EUR
Ελληνικά Προϊόντα
Διεθνώς Βραβευμένα
0item(s)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Product was successfully added to your shopping cart.

FAQs

Search FAQ

 • Μπορείτε να εξηγήσετε τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.

  • Είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου ένα μέτρο του πόσο ποιοτικά αναπαράγει αυτό μουσική;

   Η ονομαστική ισχύς σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την ένταση και όχι με την ποιότητα

   Όχι! Η ισχύς ενός ηχείου δε σχετίζεται με κανένα τρόπο με την απόδοσή του. Ένα ηχείου υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική και ήχους με μια τονική ισορροπία, χωρίς να ενισχύει ή να αποσβαίνει διαφορετικές συχνότητες. Η ομαλή απόκριση συχνοτήτων του πρέπει να χαρακτηρίζει επιπλέον τόσο τον ήχο που εκπέμπει στον άξονα του tweeter του (on-axis) όσο και τους ήχους που εκπέμπονται προς τα πλάγια (off-axis) οι οποίοι φτάνουν στα αυτιά των ακροατών μετά από ανάκλαση στους τοίχους, το πάτωμα και το ταβάνι του δωματίου. Αυτό επιτυγχάνεται σχεδιάζοντας το ηχείο με γνώμονα την ελεγχόμενη διασπορά του ώστε να μην εισάγει χρωματισμούς στον ήχο που αναπαράγει. Παράλληλα ένα ηχείο υψηλής ποιότητας πρέπει να αναπαράγει μουσική με την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση, να είναι ευαίσθητο αρκετά χωρίς όμως η εμπέδησή του να πέφτει πολύ χαμηλά, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε πρακτικά ενισχυτή.

   Αν και είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα το να έχει ένα ηχείο υψηλή τιμή ισχύος ασφαλούς λειτουργίας ώστε να αναπαράγει ρεαλιστικές στάθμες μουσικής χωρίς να καταστρέφεται, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να εγγυηθεί την τονική του ισορροπία, την ελεγχόμενη διασπορά του και την υψηλή ευαισθησία του.

  • Τι σημαίνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Ευαισθησία (Sensitivity): Η ευαισθησία είναι ένα μέτρο του πόσο δυνατά μπορεί να παίξει ένα ηχείο με σήμα εισόδου πλάτους 2.83Volts στο ένα μέτρο μπροστά από αυτό. Δεδομένου ότι η ένταση του ήχου (Sound Pressure Level - SPL) μετριέται σε dB, η μονάδα μέτρησης της ευαισθησίας καθορίζεται σε dB SPL/2.83V/m. Σημειώστε ότι 2.83Volt αντιστοιχούν σε 1Watt όταν εφαρμόζονται σε ηχείο 8ohm (P=V2/R, ως εκ τούτου 1W=2,832/8). Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι ενισχυτές είναι σταθερές πηγές τάσης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής λειτουργίας τους, ο προσδιορισμός της ευαισθησίας σε μια συγκεκριμένη τάση και όχι στο παλαιότερα χρησιμοποιούμενο στάνταρντ του 1 W (το οποίο μεταφράζεται σε μια διαφορετική τάση για ηχεία με εμπέδηση διαφορετική των 8ohm), παρέχει ένα πολύ πιο συνεπή τρόπο εκτίμησης της πραγματικής ευαισθησίας των ηχείων.

   Η ευαισθησία ενός ηχείου είναι ένα πολύ σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της, τόσο πιο δυνατά παίζει το ηχείο και/ή τόσο μικρότερο ενισχυτή απαιτεί. Κατά κανόνα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του απαιτούμενου ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλότερη παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

   Ονομαστική ισχύς εισόδου: Η ονομαστική ισχύς εισόδου ενός ηχείου είναι η συνεχής ισχύς (Watt RMS) που μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς αυτό να καταστραφεί. Φυσικά τα ηχεία μπορούν να χειριστούν χωρίς να καταστραφούν σήματα πολύ υψηλότερης τιμής ισχύος για μικρές χρονικές περιόδους (λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με υψηλή ευαισθησία, τότε αυτό μπορεί να αναπαράγει μουσική και γενικώς ήχο σε ρεαλιστικά επίπεδα χωρίς συμπίεση ή παραμόρφωση.

