποιείται είναι η ISM (Industrial, scientific and medical) στα 2.4 GHz. Υποστηρίζει μετάδοση δεδομένων με ρυθμούς έως 4Mbps. Είναι ελεύθερη παρεμβολών μετάδοση, ανεπηρέαστη από κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, συσκευές Bluetooth κτλ.

 • Media Players

 • PicoHD5.1

 • Αποκωδικοποιητές

 • Εγκατάσταση

  • Έχω συνδέσει τον αποκωδικοποιητή MPEG4 με την τηλεόρασή μου. Πως τον προγραμματίζω;

   Ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη, από τον οδηγό αυτόματης εγκατάστασης

   Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας, θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2…, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2…κ.λπ. και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εναλλακτικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τη χειροκίνητη καταχώριση προγραμμάτων, και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 22, 46, 47, 48, 54, 63 και 65 για την Αθήνα, ή στις συχνότητες 23, 25, 29, 31,46, 50, 56 και 59 για τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες εκπέμπουν ψηφιακά τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  • Συνέδεσα τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση. Γατί δεν βλέπω ψηφιακά κανάλια;

   Επιλέξτε την είσοδο της τηλεόρασής σας. Πιέστε "Περισσότερα" για την αναλυτική απάντηση

   - Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες συνδέσεων από το Εγχειρίδιο Χρήσης του αποκωδικοποιητή και της τηλεόρασής σας

   - Βεβαιωθείτε πως ο αποκωδικοποιητής είναι ενεργοποιημένος (πράσινη λυχνία)

   - Βεβαιωθείτε πως έχετε επιλέξει την είσοδο εικόνας της τηλεόρασής σας, στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή (Scart ή HDMI). Η επιλογή γίνεται από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Το πλήκτρο επιλογής εισόδων, απεικονίζει συνήθως ένα λευκό τετράγωνο με ένα οριζόντιο βέλος, που δείχνει προς το εσωτερικό του 

   - Ακολουθήστε τις οδηγίες συντονισμού καναλιών του αποκωδικοποιητή

  • Ο αποκωδικοποιητής δεν εντοπίζει όλα τα ψηφιακά κανάλια.

   Ελέξτε πως η κεραία σας λαβάνει υψηλής ισχύος σήμα από τον σταθμό ψηφιακής εκπομπής

   Το πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του σήματος, που έρχεται από την κεραία. Για να παρακολουθήσετε όλα τα κανάλια χωρίς διακοπές, θα πρέπει η ποιότητα του σήματος να είναι σταθερή, με ισχύ άνω του 70%.

   Αν είναι χαμηλότερη ή αν παρατηρείτε συχνές αυξομειώσεις του σήματος, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη λήψη. Μέσα από τη χειροκίνητη αναζήτηση, ελέγξτε την ποιότητα του σήματος για τα παρακάτω κανάλια 22, 46, 47, 48, 54, 63 και 65 για την Αθήνα, ή 23, 25, 29, 31,46, 50, 56 και 59 για τη Θεσσαλονίκη.

   Εάν η στάθμη του σήματος είναι κάτω του 70%, προτείνουμε τα ακόλουθα:

   - Ελέγξτε τον προσανατολισμό της κεραίας σας. Αν είστε κάτοικος Αττικής, θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τον Υμηττό ή την Αίγινα, ανάλογα με το ποιος σταθμός είναι ο πλησιέστερος στην οικία σας. Αν βρίσκεστε εκτός Αττικής, φροντίστε ώστε η κεραία σας να είναι στραμμένη προς τον πλησιέστερο σταθμό εκπομπής.

   - Ελέγξτε τη ρύθμιση ισχύος του ενισχυτή κεραίας και αν χρειάζεται αυξήστε το gain.

   - Δοκιμάστε να συνδέσετε τον αποκωδικοποιητή σε κάποια άλλη παροχή κεραίας του διαμερίσματος σας.

   - Δοκιμάστε μια εσωτερική κεραία με ενσωματωμένο ενισχυτή.

   Επίσης, λάβετε υπόψη σας πως σε κεντρικές, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις κεραίας, όσο πιο χαμηλά βρίσκεστε (π.χ. 1ο όροφο), το σήμα υποβαθμίζεται κλιμακωτά.

   Τέλος, ανάλογα με την κατανομή της καλωδίωσης, ενδέχεται κάποιες παροχές κεραίας του διαμερίσματός σας να παρέχουν πολύ χαμηλότερο σήμα από κάποιες άλλες.

  • Ποιος ο ρόλος των συνδέσεων Audio L/R και Composite;

   Επιτρέπουν την απλή, αναλογική σύνδεση εικόνας και ήχου

   Αποτελούν τις απλούστερες και χαμηλότερης ποιότητας αναλογικές συνδέσεις. Η σύνδεση Composite είναι μια έξοδος εικόνας που αποδίδει σύνθετο εικονοσήμα, ενώ το Audio L/R, αναλογικό, στερεοφωνικό ήχο.

 • Kανάλι ΕΡΤ HD και μελλοντικές εκπομπές σε High Definition

 • Λειτουργία

 • Επίλυση Προβλημάτων

 • Γενικά Θέματα

 • Prime-HD

 • Micro-HD

 • Prime-SD | Micro-SD

 • Ακουστική Χώρων

 • Πώς πρέπει ιδανικά να είναι ο χώρος ακρόασης μου;

  • Το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου μου επηρεάζουν το στήσιμο του surround συστήματός μου;

   Ανάλογα με το σχήμα του χώρου, μεταβάλλεται και ο τρόπος τοποθέτησης.

   Μα φυσικά, όμως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές ιδέες και τεχνάσματα.

   Σε ένα μακρύ δωμάτιο, με τη θέση ακρόασης περίπου στη μέση, είναι καλύτερα να στήσουμε τα surround ηχεία στον τοίχο ακριβώς δεξιά και αριστερά του ακροατή. Εάν τα τοποθετήσουμε πίσω είναι πολύ πιθανό να έχουμε τρύπα στη μέση με αποτέλεσμα ανομοιόμορφα άλματα ανάμεσα στα εμπρός και τα πίσω κανάλια.

   Σε ένα πιο μικρό δωμάτιο με τη θέση ακρόασης αρκετά πίσω τα surround ηχεία μπορούν με ασφάλεια να τοποθετηθούν στον πίσω τοίχο.

  • Ποια είναι τα βήματα για τη σωστή επιλογή των ηχείων που ταιριάζουν στο χώρο σας;

   Χρησημοποιείστε το πρόγραμμα RAD, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας

   Μόνο με τη σωστή επιλογή των ηχείων για το δωμάτιό σας μπορείτε να πετύχετε τον καλύτερο ήχο που μπορούν να αποδώσουν οι συσκευές σας. Έχετε ανάγκη από ένα απλό στερεοφωνικό σύστημα ή ένα σύγχρονο πολυκάναλο σύστημα υψηλών προδιαγραφών; Έχετε κατά νου ότι τα σύγχρονα συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου - Home Cinema είναι κατάλληλα τόσο για αναπαραγωγή ταινιών όσο και υψηλής ποιότητας μουσικής SACD, DVD-Audio αλλά και ρεαλιστικού ήχου games X-Box και Playstation.

   Μόλις αποφασίσετε αν θέλετε ένα στερεοφωνικό ή πολυκάναλο σύστημα (εμείς προτείνουμε ένα πολυκάναλο πάντως!), συμβουλευτείτε το λογισμικό σχεδίασης χώρων ακροάσεων Crystal Audio Room Acoustics Designer - RAD®, το οποίο θα σας οδηγήσει μέσα από ένα εξαιρετικά εύχρηστο γραφικό περιβάλλον να σχεδιάσετε το χώρο σας, δίνοντας και πρόταση για την ορθή τοποθέτηση των ηχείων.

   Το RAD® είναι παραπάνω από ένα απλό πρόγραμμα που επιλέγει ηχεία με βάση τα στοιχεία του χρήστη.

   - Λαμβάνει υπ' όψη του την επίπλωση του χώρου και τις διαστάσεις τις οθόνης σας ώστε να προτείνει τη βέλτιστη θέση για τα ηχεία
   - Προσφέρει την πρόταση τοποθέτησης σε ένα γραφικό και φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον.
   - Όταν ο χρήστης επιλέξει να αλλάξει τη θέση ακρόασης, τότε ταυτόχρονα όλες οι συσκευές του συστήματός σας μετακινούνται, ώστε πάντα να τηρούνται οι ακουστικοί κανόνες

   Το RAD® προστατεύται από πατέντες ενώ είναι διαθέσιμο δωρεάν στο site μας.

  • Τι είναι τα στάσιμα κύματα;

   Είναι οι επιστροφές των ηχητικών κυμάτων που ανακλώνται στις επιφάνειες του χώρου

   Όταν ένα κύμα προσπίπτει σε ένα σύνορο (στην περίπτωσή μας έναν τοίχο, το δάπεδο και το ταβάνι ενός δωματίου), αυτό ανακλάται εν μέρει προς τα πίσω. Αυτό το ποσοστό της ενέργειας του κύματος που ανακλάται προς τα πίσω προστίθεται στο αρχικό κύμα. Αναλόγως με το μήκος κύματος, δηλαδή τη συχνότητα, και την απόσταστη που διένυσε το κύμα πριν χτυπήσει το σύνορο, δημιουργούνται από τη συμβολή των κυμάτων περιοχές μέσα στο χώρο όπου ελαχιστοποιούνται και μεγιστοποιούνται ορισμένες συχνότητες, πολύ επιλεκτικά. Το φαινόμενο αυτό της δημιουργίας συγκεκριμένων περιοχών που ενισχύουν ή αποσβένουν κάποιες συχνότητες ονομάζεται δημιουργία στασίμων κυμάτων.

   Για έναν τυπικό οικιακό χώρο οι χαμηλές συχνότητες είναι αυτές που επηρεάζοντι από τα στάσιμα κύματα του δωματίου. Γι αυτό το λόγο σε μερικά σημεία ακούγονται τα μπάσα πιο δυνατά ενώ σε άλλα απουσιάζουν σχεδόν τελείως, ιδίως σε συγκεκριμένες συχνότητες.

  • Ποιο είναι το ιδανικό δωμάτιο για την καλύτερη απόδοση των ηχείων;

   Τα δωμάτια με διαφορετικές τιμές για κάθε μια από τις διαστάσεις τους

   Γενικά, τα δωμάτια με διαφορετικές τιμές για κάθε μια από τις διαστάσεις τους είναι προτιμότερα για καλύτερη απόδοση στις χαμηλές συχνότητες, αλλά ασφαλώς έχετε ήδη χτίσει το χώρο σας! Στο μέτρο του δυνατού τοποθετείστε τα ηχεία κατά μήκος της μεγαλύτερης διάστασης του δωματίου ώστε να γεμίζουν πιο αποτελεσματικά το χώρο με μουσική.

  • Τι κανόνες να ακολουθήσω για την κατασκευή του Home Cinema;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Όταν κατασκευάζετε ένα νέο χώρο για φτιάξιμο Οικιακού Κινηματογράφου καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω γενικές οδηγίες για βέλιστη απόδοση:

   - Το σχήμα του χώρου έχει άμεση επίδραση στην ηχητική απόδοση του συστήματός σας. Θα πρέπει η κάθε διάσταση να μη διαιρείται ακριβώς από την άλλη. Για παράδειγμα οι διαστάσεις 4 x 8 x 16 είναι ένα κακό παράδειγμα σε αντίθεση με το 4 x 9 x 15 
   - Καλύτερο είναι να σχεδιάσετε ένα ορθογώνιο δωμάτιο παρά ένα ακανόνιστο δωμάτιο το οποίο δεν ελαχιστοποιεί τα στάσιμα κύματα αλλά αντίθετα κάνει πιο δύσκολη την πρόβλεψη και ελαχιστοποίησή τους
   - Αποφύγετε κοίλες κατασκευές καθώς εστιάζουν τις ανακλάσεις ήχων
   - Ελέγξτε τις ανακλάσεις και τις αντηχήσεις με τη χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών και υλικών διάχυσης
   - Ελέγξτε το χρόνο αντήχησης (reverberation time) χρησιμοποιώντας ηχοαπορροφητικά σε σωστές θέσεις
   - Προβλέψτε για καλή ηχομόνωση του χώρου ακρόασής σας ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον περιβάλλοντα θόρυβο μέσα σε αυτό αλλά και να μπορείτε να απολαμβάνετε μουσική και κινηματογράφο σε ρεαλιστικές στάθμες χωρίς να ενοχλείτε τους γείτονές σας!

  • Ποιές είναι οι ρεαλιστικές Ηχητικές Στάθμες που χρειάζεστε στο Χώρο σας;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Ο πίνακας που ακολουθεί παραθέτει τις Στάθμες Ηχητικής Πίεσης dB SPL διαφόρων πηγών ήχου. Σας βοηθάει να αντιληφθείτε τις απαιτήσεις σας σε στάθμες ήχου.

   Πύραυλος 194dB
   Τουρμπίνα αεροπλάνου 160dB
   Ελικοφόρο αεροπλάνο 140dB
   Όριο πόνου 135dB
   Απογείωση Jet (60m) 120dB
   Κλειστοί χώροι με δυνατή μουσική 115-120dB
   Συμφωνική ορχήστρα 113dB
   Σόλο πιάνο (κορυφές RMS, 1/8sec) 110dB
   Σόλο πιάνο 103dB
   Μεγάλο φορτηγό 100dB
   Ελάχιστη στάθμη ακρόασης για αξιόλογηση συσκευών Ηi-Fi 96dB
   Θορυβώδες γραφείο 80dB
   Τρένο (30m) 70dB
   Ηλεκτρική σκούπα (3m) 70dB
   Ομιλία (30cm) 70dB
   Συνομιλία 60dB
   Απομονωμένο γραφείο 50dB
   Hσυχη κατοικία 40dB
   Studio ηχογράφησης 30dB
   Θρόϊσμα φύλλων 20dB
   Όριο ακουστότητας 20dB

  • Ποιος συνδυασμός Ενισχυτή/Ηχείου/Δωματίου δίνει τα dB που απαιτούνται;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ακουστική πίεση SPL (Sound Pressure Level) σε dB που παράγει ένα ζευγάρι ηχείων με ευαισθησία 90dB/2.83V/m και εμπέδηση 8Ohm. Σημειώστε ότι ένα στερεοφωνικό ζευγάρι παράγει 90 + 3 = 93dB SPL, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 3dB σε σχέση με το ένα μόνο ηχείο (σε αντίθεση με αύξηση 6dB που ίσως περιμένατε λόγω διπλασιασμού ισχύος).

    

   Απόσταση Ισχύς 1m 2m 4m  8m 
   1W/καν. 93  87  81 75 
   2W/καν. 96  90  84  78 
   4W/καν. 99 93  87  81 
   16W/καν. 102  96  90  84 
   32W/καν. 105  99  93  87 
   64W/καν 108  102  96 90 
   128W/καν. 111  105  99  93 
   256W/καν. 114  108  102  96

    

    

   [image]

   Χρησιμοποιώντας τους 3 κανόνες υπολογισμού της ακουστικής στάθμης, μπορούμε να υπολογίσουμε το SPL των ηχείων σε διάφορες αποστάσεις και για διάφορες τιμές της ισχύος του ενισχυτή.

