EUR
Ελληνικά Προϊόντα
Διεθνώς Βραβευμένα
0item(s)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Product was successfully added to your shopping cart.

FAQs

Search FAQ

 • Ξεκινήστε από εδώ για να ξεδιαλύνετε όλες σας τις απορίες σχετικά με τη συνδεσμολογία των συσκευών

  • Ποιος είναι ένας συχνά παραμελημένος κρίκος του οικιακού κινηματογράφου;

   Οι συνδέσεις και η ποιότητα της καλωδίωσης

   Ένας συχνά παραμελημένος, αν και σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της αναπαραγωγής του κινηματογραφικού ήχου στο οικιακό μας σύστημα, είναι οι συνδέσεις και τα καλώδια. Η σωστή επιλογή και χρήση συνδέσεων και καλωδίων αναδεικνύει την καλύτερη αναπαραγωγή κάθε συστήματος, ενώ από την άλλη η χρήση λανθασμένων ή κακής ποιότητας συνδέσεων, υποβαθμίζει κατά πολύ την ποιότητα των συσκευών για την οποία έχετε πληρώσει.

  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος σύνδεσης ενός υπογούφερ στο σύστημά μου;

   Η σύνδεση θα πρέπει να γίνει στην έξοδο γραμμής ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή A/V

   Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα μοντέρνα υπογούφερ είναι ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι συνδέονται με το ραδιοενισχυτή μέσω μια αναλογικής διασύνδεσης χαμηλού σήματος line level με RCA. Το καλώδιο RCA συνδέεται από τη μία στην έξοδο του προενισχυτή του ραδιοενισχυτή μας και από την άλλη στην είσοδο RCA του υπογούφερ. Για να μπορούμε να απολαύσουμε βαθύ μπάσο χωρίς ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο EMI/RFI ή βόμβο από τη συχνότητα του δικτύου τροφοδότησης (50Hz), πρέπει να χρησιμοποιηθεί το καλύτερο ισορροπημένο καλώδιο (balanced interconnect) που μπορούμε να αγοράσουμε. Αυτός ο τύπος σύνδεσης ουσιαστικά απορρίπτει το θόρυβο που υπάρχει μεταξύ των δύο που μεταφέρουν το σήμα, χαρίζοντας μοναδική καθαρότητα σήματος ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Το πυκνό μπλεντάζ του λειτουργεί ως επιπρόσθετο, αλλά όχι το μοναδικό όπως στις μη-ισορροπημένες συνδέσεις, τρόπο θωράκισης από ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και ραδιοπαρεμβολές.

   Επιπλέον η χρήση στιβαρών ακροδεκτών που επιτρέπουν μέγιστη αγωγιμότητα και δε χαλαρώνουν ούτε οξειδώνονται με τα χρόνια, συνιστάται ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε κορυφαία ποιότητα χαμηλών συχνοτήτων, αναλλοίωτη με το χρόνο. Ιδανικοί ακροδέκτες RCA είναι αυτοί που κλειδώνουν/σφίγγουν ενώ παράλληλα είναι επίχρυσοι.

  • Πώς συνδέουμε τα ηχεία;

   Με απλή καλωδίωση, βάσει θετικού και αρνητικού ακροδέκτη στην πλάτη του ενισχυτή

   Η βασική σύνδεση των ηχείων σε ένα σύστημα είναι μια απλή διαδικασία. Τα ηχεία συνδέονται στον ενισχυτή του συστήματος, είτε αυτός είναι ένας ραδιοενισχυτής είτε ένας απλός στερεοφωνικός ενισχυτής.

   Για κάθε κανάλι θα υπάρχει ένας θετικός (κόκκινος) και ένας αρνητικός (μαύρος) ακροδέκτης. Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας καλώδια για να συνδέσετε τους αντίστοιχους κόκκινους και μαύρους ακροδέκτες του κάθε ηχείου στις αντίστοιχες εξόδους του ενισχυτή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σιγουρευτείτε ότι συνδέετε τον κόκκινο ακροδέκτη του ενισχυτή στον κόκκινο ακροδέκτη του ηχείου και ομοίως για το μαύρο ακροδέκτη. Αν συνδέσετε τα καλώδια ανάποδα, τα ηχεία θα παίζουν εκτός φάσης, με αποτέλεσμα το μπάσο να είναι εξεραιτικά μειωμένο και η στερεοφωνική εικόνα θολή και ασαφής.

   Αν συνδέετε πέντε ή εφτά ηχεία για ένα πλήρες σύστημα Οικιακού Κινηματογράφου, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες πιστά για κάθε ηχείο.

   Σημειώστε ότι αναλόγως με το μήκος του καλωδίου που θα χρειαστείτε για κάθε ηχείο, θα πρέπει να πάρετε:

   - Καλώδιο 16 gauge για απόσταση μέχρι 15m
   - Καλώδιο 14 gauge για απόσταση μέχρι 30m
   - Καλώδιο 12 gauge για απόσταση μεγαλύτερη από 30m

  • Τι είναι η φάση των ηχείων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Όταν πάνω από ένα ηχεία (δηλαδή πλέον, πάντα!) αναπαράγουν ήχους στον ίδιο χώρο, τα κύματα και από τα δύο ηχεία αλληλεπιδρούν δημιουργώντας ένα ακουστικό πεδίο. Οι μηχανικοί ήχου, κατά τη διάρκεια της μίξης των διαφόρων μουσικών οργάνων, ανθρώπινων φωνών ή ειδικών εφέ, έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τους διάφορους ήχους σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο ακουστικό πεδίο μεταξύ των ηχείων. Για να μπορεί ο ακροατής να αντιληφθεί σωστά τη θέση των διαφόρων ήχων μέσα στο πεδίο αυτό, θα πρέπει τα ηχεία να είναι συνδεδεμένα σωστά (ορθή πολικότητα) και όχι εκτός φάσης.

   Δύο ηχεία που δέχονται το ίδιο σήμα, είναι σε φάση όταν τα μεγάφωνα τους κινούνται προς τα μέσα και προς τα έξω ταυτόχρονα. Όταν είναι εκτός φάσης, τα μεγάφωνα του ενός ηχείου κινούνται προς τα έξω, ενώ του άλλου ηχείου κινούνται προς τα μέσα. Αν δύο ηχεία είναι εκτός φάσης το ένα τείνει να ακυρώσει τον ήχο του άλλου. Η στερεοφωνική εικόνα παρουσιάζει μία τρύπα, τα μπάσα είναι αδύναμα και ο ήχος δεν είναι γεμάτος. Για αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την διαδικασία σύνδεσης των ηχείων.

  • Τα καλώδια που συνδέουν το αριστερό και το δεξί ηχείο χρειάζεται να έχουν το ίδιο μήκος;

   Καλό θα ήταν να έχουν όμοιο μήκος

   Η διαφορά στα μήκη των δύο καλωδίων αλλάζει την αντίσταση και την επαγωγή τους και επιδρά στην απόσβεση (damping) σε κάθε κανάλι του ενισχυτή, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες. Αυτό με τη σειρά του επιδρά στη στερεοφωνική εικόνα καθώς διαταράσσεται η ευαίσθητη τονική ισορροπία μεταξύ των δύο ηχείων.

   Καλό λοιπόν είναι τα μήκη των καλωδίων να ταιριάζουν, αν και μικρές διαφορές δεν έχουν σημαντική επίδραση στον ήχο. Σαν απόλυτο μέγιστο διαφοράς μήκους, προτείνουμε να μη χρησιμοποιείτε καλώδιο για το ένα ηχείο πάνω από δύο φορές μακρύτερο από το καλώδιο του άλλου ηχείου.

  • Ποιος είναι ο κλασικός τρόπος σύνδεσης μιας πηγής ήχου στον ενισχυτή;

   Μέσω των αναλογικών ή ψηφιακών εξόδων ήχου της πηγής

   Οι αναλογικές είσοδοι και έξοδοι είναι ο πλέον συνήθης τρόπος σύνδεσης μια ηχητικής πηγής σε έναν ενισχυτή. Χρησιμοποιούμε αναλογικές συνδέσεις για τη σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής δεν παρέχει ψηφιακή έξοδο (iPods, mp3 players, υπολογιστές laptops, πικάπ, τηλεοράσεις, βίντεο, δορυφορικούς αποκωδικοποιητές κτλ.)

   Οι πιο σύγχρονες όμως συσκευές προσφέρουν ψηφιακές εξόδους (SPDIF, Οπτική Toslink ή HDMI) για στερεοφωνικό ή πολυκάναλο περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας χρήση ενός Ψηφιακού Ομοαξονικού καλωδίου, μιας οπτικής ίνας Toslink ή ενός καλωδίου HDMI, συμβατό με την έκδοση 1.3b του προτύπου HDMI, μπορούμε εύκολα να διασυνδέσουμε τις συσκευές μας χωρίς να χάσουμε καθόλου από την ποιότητα. Οι πιο πολύ σύγχρονοι ραδιοενισχυτές μάλιστα αποκωδικοποιούν τα ηχητικά formats (από τα κλασικά φορμά συμπίεσης της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι τα σύγχρονα ασυμπίεστα φορμά υπερυψηλής ανάλυσης Dolby TrueHD και DTS-HD Master Audio), ώστε να μπορούν να διαχειριστούν το σήμα από το ψηφιακό πεδίο μέχρι το τέλος της ακουστικής αλυσίδας, όπου το αναλογικό ενισχυμένο σήμα τροφοδοτεί τα ηχεία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μέγιστη πιστότητα προς την αρχική μας πηγή.

  • Πώς να συνδέσω το Blu-ray / DVD μου με το ραδιοενισχυτή;

   Ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης είναι ένα καλώδιο HDMI υψηλής ποιότητας της Crystal Audio

   Ο καλύτερος τρόπος να συνδέσετε το Blu-ray / DVD σας με το ραδιοενισχυτή είναι με χρήση ενός καλωδίου HDMI. Με αυτόν τον τρόπο ήχος και βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης στέλονται στο ραδιοενισχυτή, ο οποίος επεξεργάζεται, ενισχύει και στέλνει τα σήματα ήχου και εικόνας στα ηχεία και στην τηλεόραση. Συνδέοντας το σύστημά σας έτσι, ο ραδιοενισχυτής γίνεται το κέντρο, η μονάδα ελέγχου του Home Theater και έτσι με το τηλεχειριστήριό του μπορείτε να επιλέξετε ταυτόχρονα την πηγή ήχου και εικόνας που θα στείλουν σήμα στο σύστημά σας.

   Στην περίπτωση που ο ραδιοενισχυτής σας δε μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα ηχητικά φορμά υπερυψηλής ανάλυσης (Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio) πρέπει να αναθέσετε την αποκωδικοποίηση στο player. Αυτό με τη σειρά του μετά θα πρέπει να στείλει το σήμα σε αναλογική μορφή με χρήση ποιοτικών βέβαια αναλογικών interconnects στο ραδιοενισχυτή. Σημειώστε ότι ο ήχος υπερυψηλής ανάλυσης δε μπορεί να μεταδωθεί από τις παλαιότερες ψηφιακές συνδέσεις Ομοαξονικού και Οπτικής Toslink εξαιτίας του πολύ υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται. Αν συνδέσετε το Blu-ray με το ραδιοενισχυτή κάνοντας χρήση τέτοιων συνδέσεων θα ακούσετε μόνο συμπιεσμένο ήχο Dolby Digital και DTS.

   Όσο για το DVD player, αν δε διαθέτει HDMI, χρησιμοποιείστε Ομοαξονικό ή Οπτική για τη σύνδεση με το ραδιοενισχυτή (ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει την αποκωδικοποίηση Dolby Digital ή DTS του ηχητικού stream).

  • Ποια είναι τα είδη και τα προτερήματα των ψηφιακών συνδέσεων;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Σχεδόν όλες οι οπτικοακουστικές συσκευές σήμερα προσφέρουν μια πληθώρα ψηφιακών συνδέσεων για μεταφορά σήματος μεταξύ τους. Το κύριο πλεονέκτημα των ψηφιακών συνδέσεων είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά απρόσβλητες από το θόρυβο, καθώς αυτό που μετράει είναι να αναγνωρίσει η κάθε συσκευή αν η πηγή έστειλε 1 ή 0 (με τη μορφή φυσικά ηλεκτρικού παλμού). Από εκεί κι έπειτα το σήμα αναγεννάται και τροφοδοτεί τους μετατροπείς ψηφιακού σε αναλογικό σήμα DACs (Digital to Analog Converters) έτσι ώστε να παραχθεί το ίδιο σήμα ακριβώς όπως στην πηγή, χωρίς όμως καθόλου θόρυβο ή παραμόρφωση. Οι κύριοι τύπου των ψηφιακών ηχητικών συνδέσεων είναι:

   - SPDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format): Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά σήματος 44.1kHz (ποιότητα CD) ή 48kHz (ποιότητα DAT) και 20bits PCM στερεοφωνικού σήματος. Με την έλευση της πολυκάναλης εποχής όμως, το προτόκολο SPDIF υιοθέτησε τη χρήση τεχνικών συμπίεσης για να είναι εφικτή η μετάδοση πολυκάναλου περιεχομένου (Dolby Digital και DTS). Παρ' όλα αυτά δεν είναι εφικτή η μετάδοση ήχου υψηλής ανάλυσης από πηγές DVD-Audio, SACD και Blu-ray HD. Οι συνήθεις διασυνδέσεις που χρησιμοποιούνται για το προτόκολο SPDIF είναι το ομοαξονικό καλώδιο, σύνθετης αντίστασης 75-Ohm (με ακροδέκτες RCA στα άκρα του), η οπτική ίνα Toslink και η επαγγελματική σύνδεση τύπου AES/EBU (με χρήση ισορροπημένων XLR βυσμάτων) για εφαρμογές Hi-End. Ως σημείωση, βασικά το φορμά SPDIF είναι ουσιαστική η εμπορική έκδοση του AES/EBU (Audio Engineering Society & European Broadcasting Union) φορμά

   - HDMI (High Definition Multimedia Interface): Η πιο σύγχρονη διασύνδεση που επιτρέπει τη μέγιστη ηχητική και οπτική απόλαυση από τις σημερινές συσκευές ήχου και εικόνας υπερυψηλής ανάλυσης. Μεταφέρει ασυμπίεστο ψηφιακό σήμα και επιτρέπει ουσιαστικά τη διασύνδεση οποιασδήποτε συσκευής με οποιασδήποτε άλλη. Blu-ray players, υπολογιστές, media players, παιχνιδοκονσόλες, τηλεοράσεις και ραδιοενισχυτές, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας απλά καλώδια HDMI για τη μέγιστη εμπειρία. Έχει ικανότητα μεταφοράς έως και 8 κανάλια 16-bit, 20-bit και 24-bit, καθώς και σε συχνότητες δειγματοληψίας 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, 96 kHz, 176.4 kHz, μέχρι και 192 kHz. Υποστηρίζει φυσικά τα κλασικά πολυκάναλα φορμά Dolby Digital και DTS, και μέχρι 8 κανάλια ήχου one-bit DSD (χρησιμοποιείται στα SACDs). Τέλος με την έκδοση 1.3, το HDMI υποστηρίζει συμπιεσμένα με μη απολεστικό τρόπο, ηχητικά φορμά υπερυψηλής ανάλυσης, όπως το Dolby TrueHD και το DTS-HD Master Audio. Επίσης υποστηρίζεται αυτόματος συγχρονισμός ήχου και εικόναlip-sync και βέβαια εικόνα ανάλυσης από 1080p έως 1440p, Deep Color, x.v.Color κτλ. Είναι φανερό ότι είναι η καλύτερη σύνδεση που διατίθεται πλέον!

   - iLink ή Firewire ή IEEE1394: Διάφοροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τη σύνδεση Firewire, όπως η Sony I-Link και η Yamaha mLAN (music Local Area Network) που επιτρέπουν τη μεταφορά πολυκάναλου ψηφιακού ήχου, σημάτων ελέγχου και σήματα τύπου MIDI. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η μεταφορά σημάτων σε πολλούς χρήστες, με σκοπό τη δημιουργία ενός οικιακού δικτύου για τη μεταφορά ήχου και βίντεο παρόμοια με τη λειτουργία ενός δικτύου υπολογιστών

  • Τι είναι όλος αυτός ο ντόρος σχετικά με τις διαφορετικές εκδόσεις του HDMI;

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Κατεβάστε τον πίνακα που αναλύει τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών εκδόσεων του HDMI <~\Files\VIDEO_AUDIO_HDMI_Guide_(GR).xls> και τις λειτουργίες που υποστηρίζουν τόσο για τον ήχο όσο και την εικόνα του συστήματός σας.

  • Τι είναι η διπλοκαλωδίωση (bi-wiring) και τι η διενίσχυση (bi-amplifying);

   Διαβάστε την αναλυτική απάντηση

   Πολλά ηχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Crystal Audio, διαθέτουν τη δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης (bi-wiring). Δηλαδή διαθέτουν ξεχωριστούς ακροδέκτες για την τροφοδότηση του Tweeter και ξεχωριστούς για τα Woofer. Αυτοί οι διαφορετικοί ακροδέκτες, τροφοδοτούν διαφορετικό μέρος του κυκλώματος διχωρισμού συχνοτήτων crossover, απομονώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σήμα υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων. Η διπλοκαλωδίωση (bi-wiring) συνίσταται στη χρήση δύο διαφορετικών ζευγαριών καλωδίου για τη σύνδεση των ακροδεκτών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων κάθε ηχείου σε ένα κοινό ζευγάρι ακροδεκτών του ενισχυτή. Από την άλλη η τεχνική διενίσχυσης (bi-amplifying) συνίσταται στη σύνδεση των δύο διαφορετικών ζευγών ακροδεκτών των ηχείων σε διαφορετικά ζεύγη εξόδων του ενισχυτή. Δηλαδή ο ενισχυτής χρησιμοποιεί ξεχωριστά στάδια εξόδου για τις υψηλές και χαμηλές συχνότητες τα οποία τροφοδοτούν τα διακριτά τμήματα του crossover του κάθε ηχείου.

   Είναι αμφισβητήσιμο το αν η διπλοκαλωδίωση προσφέρει αισθητή βελτίωση στην απόδοση των ηχείων (δεν προσφέρει κάτι πέρα από την αύξηση της συνολική διατομής του καλωδίου, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τις απώλειες του αγωγού). Θεωρητικά μειώνεται η αλληλεπίδραση του Tweeter με το Woofer και έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του ήχου. Από την άλλη όμως η διενίσχυση προσφέρει μια αξιοσημείωτη βελτίωση χάρη στη χρήση ξεχωριστών σταδίων για τις υψηλές και τις χαμηλές συχνότητες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η ύπαρξη διαφορετικών σταδίων μειώνει κατά πολύ την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης. Είναι σαφώς πιο δαπανηρή υλοποίηση αλλά προσφέρει μια εξαιρετική διαύγεια στον ήχο.

   Λάβετε υπόψη σας ότι για να είναι ενεργή τόσο η διπλοκαλωδίωση όσο και η διενίσχυση, πρέπει να αφαιρέσετε τη μεταλλική γέφυρα που υπάρχει μεταξύ των ζευγών ακροδεκτών των ηχείων.

  • Τι είναι η ισορροπημένη σύνδεση;

   Είναι μια υψηλής ποιότητας σύνδεση που προέρχεται από τον επαγγελματικό κόσμο του ήχου

   Ο περισσότερο «επαγγελματικός» τρόπος αναλογικής σύνδεσης είναι ο ισορροπημένος (balanced) που τερματίζει στα μεγάλα βύσματα τύπου XLR. Το πλεονέκτημα των ισορροπημένων συνδέσεων είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγάλα μήκη καλωδίων χωρίς μείωση στην ηχητική ποιότητα, ενώ η ισορροπημένη μεταφορά του ηχητικού σήματος παρέχει υψηλότερη προστασία από θορύβους και εξωτερικές παρεμβολές. Η ισορροπημένη σύνδεση χρησιμοποιεί τρεις αγωγούς, δύο για τη μεταφορά του ηχοσήματος (με διαφορά φάσης 180 μοιρών μεταξύ των δύο αγωγών) και έναν για τη γείωση, ενώ είναι προνόμιο των προενισχυτικών Hi-End, αφού τα κυκλώματα υλοποίησής της είναι σαφώς πιο πολύπλοκα και ακριβότερα.

   Η αρχή λειτουργία της ισορροπημένης σύνδεσης βασίζεται στο γεγονός ότι ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος προστίθεται και στους δύο αγωγούς που μεταφέρουν το σήμα. Έτσι λαμβάνοντας διαφορικά το σήμα στην άκρη του καλωδίου, το κοινό σήμα, δηλαδή ο πανομοιότυπος θόρυβος, εξαλείφεται ενώ το σήμα μένει καθαρό για ενίσχυση. Η γείωση, συνδεδεμένη στο μπλεντάζ του καλωδίου, λειτουργεί ως μια ακόμα ασπίδα ενάντια στον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο.

   Ακόμα και στην περίπτωση που δε γίνεται διαφορική λήψη του σήματος στην είσοδο του ενισχυτή, δηλαδή δε χρησιμοποιείται ακροδέκτης XLR, η χρήση ισορροπημένων καλωδίων είναι σαφώς προτιμητέα. Έτσι για τη σύνδεση υπογούφερ, τα οποία είναι επιρρεπή στον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και στο βόμβο από τη συχνότητα του εναλλασσόμενου δικτύου (50Hz), η χρήση ισορροπημένου καλωδίου, τερματισμένο με απλό RCA δίνει πολύ καλύτερη απόρριψη θορύβου που μεταφράζεται σε αναπαραγωγή χωρίς θόρυβο.