   Εμπέδηση (Impedance): Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Οι τεχνικές προδιαγραφές των ηχείων συνήθως αναφέρουν το μέσο όρο της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

   Διασπορά: Πόσο ομοιόμορφα στο χώρο ένα ηχείο εκπέμπει τον ήχο του. Ένα ηχείο με στενή διασπορά ακτινοβολεί ήχο εμπρός, όπως η δέσμη από ένα φακό. Ένα ηχείο ευρείας διασποράς από την άλλη καλύπτει ομοιόμορφα όλη την περιοχή ακρόασης με ήχο. Τα ηχεία πρέπει να έχουν ευρεία οριζόντια διασπορά για δύο λόγους. Οι ανακλάσεις από τους πλάγιους τοίχους πρέπει να έχουν τονική ισορροπία όμοια με το άμεσο ηχητικό κύμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητοι χρωματισμοί. Δεύτερον, η ευρεία διασπορά επιτρέπει σε όλους τους ακροατές να απολαμβάνουν μουσική και ταινίες όπου και αν κάθονται σε ένα δωμάτιο.

   Συχνότητα Crossover: Η συχνότητα crossover είναι η συχνότητα στην οποία το σήμα διαχωρίζεται στα διαφορετικά μεγάφωνα ενός ηχείου πολλών δρόμων. Σε ένα τυπικό σύστημα δύο δρόμων, η συχνότητα crossover μεταξύ του woofer και του tweeter είναι περίπου τα 2.500 Hz.

   Συχνότητα αποκοπής (Cutoff): Η συχνότητα στην οποία η ένταση ενός σήματος πέφτει κατά 3 dB (ισοδυναμεί με μείωση ισχύος στο μισό) από τη μέγιστη τιμή του. Επίσης, αναφέρεται ως το σημείο -3 dB. Όσο πιο χαμηλή είναι η συσχνότητα αποκοπής, τόσο περισσότερες χαμηλές συχνότητες ένα ηχείο μπορεί να αναπαράγει.

  • Γιατί τα διάφορα ηχεία έχουν διαφορετικές τιμές εμπέδησης (impedance);

   Γιατί η εμπέδησή τους επιρρεάζεται από τις τα διάφορα ηλεκτρονικά τους τμήματα

   Το Ohm είναι ένα μέτρο της αντίστασης στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από μια ηλεκτρική συσκευή. Η εμπέδηση ενός ηχείου είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο εύκολα ένα ηχείο διάγει ένα ηλεκτρικό σήμα. Η εμπέδηση μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος. Διαφορετικά μοντέλα ηχείων έχουν διαφορετική τιμή εμπέδησης.

   Η ονομαστική τιμή ενός ηχείου είναι ο μέσος όρος της εμπέδησης στο πλήρες συχνοτικό εύρος. Επειδή η τιμή που αναφέρεται είναι ένας μέσος όρος, δύο ηχεία με την ίδια ονομαστική εμπέδηση μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες. Για παράδειγμα σε ένα ηχείο με εμπέδηση 8 Ohm, η πραγματική εμπέδηση σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να κυμαίνεται από 3 Ohm έως και πάνω από 30 Ohm. Γενικά πάντως, όσο πιο χαμηλή είναι η εμπέδηση ενός ηχείου τόσο πιο δύσκολη η οδήγηση του από έναν ενισχυτή.