   - Επίδραση απόστασης ακροατή από το ηχείο
   - Ο διπλασιασμός της απόστασης έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση της στάθμης κατά 6dB 
   - Στη μισή απόσταση έχουμε αντίστοιχα αύξηση 6dB Την εμπέδηση των ηχείων 
   - Η ευαισθησία των ηχείων εκφράζεται σε dB στα 2.83V τάση σήματος εισόδου (οι σύγχρονοι ενισχυτές λειτουργούν ως πηγές τάσης, δίνοντας σταθερή τάση ανεξαρτήτως συνδεδεμένου φορτίου), η οποία είναι το ισοδύναμο 1Watt ισχύος σε φορτίο 8Ohm. Αν η εμπέδηση είναι διαφορετική από αυτή, έστω για παράδειγμα 4Ohm, τότε η ευαισθησία θα αντιστοιχεί σε 2Watt ισχύος (P=V2/R, οπότε P=2.832/4=2W), οπότε η στάθμη SPL θα είναι κατά 3dB μειωμένη για 1Watt (μισή ισχύς σε σχέση με την αναφορά τάσης στο φορτίο αυτό). Μπορείτε να κατεβάσετε το φύλλο Excel που υπολογίζει την ηχητική στάθμη SPL <~\Files\SPL_calculator_(sensitivity-impedance-power-distance).xls> για οποιαδήποτε τιμή ευαισθησίας και εμπέδησης των ηχείων σας και να βρείτε ακριβώς τι ενισχυτή έχετε ανάγκη για ρεαλιστικές στάθμες ακρόασης στο χώρο σας
   - Την ισχύ του ενισχυτή σας 
   - Διπλάσια ισχύς (watt) έχει αποτέλεσμα μια αύξηση 3dB της στάθμης SPL (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα ηχεία σας μπορούν να διαχειριστούν την επιπλέον ισχύ χωρίς να καταστραφούν ή να προκαλέσουν παραμόρφωση του σήματος)

   [image]

  • Τι είναι η Ισοστάθμιση Χώρου (Room Equalization);

   Η εξασφάλιση ίδιας στάθμης για όλα τα ηχεία στο χώρο

   Όσο προσεκτικά και αν σχεδιάσετε το χώρου ακρόασης του στερεοφωνικού ή Home Cinema συστήματός σας, πάλι θα υπάρχουν στάσιμα κύματα εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των κυμάτων με τους τοίχους, το ταβάνι και το δάπεδο. Στην περίπτωση αυτή, ένα σύστημα ισοστάθμισης σωστής σχεδίασης, μπορεί να διορθώσει τις αποκλίσεις συχνότητας και να χαρίσει στον ακροατή έναν ισορροπημένο ήχο.

   Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και '70 βέβαια, η χρήση (ή μάλλον κατάχρηση) των αναλογικών γραφικών ισοσταθμιστών περισσότερο χειροτέρευε παρά βελτιώνε τον ήχο. Με θεμελιώδη σχεδιαστικά λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες παρμορφώσεις της φάσης, δηλαδή χάσιμο της χρονικής ακρίβειας του σήματος, χρησιμοποιήθηκαν για οτιδήποτε, από αύξηση των μπάσων και πρίμων για πιο εντυπωσιακό ήχο, μέχρι την προσπάθεια διόρθωσης της απόκρισης ηχείων αμφιβόλου σχεδιαστικής ακρίβειας. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύ γρήγορα την απήχηση τους στους μουσικόφιλους που προτιμούσαν τελικά να ζήσουν με τα προβλήματα στασίμων του δωματίου παρά να κάνουν χρήση ισοσταθμιστών.
   Σήμερα όμως, οι σύγχρονοι ισοσταθμιστές χρησιμοποιούν ψηφιακά φίλτρα ακρίβειας, που διορθώνουν το σήμα τόσο στο πεδίο της συχνότητας όσο και σε αυτό του χρόνου (δηλαδή τη φάση των κυμάτων) δίνοντας ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αναιρώντας σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του χώρου στον ήχο που φτάνει στα αυτιά των ακροατών.

 • Πώς να τοποθετήσω τα ηχεία μου;

  • Ποιο είναι το καλύτερο σημείο να τοποθετήσω τα περιφερειακά μου ηχεία;

   Η εξασφάλιση ίδιας στάθμης για όλα τα ηχεία στο χώρο

   [image]

   Τα καλύτερα περιφερειακά ηχεία είναι τα δίπολα ηχεία. Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν μια ευρεία διασπορά του ήχου προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα διάχυτο πεδίο για τα ηχητικά εφέ των ταινιών και την αντήχηση των πολυκάναλων μουσικών ηχογραφήσεων που κυκλώνουν τον ακροατή. Τα δίπολα είναι η πρόταση και της THX για τα περιφερειακά κανάλια, ώστε να προσομοιώνεται ο ήχος των πολλαπλών πλευρικών ηχείων των κινηματογραφικών αιθουσών.

   Η καλύτερη τοποθέτηση για τα δίπολα είνα σε ύψος 70cm ή και περισσότερο, πάνω από τα αυτιά του καθιστού ακροατή, στους δύο πλάγιους τοίχους αριστερά και δεξιά από τη θέση ακρόασης. Θα πρέπει επίσης να είναι τοποθετημένα λίγο πιο πίσω από τον ακροατή, ώστε να σχηματίζουν γωνία από 90ο έως 110ο σε σχέση με την ευθεία που σχηματίζει ο ακροατής και το κεντρικό ηχείο.

  • Τοποθέτηση των Κύριων ηχείων

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   [image]

   - Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση των ηχείων από τους τοίχους, τόσο πιο καθαρή είναι η απόκρισή τους
   - Τοποθετείστε τα ηχεία λίγο πιο μπροστά από την TV και όχι σε ευθεία με αυτήν, ώστε η απόσταση τους από τη θέση ακρόασης να είναι ίδια με του κεντρικού ηχείου. Ετσι περιορίζονται και οι ανακλάσεις από την οθόνη
   - Τα ηχεία πρέπει να σχηματίζουν με τη θέση ακρόασης ένα ισοσκελές τρίγωνο. Τα ηχεία τοποθετούνται μπροστά μας, όπως ισχύει στην περίπτωση μίας ζωντανής ορχήστρας
   - Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των ηχείων τόσο ευρύτερη είναι η στερεοφωνική εικόνα. Προσοχή: Απομακρύνουμε τα ηχεία μεταξύ τους, μέχρι να δημιουργηθεί ακουστική τρύπα ανάμεσα τους. Τα πλησιάζουμε ξανά τόσο, ώστε η μουσική να μην ακούγεται ξεχωριστά από το κάθε ηχείο, αλλά ανάμεσα τους
   - Τα tweeter πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των αυτιών μας στην θέση ακρόασης και να μην παρεμβαίνουν εμπόδια στην ευθεία διαδρομή από τα ηχεία μέχρι τα αυτιά μας
   - Η κλίση των ηχείων προς τα μέσα δημιουργεί καλή εστίαση, αλλά περιορίζει τις διαστάσεις της μουσικής εικόνας. Αυτό επηρεάζει κάποιους τύπους ηχείων περισσότερο από κάποιους άλλους. Η δοκιμή είναι η καλύτερη μέθοδος
   - Όλα τα ηχεία χρειάζονται στρώσιμο για κάποιο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε τα ηχεία σας τουλάχιστον 100 ώρες σε μέση προς χαμηλή στάθμη, για να μπορέσουν αποδόσουν σωστά.

  • Τοποθέτηση του Κεντρικού ηχείου

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   [image]

   - Ευθυγραμμίστε την πρόσοψη του με την πρόσοψη της οθόνης σαν μία επιφάνεια, για περιορισμό των περιθλάσεων. Περίθλαση είναι η δευτερογενής ακτινοβολία του ήχου όταν συναντά μια ασυνέχεια
   - Αν το τοποθετήσετε κάτω από την οθόνη δώστε του κλίση προς τα πάνω, προς τούς ακροατές. Αν το τοποθετήσετε ψηλότερα, δώστε του κλίση, προς τα κάτω, προς τους ακροατές
   - Προσέξτε ώστε να μην τοποθετηθεί ψηλότερα ή χαμηλότερα από τα tweeter των κύριων ηχείων με διαφορά μεγαλύτερη από 60-70cm

  • Τοποθέτηση των Περιφερειακών (Surround) ηχείων

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   [image]

   - Οι ανακλάσεις από τα ηχεία Surround είναι χρήσιμες, αντίθετα με τις ανακλάσεις από τα Κύρια ηχεία, που είναι καταστροφικές
   - Τα tweeter δεν πρέπει να σημαδεύουν τα αυτιά σας
   - Ο ήχος πρέπει να κατευθύνεται προς κάποιο τοίχο, και να έρχεται στα αυτιά μας μετά από ανάκλαση
   - Το ύψος είναι καλό να είναι τουλάχιστον 50cm ψηλότερα από τα αυτιά του καθήμενου ακροατή

  • Τοποθέτηση του Υπογούφερ

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Η επιτυχημένη τοποθέτηση και ρύθμιση του υπογούφερ είναι ζήτημα πολλαπλών δοκιμών.

   - Ενα τοποθετημένο και καλορυθμισμένο υπογούφερ παράγει ήχο χωρίς να εντοπίζεται σαν ξεχωριστό ηχείο
   - Τοποθετήστε το υπογούφερ κοντά στην θέση ακρόασης. Παίξτε ένα κομμάτι jazz με ακουστικό μπάσο και πολλές διαδοχικές νότες "walking bass". Περπατείστε στα γόνατα ή μπουσουλώντας (προσέξτε μην σας δουν οι γείτονες...) και βρείτε σε ποιο σημείο του δωματίου το μπάσο ακούγεται καθαρότερα. Τώρα αλλάξτε θέση, τοποθετείστε εκεί το υπογούφερ και καθίστε στην θέση σας ακρόασης.
   - Αποφύγετε την τοποθέτηση σε ίδια απόσταση από δύο τοίχους. Π.χ. αν το πλάτος του δωματίου είναι 8m, μην το τοποθετήσετε στη μέση της απόστασης (4m)
   - Μην το τοποθετείτε σε γωνία και σε ίδια απόσταση από τους δύο τοίχους της γωνίας
   - Τοποθετείστε το όσο πιο κοντά στην θέση ακρόασης, δίπλα στον καναπέ αν είναι δυνατόν. Ετσι θα έχετε περισσότερο απ~"ευθειας ήχο από το υπογούφερ παρά ανακλάσεις του δωματίου
   - Η χρήση δύο υπογούφερ, αριστερά και δεξιά της θέσης ακρόασης αποτελεί την ιδανική αλλά πιο ακριβή λύση
   - Η ιδανική τοποθέτηση ίσως δεν είναι πρακτική για τον χώρο σας. Σκεφθείτε την διακόσμηση του δωματίου και πώς δεν θα βρίσκονται τα ηχεία στον δρόμο σας
   - Πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις και με βάση τις ανωτέρω υποδείξεις. Θα ανταμειφθείτε με πολύ καλύτερο ήχο χωρίς μεγαλύτερο κόστος

  • Πόσα Υπογούφερ είναι αρκετά;

   Τέσσερα υπογούφερ είναι η ιδανική επιλογή

   Η χρήση δύο ή ακόμα και τεσσάρων υπογούφερ σε ένα πολυκάναλο setup, είναι η καλύτερη λύση για την επίτευξη ομοιόμορφης απόδοσης των χαμηλών συχνοτήτων σε μια ευρεία περιοχή ακρόασης. Κάθε υπογούφερ διεγείρει με διαφορετικό τρόπο τους ρυθμούς (room modes) του δωματίου, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται. Τα στάσιμα κύματα που δημιουργούνται, υπερτίθενται με τυχαίο τρόπο με αυτά των υπόλοιπων υπογούφερ, με αποτέλεσμα να εξομαλύνεται η επίδραση του δωματίου σχεδόν σε ολοκληρωτικό βαθμό.

   Τίθεται φυσικά το θέμα του επιπλέον κόστους για την αγορά δύο, τριών ή και τεσσάρων υπογούφερ. Η ρεαλιστική όμως απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, με ομαλή απόκριση σε όλο το χώρο, αξίζει τον κόπο!

 • Θερμαντικά

 • Εισαγωγή στην Υπέρυρθη Θέρμανση (Infrared)

  • Τι είναι η Υπέρυθρη Θέρμανση;

   Μια τεχνολογία απευθείας εκπομπής θερμότητας στα στερεά σώματα, χωρίς θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα

   Η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι μια καινοτόμος τεχνολογία εκπομπής υπέρυθρης θερμότητας, στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Η εκπομπή αυτής της ενέργειας είναι επίσης γνωστή και ως Βιογενετικό Υπέρυθρο, ενώ έχει επιστημονικά αποδειχθεί η ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

   Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει την απευθείας θέρμανση των στερεών σωμάτων, είτε οργανικών, είτε ανόργανων (ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων), χωρίς την ανάγκη θέρμανσης του ενδιάμεσου αέρα. Κατά συνέπεια, οι απώλειες της θερμικής ενέργειας είναι πρακτικά μηδενικές, αφού η Υπέρυθρη Θερμότητα μεταφέρεται ομοιογενώς στα σώματα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος αέρας.

   Η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία αναπτύχθηκε από ιατρικούς επιστήμονες και αξιοποιείται για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, τις θερμοκοιτίδες, τις σάουνες αλλά και μια ποικιλία από θεραπευτικές εφαρμογές. Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη, ασφαλή και αποδοτική τεχνολογία θέρμανσης, με τα περισσότερα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

  • Γιατί η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι ο πλέον φυσικός και υγιεινός τρόπος θέρμανσης;

   Διότι δεν ανακοινεί θερμές μάζες αέρα, αλλά προάγει τον φυσικό τρόπο θέρμανσης

    Η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης που μιμείται πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η θερμότητα στο ίδιο μας το ηλιακό σύστημα ή αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά. Ο τρόπος που η φύση επέλεξε να ζεσταίνει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα ρεύματα θερμού αέρα, αλλά η έκθεσή μας στην ευεργετική Υπέρυθρη Θερμότητα του ήλιου.

   Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης που αξιοποιούνται ευρέως σήμερα, βασίζονται κατ’ εξοχήν στην κυκλοφορία θερμών ρευμάτων αέρα, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στον φυσικό τρόπο διάδοσης της θερμότητας και είναι - τελικά - επιβλαβές για τον άνθρωπο. Η θέρμανση με ρεύματα ζεστού αέρα, είναι ασύμβατη με τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών.

   Τόσο τα καλοριφέρ όσο και τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο, με «βίαιο» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδευση της σκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία).

   Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα παρουσιάζουν και ένα ακόμη μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, όπου μεταξύ οροφής και δαπέδου παρατηρείται διαφορά έως και 7°C.

   Ένας ιατρός - πνευμονολόγος λοιπόν, είναι εύκολο να σας εξηγήσει τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικές εξάρσεις.

   Η Υπέρυθρη Θέρμανση από την άλλη, ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιογενή θερμοκρασία των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.

  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα των συμβατικών μέσων θέρμανσης;

   Το ότι θερμαίνουν τον αέρα, προκαλλόντας απώλειες θερμότητας και υπερβολική σπατάλη χρημάτων

   Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης (καλοριφέρ, αερόθερμα, κλιματιστικά) παρουσιάζουν πρακτικά προβλήματα όπως:

   - Ανόμοια κατανομή της θερμότητας.
   - Διαφοροποιήσεις έως και 7°C μεταξύ οροφής και δαπέδου.
   - Άμεση θερμική απώλεια κατά τον αερισμό του χώρου.
   - Ο θερμός αέρας χάνεται άμεσα μόλις ανοίξετε τα παράθυρα και χρειάζεται πολλή ώρα για να επανέλθει επαρκής θερμότητα στο χώρο.

   Ως προς τα θέματα υγείας, τα συμβατικά μέσα θέρμανσης δημιουργούν:

   Ανάδευση σκόνης. Τα ανοδικά ρεύματα του θερμού αέρα μεταφέρουν τη σκόνη και τα μικρόβια προς τα πάνω, ανακυκλώνοντάς τα στο χώρο, εντείνοντας τον κίνδυνο αλλεργιών.
   Ψυχρές και υγρές επιφάνειες. Ο αέρας δεν μεταδίδει αποδοτικά τη θερμότητα στα στερεά σώματα και έτσι οι τοίχοι αργούν να ζεσταθούν, παραμένοντας πάντα ψυχρότεροι από τον αέρα. Ο ζεστός αέρας που έρχεται σε επαφή με τους ψυχρούς τοίχους, υγροποιείται και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας.

   Τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν οφείλονται σε:

   - Υψηλό κόστος λειτουργίας. Η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων. Η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, παραμένει φθηνότερη σχεδόν κατά 40% σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
   - Υψηλό κόστος συντήρησης. Οι καυστήρες και τα κλιματιστικά φέρουν μηχανικά μέρη και άρα πρέπει να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά.
   - Υψηλό κόστος εγκατάστασης. Τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης (λέβητες, καλοριφέρ, κλιματιστικά κ.λ.π.) έχουν υψηλό κόστος και απαιτήσεις χώρου (σε τετραγωνικά) για την εγκατάστασή τους.
   - Απώλεια μόνωσης λόγω υγρασίας. Οι υγροί τοίχοι οδηγούν σε απώλεια μόνωσης, που με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

  • Σε τι υπερέχει η θέρμανση με Πάνελ Υπερύθρων (Infrared);

   Στο ότι δεν θερμαίνει τον αέρα, αλλά απευθείας τα στερεά σώματα

   Τα οφέλη της επιλογής πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης έναντι οποιουδήποτε άλλου συμβατικού μέσου θέρμανσης είναι πολλαπλά και αφορούν άμεσα τόσο την τσέπη σας όσο και την υγεία σας!

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης προσφέρουν μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% σε σχέση με τα συμβατικά θερμαντικά μέσα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και 80% σε σχέση με τα κλιματιστικά και τα συμβατικά ηλεκτρικά θερμαντικά.

   Είναι εξαιρετικά απλά και ασφαλή στην εγκατάσταση και τη χρήση τους και προσφέρουν επίσης:

   • Απέριττη αισθητική 
   • Υγιεινό, φυσικό τρόπο θέρμανσης 
   • Εντελώς αθόρυβη λειτουργία 
   • Αξιοπιστία λόγω απουσίας κινούμενων μηχανισμών 
   • Περιορισμό της κυκλοφορίας της σκόνης στο χώρο 
   • Αποτροπή δημιουργίας μούχλας στους τοίχους 
   • Τόνωση του ανοσοποιητικού 
   • Αντιμετώπιση ρευματισμών

  • Είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία ασφαλής για τον άνθρωπο;

   Απόλυτα ασφαλής!

   Ακούγοντας τη λέξη “ακτινοβολία” πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούν. Η ακτινοβολία έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς, π.χ. υπεριώδης και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, π.χ. υπέρυθρη.

   Η υπέρυθρη (υπό - ερυθρή, χαμηλότερες συχνότητες από το φως) ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές, ευεργετικές για τον άνθρωπο. Η ευεργετική αυτή ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες (υπέρ - ιώδες, υψηλότερες συχνότητες από το φως) μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό. 

    

   Η κύρια ποσότητα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε από τον ήλιο είναι η ευεργετική Υπέρυθρη και μόνο το 3% αυτής είναι η βλαβερή Υπεριώδης. Από το σύνολο του 1kW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο.

    

  • Γιατί η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστή;

   Γιατί αποτελούσε τεχνολογία που ακόμη και σήμερα, αξιποιείται σε επιστημονικές εφαρμογές

   Παρά το ότι η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι μια τεχνολογία που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, είναι και μια τεχνολογία που αφορούσε κυρίως σε Ιατρικές και Επιστημονικές Εφαρμογές. Μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά και αρκετά προσιτή για τον μέσο καταναλωτή.

  • Από τι αποτελείται και πως λειτουργεί ένα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Αποτελείται από ένα ειδικό θερμικό φίλμ, ανάμεσα σε στρώματα άλλων υλικών.

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης περιέχουν ένα ειδικό φιλμ, ίσου περίπου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας είναι το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη (και όχι πολυαμίδιο, το οποίο διαφέρει), ένας πρακτικά άκαυστος θερμοσυσσωρευτής ο οποίος τροφοδοτείται από ηλεκτρόδια. Κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα. Το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη είναι βελτιστοποιημένο για μέγιστη θερμική εκπομπή, ανώτερη από τα συμβατικά θερμαντικά υλικά. έτσι, αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, με λίγα Watt.

   Επιτυγχάνει έτσι την εκπομπή θερμικής ενέργειας με μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ποστοστό 90%. Αντίθετα, οι κοινοί θερμοσυσσωρευτές -, υπό συγκρίσιμες συνθήκες λειτουργίας – αποδίδουν υπέρυθρη ακτινοβολία σε ποσοστό 10-25%. Επίσης, το πολυϊμιδίο άνθρακα γραφίτη, συνεχίζει την εκπομπή ήπιας θερμότητας ακόμη κι όταν το πάνελ σβήσει! Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομία κατά τον κύκλο λειτουργίας των πάνελ.

    

    

    

   Κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα. Το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη είναι βελτιστοποιημένο για μέγιστη θερμική εκπομπή, ανώτερη από τα συμβατικά θερμαντικά υλικά. έτσι, αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, με λίγα Watt. Επιτυγχάνει έτσι την εκπομπή θερμικής ενέργειας με μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ποστοστό 90%. Αντίθετα, οι κοινοί θερμοσυσσωρευτές -, υπό συγκρίσιμες συνθήκες λειτουργίας – αποδίδουν υπέρυθρη ακτινοβολία σε ποσοστό 10-25%. Επίσης, το πολυϊμιδίο άνθρακα γραφίτη, συνεχίζει την εκπομπή ήπιας θερμότητας ακόμη κι όταν το πάνελ σβήσει! Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομία κατά τον κύκλο λειτουργίας των πάνελ. 

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης εκπέμπουν τη θερμότητα με 45 μοίρες άνοιγμα προς τα αριστερά και τα δεξιά από τα άκρα της πρόσοψής τους, με ωφέλιμη ακτίνα θέρμανσης τα 3 μέτρα.

    

  • Τι είναι τα Ισοθερμικά Θερμαντικά Πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Είναι η πατενταρισμένη τεχνολογία θέρμανσης της CRYSTAL AUDIO για μέγιστη απόδοση και οικονομία.

    

   Πρόκειται για μια εξελιγμένη τεχνολογία των συμβατικών πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Η ισοθερμική τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους Μηχανικούς της Crystal Audio στην Ελλάδα.

   Τα συμβατικά πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης χαρακτηρίζονται από ανομοιογενή κατανομή της θερμότητας στο εσωτερικό τους. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το κέντρο προς την περιφέρεια, έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη θερμαντική τους απόδοση.

   Τα Ισοθερμικά πάνελ Crystal Heating εκπέμπουν τη μέγιστη δυνατή θερμότητα από το σύνολο της πρόσοψής τους, με πολύ μικρότερες διαφορές επιφανειακής θερμοκρασίας σε σχέση με τα συμβατικά πάνελ υπερύθρων. Εξασφαλίζουν έτσι μέγιστη απόδοση και οικονομία.

   H θερμοκρασία επιφανείας που αναγράφεται στις προδιαγραφές του προϊόντος είναι η μέγιστη που μπορεί να επιτευχθεί και ενδέχεται να διαφέρει κατά περίσταση. Παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις της τάσης δικτύου, θερμοκρασία περιβάλλοντος καθώς και ο τρόπος και χώρος τοποθέτησης ενδέχεται να μεταβάλλουν την θερμοκρασία επιφανείας ολικά ή μερικά.

  • Τι σημαίνει Δίπολο Ισοθερμικό πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης;

   Είναι η τεχνολογία διπλής θερμικής ακτινοβολίας (προς τα εμπρός και προς τα πίσω) του πάνελ.

   Πρόκειται για μια τεχνολογία, χάρη στην οποία το πάνελ εκπέμπει θερμότητα όχι μόνο προς τα εμπρός, αλλά και προς τα πίσω. Έτσι πετυχαίνουμε μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση, καθώς στην ακτινοβολούμενη από εμπρός θερμότητα προστίθεται και η διαχεόμενη από πίσω.

  • Ποια είναι η ανώτερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία επιφανείας ενός θερμαντικού πάνελ?

   Μέχρι και 100°C υψηλότερη σε σχέση με θερμοκρασία δωματίου

   Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας για οικιακές ηλεκτρικές θέρμανσης εσωτερικών χώρων BS EN60335-2-30:2003, η επιτρεπόμενη θερμοκρασία επιφανείας - ανάλογα και με το υλικό επιφανείας - είναι μέχρι και 100°C υψηλότερη σε σχέση με θερμοκρασία δωματίου.

   Δηλαδή σε έναν χώρο με 22°C, η μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία του πάνελ επιτρέπεται να φτάσει μέχρι τους 122°C.

   Τα θερμαντικά με υψηλότερη θερμοκρασία πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο από 1,8μ η στην οροφή και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περιορισμός θερμοκρασίας.

  • Eίναι σωστοί οι ισχυρισμοί πως τα πάνελ δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 100°C λόγω προδιαγραφών Ε.Ε;

   Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανακριβείς και παραπλανητικοί

   Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανακριβείς και παραπλανητικοί

   Με βάση το Ευρωπαϊκό πρότυπο BS EN60335-2-30:2003, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανακριβείς και παραπλανητικοί. Δυστυχώς αυτή η παρανόηση διαδίδεται ακόμη και από αντιπροσώπους υπέρυθρων πάνελ που κατασκευάζονται σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Αυστρία.

   Στην πραγματικότητα πρόκειται - κυρίως - για κατασκευαστική αδυναμία και για προϊόντα ξεπερασμένης τεχνολογίας.

 • Πλεονεκτήματα της Υπέρυθρης Θέρμανσης

  • Τι είναι η λεγόμενη “Θερμική Άνεση”;

   Η επίτευξη ιδανικής ισορροπίας στο χώρο, μεταξύ δροσιάς και ζέστης

   Με τον όρο Θερμική Άνεση, εκφράζουμε το πόσο άνετα αισθανόμαστε σε ένα χώρο σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία των δομικών στοιχείων του και του αέρα.

   Ο βαθμός αυτός καθορίζεται άμεσα από τη θερμοκρασία του αέρα, σε συνάρτηση με τη διαφορά θερμοκρασίας των τοίχων, της οροφής, των παραθύρων και του πατώματος, αλλά και του ποσοστού υγρασίας του χώρου. Κάθε μεταβολή στο συνδυασμό αυτών των στοιχείων δημιουργεί και μια άμεσα αντιληπτή μεταβολή στο δείκτη Θερμικής Άνεσης.

   Ένα “θερμικά άνετο” δωμάτιο λοιπόν, έχει μια θερμοκρασία επιφανειών και αέρα που δεν διαφέρει περισσότερο από 2°C και κυμαίνεται μεταξύ 20°C και 22°C. Όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία των επιφανειών, τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός θερμικής άνεσης. Κατά συνέπεια, τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι ιδανικά για τη δημιουργία “θερμικά άνετων” χώρων, αφού εξασφαλίζουν διαφορά θερμοκρασίας ίση η μικρότερη των 2°C μεταξύ των επιφανειών του χώρου.

   Στο αριστερό διάγραμμα μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα την περιοχή θερμικής άνεσης που αφορά σε μια ευρύτερη ομάδα ατόμων, με διαφορετική ανοχή - αντίληψη της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα λοιπόν, μπορείτε να δείτε πως εντός της λευκής ζώνης, οι πιθανές συνθήκες θερμικής άνεσης μπορούν να επιτευχθούν τόσο στην περίπτωση που ο αέρας και οι τοίχοι έχουν ίση θερμοκρασία (π.χ. 23°C), όσο και αν οι τοίχοι έχουν π.χ. θερμοκρασία 23°C και ο αέρας 19,5°C αντίστοιχα. Το ζητούμενο - και αυτό που επιτυγχάνει η Υπέρυθρη Θέρμανση - είναι η θερμοκρασία του αέρα, να μην υπερβαίνει αυτή των τοίχων, σε καμία περίπτωση.

  • Πως η Υπέρυθρη Θέρμανση επιτυγχάνει χαμηλή κατανάλωση και μέγιστη ενεργειακή απόδοση;

   Μεγιστοποιώντας τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική

   Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και εκπέμπουν τη θερμότητα τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης, παρουσιάζονται τα παρακάτω ενεργειακά πλεονεκτήματα:

   Μικρά φορτία ενέργειας για τη θέρμανση του χώρου
   Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης ζεσταίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου και τους ανθρώπους, χωρίς απώλειες για τη θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα. Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης χρειάζεται να λειτουργήσουν πολλές περισσότερες ώρες από τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης προκειμένου να επιτύχουν - μάλιστα - υποδεέστερα αποτελέσματα ως προς τη θέρμανση του χώρου.

   Διατήρηση της θερμότητας ακόμη και μετά από αερισμό του χώρου
   Τα θερμαντικά μέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευμάτων θερμού αέρα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Με το που θα ανοίξετε τα παράθυρά σας, ο θερμός αέρας του χώρου θα χαθεί άμεσα και θα χρειαστεί πολλή ώρα μέχρι ο χώρος σας να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα θερμοκρασίας. Στο μεταξύ, όλη η ενέργεια που καταναλώσατε θα πάει χαμένη. Αντίθετα, η Υπέρυθρη Θερμότητα απορροφάται από τα δομικά στοιχεία του χώρου και παραμένει σε αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα του χώρου. Ακόμη κι αν ανοίξετε τα παράθυρα, μόλις τα κλείσετε ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης.

   Μεγιστοποίηση μόνωσης από την αφύγρανση των τοίχων
   Η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερμότητας και άρα ένας υγρός τοίχος μεταφέρει την εσωτερική θερμότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας άμεσες απώλειες. Μεταδίδοντας τη θερμότητα απευθείας στους τοίχους και τα υπόλοιπα στερεά σώματα του χώρου, η Υπέρυθρη Θέρμανση στεγνώνει την υγρασία βαθιά μέσα στα υλικά, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της θερμότητας και τη σαφώς μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρησή της.

  • Πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω χρησιμοποιώντας πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

    Αξιοποιώντας πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης σε σχέση με το τρέχον κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξοικονομείτε έως και:

   80% λιγότερη κατανάλωση από τα συμβατικά σώματα ηλεκτρ. θέρμανσης

   50% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα συμβατικής κατασκευής με πετρέλαιο

   40% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα με φυσικό αέριο

   30% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας λόγω περιορισμού των απωλειών του θερμού αέρα

   Η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει η πιο οικονομική μορφή ενέργειας στη χώρα μας, ακόμη και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Δείτε τα σχετικά διαγράμματα για πιο αναλυτικές πληροφορίες.

  • Πως η Υπέρυθρη Θέρμανση εξαφανίζει την υγρασία από τους τοίχους;

   Διεισδύοντας στα δομικά στοιχεία του χώρου

   Βασική αρχή: Η υγρασία μεταφέρεται από τις θερμότερες στις ψυχρότερες επιφάνειες. Από τον ζεστό αέρα στους ψυχρότερους τοίχους.

   Η Υπέρυθρη Θέρμανση εξασφαλίζει την διαρκή, σταθερή θέρμανση όλων των επιφανειών του χώρου και δεν βασίζεται στη θέρμανση των ρευμάτων αέρα, τα οποία επικάθονται στους ψυχρούς τοίχους με συνέπεια τη δημιουργία υγρασίας.

   Έτσι, τα δομικά στοιχεία του χώρου δεν θερμαίνονται απλώς επιφανειακά, αλλά και εσωτερικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υγροποιείται ο αέρας στην επιφάνειά τους, αλλά και να στεγνώνει η όποια υγρασία είχε παγιδευτεί στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η εξαιρετική και άμεση αφύγρανση του χώρου, αλλά και η δραματική ενίσχυση της μόνωσής του, μιας και οι στεγνοί τοίχοι είναι οι καλύτεροι μονωτές. Το μόνο ποσοστό υγρασίας που μένει στο χώρο αφορά στον αέρα, ο οποίος δεν ξεραίνεται, αλλά αντίθετα παραμένει επαρκώς υγρός και υγιεινός.

  • Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης έχουν κινούμενα μέρη που πρέπει να προσέξω;

   Όχι, δεν έχουν κανένα κινούμενο μέρος

   Όχι. Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι απλές επίπεδες επιφάνειες χωρίς κανένα κινούμενο μηχανισμό.

  • Πως μπορώ να καθαρίσω τα πάνελ μου;

   Με ένα απλό, ελαφρώς νοπό πανί

   Αφού τα πάνελ κρυώσουν εντελώς, σκουπίστε τα με ένα μαλακό ύφασμα, ελαφρώς νοτισμένο με ένα ήπιο καθαριστικό διάλυμα. Σε περίπτωση εκτύπωσης, μην χρησιμοποιήσετε κανένα υγρό και καθαρίστε τα μόνο με ένα πολύ απαλό ξεσκονόπανο ή «φτερό».

