EUR
Ελληνικά Προϊόντα
Διεθνώς Βραβευμένα
0item(s)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Product was successfully added to your shopping cart.

FAQs

Search FAQ

 • Θέλετε να μάθετε τα βασικά του Ήχου, του Hi-Fi και του Οικιακού Κινηματογράφου;

  • Τι είναι ο ήχος και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Ο ήχος είναι ένα είδος ενέργειας, της ακουστικής ενέργειας, η οποία παράγεται από την ηχητική πηγή και ανιχνεύεται από την ανθρώπινη ακρόαση. Tα ηχεία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια από τον ενισχυτή, σε ακουστική ενέργεια, θέτοντας ένα μεγάλο όγκο αέρα σε κίνηση, όσο γρήγορα ή αργά απαιτείται για την αναπαραγωγή των ήχων. Ο ήχος τώρα μεταδίδεται μέσω του αέρα με τη μορφή ακουστικών κυμάτων.

   Το ηχητικό κύμα ακολουθεί επακριβώς όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού αιτίου που το προκάλεσε, δηλαδή αυτά της παλινδρομικής κίνησης των σωματιδίων του αέρα γύρω από μία θέση ηρεμίας, και η περιγραφή του γίνεται με τη βοήθεια όλων των φυσικών κανόνων που διέπουν τις ταλαντώσεις. Τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν μία ταλάντωση είναι το μήκος κύματος, η περίοδος του κύματος, η συχνότητα και η ταχύτητα του.

   Το μήκος κύματος (wavelength) είναι η απόσταση που διανύει το ηχητικό κύμα μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος του. Συμβολίζεται με το γράμμα «λ» και υπολογίζεται σε μέτρα (m).

   Η περίοδος (period) ενός κύματος ορίζεται ως ο χρόνος που χρειάζεται το ηχητικό κύμα για να πραγματοποιήσει έναν πλήρη κύκλο ή αλλιώς για να διανύσει απόσταση ίση με το μήκος κύματός του. Συμβολίζεται με το κεφαλαίο γράμμα «Τ» και μετριέται σε δευτερόλεπτα (sec) ή σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (msec).

   Η συχνότητα (frequency) ενός κύματος ορίζεται ως ο αριθμός των επαναλήψεων ενός κύματος στη διάρκεια ενός δευτερολέπτου. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα “f” και μετριέται σε Hertz (Hz) και σε χιλιάδες Hertz (kHz). Η ανθρώπινη ακρόαση ανιχνεύει την περιοχή συχνοτήτων που εκτείνεται από τους 16Hz έως τους 20.000Hz (20kHz) περίπου (τιμή που μειώνεται με την ηλικία και την παρατεταμένη έκθεσή μας σε θορυβώδη περιβάλλοντα) και χάριν συντομίας λέμε ότι ακούμε από 20Hz έως 20kHz.

   Η ταχύτητα του ήχου εκφράζει το πόσο γρήγορα διαδίδεται το ηχητικό κύμα. Η ταχύτητα μετριέται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο (m/sec) και συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα ”c”. Η ταχύτητα του ήχου στον ατμοσφαιρικό αέρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη θερμοκρασία και στους 21 ˚C είναι ίση με 344m/sec.

    

    

    

  • Ποιος είναι ο σκοπός κάθε ηχείου σε ένα σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Το εμπρός αριστερό και δεξί κανάλι (Front) αναλαμβάνει τον κύριο όγκο αναπαραγωγής μουσικής και ειδικών εφέ.

   Το κεντρικό κανάλι (Center) αναπαράγει κατά κύριο λόγο τους διαλόγους, καθώς επίσης και εστιάζει την εικόνα της μουσική σκηνής, ενώ αναπαράγει και ποσοστό των ειδικών εφέ.

   Τα περιφερειακά κανάλια (Surround) αναλαμβάνουν τα ηχητικά εφέ και τη διάχυτη ατμόσφαιρα (ambience) των soundtracks ή των πολυκάναλων μουσικών ηχογραφήσεων.

   Τέλος το υπογούφερ (Subwoofer) αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες με ρεαλισμό.