   Μερικοί ενισχυτές High-End μπορούν να οδηγήσουν ηχεία με εμπέδηση που αγγίζει την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του 1 Ohm! Από την άλλη, αρκετοί πολυκάναλοι ενισχυτές είναι σχεδιασμένοι για ηχεία 8 Ohm καθώς η θερμότητα που παράγεται και από τα 5, 6 ή 7 τελικά στάδιά τους ενισχύσης είναι ήδη αρκετά υψηλή. Παράλληλα το τροφοδοτικό τους δε μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα όλα τα ενισχυτικά στάδια αν σε αυτά συνδεθούν ηχεία χαμηλής εμπέδησης (δύσκολο φορτίο), γι αυτό συστήνεται η σύνδεση ηχείων 8 ή κατ' ελάχιστον 6 Ohm.

  • Τι ακριβώς είναι η ευαισθησία ενός ηχείου;

   Είναι ο δείκτης της ικανότητάς του, στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια

   Η ευαισθησία ενός ηχείου δείχνει το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό στο να μετατρέπει ένα ηλεκτρικό σήμα σε ακουστική ενέργεια, δηλαδή σε ήχους. Όσο μεγαλύτερη η τιμή της ευαισθησίας ενός ηχείου, τόσο πιο δυνατά αναπαράγει μουσική και ήχους με ένα συγκεκριμένο σήμα στην είσοδό του.

   Πριν από κάποια χρόνια η ευαισθησία του ηχείου υπολογιζόταν ως η ηχητική στάθμη σε dB, σε 1m απόστασγ από το ηχείο και με σήμα εισόδου ισχύος 1W. Καθώς όμως τα ηχεία δεν έχουν την ίδια εμπέδηση σε όλες τις συχνότητες, η ευαισθησία υπολογισμένη με αυτόν τον τρόπο θα ήταν έγκυρη μόνο σε μία συχνότητα (ή στην καλύτερη σε μια στενή ζώνη συχνοτήτων). Είναι φανερό ότι ο υπολογισμός της ευαισθησίας για 1W σήμα εισόδου δεν αποτελεί τόσο αξιόπιστο μέτρο.

   Η κυριαρχία των ενισχυτών solid-state (ενισχυτές με τρανζίστορ) έδωσε τη λύση. Οι ενισχυτές αυτοί είναι βασικά πηγές σταθερής τάσης, με την τιμή της ισχύος τους να δίνεται ως η ισχύς που μπορούν να αποδώσουν σε μια αντίσταση 8 Ohm. Αν το φορτίο γίνει 4 Ohm, τότε η ισχύς που δίνουν διπλασιάζεται ενώ στα 2 Ohm θεωρητικά τετραπλασιάζεται (αν μπορεί ακόμα ο ενισχυτής να απορροφήσει την παραγώμενη θερμότητα χωρίς να καταστραφεί και αν το τροφοδοτικό του μπορεί να δώσει το απαιτούμενο ρεύμα). Αυτή η ιδιότητα των τρανζιστοράτων ενισχυτών μας επιτρέπει να ορίσουμε την ευαισθησία των ηχείων για σήμα εισόδου συγκεκριμένης τάσης και όχι συγκεκριμένης ισχύος.

   Έτσι πλέον καθιερώθηκε η ευαισθησία των ηχείων να δίνεται σε dB SPL /2.83V /1 meter. Τα 2.83V είναι η τιμή της τάσης που αν εφαρμοστεί σε μια αντίσταση 8 Ohm καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1W (θυμίζουμε ότι Ισχύς = (Τάση)2/Αντίσταση). Η τιμή των 2.83V είναι η σύμβαση που ακολουθείται (ή τουλάχιστον πρέπει να ακολουθείται!) από τους κατασκευαστές ηχείων σχετικά με τον υπολογισμό της ευαισθησίας. Ένα ηχείο δηλαδή ευαισθησίας 92 dB SPL/2.83V/meter σημαίνει ότι είναι ικανό να παράγει ακουστική στάθμη 92dB στο ένα μέτρο απόσταση, όταν τροφοδοτείται από σήμα πλάτους 2.83V.