  • Ποια οφέλη θα νιώσω στην υγεία μου χάρη στην Υπέρυθρη Θέρμανση;

   Ευεξία, μείωση ρευματικών πόνων, βελτίωση αναπνοής είναι μόνο μερικά από τα οφέλη

   Τα οφέλη για την υγεία από την χρήση πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι πολλαπλά και προέρχονται από τόσο από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα όσο και από τον τρόπο λειτουργίας των πάνελ. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

   Καθαρότερος αέρας στο χώρο
   Λόγω του ότι τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης δεν προκαλούν «βίαια» ρεύματα θερμού και ψυχρού αέρα, δεν ευνοούν αντίστοιχα και την ανάδευση της σκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο. Κατά συνέπεια, μειώνονται δραματικά τα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων και κρίσεων άσθματος.

   Τοίχοι χωρίς υγρασία
   Λόγω του ότι τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης ζεσταίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου, οι τοίχοι είναι πάντοτε πιο θερμοί από τον αέρα, ο οποίος αντίστοιχα, δεν υγροποιείται όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους. Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο καλύτερος μονωτής είναι ο στεγνός τοίχος. Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης εξασφαλίζουν διαρκώς στεγνά δομικά στοιχεία που θερμαίνονται σε βάθος.

   Κορυφαία θερμική άνεση
   Η κακή θέρμανση σε οποιοδήποτε χώρο δημιουργεί ενοχλήσεις στο νευρικό σύστημα και ανεβάζει την πίεση. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Υπέρυθρη Θέρμανση, εξασφαλίζει ένα άνετο κλίμα στο χώρο για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια , με υγιεινή ποσότητα υγρασίας στο αέρα (ο αέρας δεν ξεραίνεται).

   Αντιμετώπιση κρυολογημάτων και ρευματισμών
   Η Υπέρυθρη Θέρμανση ζεσταίνει τόσο επιφανειακά όσο και σε βάθος, φτάνοντας στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος.

  • Πόσο απλά είναι στη χρήση τους τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Είναι εξαιρετικά απλά, αφού δεν έχουν μηχανικά ή λειτουργικά μέρη

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι εξαιρετικά απλά στη χρήση τους, με μόνη απαίτηση από εσάς τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίησή τους γίνεται απλά με τη σύνδεση στο ρεύμα. Σας προτείνουμε μαζί με την αγορά κάθε πάνελ και την αγορά ενός χρονοδιακόπτη ή μιας πιο αποδοτικής λύσης του συνδυασμού χρονοδιακόπτη με θερμοστάτη για κάθε πάνελ ή τη σύνθεση ολικού συστήματος ελέγχου πολλαπλών χώρων/πάνελ με τη χρήση κεντρικού ελεγκτή ή ακόμη και δέκτη GSM για έλεγχο μέσο κινητού τηλεφώνου.

 • Εγκατάσταση πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης

  • Σε ποιους χώρους μπορώ να χρησιμοποιήσω πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο

   Πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τους χώρους όπου μπορείτε να εγκαταστήσετε πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης. Τα πάνελ αποδίδουν ιδανικά σε κλειστούς χώρους (ή χώρους που κλείνουν με παράθυρα), αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, χάρη στην άμεση μετάδοση της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα, ανεξάρτητα από τον ενδιάμεσο αέρα.

   Ιδανικοί χώροι για τις κατοικίες είναι τα δωμάτια συχνής διαβίωσης (π.χ. σαλόνι, κρεβατοκάμαρα), ενώ άμεσα είναι τα οφέλη εγκατάστασης πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης στις εξοχικές κατοικίες, ειδικά αν αυτές βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η μοναδική ικανότητα των πάνελ Infrared στην αποβολή της υγρασίας, θα ευνοήσει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές.

   Επίσης, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε πολύ μεγάλους χώρους, οι οποίοι είναι αδύνατο να θερμανθούν συνολικά με οποιοδήποτε συμβατικό μέσο θέρμανσης που βασίζεται στην ανακύκλωση θερμών αέριων μαζών. Η εγκατάστασή σε στρατηγικά σημεία (τοίχους και οροφή) ώστε να θερμαίνουν μόνο τους χώρους όπου βρίσκονται οι άνθρωποι τις περισσότερες ώρες, εξασφαλίζει άριστη θέρμανση και οικονομία, αφού δεν απαιτείται πλέον η συνεχής λειτουργία κάποιου μεγάλου και ενεργοβόρου συστήματος θέρμανσης.

   Τα πλεονεκτήματα της απευθείας μετάδοσης της θερμότητας στα σώματα ωφελούν άμεσα πολλές ακόμη περιπτώσεις χώρων όπως:

   - Χώρους εστίασης
   - Εργοστάσια, βιοτεχνίες και αποθήκες
   - Μεγάλες αίθουσες αναμονής
   - Κλινικές και χώρους θεραπείας νοσημάτων του αναπνευστικού

  • Σε ποια σημεία του χώρου μπορώ να εγκαταστήσω τα πάνελ;

   Στην οροφή και τους τοίχους, αλλά και στο δάπεδο, με χρήση βάσης

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης μπορούν να εγκατασταθούν στον τοίχο και στην οροφή ή να σταθούν στο δάπεδο με προαιρετική βάση δαπέδου ώστε να μπορείτε να τα μετακινείτε σε όλους τους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

   Βασική λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως τα πάνελ θα πρέπει να «κοιτάζουν» προς τους εσωτερικούς τοίχους του χώρου και όχι π.χ. προς τα παράθυρα. Συμβουλευτείτε τα παραδείγματα στα σχήματα που παραθέτουμε, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την ορθή τοποθέτηση των πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης.

  • Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι πάνελ; Πως μπορώ να τα συνδυάσω για πιο αποδοτική θέρμανση;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι κατασκευασμένα, τα μεν εκτυπώσιμα από ειδικό εκτυπώσιμο υλικό, ενώ τα μη εκτυπώσιμα από κράμα μετάλλου ή γυαλί ή καθρέφτη και προσφέρονται σε μια ποικιλία διαστάσεων για τοποθέτηση στον τοίχο ή την οροφή.

   Το βασικό πλεονέκτημα των πάνελ οροφής, είναι η ευρεία διάχυση της θερμότητας, ενώ τα πάνελ επιτοίχιας τοποθέτησης «στοχεύουν» περισσότερο προς το σημείο όπου κάθονται οι χρήστες, ανάλογα με το χώρο. Ένας συνδυασμός πάνελ οροφής και τοίχου μπορεί κατά περίπτωση να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική θερμική απόδοση.

   Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σας, θα σας ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσετε, αρκεί να μην εμποδίζεται από ξένα αντικείμενα όπως π.χ. έπιπλα ή κουρτίνες. Σε ένα μεγαλύτερο χώρο, ενδείκνυται η τοποθέτηση των επιτοίχιων πάνελ κοντά στο χρήστη και σε ύψος 1 μέτρου, μιας και η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται με το τετράγωνο της απόστασης. Το βασικό πλεονέκτημα της κοντινής τοποθέτησης είναι πως ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιμένει να ζεσταθούν τα δομικά στοιχεία του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Μέσα σε περίπου 10 λεπτά, όπου το πάνελ θα έχει πλέον φτάσει τη μέγιστη σταθερή του απόδοση, ο χρήστης μπορεί να απολαύσει τη ζέστη πριν καν βελτιστοποιηθεί η συνολική θερμοκρασία του χώρου.

   Δείτε τα παρακάτω σχήματα σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση των πάνελ.

    

  • Είναι όλα τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης ίδια;

   Όχι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα αλλά και στο επίπεδο υποστήριξης pre και after sales

   Όπως σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της αγοράς, είναι πολλές οι παράμετροι που καθορίζουν την πραγματική αξία ενός προϊόντος. Έτσι, εκτός από την θερμαντική ικανότητα ενός πάνελ υπέρυθρης, σημαντικές είναι και πολλές άλλες παράμετροι, όπως η ποιότητα κατασκευής, οι τηρούμενες προδιαγραφές ασφαλείας και αντοχής, ο ποιοτικός έλεγχος, η υποστήριξη, η τεκμηρίωση και φυσικά το φινίρισμα και η αισθητική του. Πέρα από την υπεροχή τους σε όλα τα παραπάνω, τα πάνελ της Crystal Heating είναι τα μόνα που πωλούνται κατόπιν υπεύθυνης θερμικής μελέτης του χώρου εγκατάστασης τους, την οποία πραγματοποιούν δωρεάν οι μηχανικοί της εταιρίας.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω θερμοστάτη χώρου για την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των πάνελ;

   Φυσικά! Θα βρείτε μια πλήρη γκάμα θερμοστατών, στην ιστοσελίδα μας

    Ο θερμοστάτης χώρου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος σε συνδυασμό με την θερμοσυσσωρευτική ικανότητα των πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης, μιας και μπορεί να διακόψει τη λειτουργία τους έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια καθώς τα πάνελ εξακολουθούν να ζεσταίνουν το χώρο χάρη στα συσσωρευμένα αποθέματα θερμότητας.

   Για την επίτευξη της ιδανικής θερμικής απόδοσης, σας προτείνουμε μαζί με την αγορά κάθε πάνελ και την αγορά ενός θερμοστάτη ή μιας πιο αποδοτικής λύσης του συνδυασμού χρονοδιακόπτη με θερμοστάτη για κάθε πάνελ ή τη σύνθεση ολικού συστήματος ελέγχου πολλαπλών χώρων/πάνελ με τη χρήση κεντρικού ελεγκτή ή ακόμη και δέκτη GSM για έλεγχο μέσο κινητού τηλεφώνου.

   Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε μια απλή εγκατάσταση πάνελ Υπέρυρθης Θέρμανσης με ένα θερμοστάτη ανά πάνελ, ανεξαρτήτως χώρου.

   Η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου των πάνελ σας μπορεί να λάβει και μια πιο ολοκληρωμένη μορφή (δείτε παρακάτω), όπως για παράδειγμα έλεγχο με κεντρικό θερμοστάτη/ελεγκτή, ο οποίος σε συνδυασμό με ελεγκτές δωματίου αναλαμβάνει τον ασύρματο έλεγχο των πάνελ ανά δωμάτιο. Για ακόμη περισσότερη ευελιξία, μπορείτε να εγκαταστήσετε και προαιρετικό πομποδέκτη GSM ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο των θερμαντικών σας πάνελ μέσω κινητού τηλεφώνου

   Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες προτάσεις εγκατάστασης και πληροφορίες ως προς τον ιδανικό συνδυασμό ελεγκτών πάνελ που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας.

  • Σε περίπτωση κατασκευής νέας κατοικίας, ποια τα άμεσα πλεονεκτήματα της Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Θα σας προσφέρει άψογο αισθητικό και θερμαντικό αποτέλεσμα, με μέγιστη εξοικονόμιση χρημάτων

   Σε σχέση με την εγκατάσταση συμβατικών μέσων θέρμανσης όπως π.χ. τα καλοριφέρ ή τα κλιματιστικά, το όφελος της εγκατάστασης πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι πολλαπλό! Γιατί;

   Χαμηλό κόστος εγκατάστασης
   Σε σχέση με το κόστος ενός καυστήρα, της απαιτούμενης υδραυλικής εγκατάστασης και των καλοριφέρ ή αντίστοιχα της εγκατάστασης κλιματιστικών και των εξωτερικών τους μονάδων, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης το μόνο που χρειάζονται είναι μια απλή παροχή ρεύματος δίπλα από το σημείο όπου θα εγκατασταθούν (τόσο για την απευθείας σύνδεση του πάνελ όσο και για την εγκατάσταση χρονοδιακόπτη/θερμοστάτη κ.λ.π.). Έτσι, γλιτώνετε τα υπέρογκα ποσά για όλες τις παραπάνω εργασίες.

   Περισσότερα ελεύθερα τετραγωνικά χώρου
   Η εγκατάσταση ενός λέβητα και αντίστοιχης δεξαμενής πετρελαίου, θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών κ.λ.π., καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, όπως π.χ. από αποθηκευτικούς χώρους, το δάπεδο και τους τοίχους της βεράντας (κλιματιστικές μονάδες).

   Ασφάλεια εγκατάστασης
   Με γνώμονα την απουσία υδραυλικών στοιχείων στην όλη εγκατάσταση, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης εξαλείφουν τον κίνδυνο πλημμύρας από πιθανή βλάβη στο σύστημα κυκλοφορίας νερού των καλοριφέρ.

  • Τι πρέπει να προσέξω ως προς την ηλεκτρική μου εγκατάσταση προτού αγοράσω πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Το αν η εγκατάσταση εξυπηρετεί το απαιτούμενο συνολικό φορτίο σε Watt

   Η κατανάλωση ενός πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης μπορεί να ανέλθει έως και τα 1.000W, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθός του. Αρκεί ακόμη και μια μονοφασική παροχή ρεύματος για κάθε πάνελ, αλλά στην περίπτωση που πρόκειται να εγκαταστήσετε μεγάλο αριθμό θερμαντικών στο χώρο σας, καλό είναι η ηλεκτρική εγκατάστασή σας να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ίσως χρειαστεί να περάσετε επιπλέον παροχές. Για κάθε ενδεχόμενο, συμβουλευτείτε τον Ηλεκτρολόγο σας, αφού πρώτα προσδιορίσετε το άθροισμα της κατανάλωσης των πάνελ που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε.

  • Πως θα επιλέξω τα κατάλληλα πάνελ για τον χώρο μου;

   Χρησιμοποιείστε την ειδική φόρμα υπολογισμού που έχουμε σχεδιάσει για εσάς

   Για τον υπολογισμό της συνολικής ισχύος των πάνελ που χρειάζεστε, έχουμε δημιουργήσει μια ηλεκτρονική φόρμα υπολογισμού που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ <http://www.crystalaudio.gr/HeatingCalculator.aspx?NoteID=%23Article_HeatingCalculator&PageTitle=%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%20%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%20Infrared>. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6134767 και θα αναλάβουμε να υπολογίσουμε εμείς τα πάνελ που χρειάζεστε για κάθε χώρο.

  • Τι σημαίνουν τα Watt σε ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σύστημα;

   Την κατανάλωση του σε ηλεκτρικό ρεύμα.

   Τα Watt ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος, όπου αναφέρονται (στα τεχνικά χαρακτηριστικά των θερμαντικών, στον οδηγό επιλογής πάνελ κλπ), αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν πρέπει να συγχέουμε την θερμαντική ικανότητα με την ηλεκτρική κατανάλωση. Για μια δεδομένη τεχνολογία είναι βέβαια ανάλογα μεγέθη: όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμαντική ικανότητα ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος. Όμως εξ ίσου σημαντική παράμετρος είναι και η αποδοτικότητα του σώματος, η οποία περιγράφει πόσο καλά μετατρέπεται η ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική. Έτσι, χάρη στην εξαιρετική αποδοτικότητα τους τα πάνελ υπέρυθρης επιτυγχάνουν πολύ μεγαλύτερο θερμαντικό αποτέλεσμα από τα συμβατικά θερμαντικά, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, πετυχαίνοντας έτσι μεγάλη οικονομία.

  • Πόσο θα μου κοστίσει αν χρειαστεί η ΔΕΗ να ενισχύσει την παροχή του ρεύματος για το σπίτι μου;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Αν στο σπίτι υπάρχει μονοφασική παροχή 1x35Α και χρειάζεται να ενισχυθεί σε 1x63Α, τότε το κόστος της ΔΕΗ είναι 102€ + ΦΠΑ (ημερομηνία τιμής προσφοράς: Ιανουάριος 2012, ΔΕΗ Αττικής).

   Η τιμή περιλαμβάνει και το καλωδίο μεταξύ κολόνας - ρολογιού, εφόσον χρειαστεί . Αν όχι, το κόστος είναι μικρότερο.

   Επιπλέον, θα υπολογίσετε το κόστος της μελέτης και της πιθανής μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης του σπιτιού, το οποίο θα κανονιστεί με τον ηλεκτρολόγο σας.

  • Πόσο θα μου κοστίσει η μετατροπή από μονοφασικό σε τριφασικό ρεύμα;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Για το κόστος κάθε σύνδεσης συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα (ημερομηνία τιμής προσφοράς, Ιανουάριος 2012, ΔΕΗ Αττικής)

   Είδος εγκατάστασης Κόστος (χωρίς ΦΠΑ)
   Μονοφασική 1x35A 270€
   Μονοφασική 1x63A 372€
   Τριφασική 3x35Α 826€
    Τριφασική 3x63Α 1400€

   Για την μετατροπή από μία σύνδεση στην άλλη, πληρώνετε τη απαιτούμενη διαφορά. Για παράδειγμα, για την μετατροπή από μονοφασική σύνδεση 1 x35A σε τριφασική 3x35Α, το κόστος μετατροπής είναι 826 – 270 = 556€ + ΦΠΑ.

   Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της μελέτης και των εργασιών στην εσωτερική εγκατάσταση, το οποίο ποικίλει ανά περίπτωση και θα υπολογιστεί από τον ηλεκτρολόγο σας.

  • Πόσο θα μου κοστίσει η προσθήκη μειωμένου τιμολογίου στο σπίτι μου;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Η προσθήκη μειωμένου τιμολογίου στην εγκαταστασή σας κοστίζει περίπου 40€ + ΦΠΑ (ημερομηνία τιμής προσφοράς, Ιανουάριος 2012, ΔΕΗ Αττικής).

   Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της μελέτης και των εργασιών στην εσωτερική εγκατάσταση, το οποίο θα υπολογιστεί από τον ηλεκτρολόγο σας.

  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Watt και KWh;

   Το Watt μετρά ισχύ και η KWh μετρά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

   Το Watt εκφράζει την ισχύ που χρειάζεται μια ηλεκτρική συσκευή για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η KWh (κιλοβατώρα) είναι η ενέργεια (σε KW) που καταναλώνει μία ηλεκτρική συσκευή σε μία ώρα.

 • Τοποθέτηση και λειτουργία

  • Τι πρέπει να προσέξω μετά την αγορά ενός ή και περισσότερων πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά θερμαντικά μέσα (καλοριφέρ, αερόθερμα, κλιματιστικά) θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης αποτελούν πομπούς θερμότητας και όχι συστήματα που αναδεύουν θερμές αέριες μάζες.

   Μετά την αγορά τους και κατά την πρώτη τους εγκατάσταση, ανάλογα με τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, την ποσότητα υγρασίας, τα τετραγωνικά του χώρου και τα δομικά του υλικά, θα χρειαστεί ένας ορισμένος χρόνος για να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση του κάθε πάνελ. Μην βιαστείτε να κρίνετε την αποτελεσματικότητα της Υπέρυθρης Θέρμανσης, καθότι ανάλογα με τις παραπάνω μεταβλητές, ενδέχεται να μπορέσετε να απολαύσετε άμεσα τα οφέλη της ή να χρειαστούν έως και μερικές μέρες συνεχούς λειτουργίας των πάνελ μέχρι το κλίμα του χώρου σας να βελτιστοποιηθεί και οι απαιτήσεις ωρών λειτουργίας των πάνελ να είναι ελάχιστες προκειμένου να κρατήσετε σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου σας.

  • Τι πρέπει να προσέξω για μια σωστή και αποδοτική τοποθέτηση των πάνελ στο χώρο μου;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Η τοποθέτηση των πάνελ σας πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοσή τους.

   - Μην εγκαταστήσετε τα πάνελ κοντά σε μπανιέρες, ντους ή πισίνες και μην προκαλέσετε το βρέξιμο ή βύθισμά του σε νερό.
   - Μην καλύπτετε τα θερμαντικά πάνελ με αντικείμενα ή υφάσματα, καθότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπερθέρμανσης.
   - Μην τρίβετε ή αλλοιώνετε το φινίρισμα της πρόσοψης του πάνελ, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή της επιφάνειάς του με άμεση επίπτωση στην απόδοσή του.
   - Κάθε θερμαντικό πάνελ θα πρέπει να απέχει από άλλα αντικείμενα τουλάχιστον μισό μέτρο από την πρόσοψή του και 10εκ. από τα πλάγια.
   - Το ύψος τοποθέτησης των πάνελ επιτοίχιας στήριξης, καλό είναι να μην ξεπερνά το ένα μέτρο, για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης.
   - Μην αφήνετε μικρά παιδιά κοντά στα πάνελ, παρά τον ελάχιστο κίνδυνο εγκαύματος. Τα θερμαντικά πάνελ είναι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης και σε κάθε περίπτωση αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά που ακόμη δεν γνωρίζουν τις συνέπειες ενός ηλεκτρικού ατυχήματος.

  • Θα χρειαστώ απαραίτητα τη βοήθεια εξειδικευμένου Τεχνικού για να τοποθετήσω τα πάνελ στο χώρο μου;

   Όχι απαραίτητα. Η τοποθέτηση είναι πολύ απλή

   Όχι απαραίτητα, εκτός αν θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πλήρες σύστημα ελέγχου με θερμοστάτες. Είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσετε τα πάνελ και μόνοι σας. Ως προς την επιτοίχια τοποθέτηση καθώς επίσης και την τοποθέτηση στην οροφή, αρκεί να γνωρίζετε το χειρισμό ηλεκτρικού τρυπανιού για τις απαραίτητες οπές. Καλό θα είναι κατά την εγκατάσταση των πάνελ να σας βοηθήσει και ένα δεύτερο άτομο.

  • Με ποιόν τρόπο τοποθετούνται τα θερμαντικά πάνελ στον τοίχο ή την οροφή;

   Με απλές βίδες, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες

   Τα πάνελ τοποθετούνται στον τοίχο ή την οροφή με τέσσερα σημεία στήριξης, μέσα από τα οποία περνούν βίδες οι οποίες καταλήγουν στα ούπατ. Ανάλογα με τη φύση και το μοντέλο, κάθε πάνελ φέρει διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα στηρίγματά του. Συμβουλευτείτε το συνοδευτικό εγχειρίδιο χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.

  • Το εμπρός μέρος του πάνελ «φουσκώνει» ελαφρώς κατά τη λειτουργία του. Είναι φυσιολογικό;

   Ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό

   Κάθε θερμαντικό πάνελ αποτελείται από αλλεπάλληλες στρώσεις υλικών με διαφορετικούς συντελεστές θερμικής διαστολής. Τι σημαίνει αυτό;

   - Σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και όταν είναι απενεργοποιημένο, το πάνελ παρουσιάζει την αρχική, επίπεδη μορφή του, όπως όταν το βγάλατε από τη συσκευασία.

   - Κατά την θέρμανση του πάνελ, η διαφορετική θερμική συμπεριφορά των υλικών καθώς και το γεγονός ότι κάποια από τα υλικά (π.χ. πλαίσιο αλουμινίου) δεν συμμετέχουν στη διαδικασία θέρμανσης, έχει ως αποτέλεσμα το διαφορετικό ποσοστό διαστολής ανά επίστρωση και - κατ’ επέκταση – την αλλαγή καμπυλότητας του πάνελ. Η ανεπαίσθητη καμπυλότητα εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια της λειτουργίας του πάνελ, το οποίο επιστρέφει στην αρχική, επίπεδη κατάσταση, όταν επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  • Πόσο χρόνο πρέπει να λειτουργήσουν τα πάνελ για να έχω την επιθυμητή θερμοκρασία;

   Ο χρόνος εξαρτάται άμεσα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες και μερικούς ακόμη παράγοντες

   Με δεδομένο το ότι έχει καλυφθεί η απαιτούμενη αναγκαία ισχύς σε Watt για το χώρο, ο χρόνος που απαιτείται να λειτουργήσουν τα πάνελ δεν είναι δεδομένος, αλλά εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως:

   Τρέχουσα εξωτερική θερμοκρασία
   Σε μια πιο ζεστή μέρα, η επιθυμητή θερμοκρασία θα επιτευχθεί ευκολότερα.

   Επίπεδο επιθυμητής θερμοκρασίας
   Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει στο θερμοστάτη, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί.

   Θερμικές απώλειες χώρου
   Ένας καλά μονωμένος χώρος θα φτάσει πολύ πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία, από ότι ένας χώρος δίχως μόνωση και άρα, με μεγάλες απώλειες θερμότητας.

  • Πόσος χρόνος χρειάζεται για να απομακρυνθεί η υγρασία από τους τοίχους;

   Ο χρόνος εξαρτάται άμεσα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες και μερικούς ακόμη παράγοντες

   Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή της υγρασίας από τους τοίχους, αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει αυτό, εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων:

   Εξωτερική θερμοκρασία & κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής
   Οι πιο ζεστές μέρες καθώς και μια κλιματική περιοχή με χαμηλά ποσοστά υγρασίας είναι παράγοντες που θα ευνοήσουν την ταχύτερη αποβολή της υγρασίας από τους τοίχους.

   Ποσοστό υγρασίας του χώρου πριν τη χρήση των πάνελ
   Αν ο χώρος ήταν ήδη αρκετά υγρός πριν από την εγκατάσταση των πάνελ, τότε θα χρειαστεί σαφώς περισσότερος χρόνος για την αποβολή της υγρασίας, σε σχέση με έναν χώρο εξ’ αρχής πιο ξηρό. Σημειώστε φυσικά πως αν ο χώρος έχει ήδη υποστεί ορατές ζημιές από την υγρασία, τότε θα χρειαστεί επισκευή. Τα πάνελ δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα ωχρά σημάδια υγρασίας από τους τοίχους σας.

   Θερμικές απώλειες χώρου
   Ανάλογα με το κατά πόσο μπορεί ή δεν μπορεί ο χώρος σας να συγκρατήσει την εκπεμπόμενη από τα πάνελ θερμότητα, η υγρασία θα απομακρυνθεί ταχύτερα ή πιο αργά.

  • Πόσες ώρες θα χρειάζεται να λειτουργούν τα πάνελ αν θέλω όλη μέρα σταθερή θερμοκρασία πχ 22 βαθμών;

   Ο χρόνος εξαρτάται άμεσα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες και μερικούς ακόμη παράγοντες

   Όπως και με το ερώτημα “Πόσο χρόνο πρέπει να δουλέψουν τα πάνελ για να έχω την η επιθυμητή θερμοκρασία;” έτσι και εδώ, η επίτευξη μιας σταθερής θερμοκρασίας εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

   Τρέχουσα εξωτερική θερμοκρασία
   Σε μια πιο ζεστή μέρα, η επιθυμητή θερμοκρασία θα επιτευχθεί γρηγορότερα και θα διατηρηθεί πιο εύκολα με τα πάνελ να λειτουργούν λιγότερες φορές κάθε ώρα. Αντίθετα, μια κρύα μέρα θα ρίχνει διαρκώς τη θερμοκρασία του χώρου σας ταχύτερα και άρα, τα πάνελ θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο χρόνο ή και συνεχώς για την διατήρησή της.

   Επίπεδο επιθυμητής θερμοκρασίας
   Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει στο θερμοστάτη, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί σε μια κρύα μέρα.

   Θερμικές απώλειες χώρου
   Ένας καλά μονωμένος χώρος θα διατηρήσει πολύ περισσότερο χρόνο την επιθυμητή θερμοκρασία, από ότι ένας χώρος δίχως μόνωση και άρα, με μεγάλες απώλειες θερμότητας.

  • Είναι φυσιολογικό να μυρίζει ένα καινούριο πάνελ κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας;

   Ναι, είναι φυσιολογικό, καθώς τα πάνελ φέρουν ακόμη υπολλείματα υλικών συναρμολόγισης

   Ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό! Η μυρωδιά θα εξασθενήσει μέσα στις πρώτες 48 ώρες χρήσης και θα εξαφανιστεί πλήρως μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

   Όπως κάθε νέο προϊόν που αναπτύσσει υψηλή θερμοκρασία κατά την λειτουργία του (π.χ. ενισχυτές AV, καλοριφέρ λαδιού, οικιακοί φούρνοι κουζίνας) έτσι και τα πάνελ εκπέμπουν μια οσμή που οφείλεται σε υπολείμματα υλικών και υγρών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διαδικασία κατασκευής τους στο εργοστάσιο.

  • Γιατί καθυστερεί να ανέβει η θερμοκρασία του χώρου;

   Ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας επιρρεάζεται άμεσα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες

   Με δεδομένο το ότι έχει καλυφθεί η απαιτούμενη αναγκαία ισχύς σε Watt για το χώρο, ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία δεν είναι δεδομένος, αλλά εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως:

   Τρέχουσα εξωτερική θερμοκρασία
   Σε μια πιο ζεστή μέρα, η επιθυμητή θερμοκρασία θα επιτευχθεί ευκολότερα.

   Επίπεδο επιθυμητής θερμοκρασίας
   Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει στο θερμοστάτη, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί.

   Θερμικές απώλειες χώρου
   Ένας καλά μονωμένος χώρος θα φτάσει πολύ πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία, από ότι ένας χώρος δίχως μόνωση και άρα, με μεγάλες απώλειες θερμότητας.

  • Πόσες συνεχόμενες ώρες μπορεί να λειτουργεί ένα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς διακοπή

   Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τις συνεχείς ώρες λειτουργίας των πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης. Ακόμη κι αν ένα πάνελ μείνει στην πρίζα για πολλές ημέρες χωρίς θερμοστάτη, ο ενωματωμένος διακόπτης θερμοκρασίας* θα φροντίσει για την αδιάκοπη λειτουργία του χωρίς προβλήματα.

   * Ο ενσωματωμένος διακόπτης θερμοκρασίας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του πάνελ όταν αυτό φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία του. Η λειτουργία του επαναφέρεται αυτόματα, μόλις η θερμοκρασία του πέσει και πάλι κάτω από τη μέγιστη τιμή.

  • Τι επιφανειακή θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξει ένα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Έως και 100 - 120 βαθμούς, ανάλογα με το μοντέλο

   Τα πάνελ ενδέχεται να αναπτύξουν διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με:

   Το υλικό κατασκευής (μέταλλο, γυαλί)
   Τη διάσταση
   Την ηλεκτρική ισχύ
   Τον τύπο (οροφής, επιτοίχια)
   Έτσι, τα πάνελ από μαύρο κρύσταλλο δεν αναπτύσσουν θερμοκρασίες υψηλότερες των 90°C, ενώ τα μεταλλικά πάνελ (λευκά & εκτυπώσιμα) μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία έως και 110°C.

 • Εκτύπωση Θερμαντικών Πάνελ Υπερύθρων

  • Πως θα βελτιώσω την αισθητική του χώρου μου χρησιμοποιώντας πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης;

   Εκτυπώνοντας τα πάνελ και μετατρέποντάς τα σε πανέμορφους πίνακες!

   Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των θερμαντικών πάνελ είναι πως τα πάνελ με μεταλλική πρόσοψη προσφέρουν τη δυνατότητα εκτύπωσης της πρόσοψής τους. Έτσι, μπορείτε να μας ζητήσετε την εκτύπωση του σχεδίου της αρεσκείας σας, το οποίο θα μετατρέψει αυτομάτως το πάνελ σε πίνακα!

   Επιπλέον, υπάρχουν πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης με φινίρισμα μαύρου γυαλιού. Το οπτικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το εξαιρετικά λεπτό πάχος των πάνελ και την τοποθέτηση που εσείς θα επιλέξετε, είναι αμιγώς εντυπωσιακό! Μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε δραματικά την αισθητική του χώρου σας και να ζεσταθείτε παράλληλα, χωρίς να ξοδέψετε μεγάλα χρηματικά ποσά σε πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά στοιχεία κ.λ.π.

  • Τι πρέπει να κάνω για να εκτυπώσω στα πάνελ εικόνες της αρεσκείας μου και πόσο κοστίζει;

   Το κόστος αρχίζει από τα 40€. Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες

   Η Crystal Heating προσφέρει στους πελάτες της την δυνατότητα εκτύπωσης των (εκτυπώσιμων) πάνελ υπέρυθρης θέμρνασης, με το θέμα ή την εικόνα της αρεσεκείας τους. Για να εκτυπώσετε στα πάνελ σας το θέμα ή την εικόνα που επιθυμείτε, σημειώστε πως σε κάθε περίπτωση, απαιτείται εικόνα με πυκνότητα εικονοστοιχείων 100dpi, σε πραγματικό μέγεθος, ήτοι το μέγεθος της επιφάνειάς του προς εκτύπωση πάνελ. Πιο συγκεκριμένα, οι επιθυμητές διαστάσεις του θέματος σε εκατοστά ή εικονοστοιχεία (pixel), καθώς και το αντίστοιχο κόστος εκτύπωσης ανά μοντέλο είναι:

   Οδηγός διαστάσεων / κόστους εκτύπωσης

   - Print S: 60 x 60 εκ. | 2.365 x 2.365 pixel | 40€ 
   - Print M: 60 x 90 εκ. | 2.365 x 3.545 pixel | 50€
   - Print 75: 50 x 75 εκ. | 1.970 x 2.953 pixel | 50€
   - Print 100: 50 x 100 εκ. | 1.970 x 3.937 pixel | 60€
   -                  60 x 120 εκ. | 2.365 x 4.725 pixel | 60€

   Στην περίπτωση που τα προς εκτύπωση θέματα δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές - εφόσον αυτό είναι τεχνικώς δυνατό και με τη σύμφωνη γνώμη του πελάτη - θα υποστούν επεξεργασία από γραφίστες μας, (με επιπλέον επιβάρυνση), ώστε να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές, (ανάλυση, λόγος πλευρών, πυκνότητα εικονοστοιχείων κλπ) ή (στην περίπτωση που η επέμβαση δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα) θα απορριφθούν. Ως θέμα εκτύπωσης μπορείτε:

   - να επιλέξετε μια φωτογραφία που έχετε τραβήξει εσείς
   - να επιλέξετε μια φωτογραφία μέσω αναζήτησης Google, με το εργαλείο΄"Εικόνες" https://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=ii προσέχοντας η εικόνα της επιλογής σας να μην υπόκειται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων
   - να επιλέξετε κάποια από τις δωρεάν <https://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=ii>εικόνες που θα βρείτε σε εξειδικευμένα site όπως είναι για παράδειγμα τα παρακάτω:
   - <http://www.hdwallpapers.in/> [ επιλέξτε θεματολογία μέσω της λίστας “ Categories” δεξιά ]
   - <http://www.perfecthue.com/wallpapers>
   - <http://www.sxc.hu/> [ επιλέξτε “Image Categories” στην κορυφή της σελίδας ]

   Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω sites αναφέρονται ενδεικτικά και ουδεμία σχέση έχουν με την Crystal Heating. Η επιλογή των θεμάτων και ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών είναι δική σας ευθύνη.

   Τα προς εκτύπωση θέματα μπορείτε να μας τα φέρετε (σε CD, USB στικ κλπ), στα γραφεία μας, Αίαντος 3α, Βριλήσσια ή να μας τα στείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση info@crystalaudio.com . Εάν τα αρχεία είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος μπορείτε να μας τα στείλετε ανεβάζοντας τα σε υπηρεσία file sharing (Dropbox, Fileshare, Skydrive, GoogleDocs κλπ) και στέλνοντάς μας το σχετικό link.

   Υπηρεσία Εκτύπωσης Πάνελ
   Όροι Χρήσης

   - Η υπηρεσία εκτύπωσης πάνελ παρέχεται ως διευκόλυνση προς τον εκάστοτε πελάτη, σε συνεργασία με εκτυπωτικό εργαστήριο που προτείνει η Crystal Audio.
   - Η χρήση της υπηρεσίας δεν είναι δεσμευτική. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε άλλο εκτυπωτικό εργαστήριο επιθυμεί, για την εκτύπωση των πάνελ του. 
   - Εφόσον κριθεί αναγκαίο η Crystal Audio αναλαμβάνει την επεξεργασία της εικόνας προς εκτύπωση κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη, (μπορεί να υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση), καθώς επίσης και την ευθύνη της άρτιας μεταφοράς των πάνελ, προς και από το συνεργαζόμενο εργαστήριο.
   - Η Crystal Audio δεν φέρει καμία ευθύνη για την ποιότητα της εκτύπωσης.
   - Για την αποφυγή προβλημάτων στην εκτύπωση και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, σας συνιστούμε τα πάνελ σας να είναι καινούρια και να μην έχουν λειτουργήσει πριν γίνει η εκτύπωση στην επιφάνειά τους.
   - ΠΡΟΣΟΧΗ. Επιστροφές σε πάνελ δεν γίνονται δεκτές μετά την εκτύπωσή τους, παρά μόνο σε περίπτωση τεχνικής βλάβης εντός εγγύησης.

  • Αν αποφασίσω να εκτυπώσω το πάνελ μου, αυτό θα επηρεάσει την απόδοσή του;

   Η εκτύπωση γίνεται απευθείας στην επιφάνεια των πάνελ και δεν επιρρεάζει την απόδοσή τους

   Η εκτύπωση των πάνελ γίνεται με τη χρήση ειδικού εκτυπωτή μελάνης και στερεοποιείται στους 350°C με τη χρήση λυχνίας UV. Αφού ολοκληρωθεί η εκτύπωση, ουσιαστικά καταλήγουμε σε μια επιπλέον επίστρωση υλικού στην επιφάνεια του πάνελ, με πάχος μερικών μόλις μικρομέτρων. Η αμελητέα αυτή επίστρωση δεν αλλοιώνει και δεν επηρεάζει το σχήμα, την απόδοση και τη θερμική συμπεριφορά του πάνελ με κανένα τρόπο.

  • Μπορώ να διαγράψω την εκτύπωση του πάνελ η και να το ξανατυπώσω;

   Η Crystal Hetaing δεν συνιστά ούτε αναλαμβάνει την διαγραφή ή την επανεκτύπωση των πάνελ.

   Αν και κάποιοι διατείνονται ότι μπορούν μέσω ειδικής χημικής διεργασίας να διαγράψουν την εκτύπωση των πάνελ, η Crystal Heating δεν το εγκρίνει, καθώς μια τέτοια διεργασία ενέχει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο αλλοίωσης της επιφάνειας του πάνελ, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ασφάλεια λειτουργίας του, αλλά και την απόδοση του. Κάθε είδους χημική ή άλλη επεξεργασία μέρους ή όλου του πάνελ παραβιάζει τους όρους της εγγύησης της συσκευής.

  • Μπορώ να βάψω το πάνελ;

   Μπορείτε να βάψετε τα εκτυπώσιμα πάνελ, καθώς και τα βαφόμενα convector με τη χρήση ειδικού χρώματος

   Μπορείτε να βάψετε τα εκτυπώσιμα πάνελ ή τα βαφόμενα convector, ώστε αυτά να ταιριάζουν αισθητικώς στον χώρο που τοποθετούνται, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ειδική μη τοξική μπογιά, ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, (μεγαλύτερες των 120 βαθμών Κελσίου) που να «πιάνει» στην επιφάνεια του πάνελ. Τέτοιες μπογιές είναι για παράδειγμα οι μπογιές αυτοκινήτου, αλλά και πολλές άλλες που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία, αρκεί να εξηγήσετε την χρήση για την οποία την θέλετε, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 120 βαθμών Κελσίου.

 • Πληροφορίες Πελατών

 • Τα Πού, Πώς, Γιατί των προϊόντων της Crystal Audio που θα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

 • Είναι τα ηχεία της Crystal Audio κατάλληλα για τις ανάγκες μου;

  • Τι σύστημα να αγοράσω; Ένα φτηνό «όλα-σε-ένα» ή ξεχωριστές συσκευές;

   Οι ξεχωριστές συσκευές αποτελούν την καλύτερη επιλογή για μέγιστη ποιότητα ήχου και εικόνας

   Στο δίλημμα αυτό μπαίνουν όλοι όσοι κάποια στιγμή αποφασίσουν να αγοράσουν κάποιο σύστημα για Οικιακό Κινηματογράφο. Μια απλή περιγραφή των δύο λύσεων θα σας κάνει να γνώστες των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων ώστε να μπορέσετε μόνοι σας να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει.

   Η αγορά έχει κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια από συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου «όλα-σε-ένα» (Home Theater in a Box – HTiB). Τα συστήματα αυτά είναι φτηνά και τα βρίσκει κανείς σε καταστήματα ήχου και εικόνας, σε πολυκαταστήματα, σε σούπερ μάρκετ, μέχρι και σε προσφορές σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα συστήματα όμως αυτά: χρησιμοποιούν ηχεία πολύ χαμηλής απόδοσης τα οποία είναι υπεύθυνα για το χάσιμο του πάθους και της μαγείας για τον Οικιακό Κινηματογράφο αλλά και τον Πολυκάναλο Ήχο έχουν γενικότερα πολύ χαμηλή οπτικοακουστική ποιότητα με αποτέλεσμα να κουράζουν πολύ γρήγορα τον ακροατή είναι πρακτικά ανέφικτο να αναβαθμιστούν εφόσον όλοι οι κρίκοι του συστήματος είναι αδύνατοι

   Από την άλλη μεριά, υπάρχει η πρόταση της αγοράς ξεχωριστών συσκευών για το σύστημά σας, διαλεγμένων ώστε να καλύπτουν ακριβώς τις ανάγκες σας. Τα πλεονεκτήματα από την αγορά ξεχωριστών ποιοτικών συσκευών θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω το μεγαλύτερο, σε σχέση με το «όλα-σε-ένα» σύστημα, κόστος τους.

   Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη δεύτερη λύση των ξεχωριστών συσκευών σε συνδυασμό με Πραγματικά Ηχεία επειδή: μόνο έτσι θα απολαύσετε πραγματικό ήχο υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με μια μεγαλειώδη εικόνα θα έχετε την επιλογή της επεκτασιμότητας του συστήματος σας ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες με αυτό τον τρόπο δε χάνετε την αξία της επένδυσής σας ούτε την όρεξη και το πάθος σας για Μουσική και Κινηματογράφο

  • Ποια διαφορά θα καταλάβω με ένα σύστημα καλών ηχείων;

   Θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τις λεπτομέρειες κάθε ηχογράφισης, σε όλο το φάσμα

   Αγοράζοντας ένα σύστημα ηχείων υψηλής ποιότητας θα ακούσετε:

   Στη Μουσική, Στερεοφωνική αλλά και Πολυκάναλη (SACD, DVD-Audio):

   Μεγαλύτερη στερεοφωνική εικόνα.
   Τα ηχεία υψηλής πιστότητας είναι ικανά να “εξαφανίζονται” στο χώρο και να δημιουργούν μία τρισδιάστατη σκηνή

   Καλύτερη στερεοφωνική εικόνα.
   Σωστή εστίαση των μουσικών οργάνων και φωνών μέσα στη μουσική σκηνή

   Μεγαλύτερο βάθος.
   Σας δημιουργείται η αίσθηση ότι βρισκόσαστε μέσα σε μία τρισδιάστατη 3D ηχητική σφαίρα

   Σωστές μουσικές χροιές.
   Τα μουσικά όργανα και οι ανθρώπινες φωνές αναπαράγονται όπως στην πραγματικότητα

   Στο Home Cinema και στα Games:

   Τρισδιάστατο Ήχο 3D.
   Η πληροφορία των περιφερειακών καναλιών ήχου μας περικυκλώνει 

   Αυξημένη λεπτομέρεια και διαύγεια.
   Ειδικά για τους διάλογους και τα ειδικά εφέ

   Ευρύτερη δυναμική περιοχή.
   Πολύ σημαντική για να ακούτε καθαρά και με λεπτομέρεια τους ήχους και διάλογους στις ήρεμες και θορυβώδεις σκηνές των ταινιών

   Κεραυνοβόλα μπάσα στις χαμηλές συχνότητες.
   Πραγματική κινηματογραφική αίσθηση.

  • Για ποια από όλες τις συσκευές του συστήματος να διαθέσω το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού;

   Για τις πηγές και τον ενισχυτή σας, μιας και αυτά καθορίζουν την ποιότητα του ήχου

   Εκ των πραγμάτων σε όλα τα συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου πρώτο μέλημα κάποιου είναι η αγορά μιας ποιοτικής τηλεόρασης (CRT, LCD ή Plasma) ή ενός βιντεοπροβολέα. Τα συστήματα αυτά καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στη συνολική επένδυσή μας αφήνοντας συχνά μικρό ποσό για τα υπόλοιπα σημαντικότατα μέλη του συστήματος. Σκεφτείτε όμως, θα θέλατε μια μεγάλη εικόνα με μικρό ήχο; θα θέλατε μια καλή εικόνα με κακό ήχο; θα θέλατε μια ακριβή εικόνα με φτηνό ήχο;

   Η αγορά ξεχωριστών συσκευών Ραδιοενισχυτή και συσκευής DVD συνήθως έρχεται στο επόμενο βήμα της επιλογής του πελάτη. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα οι τιμές των συσκευών αυτών ελαττώνεται σημαντικά σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς καινούρια μοντέλα αντικαθιστούν τα παλιά. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι χάρη στη ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της ηλεκτρονικής σχεδίασης, υπάρχει εξαιρετική ποιότητα ήχου και εικόνας ακόμα και στα εναρκτήρια μοντέλα συσκευών DVD και Ραδιοενισχυτών. Και δυστυχώς στο τέλος απομένει η επιλογή των ηχείων η οποία θα γίνει ... με άδειο πορτοφόλι.

   Το θέμα όμως είναι ότι τα ηχεία παίζουν ίσως το μεγαλύτερο ρόλο στο σύστημα του Οικιακού Κινηματογράφου. Είναι ο τελευταίος κρίκος στη μετατροπή του ηλεκτρικού σε ακουστικό σήμα και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχουν σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ενώ η τεχνολογία των ηλεκτρονικών των συσκευών σας κάνει μέρα με τη μέρα άλματα προόδου, τα ηχεία που συνήθως συνοδεύουν αυτές τις συσκευές είναι όλο και πιο υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τα ηχεία Hi-Fi. Φυσικά βέβαια καλύτερες συσκευές με χειρότερα ηχεία ισοδυναμεί με χειρότερο ήχο!

  • Τι ηχεία πρέπει να χρησιμοποιήσω για πίσω surrounds σε ένα σύστημα 7.1;

   Κατά τις προδιαγραφές της ΤΗΧ, ένα ζεύγος κανονικά, μονόπολα ηχεία

   Σύμφωνα με την THX, τα πίσω ηχεία surround θα πρέπει να είναι ηχεία άμεσης ακτινοβόλησης (direct firing), τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, στον πίσω τοίχο από τον ακροατή. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται βέλτιστη εκμετάλλευση της πατενταρισμένης τεχνολογίας της THX Προηγμένη Συστοιχία Ηχείων - Advanced Speaker Array (ASA). Με αυτό το setup ηχείων, η τεχνολογία THX ASA ρυθμίζει ψηφιακά τα πίσω surrounds ώστε να δημιουργούν το κατάλληλο ηχητικό πεδίο για αληθοφανή κινηματογράφο και games.

   Η πρόταση της Crystal Audio είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι δίπολων ηχείων THX-D dipoles για back surrounds για τους παρακάτω λόγους: Αποτελούν ένα πολύ εύκολο φορτίο στον ενισχυτή που σημαίνει ότι δεν απορροφούν πολύ ρεύμα από το τροφοδοτικό και τα τελικά στάδια εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι δε θα επηρεάσουν στο παραμικρό την απόδοση των υπόλοιπων ηχείων.

   Τα δίπολα THX-D της Crystal Audio είναι στην ουσία μία σχεδίαση που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μονόπολων (monopoles), των αμφίπολων (bipoles) και των δίπολων (dipoles) ηχείων. Παρουσιάζουν ομαλή απόκριση συχνοτήτων τόσο στον κύριο άξονά τους (on-axis) όσο και ως μέσος όρος εκπομπόμενης ισχύος στο χώρο (power response), χάρη στο woofer που διαθέτουν στο μπροστινό μέρος της καμπίνας καθώς και τη χρήση δύο tweeter που λειτουργούν συμφασικά.

   Είναι μικρά σε μέγεθος και μπορούν πολύ εύκολα να τοποθετηθούν είτε πάνω στον τοίχο, είτε σε ράφι ή ακόμα και πάνω σε βάσεις ηχείων Αναπαράγουν ένα ηχητικό πεδίο surround που περιβάλλει τους ακροατές βάζοντάς τους κυριολεκτικά μέσα στη δράση της ταινίας και στην ορχήστρα της μουσικής.

  • Πού μπορώ να ακούσω τα ηχεία σας; Θα ήθελα ένα demo πριν τα αγοράσω.

   Μπορείτε να τα ακούσετε στα γραφεία της ετιαρίας μας ή να τα δοκιμάσετε στον χώρο σας για 30 ημέρες

   Στον ίδιο σας το χώρο!

   Όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη, η ακουστική χώρων παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση των ηχητικών συστημάτων. Επιπλέον η σωστή ρύθμιση ενός ραδιοενισχυτή που οδηγεί το Home Cinema είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ισορροπημένη απόδοση των ηχείων.Ακόμα και αν ένας χώρος δοκιμαστικών ακροάσεων - demo room διαθέτει σωστά ρυθμισμένα μηχανήματα βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να ακούσετε τα ίδια πράγματα αν στη συνέχεια αγοράσετε και εγκαταστήσετε τα ηχεία στον οικιακό σας χώρο.

   Γι αυτό το λόγο η Crystal Audio σας προσφέρει την επιλογή του demo room στο δικό σας χώρο για 30 ολόκληρες μέρες! Πάρτε τα ηχεία, τοποθετήστε τα στο χώρο σας, ρυθμίστε σωστά τα μηχανήματά σας και πειραματιστείτε με την τοποθέτηση των ηχείων για να πετύχετε το βέλτιστο ακουστικό αποτέλεσμα.

   Δοκιμάστε την αγαπημένη σας μουσική και τις αγαπημένες σας ταινίες και φέρτε και τους φίλους σας για να σας πουν μια δεύτερη γνώμη για το πώς παίζει το σύστημά σας. Αν δε μείνετε ευχαριστημένοι μπορείτε να μας ζητήσετε να επιστρέψετε τα ηχεία που πήρατε από εμάς κι εμείς θα σας επιστρέψουμε τα χρήματά σας!

  • Παρέχονται τα απαιτούμενα καλώδια για τη σύνδεση των ηχείων στη συσκευασία τους;

   Θα πρέπει να επιλέξετε εσείς τα καλώδια που ταιριάζουν καλύτερα στο σύστημά σας

   Όχι. Πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά τα καλώδια για τη σύνδεση των ηχείων με το ραδιοενισχυτή σας.

   Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αγοράσετε τα καλύτερα καλώδια που μπορείτε με τα χρήματα που διαθέτετε, καθώς τα ηχεία σας θα αποδώσουν μόνο όσο καλά τους επιτρέψουν τα καλώδια με τα οποία τα συνδέσατε. Υψηλής ποιότητας αγωγή χαλκού ελεύθερου από οξυγόνο - Oxygen Free Copper (OFC), πεπλεγμένοι ώστε να ελαχιστοποιούν το επιδερμικό φαινόμενο που είναι καταστροφικό για τις υψηλές συχνότητες, είναι συνιστώμενοι.

   Σημειώστε ότι αναλόγως με το μήκος του καλωδίου που θα χρειαστείτε, θα πρέπει να προμηθευτείτε καλώδια του εξής πάχους: 16 gauge για μέχρι 15m μήκους 14 gauge για μήκος από 15m έως 30m 12 gauge για μήκος περισσότερο των 30m

  • Ποιες είναι οι διαστάσεις των συσκευασιών των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά όλων των προϊόντων μας στις αντίστοιχες προϊοντικές σελίδες.

 • Αξεσουάρ

 • Πολύπριζα Ασφαλείας

  • Τι είναι οι υπερτάσεις και πώς τα Πολύπριζα Ασφαλείας με προστατεύουν απέναντί τους;

   Είναι απότομες ανωδικές μεταβολές της ηλεκτρικής τάσης, που απορροφόνται από ειδικά κυκλώματα

   Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

    

  • Γιατί η ένδειξη Joules είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός Πολύπριζου Ασφαλείας;

   Γιατί δείχνει την ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να επορροφήσει.

   Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

    

  • Είναι πιθανόν και η κεραία μου να είναι φορέας υπερτάσεων με αποτέλεσμα να χρειάζεται προστασία;

   Βεβαίως. Η κεραία σας ενδέχεται να χτυπηθεί από κεραυνό

   Το πολύπριζο ασφαλείας είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις υψηλής τεχνολογίας συσκευές σας από επικίνδυνες υπερτάσεις λόγω κεραυνών, ή άλλων αιτιών, που διαρρέουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησής σας. Κρατάει την τάση σε ασφαλή επίπεδη ανεξάρτητα από τις απότομες διακυμάνσεις του δικτύου, χάρη στη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Βαρίστορ Οξειδίου Μετάλλου - MOV (Moetal Oxide Varistor) τα οποία αποκόπτουν την παροχή τάσης προς τις συσκευές όταν ανιχνευτεί μια υπέρταση. Μέσα σε χρόνο της τάσης του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (~1ns) αποκόπτεται ο αγώγιμος δρόμος προς τις συνδεδεμένες συσκευές και γίνεται διοχέτευση του φορτίου της υπέρτασης προς τη γείωση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συσκευές σας από πιθανή καταστροφή τους.

  • Χρειάζεται να συνδέσω όλες τις συσκευές μου σε Πολύπριζο Ασφαλείας;

   Ναι, καθώς όλες οι συσκευές είναι ευαίσθητες σε απότομες υπερτάσεις

   Ιδανικά ναι! Όλος ο εξοπλισμός σας είναι ευαίσθητος σε υπερτάσεις που μπορούν να τον καταστρέψουν. Κυρίως μάλιστα ηλεκτρονικές συσκευές με κυκλώματα ακριβείας, όπως όλες οι συσκευές Οικιακού Κινηματογράφου και ο Υπολογιστής σας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες απέναντι στις υπερτάσεις του δικτύου, οπότε θα πρέπει κατ' ελάχιστον να προστατεύονται από ένα Πολύπριζο Ασφαλείας με τον ψηλότερο δυνατό δείκτη προστασίας Joules που έχετε την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτείτε.

  • Τι δείχνει το πράσινο LED στα πολύπριζα;

   Ότι η γείωση της σύνδεσης είναι σωστή και ενεργή

   Το πράσινο LED επιβεβαιώνει τη σύνδεση σωστής γείωσης στην πρίζα απ’ όπου τροφοδοτείται το πολύπριζο. Η ύπαρξη σωστής γείωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το πολύπριζο να εκτρέψει τα φορτία προς τη γη σε περίπτωση υπέρτασης. Διαφορετικά η υπέρταση θα καταλήξει στις ακριβές σας συσκευές.

   Στην περίπτωση που το πράσινο LED δεν ανάβει, δοκιμάστε άλλη πρίζα του σπιτιού σας και αν πάλι δε λειτουργεί συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας ώστε να εξετάσετε αν η γείωση είναι συνδεδεμένη σωστά στην εγκατάσταση του σπιτιού σας.

   Σημείωση: Το πράσινο LED ενδέχεται να μην φωτοβολεί τόσο δυνατά όσο το κόκκινο. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

  • Τα πολύπριζα ασφαλείας κάνουν και σταθεροποίηση τάσης;

   Όχι, για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσετε έναν σταθεροποιητή τάσης

   Τα πολύπριζα ασφαλείας προστατεύουν τις συσκευές σας από υπερτάσεις του δικτύου καθώς επίσης και φιλτράρουν τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο (EMI) και τις ραδιοπαρεμβολές (RFI) ώστε οι συσκευές σας να αποδίδουν κρυστάλλινο ήχο και καθαρή εικόνα. Δε σταθεροποιούν όμως την τάση. Κάτι τέτοιο απαιτεί εξειδικευμένα κυκλώματα τα οποία να είναι σε θέση να διορθώσουν τις αποκλίσεις της τάσης από την ονομαστική τιμή των 230V.

  • Άρα λοιπόν, τα Πολύπριζα Ασφαλείας απλά προστατεύουν τις συσκευές μου από υπερτάσεις;

   Ναι, αλλά επιπλέον, βελτιώνουν την ποιότητα του σήματος, με ειδικά φίλτρα

   Τα Πολύπριζα Ασφαλείας της Crystal Audio προστατεύουν τις συσκευές σας, αλλά κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Πέρα από την προστασία, διαθέτουν φίλτρα δραστικής μείωσης του θορύβου από ηλεκτρομαγνητικές πηγές καθώς και από ραδιοπαρεμβολές. Με μείωση από 50db έως και 80dB τροφοδοτούν τις συσκευές σας με καθαρό ρεύμα, ώστε να μπορειτε να απολαμβάνετε καθαρό ήχο και εικόνα, αξιοποιώντας στο 100% την ποιότητα για την οποία έχετε πληρώσει τις συσκευές σας.

    

  • Γιατί κάηκε το πολύπριζο προστασίας αλλά η συσκευή μου δεν έπαθε τίποτα;

   Το πολύπριζο «θυσιάστηκε» για να σώσει τη συνδεδεμένη συσκευή

   - Το πολύπριζο προστασίας προστατεύει τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα από αλλεπάλληλες στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου, ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του.

   - Βλάβη στο πολύπριζο προστασίας μπορεί να επέλθει μετά από στιγμιαίες υπερτάσεις που ξεπέρασαν τις προδιαγραφές λειτουργίας του. Το πολύπριζο καταστράφηκε αλλά παράλληλα προστάτεψε τις συσκευές σας για όσο χρόνο το χρησιμοποιείτε από αλλεπάλληλες υπερτάσεις, είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές λειτουργίας του.

   - Στη περίπτωση που το πολύπριζο προστασίας «καεί» ή το λαμπάκι ένδειξης προστασίας «SURGE» σβήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε άμεση αντικατάστασή του, εφόσον έχει σταματήσει να λειτουργεί ασφαλώς για τις συσκευές σας.

   - Στα μοντέλα πολυπρίζων που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη ασφάλεια ή ασφαλειο-διακόπτη η λειτουργία προστασίας επανέρχεται πατώντας το «RESET» του πολυπρίζου.

  • Γιατί χάλασε η συσκευή μου αλλά δεν κάηκε το τροφοδοτικό της ή το πολύπριζο προστασίας;

   Μια απότομη πτώση στην τάση του ρεύματος, είναι η πιθανότερη αιτία

   - Οι αιτίες που οι συσκευές χαλάνε, είναι πολλές και δεν οφείλονται αποκλειστικά σε στιγμιαίες υπερτάσεις και υπερρεύματα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η τάση του δικτύου είναι χαμηλότερη του φυσιολογικού, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα ενδέχεται να δημιουργούν οι επαρχιακές περιοχές και τα νησιά, όπου το δίκτυο της ΔΕΗ παρουσιάζει συχνές ανωμαλίες τάσης.
   - Τα Πολύπριζα Ασφαλείας της Crystal Audio είναι σχεδιασμένα για την προστασία των συσκευών σας από απότομες υπερτάσεις, όπως π.χ. τη στιγμή που επανέρχεται η ηλεκτροδότηση μετά από διακοπή ρεύματος. Επίσης, καθαρίζουν από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές το ρεύμα που καταλήγει στις συσκευές σας.
   - Υπάρχει περίπτωση μία συσκευή να είναι ευαίσθητη στις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης. Για να προστατέψετε τη συσκευή σας σε αυτή είναι απαραίτητη η χρήση ενός Σταθεροποιητή Τάσης, παράλληλα με το Πολύπριζο Ασφαλείας. Ένας Σταθεροποιητής Τάσης μόνο, δεν προστατεύει από τις συχνές, στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.
   - Η Crystal Audio θα διαθέτει σύντομα τη δική της ολοκληρωμένη λύση για την προστασία και από τις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης.

  • Χρειάζομαι πολύπριζο προστασίας αν έχω σταθεροποιητή τάσης;

   Ναι, ειδικά για την προστασία από απότομες υπερτάσεις

   - Ναι, χρειάζεστε και πολύπριζο προστασίας για την πλήρη προστασία της συσκευής σας από τις συχνές, στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.
   - Υπάρχει περίπτωση μία συσκευή να είναι ευαίσθητη στις διακυμάνσεις χαμηλής τάσης, μια αιτία βλάβης που μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ενός σταθεροποιητή τάσης. Ο σταθεροποιητής τάσης όμως δεν προστατεύει από τις συχνές στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου.

  • Γιατί κάποια πολύπριζα προστασίας «καίγονται» ενώ άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά;

   Τα πολύπριζα που «καίγονται», πρακτικά θυσιάζονται, για να σώσουν τις συσκευές σας

   - Τα πολύπριζα προστασίας που συνεχίζουν να λειτουργούν δεν είναι προβληματικά εφόσον η ένδειξη προστασίας τους «SURGE» είναι ενεργή.
   - Το πολύπριζο προστασίας προστατεύει τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα από αλλεπάλληλες στιγμιαίες υπερτάσεις του δικτύου, ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του.
   - Ανάλογα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του κάθε πολυπρίζου, άλλα «καίγονται» νωρίτερα λόγω υπερτάσεων και άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, έχοντας απορροφήσει σημαντικό αριθμό υπερτάσεων προστατεύοντας τις συσκευές σας. Το πολύπριζο θα συνεχίσει να προστατεύει τις συνδεδεμένες συσκευές, έως ότου κάποια μεγάλη στιγμιαία υπέρταση - μεγαλύτερη από τις προδιαγραφές λειτουργίας του - το καταστρέψει ή ρίξει την ενσωματωμένη ασφάλειά του.
   - Στη περίπτωση που το πολύπριζο προστασίας «καεί» ή το λαμπάκι ένδειξης προστασίας «SURGE» σβήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε άμεση αντικατάστασή του, εφόσον έχει σταματήσει να λειτουργεί ασφαλώς για τις συσκευές σας.
   - Στα μοντέλα πολυπρίζων που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη ασφάλεια ή ασφαλειοδιακόπτη, η λειτουργία προστασίας επανέρχεται πατώντας το πλήκτρο «RESET» στο πολυπρίζο.

  • Τα Joules είναι ίδια με τα Watt;

   Τα Joules είναι μονάδα μέτρησης ισχύος, ενώ τα Watt, ηλεκτρικής κατανάλωσης

   Όχι! Τα Joules αναφέρονται στη μέγιστη στιγμιαία ενέργεια από υπέρταση που μπορεί να απορροφήσει το πολύπριζο χωρίς να καταστραφεί, ενώ τα Watt είναι η συνεχόμενη ισχύς που μπορεί να παρέχει στις συσκευές που συνδέονται πάνω του. Τα Watt συνδέονται με την τάση του δικτύου και το ρεύμα που απορροφούν οι συσκευές, με τον εξής τύπο: Watts = Volts x Amperes (Ισχύς = Τάση x Ρεύμα)

 • Καλώδια

  • Τι είναι το HDMI;

   Είναι ένας δίαυλος μεταφοράς ασυμπίεστης ψηφιακής εικόνας και ήχου

   Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) αποτελεί έναν δίαυλο μεταφοράς δεδομένων εικόνας και ήχου, σε ασυμπίεστη μορφή. Με απλά λόγια, ένα καλώδιο HDMI, εξασφαλίζει πως μπορείτε να απολαύσετε τα νέα φορμάτ εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης με την μέγιστη δυνατή ποιότητα, όπως όταν δημιουργήθηκαν στο στούντιο παραγωγής.

   Ως δίαυλος, το HDMI υποστηρίζει τα φορμάτ υψηλής ανάλυσης (τα οποία βρίσκουμε συνήθως στα δισκάκια Blu-ray), αλλά και σήματα χαμηλότερης ανάλυσης, όπως π.χ. εικόνα και ήχο ποιότητας DVD κ.λ.π. Συνεπώς, το HDMI αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για κάθε καταναλωτή, καθώς με ένα μόνο καλώδιο, εξασφαλίζεται η πλέον πρακτική λύση σύνδεσης των σύγχρονων συσκευών ήχου και εικόνας για κάθε λογής σήμα, είτε αυτό προέρχεται από αναλογική, είτε από ψηφιακή πηγή.

  • Σε τι διαφέρει ένα καλώδιο High Speed ΗDMI από ένα απλό Standard Speed;

   Το απλό καλώδιο, μπορεί να μεταφέρει σήμα έως και 1080i γραμμών

   Ένα απλό καλώδιο HDMI που δεν φέρει το χαρακτηριστικό High Speed, μπορεί να μεταφέρει σήμα έως και 1080i γραμμών, χωρίς προβλήματα. Από την άλλη, ένα καλώδιο HDMI που είναι και High Speed, έχει επαυξημένες δυνατότητες μεταφοράς σήματος σε συνάρτηση με την απόσταση. Έτσι, μπορεί να στείλει σήμα 1080p γραμμών ή και ανώτερο. Το χαρακτηριστικό High Speed, εγγυάται πως το καλώδιο υποστηρίζει τη μεταφορά σήματος 3D, το οποίο μπορεί να αποδώσει στη μέγιστη δυνατή ανάλυση.

  • Είναι σημαντική η κατασκευή ενός Scart καλωδίου;

   Ένα σωστά θωρακισμένο καλώδιο Scart εξασφαλίζει ανώτατη ποιότητα εικόνας και ήχου

   Το καλώδιο Scart δεν είναι ένα απλό καλώδιο. Είναι μια πολύπλοκη κατασκευή διασύνδεσης οπτικοακουστικών συσκευών. Περιλαμβάνει 21 αγωγούς που μεταφέρουν εικόνα και ήχο, ομαδοποιημένους και θωρακισμένους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλείφεται η διαφωνία (crosstalk) μεταξύ διαφορετικών σημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μόνο πετυχαίνεται κρυστάλινος ήχος και εικόνα ζωντανή χωρίς παρεμβολές, διπλα είδωλα και θόρυβο. Η κατασκευή ακριβείας του καλωδίου Scart, από τη γεωμετρία, την επιλογή των υλικών για τα μονωτικά και τις θωρακίσεις, μέχρι την ποιότητα κατασκευής των ακροδεκτών εξασφαλίζε ότι θα έχετε ένα εξαίρετο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα από το σύστημά σας.

  • Είναι σημαντικοί οι φερρίτες στα καλώδια;

   Ναι, γιατί πρακτικά εξαλλείφουν τις μεταδιδόμενες ραδιοπαρεμβολές

   Ναι, γιατί πρακτικά εξαλλείφουν τις μεταδιδόμενες ραδιοπαρεμβολές.

  • Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά του HDMI 1.4;

   Η υποστήριξη του 3D και η ικανότητα μέγιστης διαμεταγωγής δεδομένων

   Το HDMI 1.4 έχει σχεδιατεί έτσι ώστε να παρέχει τη βέλτιστη δυνατή μεταφορά σήματος χρονισμού, για την αναπαραγωγή τρισδιάστατης εικόνας (3D) σε κατάλληλα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς κ.λ.π.). Επίσης, εκτός από εικόνα και ήχο υψηλής ανάλυσης, μπορεί να μεταφέρει και δεδομένα (data), μέσα από ένα δίαυλο High Speed Ethernet (Yψηλής Tαχύτητας, έως και 100 Mb/sec). Έτσι, με δεδομένες τις εξελίξεις που θέλουν όλες τις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας να έχουν πρόσβαση στο Internet και στο τοπικό σας οικιακό δίκτυο (LAN), το HDMI 1.4 εξασφαλίζει και αυτή την ευκολία, δίχως την ανάγκη για ξεχωριστή εγκατάσταση δικτύου Ethernet. Μια ακόμη ευκολία που έχει προστεθεί στο HDMI 1.4 είναι και αυτή του Καναλιού Επιστροφής Ήχου (Audio Return Channel). Χάρη σε αυτό, μπορεί π.χ. η τηλεόρασή σας με HDMI 1.4, να στείλει ήχο σε έναν ραδιοενισχυτή (επίσης με HDMI 1.4). Μέχρι και σήμερα, ήταν εφικτό μόνο το αντίθετο. Τέλος, με βάση τη μελλοντική πιθανότητα να προκύψει οπτικό υλικό με υψηλότερη ανάλυση από τα σημερινά δεδομένα, το HDMI 1.4 υποστηρίζει αναλύσεις έως και 4Κ x 2K (4096 x 2160 pixel).

  • Γιατί στα καλώδια HDMI δεν αναφέρεται πλέον η έκδοσή τους (π.χ. 1.3, 1.4 κ.λ.π.);

   Γιατί βάσει νέου κανονισμού, η ονομασία απλοποιήθηκε σε "High Speed" και "High Speed with Ethernet"

   Σύμφωνα με την κοινοπραξία των εταιριών που βρίσκονται πίσω από το HDMI αλλά και την HDMI Licencing, από τις 18 Νοεμβρίου 2010 και μετά, δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση των χαρακτηριστικών έκδοσης (1.2, 1.3, 1.4 κ.λ.π.) στην ονομασία των καλωδίων. Πολλές εταιρίες, όπως και η Crystal Audio, έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις νέες προδιαγραφές.

   Έχει λοιπόν θεσπιστεί μια νέα, ενιαία ονοματολογία, η οποία θα περιλαμβάνει τους απλοποιημένους όρους HDMI Standard, HDMI Standard with Ethernet, HDMI High Speed και HDMI High Speed with Ethernet. Οι ονομασίες HDMI Standard και HDMI Standard with Ethernet, αναφέρονται σε καλώδια με δυνατότητα μεταφοράς σήματος 1080i γραμμών με ή χωρίς κανάλι Ethernet. Αντίστοιχα, οι High Speed εκδόσεις εξυπηρετούν σήμα 1080p γραμμών ή και περισσότερων, αποδίδουν τη βέλτιστη ανάλυση με σήμα 3D και επίσης, διατίθενται και αυτά με τη σειρά τους, με και χωρίς κανάλι Ethernet.

  • Είναι απαραίτητο να έχω καλώδιο HDMI 1.4 για να δω 3D;

   Όχι απαραίτητα. Αρκεί το καλώδιο να ανήκει στην κατηγορία "High Speed"

   Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Το HDMI 1.4 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει τη βέλτιστη δυνατή μεταφορά σήματος χρονισμού, για την αναπαραγωγή τρισδιάστατης εικόνας (3D) σε κατάλληλα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς κ.λ.π.). Είναι όμως πολύ πιθανό να μπορείτε να δείτε 3D και με ένα καλώδιο HDMI έκδοσης 1.3, αρκεί να φέρει το χαρακτηριστικό High Speed και να είναι μικρού μήκους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μόνο εγγυημένο καλώδιο για τη σύνδεση συσκευών με δυνατότητες 3D, είναι το HDMI 1.4.

  • Τι σημαίνει EMI και RFI;

   Ηλεκτρομαγνητικές και Ραδιοφωνικές Παρεμβολές αντίστοιχα

   Το ακρωνύμιο EMI προέρχεται από τις λέξεις ElectroMagnetic Interference και το RFI από τις RadioFrequency Interference. Σημαίνουν αντίστοιχα Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές και Ραδιοπαρεμβολές. Οι παρεμβολές EMI και RFI περιγράφουν ουσιαστικά ένα τύπο ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών που επιδρούν πάνω στα ηλεκτρονικά κυκλώματα με αποτέλεσμα να έχουμε διαταραχές στην εικόνα και στον ήχο σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου. Οι διαταραχές μπορεί να αφορούν πλήρη διακοπή της λειτουργίας της συσκευής, είτε υποβάθμιση της ποιότητας.

   Τα κινητά τηλέφωνα, τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ασύρματα router για τη δικτύωση υπολογιστών καθώς και φαινόμενα που συνδέονται ακόμα και με την ηλιακή δραστηριότητα, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο. Ο θόρυβος αυτός θα πρέπει μέσω της σωστής σχεδίασης των συσκευών αλλά και της χρήσης πολύπριζων με ειδικά φίλτρα απόρριψής του, να καταστέλλεται ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε καθαρό σήμα ήχου και εικόνας από τα σύγχρονα μέσα υψηλής αναλυσης.

  • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων του HDMI (1.2, 1.3, 1.4 κ.λ.π);

   Οι διαφορές εντοπίζονται στην ικανότητα διαχείρισης σημάτων, αλλά και ταχύτητας

   Το HDMI, από το Δεκέμβριο του 2002, όπου και τέθηκε για πρώτη φορά ως το νέο στάνταρτ σύνδεσης των σύγχρονων συσκευών εικόνας και ήχου, έχει περάσει από μια σειρά αλλαγών, μέσα από τις οποίες προέκυπτε και μια νέα έκδοσή του κάθε φορά. Η έκδοση 1.0 ήταν και η πλέον βασική, η οποία επέτρεπε τη διαχείριση σήματος εικόνας sRGB και YCbCr (γνωστό ως Component), παράλληλα με ήχο ποιότητας 192KHz/24bit LPCM, έως και για 8 κανάλια ταυτόχρονα.

   Το Μάιο του 2004 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.1 του HDMI, η οποία και προσέθεσε υποστήριξη για τον ήχο υψηλής ανάλυσης των DVD-Audio και λίγο μετά, τον Αύγουστο του 2005 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.2 του διαύλου, που ήρθε να προσθέσει επιπλέον συμβατότητα, για τα Super Audio CD.

   Η έκδοση 1.3 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2006 και έμεινε αναλλοίωτη μέχρι και το 2010. Στο HDMI 1.3, προστέθηκε υποστήριξη για όλα τα νέα χαρακτηριστικά εικόνας και ήχου που έφερε μαζί του το Blu-ray. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο νέος χρωματικός χώρος xvYCC, το χαρακτηριστικό Deep Color, καθώς επίσης και υποστήριξη για τα ασυμπίεστα φορμάτ ήχου Dolby TrueHD και DTS-HD.

   Με τον ερχομό της τρισδιάστατης εικόνας στο Home Cinema, ο δίαυλος HDMI έφτασε αισίως στην έκδοση 1.4, οι προδιαγραφές της οποίας επισφραγίστηκαν το Μάιο του 2009. Ο νέος δίαυλος άρχισε να ενσωματώνεται ευρέως στα καταναλωτικά προϊόντα ήχου και εικόνας από τις αρχές του 2010. Βάση της προδιαγραφής του, το HDMI 1.4 υποστηρίζει 3D και αναλύσεις έως και 4Κ x 2K (4096 x 2160 pixel), ενσωματώνει δίαυλο αμφίδρομης διαμεταγωγής δεδομένων μέσω Ethernet και τέλος, ένα κανάλι επιστροφής ήχου. Επίσης, η προδιαγραφή του HDMI 1.4 αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην υιοθέτηση ακροδέκτη (βύσματος) με μικρότερες διαστάσεις, αν και προς το παρόν, δεν θα πάψει να αξιοποιείται ο μέχρι τώρα γνωστός από το HDMI 1.3 ακροδέκτης.

 • Καθαριστικά Οθόνης

  • Χρειάζομαι ένα ειδικό καθαριστικό για να διατηρήσω καθαρή την οθόνη LCD, TFT και Plasma;

   Το ειδικό καθαριστικό της Crystal Audio σας είναι απαραίτητο

   Ναι, ένα ειδικό καθαριστικό απαιτείται για τον καθαρισμό των ευαίσθητων οθονών LCD, TFT και Plasma. Χρειάζεται ειδικό καθαριστικό ώστε να μη βλάψει τις ευαίσθητες επιστρώσεις των οθονών αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τα σημάδια, τη σκόνη και τις δαχτυλιές χωρίς να προκαλούνται γρατζουνιές ή θάμπωμα της οθόνης.

   Είναι ένας συνδυασμός προσεχτικά επιλεγμένης χημικής φόρμουλας για το καθαριστικό υγρό και ειδικού πανιού με μικροΐνες ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα καθαριστικά της Crystal Audio πληρούν όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφαλή χρήση με τις ακριβές σας συσκευές, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους κανόνες για την προστασία της υγείας σας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Είναι η χημική φόρμουλα του καθαριστικού ασφαλής για μένα και το περιβάλλον;

   Ναι, είναι απόλυτα ασφαλής

   Ναι, η χημική φόρμουλα είναι απολύτως ασφαλής τόσο για το χρήστη όσο και για το περιβάλλον. Είναι επιλεγμένη ώστε να είναι σε πλήρη συμφωνία με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την ανθρώπινη υγεία αλλά και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Τα καθαριστικά της Crystal Audio έχουν εξεταστεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και φέρουν και σχετικό Αριθμό Καταχώρησης.

   Βέβαια, παρά την πιστοποίησή τους σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καλό να τα κρατάτε μακριά από παιδιά και βέβαια να αποφεύγετε την επαφή του υγρού με τα μάτια σας. Αυτά βέβαια αποτελούν και κοινή λογική, έτσι δεν είναι;

  • Τι το ειδικό έχει το πανί με μικροΐνες;

   Το ότι αποτελείται από εξαιρετικά εξελιγμένες μικροΐνες

   Η μικροΐνα είναι μια ίνα μεγέθους λιγότερο από 1 "denier" ανά νήμα. Το "denier" είναι ένα μέτρο της γραμμικής πυκνότητας και συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέγεθος μιας ίνας ή νήματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εννιά χιλιόμετρα μιας ίνας διάστασης 1 denier, ζυγίζουν μόλις 1 γραμμάριο! Ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά λεπτών αυτών ινών καθώς και του τρόπο πλέξης τους, έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μια μεγάλη ποσότητα σκόνης, νερού καθώς και λίπους (από δαχτυλιές κτλ.). Έτσι οι μικροΐνες είναι ιδανικές για καθαρισμό ευαίσθητων επιφανειών καθώς είναι εξαιρετικά απορροφητικές και μαλακές ώστε να μην προκαλούν γρατζουνιές.

  • Μπορώ όμως να πλύνω το πανάκι μικροϊνών ξανά και ξανά;

   Ναι, μπορείτε να το πλείνετε πολλές φορές! Μην χρησημοποιήσετε όμως, μαλακτικό

   Μπορείτε να πλύνετε το πανάκι μικροϊνών όσες φορές θέλετε, αρκεί να μη χρησιμοποιήσετε μαλακτικό το οποίο καταστρέφει την υφή και πλέξη των εξαιρετικά λεπτών ινών του.

 • Θήκες

  • Τι σημαίνει διαβάθμιση IP68;

   Μέγιστη ανθεκτικότητα σε σκόνη και νερό

   Η Splash έχει διαβάθμιση IP68, (έναντι IPX5 του ανταγωνισμού). Διαβάθμιση IP σημαίνει ότι η θήκη έχει υποβληθεί σε πιστοποιημένες δοκιμές για μέτρηση της ανθεκτικότητάς της στη σκόνη και στο νερό. Το πρώτο ψηφίο της διψήφιας διαβάθμισης IP υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από στερεά αντικείμενα, όπου περιλαμβάνεται η σκόνη. Το δεύτερο ψηφίο υποδεικνύει πόσο ανθεκτική είναι η θήκη στο νερό. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί, τόσο υψηλότερη είναι η αντίστοιχη προστασία, ενώ εάν είναι X, σημαίνει πως δεν υπάρχει καθόλου αντοχή. Η διαβάθμιση IP68 της Splash είναι η μεγαλύτερη της κλίμακας και κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού (IPX5), ο οποίο ς στις περισσότερες περιπτώσεις:

   1) δεν προσφέρει καμία προστασία από άμμο και σκόνη
   2) έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο προστασίας από νερό

  • Χτυπάει το τηλέφωνο ενώ βρίσκεται μέσα στη θήκη. Μπορώ να το απαντήσω;

   Ναι

   Ναι, η θήκη επιτρέπει πλήρη λειτουργικότητα της συσκευής.

 • Multiroom Βασικά

 • Multiroom Λεπτομέρειες

 • Χρήση

 • Εγκατάσταση

 • Λειτουργία