  • Τι είναι το λεγόμενο “στρώσιμο” των ηχείων και τι πρέπει να έχω υπόψη μου;

   Είναι ο συνολικός χρόνος λειτουργίας, μετά το πέρας του οποίου βελτιστοποιείται η απόδοση των ηχείων

   Σχεδόν κάθε κομμάτι στην ηχητική «αλυσίδα» ενός συστήματος Hi-Fi ή Home Cinema χρειάζεται να περάσει από την λεγόμενη περίοδο «στρωσίματος». Πρόκειται για μια περίοδο λίγων συνήθως ημερών, κατά την οποία τα ηλεκτρονικά τμήματα λειτουργούν διαρκώς, μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή, ιδανική τους απόδοση. Όπως για παράδειγμα στους τελικούς ή ολοκληρωμένους ενισχυτές AV τα τροφοδοτικά και οι πυκνωτές τους αυξάνουν την απόδοσή τους μετά από κάποιες ώρες, έτσι και στα ηχεία, η ανάρτηση των μονάδων τους “μαλακώνει” και γίνεται πιο ακριβής με την πάροδο του χρόνου. Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν αυτό για το οποίο τα σχεδίασε ο κατασκευαστής τους και είναι έτοιμα για αντικειμενικές ακροάσεις. Τα ηχεία της Crystal Audio θα χρειαστούν περί τις 100 ώρες «στρώσιμο» σε μέση προς χαμηλή στάθμη αναπαραγωγής, αν και η διαδικασία θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το πέρας αυτού του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως η πραγματική περίοδος «στρωσίματος» μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες, οι οποίες επηρεάζονται από τα ενισχυτικά με τα οποία οδηγούνται τα ηχεία, τη στάθμη αναπαραγωγής καθώς επίσης και το αν η περίοδος «στρωσίματος» είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

   Συμβουλή: Αν θέλετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ακολουθείστε την παρακάτω συμβουλή.

   1. Τοποθετήστε τα ηχεία αντικριστά και σε κοντινή απόσταση, έτσι ώστε η πρόσοψη του ενός ηχείου να κοιτάζει αυτή του άλλου.

   2. Συνδέστε το ένα ηχείο κανονικά στον ενισχυτή σας και αντιστρέψτε την πολικότητα +/- στο άλλο ηχείο.

   3. Αρχίστε κανονικά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, επιλέγοντας ένα σετ μουσικών κομματιών πλήρους φάσματος με εξίσου πλούσια πληροφορία στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

   Χάρη στην εκτός φάσης σύνδεση των ηχείων, θα παρατηρήσετε πως ο ήχος που εξάγεται από τα ηχεία, ακυρώνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό. Το όφελος είναι πως μπορείτε να αφήσετε τα ηχεία σας να παίζουν, ακόμα κι αν απουσιάζετε από το χώρο για πολλές ώρες, χωρίς να ενοχλείτε τους γείτονες.

  • Πόσα είδη ηχείων υπάρχουν ανάλογα με την τοποθέτησή τους;

   Δείτε την αναλυτική απάντηση

   Υπάρχουν 3 είδη:

   [image]  Ηχεία δαπέδου/Πύργοι

   [image]  Ηχεία βιβλιοθήκης/βάσης

   [image]  Τοίχου

    

   Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τύπο για Στερεοφωνική ή Home Cinema χρήση.

  • Αν διαθέτω ένα στερεοφωνικό σύστημα ηχείων πρέπει να αγοράσω ολόκληρο σύστημα Home Cinema;

   Ένα πλήρες σύστημα θα προσθέσει νέες διαστάσεις στον τρόπο που απολαμβάνετε μουσική και ταινίες

   Όχι αναγκαστικά. Ιδανικά θα πρέπει τουλάχιστον τα τρία κύρια ηχεία (μπροστινά και κεντρικό) να είναι τονικά ισορροπημένα. Αν το στερεοφωνικό σας ζευγάρι είναι ηχεία υψηλής απόδοσης, απλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι και το κεντρικό που θα πάρετε αναπαράγει μουσική με τα ίδια υψηλά στάνταρντ.

   Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες αυτόματης ισοστάθμισης των σύγχρονων ραδιοενισχυτών άλλωστε, μπορείτε να διορθώσετε σε κάποιο βαθμό και να ταιριάξετε τα κύρια ηχεία ώστε ο χαρακτήρας τους να είναι πανομοιότυπος.

  • Στην αγορά ηχείων Crystal Audio, περιλαμβάνονται και τα καλώδια σύνδεσης με ενισχυτή;

   Θα πρέπει να επιλέξετε εσείς τα καλώδια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας

   Τα καλώδια σύνδεσης των ηχείων διατίθενται χωριστά, καθότι ενδεχομένως να επιθυμείτε να χρησημοποιήσετε καλώδια της αρεσκείας σας. Επικοινωνίστε μαζί μας αν επιθυμείτε να αγοράσετε καλώδια της Crystal Audio ή αν αναζητάτε συμβουλές για τα κατάλληλα καλώδια που αντιστοιχούν στο σύστημά σας.

  • Γιατί χρειάζομαι ένα υπογούφερ;

   Για την ρεαλιστική απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων και τη βέλτιστη λειτουργία του ενισχυτή σας

   Η αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων είναι παραδοσιακά το πιο δύσκολο κομμάτι ενός ηχείου, εξ' αιτίας του φόρτου που επιβάλλει πάνω στα μεγάφωνα. Για να ελαφρυνθούν τα κυρίως ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής χαμηλών συχνοτήτων, οι κατασκευαστές ηχείων επινόησαν το υπογούφερ, του οποίου ο ρόλος ακριβώς είναι να αναπαράγει τις κατώτατες ακουστές οκτάβες (20Hz έως 80Hz σύμφωνα με τις προδιαγραφές της THX ή μέχρι και τα 120Hz αν τα κυρίως ηχεία είναι μικροί δορυφόροι). Έτσι τα κύρια ηχεία δε χρειάζεται πλέον να αναπαράγουν τις χαμηλές αυτές συχνότητες, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμπεριφέρονται εξαιρετικά πιο γραμμικά, πιο αποδοτικά και ταυτόχρονα να είναι μικρότερα σε μέγεθος και φυσικά φτηνότερα. Καθώς η κατεύθυνση προέλευσης των χαμηλών συχνοτήτων δεν εντοπίζεται από τον ανθρώπινο, το υπογούφερ σε ένα πολυκάναλο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από τα κυρίως ηχεία και παρ' όλα αυτά ο ακροατής να ακούει τα μπάσα να έρχονται από τα ίδια τα μικρά ηχεία.

   Επιπρόσθετα, καθώς όλες οι χαμηλές συχνότητες αναπαράγονατι από ένα μόνο ηχεία, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στο βέλτιστο σημείο στο δωμάτιο ώστε να μειώνονται τα στάσιμα κύματα και να είναι πιο ομοιογενές το ηχητικό πεδίο. Έτσι διευκολύνεται η λεγόμενη διαχείριση μπάσου του συστήματος για ομαλό χαμηλό που δε βρωμίζει τον ήχο από τα κύρια ηχεία αλλά προσθέτει το ρεαλισμό που έχετε ανάγκη για τις ταινίες και τη μουσική που ακούτε. Διαβάστε περισσότερα για τα στάσιμα κύματα.

   [image]

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενεργού υπογούφερ;

   Η «ξεκούραστη» λειτουργία του κεντρικού ενισχυτή σας, χάρη στον ενσωματωμένο ενισχυτή του υπογούφερ

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενσωματώσετε ένα, δύο ή ιδανικά τέσσερα ενεργά υπογούφερ στο χώρο σας. Ο πρώτος λόγος είναι για να προσθέσετε μπάσο, εκτείνοντας την απόκριση των κυρίων ηχείων σας.

   Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα ενεργό υπογούφερ, απαλλάσετε τα κύρια ηχεία από το φόρτο αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραμόρφωση και να βελτιώνεται η γραμμική απόκρισή τους.

   Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε ένα ενεργό subwoofer, θα ελευθερωθεί ένα τμήμα των αποθεμάτων ενέργειας του ενισχυτή βελτιώνοντας έτσι τη συνολική απόδοση.

   Η προσθήκη επιπλέον υπογούφερ στο σύστημά σας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Τα υπογούφερ πρέπει να συνδυαστεί κατάλληλα με τα υπόλοιπα ηχεία. Πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συχνότητα αποκοπής που ελέγχει τις χαμηλές συχνότητες που αναπαράγονται από το υπογούφερ, ενώ το επίπεδο κάθε υπογούφερ πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε ο συνδυασμός τους να μη δίνει υπερβολικό μπάσο.

   Τέλος θα πρέπει να τοποθετήσετε το(α) υπογούφερ σε σωστή θέση. Είναι αλήθεια ότι τα αυτιά μας δε μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν την πηγή αναπαραγωγής του μπάσου οπότε υπάρχει η ελευθερεία τοποθέτησής του(ς) σε οποιαδήποτε σχεδόν θέση στο δωμάτιο. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις αυτές δε δημιουργούν στάσιμα κυμάτα.

   Η χρήση τεσσάρων υπογούφερ είναι προτιμότερη καθώς έτσι θα πάρετε μια καλύτερη απόδοση χαμηλών και θα έχετε πολύ μικρότερο πρόβλημα με τα στάσιμα κύματα, δεδομένου ότι το μπάσο θα προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις μέσα στο δωμάτιο. Η πολύ πιο ομαλή απόδοση χαμηλών σε πολλές διαφορετικές θέσεις στο δωμάτιό σας επίσης, δικαιολογεί το πρόσθετο κόστος απόκτησής τους!

  • Πώς το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία gaming;

   Με την αξιοποίηση του πολυκάναλου ήχου

   Ας το παραδεχτούμε. δεν είμαστε στη δεκαετία του '90, όταν το gaming ήταν διασκέδαση μόνο για παιδιά, που απολάμβαναν μια αρκετά χαμηλού επιπέδου εμπειρία μέσω ενός υπολογιστή με φτηνά και μικρά ηχεία, ή μέσω μιας μικρής τηλεόρασης και τα ενσωματωμένα ηχεία της.

   Τα παιχνίδια σήμερα είναι σχεδιασμένα χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας γραφικών, οπτικών και ηχητικών εφέ. Μια ολόκληρη ομάδα σχεδιαστών που εργάζονται για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, το φωτισμό (ακριβώς όπως σε μια ταινία) και τον ήχο καθώς και επαγγελματικά στούντιο, χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή και τη μίξη των ηχητικών εφέ. Παιχνίδια που απολαμβάνουν χρήστες με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη και τα οποία απαιτούν οπωσδήποτε ένα σύγχρονο, υψηλής απόδοσης πολυκαναλικό σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου για να προσφέρουν στο χρήστη την ρεαλιστική δράση την οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν.

   Τώρα που η σύνδεση με το σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου είναι τόσο εύκολη όσο να πούμε "HDMI", η εμπειρία παιχνιδιού σας μπορεί να πάρει μια εντελώς νέα διάσταση όπως την ακούτε και βλέπετε μέσα από ένα σύστημα υψηλής απόδοσης. Απολαύστε μια ζωντανή εικόνα σε πραγματικό μέγεθος, συναρπαστικές χαμηλές συχνότητες από το υπογούφερ σας καθώς και τη μοναδική εμπειρία των περιφερειακών εφέ που κυκλώνουν τον ακροατή και τον βάζουν μέσα στη σκηνή δράσης του παιχνιδιού.

  • Έχετε μια φορητή λύση για να απολαμβάνω το iPod χωρίς να χάνω από την ποιότητα των αρχείων μουσικής

   Ναι! Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

   Δείτε τα ασύρματα ηχεία μας, με τεχνολογία Bluetooth

  • Πώς να απολαύσω τη μέγιστη εμπειρία από το iPod/MP3 Player χρησιμοποιώντας τα ηχεία μου;

   Απλώς συνδέσετε αναλογικά ή ψηφιακά το iPod στον ενισχυτή σας

   Όταν ο συμπιεσμένος ήχος, κυρίως με τη μορφή αρχείων .mp3, εμφανίστηκε δειλά δειλά στο διαδίκτυο, η ποιότητα του ήταν αρκετά χαμηλή, περιορίζοντας τη χρήση του με τα ηχεία υπολογιστή. Θα ήταν μάλλον αμφίβολο αν υπήρχε κάποιο νόημα να χρησιμοποιηθούν υψηλής ποιότητας ηχεία για την αναπαραγωγή ενός τέτοιου συμπιεσμένου μουσικού αρχείου. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία συμπίεσης και μεταφοράς δεδομένων βελτιώθηκε δραματικά και σήμερα εξελιγμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης, καθώς και η δυνατότητα ταχύτατης μεταφοράς αρκετά μεγάλων αρχείων στο διαδίκτυο, έχουν ως αποτέλεσμα .mp3 αρχεία που προσφέρουν εξαιρετική ηχητική ποιότητα.

   Τώρα, έχετε το iPod και mp3 player σας γεμάτο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες από τα αγαπημένα σας τραγούδια, ταξινομημένα σε playlists ή ανά είδος ή ανά καλλιτέχνη. Και όλα αυτά σε μία μικρή συσκευή με μπαταρία, που χωράει άνετα στην παλάμη σας! Γιατί να μη το συνδέσετε λοιπόν στο Hi-Fi ή σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου σας και να απολαύστε τη μουσική σας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα; Απλά χρησιμοποιήστε ένα καλώδια mini jack σε 2 RCA και στείλτε το σήμα από το iPod/mp3 player στην αναλογική είσοδο του ενισχυτή σας και μετατρέψτε iPod/mp3 player σας σε ένα ισχυρό και ευέλικτο σύστημα μουσικής αναπαραγωγής, στο ψηφιακό τζουκ μποξ σας!

  • Ποιος είναι ο ρόλος των ηχείων και τι καθορίζει την απόδοσή τους;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Τα ηχεία έχουν την πιο δύσκολη αποστολή από όλα τα εξαρτήματα ενός οικιακού κινηματογράφου. Αναλογιστείτε ότι ένα μικρό «κουτί» πρέπει να αναπαράγει όλους τους ήχους, από την ανθρώπινη φωνή μέχρι … μία έκρηξη και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο για να μας πείσει ότι ο ήχος είναι «ζωντανός».

   Ανάμεσα στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζον την απόδοση ενός ηχείου είναι τα παρακάτω:

   - Επίπεδη και ευρεία απόκριση συχνότητας 
   - Χαμηλή παραμόρφωση
   - Γρήγορη και ακριβή απόδοση μεταβατικών 
   - Κατάλληλη και ελεγχόμενη διασπορά
   - Υψηλή ευαισθησία 
   - Χαμηλή εμπέδηση

   Το πρώτο στοιχείο ενός ηχείου που καθορίζει την απόδοση του είναι η ποιότητα και ο τύπος της καμπίνας του. Στην πρόσοψη της καμπίνας τοποθετούνται τα μεγάφωνα, τα οποία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ήχο. Ο τύπος των μεγαφώνων παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο στην ηχητική απόδοση του ηχείου.

   Τα μεγάφωνα λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από το κύκλωμα διαχωρισμού που διαχωρίζει τις συχνότητες σε επιμέρους φάσματα τα οποία οδηγούνται στα κατάλληλα μεγάφωνα για ηχητική αναπαραγωγή. Συνεπώς η ποιότητα του κυκλώματος διαχωρισμού αποτελεί επίσης καθοριστικό στοιχείο της ηχητικής απόδοσης ενός ηχείου.

   Τέλος σημαντικότατο ρόλο παίζει η ακουστική του χώρου μέσα στον οποίο παίζουν τα ηχεία. Η διαφορά στην απόδοση ανάλογα με το χώρο μπορεί να είναι μεγάλη.

  • Από το 5.1 στο 7.1. Τι να διαλέξω;

   Διαλέξτε το 7.1 και εκμεταλλευτείτε τα νέα φορμάτ επεξεργασίας ήχου των ενισχυτών A/V

   Το σύστημα πολυκάναλου ήχου 5.1 είναι πλέον στάνταρντ για πάνω από μία δεκαετία. Παρέχει μια πολύ ευχάριστη και ρεαλιστική ηχητική εμπειρία για μικρά έως και μετρίων διαστάσεων δωμάτια. Ένα σύστημα 5.1 αποτελείται από:

   1. Ένα Κεντρικό Κανάλι που αναπαράγει σημαντικό ποσοστό του soundtrack και το κύριο μέρος των διαλόγων, κρατώντας εστιασμένη την εικόνα του ηχητικού πεδίου

   2. Το Αριστερό και Δεξί Μπροστινό Κανάλι που δημιουργούν το κυρίως ηχητικό πεδίο για το soundtrack των ταινιών και το κύριο μέρος της μουσικής, ενώ παράλληλα αναπαράγουν ποσοστό των ειδικών εφώ, βοηθώντας τον ήχο να ακολουθήσει τη δράση όπως αυτή εκτυλίσσεται στην οθόνη

   3. Το Αριστερό και Δεξί Περιφερειακό Κανάλι για τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής ατμόσφαιρας ήχων που κυκλώνουν τον ακροατή με τα ειδικά εφώ των ταινιών και τους διάχυτους ήχους της πολυκάναλης μουσικής

   4. Το Κανάλι του Υπογούφερ που παράγει όλο το πεδίο των χαμηλών συχνοτήτων (μερικές φορές αναφέρεται ως LFE), δίνοντας ρεαλισμό και δύναμη στις ταινίες, κυρίως στις σκηνές δράσης, αλλά και στη μουσική

   Από την άλλη μεριά ένα πολυκάναλο σύστημα 7.1 ενσωματώνει όλα τα κανάλια του 5.1 φορμά, αλλά προσθέτει ένα ακόμα ζευγάρι ηχείων για την αναπαραγωγή δύο έξτρα καναλιών για πίσω περιφερειακά (Back Surrounds). Σε αυτό τo setup δηλαδή, τα πλάγια περιφερειακά μένουν ως έχουν και προστίθενται άλλα δύο περιφερειακά που τοποθετούνται ακριβώς πίσω από τον ακροατή, ώστε να τον κυκλώνουν κυριολεκτικά με ρεαλιστικά εφέ.

   [image]

   Η εμπειρία των περιφερειακών γίνεται πιο έντονη και τα εφέ πλέον τοποθετούνται με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο τρισδιάστατο ακουστικό πεδίο. Ολοένα και περισσότεροι δίσκοι Blu-ray περιέχουν πλέον ταινίες ή μουσική με ηχογράφηση σε φορμά 7.1 καναλιών - είτε αυτό είναι ασυμπίεστο PCM, Dolby TrueHD, ή DTS-HD Master Audio. Εαν διαθέτετε έναν 7.1 ραδιοενισχυτή με είσοδο HDMI και εσωτερικούς αποκωδικοποιητές για τα παραπάνω φορμά, μπορείτε να απολαύσετε ήχο 7.1 υπερυψηλής απόδοσης και ευκρίνειας.

   Ακόμα και με πολλά από τα παραδοσιακά DVD, μπορείτε να απολαύσετε 7.1 ήχο, από ηχογραφήσεις που περιέχουν DTS-ES 6.1 ή Dolby Surround EX 6.1 soundtracks, και κάνοντας χρήση του αποκωδικοποιητή Dolby Pro Logic IIx ή άλλο mode 7.1 αποκωδικοποίησης που παρέχει ο DSP του ραδιοενισχυτή σας, να εξάγετε ένα 7.1 ηχητικό πεδίο από 2, 5.1 ή 6.1 αρχικά ηχογραφημένα κανάλια.

   Εν κατακλείδι, αν μπορείτε να αγοράσετε ένα πλήρες 7.1 σύστημα κάντε το με κάθε τρόπο και απολαύστε την πλήρη εμπειρία των μοντέρνων ηχογραφήσεων και ταινιών!

  • Τι είναι τα Δίπολα (Dipolar) και τα Αμφίπολα (Bipolar) ηχεία; Πότε χρησιμοποιούνται;

   Είναι ηχεία σχεδιασμένα για διάχυτο ήχο από τα κανάλια surround

   Τόσο τα Δίπολα όσο και τα Αμφίπολα ηχεία χρησιμοποιούνται ως περιφερειακά ηχεία σε πολυκάναλα συστήματα Οικιακού Κινηματογράφου.

   [image]

   Έχουν δύο ή περισσότερα μεγάφωνα που εκπέμπουν ήχο προς αντίθετες κατευθύνσεις, προς τα μπρος και πίσω του δωματίου στην περίπτωση που μιλάμε για πλάγια περιφερειακά οπότε τοποθετούνται πάνω στους πλευρικούς τοίχους αριστερά και δεξιά από τη θέση ακρόασης. Ενώ τα μεγάφωνα των Αμφίπολων όμως εκπέμπουν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε φάση (οι κώνοι των ηχείων κινούνται μέσα κι έξω ταυτόχρονα), τα Δίπολα χρησιμοποιούν μεγάφωνα που εκπέμπουν εκτός φάσης (όταν ο κώνος του ενός μεγαφώνου κινείται προς τα έξω, ο κώνος του άλλου κινείται προς τα μέσα και αντίστροφα).

   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Δίπολα ηχεία να παράγουν ένα πιο διάχυτο ηχητικό πεδίο, με ήχο που φτάνει τον ακροατή όχι άμεσα αλλά κατά κύριο λόγο μέσω ανακλάσεων στους τοίχους του δωματίου. Παρ' όλα αυτά, η ηχητική ακύρωση που συμβαίνει κατά μήκος του άξονα προς τον ακροατή, λόγω της εκτός φάσης αναπαραγωγής των πλευρικών μεγαφώνων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ακουστικής ενέργειας και το χρωματισμό του άμεσα εκπεμπόμενου ήχου (ακόμα και αν είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από τον ανακλώμενο). Το παραγόμενο ηχητικό πεδίο μπορεί μεν να είναι διάχυτο αλλά οι ηχητικές χροιές δε μπορούν να αποδωθούν με ακρίβεια και τονική ισορροπία. Για το λόγο αυτό η Crystal Audio σχεδίασε τα δίπολα ηχεία THX-D τα οποία ουσιαστικά διατηρούν όλα τα προτερήματα των μονόπολων (ηχεία άμεσης εκπομπής) και των δίπολων/αμφίπολων, ενώ ταυτόχρονα είναι κομψά και φιλικά ως προς την επιτοίχια τοποθέτησή τους.

   Τα ηχεία THX-D χρησιμοποιούν ένα woofer 6.5 ιντσών που εκπέμπει προς τον ακροατή και το οποίο παρέχει όλη την πληροφορία από τα 80Hz (συχνότητα ρύθμισης crossover ραδιοενισχυτή κατά THX) μέχρι τις μεσο-υψηλές, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις βασικές χροιές, με πλήρη τονική ισορροπία. Οι υψηλές συχνότητες αναπαράγονται από ένα ζευγάρι tweeter, συνδεδεμένων σε φάση, που στοχεύουν προς το μπροστινό και πίσω τοίχο (για τοποθέτηση του THX-D στους πλάγιους τοίχους). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα μοναδικό διάχυτο ηχητικό πεδίο που κυκλώνει τον ακροατή. Οι μεσο-υψηλές συχνότητες δεν είναι χρωματισμένες εξαιτίας της ακυρωτικής συμβολής εκτός φάσης κυμάτων, αλλά αντιθέτως φτάνουν στη θέση ακρόασης εξαιρετικά ισορροπημένες τονικά. Επιπλέον τόσο η απόκριση ισχύος (μέσος όρος ακτινοβολίας στο χώρο) όσο και η on-axis (στον άξονα του woofer) απόκριση του THX-D είναι ομαλές, χωρίς διακυμάνσεις, για την καλύτερη αναπαραγωγή περιφερειακών ήχων σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο δωμάτιο.