  • Πώς υπολογίζουμε τη Ηχητική Στάθμη (Sound Pressure Level) σε ένα δωμάτιο;

   Δείτε τον πίνακα στην αναλυτική απάντηση

   Ηχητική Στάθμη: οι τρείς κανόνες υπολογισμού.

   Οι τρεις ακόλουθοι κανόνες υπολογίζουν τη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης (SPL - Sound Pressure Level) στον χώρο, ανάλογα:

   Με την απόσταση ηχείων - ακροατή:

   - Στη διπλάσια απόσταση ακούμε 6dB λιγότερα
   - Στη μισή απόσταση ακούμε 6dB περισσότερα
   - Την ευαισθησία των ηχείων μας:
   - Δύο ηχεία αποδίδουν 3dB περισσότερο από ένα ηχείο (στερεοφωνική ακρόαση)
   - Την ισχύ του ενισχυτή μας:
   - Τα διπλά Watt αποδίδουν 3dB περισσότερα (με την προϋπόθεση ότι τα ηχεία έχουν την ικανότητα να αντέξουν αυτήν την αύξηση της ισχύος χωρίς παραμορφώσεις ή καταστροφή)

   Ευαισθησία: Η ευαισθησία ενός ηχείου καθορίζει την παραγόμενη Στάθμη Ηχητικής Πίεσης. H ευαισθησία μετριέται σε dB SPL/2.83V/m, ανάλογα με τα ντεσιμπέλ (dB) ηχητικής πίεσης που παράγει σε 1 μέτρο απόσταση με σήμα εισόδου 2,83 V (αντιστοιχεί σε 1W για φορτίο 8 Ohm) από τον ενισχυτή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία ενός ηχείου:

   - Tόσο δυνατότερα παίζει
   - Tόσο μικρότερο ενισχυτή χρειάζεται

   Τα ηχεία υψηλής ευαισθησίας μειώνουν το κόστος του ενισχυτή και προσφέρουν χαμηλή παραμόρφωση και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

   Ποιo είναι ομως το πραγματικό κέρδος των 3dB; Ενα ηχείο με 3dB μεγαλύτερη ευαισθησία, χρειάζεται τη μισή ισχύ του ενισχυτή από ένα αναίσθητο ηχείο για να παράγει τις ίδιες ηχητικές στάθμες. Για παράδειγμα ένα ηχείο με ευαισθησία 94dB χρειάζεται τα μισά Watt από ένα ηχείο 91dB για να αποδόσει τις ίδιες ηχητικές εντάσεις. Έτσι, αν το πρώτο ηχείο χρειάζεται ένα ενισχυτή 100Watt για μία συγκεκριμένη ηχητική στάθμη, ένα ηχείο 91dB θα χρειασθεί 200Watt και ένα ηχείο 88dB θα χρειασθεί 400Watt για τις ίδιες ηχητικές στάθμες!

   - Πόσα περισσότερα όμως χρήματα χρειάζεστε, για έναν ενισχυτή 400Watt και για ένα ηχείο που να αντέχει 400Watt;

   Επίσης πόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση ενός ηχείου με 400Watt στην είσοδο του από αυτή ενός ηχείου με μόνον 100 Watt

  • Τι είναι η ονομαστική ισχύς εισόδου;

   Είναι η συνεχής ισχύς που μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο, χωρίς να υποστεί βλάβη

   Είναι η συνεχής Ισχύς (Watt RMS) η οποία μπορεί να απορροφηθεί από το ηχείο χωρίς να καταστραφεί. Φυσιολογικά, τα ηχεία μπορούν να απορροφήσουν πολύ παραπάνω ισχύ από την ονομαστική, για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (της τάξης των εκατοστών του δευτερολέπτου). Αν ένα ηχείο συνδυάζει υψηλή ονομαστική ισχύ εισόδου με μεγάλη ευαισθησία, τότε η μουσική αναπαράγεται σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις.